Hopp til innhold

Moen bryter med utstyrsgigant – sikrer satsing mot OL i 2024

Sondre Nordstad Moen (29) avslutter samarbeidet med Nike og setter av 40.000 kroner i året for å kjøpe løpesko. Det åpner faktisk muligheten for nye inntekter som sikrer satsing fram mot OL i Paris i 2024.

Sondre Nordstad Moen i Kenya

LØPER NYE VEIER: Sondre Nordstad Moen er tilbake på treningsleir i Kenya, denne gangen med støtte fra Bjørn Dæhlie.

Foto: SoundSetAfrica

Den beste maratonløperen som noen gang er født i Europa har nemlig inngått en utstyrsavtale med Dæhlie Sportswear.

– Det gir forutsigbarhet. Jeg vet at fram til neste OL kan jeg fortsatt ha fokus på det jeg ønsker å holde på med, og det er å kunne løpe langt og fort, sier Moen til NRK.

Får du bedre økonomi nå?

– Ja, bekrefter trønderen, som for tiden befinner seg på treningsleir i Kenya.

Han vil ikke avsløre hva fireårsavtalen med Dæhlie er verdt. Moens nye management opplyser imidlertid til NRK at avtalen har en fastlønn i bunn og bonuser som utløses av deltakelse i noen planlagte TV-sendte løp.

Derfor dropper han Nike

Avtalen med Dæhlie innebærer at Sondre Nordstad Moen avslutter samarbeidet med den amerikanske utstyrsgiganten Nike. Han inngikk en avtale i 2016 som gikk ut ved årsskiftet.

Sondre Nordstad Moen

DROPPER VIDERE SAMARBEID: Sondre Nordstad Moen dropper videre samarbeid med Nike. Dukker han opp i Nike-sko i framtida, er det fordi han har kjøpt dem.

Foto: IAN WALTON / AFP

Det ble aldri forhandlinger om ny avtale, da Nike gjorde det klart at de står fast ved sin såkalte «clean uniform policy». Den innebærer at utøvere som sponses av Nike ikke har anledning til å ha logoer for andre sponsorer på konkurranseklærne. Dette er et vanlig krav til utøverne fra de største utstyrsleverandørene i friidretten.

Moen hadde etter det NRK erfarer ingen toppavtale med Nike, ettersom kontrakten ble undertegnet før han satte sin europarekord på maraton i 2017 – et løp som gjør at han fortsatt er blant de aller mest attraktive løperne for arrangørene av de største maratonløpene i verden.

I stedet for å inngå ny avtale med Nike eller en annen av friidrettens utstyrsgiganter, valgte Moen derfor å i stedet inngå en avtale med Dæhlie og en gruppe andre sponsorer. Det gir mer forutsigbare inntekter enn en ny Nike-avtale ville gjort.

Kjøper sko

Moens nye utstyrsleverandør har tradisjonelt konsentrert seg om skiutstyr. Avtalen med Moen henger sammen med at de nå også ønsker å utvikle løpeklær, bekrefter Bjørn Dæhlie selv overfor NRK.

Sondre Nordstad Moens viktigste verktøy, nemlig løpesko, får han imidlertid ikke av sin nye utstyrsleverandør.

Derfor har han satt av en budsjettpost på 40.000 kroner i året til innkjøp av sko. Det betyr at Sondre Nordstad Moen kan kjøpe de skoene han mener er best, uavhengig av merke, og løpe i dem.

Etter det NRK forstår, utelukker ikke Moen at han etter hvert likevel kan inngå en egen skoavtale. Det forutsetter imidlertid at den aktuelle skoprodusenten aksepterer at Moen løper i klær fra sin nye sponsor og eksponerer andre logoer. Det utelukker i hvert fall Nike og Adidas.

Sondre Nordstad Moen og Bjørn Dæhlie

NYTT SAMARBEID: OL-kongen Bjørn Dæhlie skal hjelpe Sondre Nordstad Moen økonomisk i jakten på OL-medalje.

Foto: Anders Engeland / NRK

Beundring og undring

Bjørn Dæhlie og Sondre Nordstad Moen møttes i Oslo for å signere avtalen før Moen reiste til Kenya. Mannen som av mange regnes som tidenes beste langrennsløper legger ikke skjul på at han lenge har latt seg imponere av Moen.

– Du regnes på lik linje, og kanskje over skilandslaget, i prestasjon. Det er veldig spennende å ha deg med for å utvikle løpstøy, sa Dæhlie til Moen i forbindelse med kontraktsinngåelsen.

Til NRK sier Dæhlie:

– Sondre har jeg fulgt med beundring og kanskje til og med litt undring. At det er mulig å være så asketisk! Jeg har løpt så mye at jeg tror jeg forstår hvor fort han løper, så for meg er han den største og mest asketiske idrettsutøveren, sier Bjørn Dæhlie, som selv har åtte OL-gull i langrenn.

OL-gull har ikke Sondre Nordstad Moen, men håpet er å klare en OL-medalje i maraton – enten i Tokyo til sommeren eller i Paris i 2024.

Siste nytt

 • Nepomnjasjtsjij én remis unna ny VM-kamp

  Jan Nepomnjasjtsjij trenger kun et halvt poeng fra sine to siste partier for å vinne kandidatturneringen i sjakk. Sammenlagtseier gir VM-spill i 2023.

  Russeren spilte remis i fredagens møte med Hikaru Nakamura (USA). Han har plukket 8,5 av 12 mulige poeng.

  Det skiller to poeng ned til nettopp Nakamura på andreplass. Mye skal gå galt om «Nepo» ikke står igjen som turneringsvinner i Madrid. Han kan avgjøre det søndag med hvite brikker mot ungarske Richard Rapport.

  Skulle det bli tap, har Nepomnjasjtsjij en matchball til dagen etter. Da møter han Jan-Krzysztof Duda fra Polen.

  31-åringen vant også i fjor kandidatturneringen, og det gjorde ham til utfordrer mot Magnus Carlsen i VM-kampen i Dubai før jul. Der ble det klar norsk seier (7,5-3,5).

  Det er langt ifra sikkert at det blir en reprise av duellen i første halvdel av 2023. Carlsen har uttalt seg tvilende til å stille i VM for sjette gang. Han har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. (NTB)

  Jan Nepomnjasjtsjij
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kampfiksingsenhet kobler seg på etter avsløring om pengetilbud i friidretts-NM

  Gular-løperne ble tilbudt penger for å hjelpe en konkurrent til en bedre tid på 1500-meteren i NM i Stjørdal sist helg. Lotteritilsynet skal se på saken.

  Det melder Bergensavisen. I første omgang vil tilsynets kampfiksingsenhet gå i dialog med Norges idrettsforbund.

  – Med forbehold om at vi ikke har oversikt over hele hendelsesforløpet, så finner vi det alvorlig dersom deltakere i en idrettskonkurranse utfører en handling som kan fjerne hele eller deler av den usikkerhet som er forbundet med konkurranser. Dersom det i tillegg involverer betaling, ser vi på det som svært alvorlig, skriver enhetsleder Eirik Haugen Tysse i en e-post til BA.

  Tre Gular-utøvere var kvalifisert til 1500-meterfinalen: Bjørnar Sandnes Lillefosse, Mats Hauge og Eivind Trym Wikshåland. I finalen skulle også Tjalves Ferdinand Kvan Edman løpe.

  BA meldte fredag at Wikshåland noen timer i forkant ble oppringt av Tjalve-trener Eirik Førde, som tilbød Gular-trioen penger for å hjelpe Edman til en god tid slik at han kom med på rankingen til VM.

  – Jeg sa at jeg ikke var villig til å ofre meg selv i finalen mot betaling. Der ville jeg kjempe for min egen plassering, sier Wikshåland til avisen.

  – Det ble aldri sagt noe om pris, men vi oppfattet det som et seriøst tilbud, forklarer Lillefosse.

  Tjalve-trener Førde sier at de vurderte det fordi Edman var nære VM-plass.

  – Vi prøvde å se om noen hadde mulighet til å dra i 600 meter slik at Ferdinand slapp å dra hele veien selv. Det var det eneste vi tenkte. Poengsanking er veldig viktig, og Ferdinand var helt på vippen til VM-plass, forklarer Førde.

  Edman løp likevel inn til 3.-plass på en god nok tid og er med i Norges VM-tropp i Eugene senere i juli. (NTB)

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Belgisk outsider utnyttet oppholdsværet – sikret seier og gul trøye i København

  Yves Lampaert utnyttet at regnværet i København hadde gitt seg og syklet inn til en relativ klar seier på åpningstempoen av Tour de France.

  Han vant 4,45 sekunder foran landsmannen Wout van Aert. Superstjerna så ut til å ta den gule ledertrøya etter at forhåndsfavorittene hadde vært gjennom den 12 kilometer lange traseen i Danmarks hovedstad.

  Man da lettet været, og til tross for at veiene langt fra tørket opp, kan Lampert ha dratt fordel av forholdene.

  – Hjernen min eksploderer. Jeg kom hit med en forventning om at topp ti ville være bra, men jeg hadde aldri trodd at jeg kunne slå alle de store favorittene, sa en gråtkvalt Lampaert i seiersintervjuet.

  Tadej Pogacar, som er favoritt til å ta sin tredje strake sammenlagttriumf, ble tredjemann på åpningsetappen.

  Danskene kom til kort i kampen om seier på hjemmebane, men Mads Pedersen og andremann fra fjorårets Tour, Jonas Vingegaard, ble sjette- og sjuendemann.

  Vingegaard og lagkamerat i Jumbo-Visma, Primoz Roglic, som regnes som Pogacars to største utfordrere i årets Tour, tapte begge åtte sekunder til UAE-rytteren

  Som ventet var ingen av de seks norske på start med i kampen om etappeseier og gul ledertrøya.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste