Mental overtrening ødela Bjørndalen

Evigunge Ole Einar Bjørndalen er revansjesugen etter at forrige sesongs store mål gikk skeis for ham personlig. Men heldigvis vet han nøyaktig hva han gjorde feil.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen var ikke veldig glad etter at han endte på en 17.-plass på sprinten i OL

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / Scanpix

OL i Vancouver: Ole Einar Bjørndalen er i sitt livs langrennsform, og har skutt vanvittig bra opp mot mesterskapet. Perfeksjonisten føler seg ett hundre prosent klar, og alt tyder på at skiskytterkongen vil oppleve stor suksess.

Bom, bom, bom

Slik gikk det ikke. Gull (stafett) og en sølvmedalje (20 km) ville riktignok vært tilstrekkelig til at de fleste utøvere hadde vært storfornøyd, men for skiskytterkongen var OL en personlig skuffelse.

Hele 15 bom på 70 skudd (individuelt) var langt under pari. På sprinten ble det fire bom og 21. plass, på fellesstarten ble det hele syv bom og 27. plass, av 30 startende.

Overfor NRK forteller Bjørndalen nå hva som gikk galt.

- Jeg jobbet knallhardt mentalt før OL. Alt for hardt. Det gikk ut over skytingen, selv om jeg like før OL var i bedre skyteform enn noen gang. Likevel mislyktes jeg.

Lørdag kl. 12.25 går Bjørndalen 15 kilometer langrenn under verdenscupåpningen i Gällivare. De kan du se du følge her:

Se sportslørdag på NRK1 i nett-TV

Er Bjørndalen fortsatt verdens beste skiskytter? Diskutér nederst i saken!

Skal ikke skje igjen

Bjørndalen sier til NRK at det har vært viktig å finne ut nøyaktig hva som sviktet, for å unngå at han kollapser på standplass i mesterskap. Og han har svaret.

- Det ble faktisk for mye fokus på det mentale. Det går an å bli overtrent på den biten også. Det skal ikke skje igjen, sier han bestemt.

Hemmelig hjelper

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen skal gå fort uten gevær på ryggen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Han har i en årrekke benyttet seg av ekspertise på mental trening, og bekrefter at han har samarbeidet med én spesiell person på dette feltet også etter OL. Sammen har de funnet ut hvordan han skal unngå å gjøre samme feil igjen.

Bjørndalen vil ikke fortelle hvem denne personen er, fordi han har ytret ønske om ikke å være i medienes søkelys.

Føler seg ung

Foran årets sesong, som blir Bjørndalens 19. i verdenscupsammenheng, er han like motivert som alltid. 36-åringen er nå eldst på landslaget, etter at Halvard Hanevold la opp tidligere i år.

- Hender det at du kjenner at kroppen er sliten, og at du tross alt ikke er 20 år lenger?

- Nei, det gjør jeg ikke. Og slik jeg ser det, behøver ikke den dagen komme så raskt heller. Jeg føler meg ikke eldst, sier Bjørndalen med et smil.

Ser mot ski-VM 2013

I år er verdenscupen sammenlagt det viktigste målet for Bjørndalen. VM i skiskyting i russiske Khanty-Mansijsk i mars er også ringet inn på kalenderen. Og på sikt ønsker han også å utfordre langrennsgutta – i VM i Val di Fiemme 2013.

Da står nemlig 15 kilometer fri teknikk på programmet, og der vil Bjørndalen være med og kjempe.

- Ja, det har jeg lyst til. Alt er mulig, det er bare å gå fort nok.

Bjørndalen ble mandag tatt ut på verdenscuplaget i langrenn til sesongåpningen i Gällivare til helgen, og distansen er favoritten 15 kilometer fri teknikk.


Nett-TV: Bjørndalen gikk på trynet under et opptak

Video Her tryner Bjørndalen

Siste nytt

 • Kjemperedning sikret Chelsea-poeng

  For første gang så Frank Lampard sitt Chelsea-lag spille en målløs kamp. Sevilla var nærmest scoring på Stamford Bridge.

  Chelsea-keeper Edouard Mendy sto for en fantastisk refleksredning i første omgang, mens innbytter Joan Jordán sendte et fenomenalt direkteskudd rett over mål fra 16 meter midtveis i 2. omgang. (NTB)

  Edouard Mendy
  Foto: Mike Hewitt / AFP
 • Bayern München-spiller smittet

  Mesterligavinner Bayern München har fått sitt første koronasmittetilfelle. Serge Gnabry har testet positivt og mister onsdagens kamp mot Atlético Madrid.

  Gnabry er også uaktuell til helgens seriekamp mot Eintracht Frankfurt.

  Klubben meldte om den positive testen i en kort melding på sitt nettsted, der det opplyses at 25-åringen er isolert i sitt hjem.

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Juventus åpnet med seier

  Álvaro Morata scoret begge målene da Juventus åpnet mesterligaen med 2-0-seier borte mot Dinamo Kiev.

  Den innleide Atlético Madrid-spissen ble dermed den avgjørende faktoren i en relativt sjansefattig kamp, der Juventus stort sett hadde god kontroll. (NTB)

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Valentyn Ogirenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal