NRK Meny
Normal

Feilen som kan koste Chelsea troféer

KOMMENTAR: Chelsea gjorde en feil ved å låne ut Romelu Lukaku. Det kan koste dem troféer, både i England og i Europa.

SOCCER-ENGLAND/ Chelsea manager Mourinho talks to Lukaku during their English Premier League soccer match against Hull City at Stamford Bridge in London

Jose Mourinho lot Romelu Lukaku gå til Everton. Det var kanskje ikke Chelsea-bossens smarteste trekk.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Vi kan bare forestille oss hva som gikk gjennom hodet til José Mourinho da han så Paris Saint-Germains lagoppstilling forrige onsdag.

 • Direkte kl 20.45:
  Laster innhold, vennligst vent..

Portugiserens formsvake spisser hadde resultert i at kantspilleren André Schürrle ble foretrukket på topp fremfor Fernando Torres. Det stod i kontrast til de franske vertene, som stilte opp med Zlatan Ibrahimović.

Mourinho ville sannsynligvis løpt gjennom ild og vann for en angriper med halvparten av Cavanis egenskaper.

Thore Haugstad

Men det var ikke det verste. PSG startet også med Edinson Cavani, en av verdens ypperste avsluttere, som kostet 500 millioner kroner i sommer.

Og han ble brukt på høyre kant.

Uruguayanerens rolle var et kriminelt misbruk av spisstalent, men PSG-sjefen Laurent Blanc har råd til å sløse.

Det samme kan ikke sies om Mourinho, som sannsynligvis ville løpt gjennom ild og vann for en angriper med halvparten av Cavanis egenskaper.

Situasjonen er desperat, men den kunne vært avverget om Mourinho hadde beholdt stortalentet Romelu Lukaku. Belgierens utlån til Everton i september kan fort bli avgjørelsen som koster Chelsea både ligatittelen og en plass i mesterligaens semifinale.

Et lag uten brodd

For det er vanskelig å overvurdere verdien av en formsterk angriper. Spisstrioen Torres, Samuel Eto’o og Demba Ba har satt håndbrekket på i en sesong hvor aktørene i de resterende lagdelene stort sett har levert varene.

Kun Eto’o har tidvis glimtet til, med tre mål på tre kamper før skaden mot Arsenal, men 33-åringens har enda ikke scoret på bortebane for de blåkledde.

Spisstrioen Torres, Samuel Eto’o og Demba Ba har satt håndbrekket på i en sesong hvor aktørene i de resterende lagdelene stort sett har levert varene.

Thore Haugstad

Chelsea har Premier Leagues beste forsvar, med 24 baklengs på 33 kamper. John Terry har hatt sin beste sesong på lenge. Signeringen av Nemanja Matić i januar har skapt en balansert og funksjonell midtbane. Eden Hazard er til tider ustoppelig.

Men spissene har kun scoret 25 mål til sammen i alle turneringer.

Det er i det hele tatt sterkt at Chelsea er med i tittelkampen samt mesterligaens kvartfinale.

Men hvor mange ekstra ligapoeng hadde en ekte matchvinner sikret? Hva om laget hadde scoret på flere av sjansene i Paris? Hva kunne en klassespiss tilført mot PSG i kveld?

Mourinho hadde et tydelig oppgitt ansiktsuttrykk da han ble spurt om Torres’ prestasjon som innbytter etter 3-1-tapet i Frankrike. Treneren har klaget på manglende effektivitet gjennom hele sesongen. I kveld trenger han to mål – minst.

Få tror at Ba eller Torres kan utføre det oppdraget. Eto’o presterer ofte på Stamford Bridge, men er småskadet og tvilsom. En bedre kandidat hadde vært unggutten som storspilte for Everton i helgen.

Ønsket seg bort

For det var en god grunn til at flere sperret øynene opp da Chelsea lot Lukaku gå på lån til Everton ut sesongen.

Den kraftige spissen hadde scoret 17 ligamål for West Bromwich Albion sesongen før, og hadde gode forutsetninger til å etablere seg på Stamford Bridge. Men spilleren selv ble rastløs av sesonginnledningen. Mourinho brukte forskjellige angripere i Chelseas tre første kamper. Ingen av dem var Lukaku.

Mourinho brukte forskjellige angripere i Chelseas tre første kamper. Ingen av dem var Lukaku.

Thore Haugstad

Det fikk 20-åringen til å spørre om en overgang vekk fra klubben. Han fryktet mangel på spilletid, og dermed begrensede muligheter til å utvikle seg. Mourinho godkjente utlånet til Everton.

Overgangen er utvilsomt gunstig for Lukaku. Han spiller i en klubb hvor presset er mindre, hvor han får mye spilletid, og hvor han kan utvikle ferdighetene sine under en av fotballens beste læremestre i Roberto Martínez.

Feil type spiss?

Men hvor gunstig er den for Chelsea? Mourinho påstår at avtalen passer alle parter, og det finnes noen argumenter som gjør avgjørelsen forståelig fra deres side.

Lukaku blir tross alt en bedre spiller. Han vil enten bli en viktig brikke i London-klubbens fremtidsplaner eller selges for en stor sum.

Det kan sies at han ikke er den spillertypen Mourinho foretrekker på topp. Treneren har alltid likt spisser som er sterke i boksen; som kan binde opp forsvarere, spille feilvendt og skape plass for andre. Spesielt når han bruker en alenespiss.

Didier Drogba i Chelsea og Diego Milito i Inter var gode eksempler på dette.

Den motsatte typen er angripere som lurer på offsidegrensen og som er dyktige i bakrom. Da Mourinho hadde Gonzalo Higuaín og Karim Benzema i Real Madrid, ønsker han seg likevel en ny spiss. Det endte med at han hentet Emmanuel Adebayor på lån.

Da Mourinho hadde Gonzalo Higuaín og Karim Benzema i Real Madrid, ønsker han seg likevel en ny spiss.

Thore Haugstad

Lukaku ble tidligere sett på som den «nye Drogba», men det er langt fra sannheten. Mobilitet og smarte løp er blant hans fremste styrker. Han dribler oftere enn han header. Til tross for et stort potensiale, er det mulig at Mourinho ikke ser ham som en del av sine fremtidsplaner.

Ny dimensjon

Denne teorien underbygges av rapporter om at Mourinho ønsker å kvitte seg med alle sine fire spisser i sommer.

Lukakus agent Christophe Henrotay sa nylig at han leter etter en ny klubb. Et salg kan fort generere rundt 250 millioner kroner, om ikke mer. Dette kan hjelpe Chelsea med å signere en profilert spiss i sommer samt holde seg innenfor UEFAs finansielle regelverk («Financial Fair Play»).

Mange av alternativene som nevnes er duellsterke. Diego Costa, fra Atlético Madrid, vil være en perfekt signering. Bayern Münchens hodesterke Mario Mandžukić hadde også passet godt. Begge har en annerledes profil enn Lukaku.

Mourinho vet at en klassespiss vil gi Chelsea en ny og etterlengtet dimensjon. Klubben har visstnok muligheten til å bruke 500 millioner kroner på én spiller i sommer. Om Lukakus form kan føre til et salg som genererer en del av den summen, kan utlånet muligens forsvares på lengre sikt.

Kan koste dyrt

Problemet er imidlertid at utlånets effekt på denne sesongen fort kan overskygge de nevnte fordelene. Spesielt med tanke på hva Chelseas gjenværende spisser har levert.

Selv ikke Mourinho han kan ha forestilt seg at lagets spisser skulle slite så tungt denne sesongen

Thore Haugstad

Mourinho må ha innsett at han tok en risiko med Lukaku, men selv ikke han kan ha forestilt seg at lagets spisser skulle slite så tungt denne sesongen. Lukakus 13 mål på 23 kamper har ikke slått rekorder på Goodison Park, men det hadde holdt til å bli førstevalg på Stamford Bridge.

Før sesongen antydet Mourinho at de neste 12 månedene ville handle om lagets utvikling. Troféer var ikke like viktig. Likevel kjemper de nå om ligatittelen og avansement til mesterligaens semifinale. Situasjonen er muligens bedre enn forventet. Men med en skikkelig spiss kunne den også vært mye bedre.

Om de kaprer en tittel til slutt vil kun sesonginnspurten vise, men marginene mellom seier og tap er ofte små. Utlånet av Lukaku kan fort koste mer enn forventet.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal