Hopp til innhold

Sykkellag la sjeikhyllest i Kristoffs munn: – Jeg har aldri sagt det der

Etter sesongens første seier la Team UAE ut en melding der Alexander Kristoff hyllet en avdød diktator. – Han brukes politisk, mener ekspert.

 Alexander Kristoff

NYTT LAG: Alexander Kristoff kjører for UAE – Team Emirates. Her jubler han for seieren i Oman 18. februar i år.

Foto: Philippe Lopez / AFP

– Jeg aner ikke hvor de har fått det fra, jeg vet ikke hvor de har funnet det. Jeg har aldri sagt det der, sier Alexander Kristoff til NRK.

For en drøy måned siden tok nordmannen sin første seier i ny drakt. For UAE – Team Emirates kjørte han inn til seier på sisteetappen i Tour of Oman. Så la laget ut følgende melding på Twitter:

«Forhåpentligvis vil denne seieren inspirere oss til å levere flere resultater foran UAE-fansen, som sikkert feirer seieren, og dediserer den til minnet av Sheila Zayed bin Sultan Al Nahyan, 100 år etter hans fødsel.»

Laster Twitter-innhold

– Beskyldes for tortur

Sitatet ble også gjengitt av en av de største engelskspråklige nettavisene i De forente arabiske emirater.

– Jeg bryr meg ikke så veldig, og leser ikke så mye aviser der nede. De fikk kanskje ikke tak i meg, og så har de sikkert bare skrevet noe, sier Kristoff.

– At Kristoff ikke har sagt det viser bare enda tydeligere at han brukes som et instrument for å skjønnmale forholdene i Emiratene, sier Håvard Rustad Markussen. Han er statsviter, og har spesialisert seg på å se på hvordan stater bygger identitet i internasjonal politikk.

Det er nettopp det han mener UAE gjør med Kristoff her; Markussen sier at Emiratene bruker den norske syklisten for at landet skal framstå som normalt, progressivt og moderat. Dette tar han et oppgjør med i et blogginnlegg i Sykkelmagasinet. Til NRK utdyper han:

– Zayed var med på å bygge opp et autoritært regime der politiske motstandere blir fengslet. De beskyldes for tortur, og det er et regime det er vanskelig å støtte. Kristoff lar seg bruke som et instrument for at de skal framstå vestlig, sier Markussen.

Håvard Rustad Markussen

STATSVITER: Som statsviter har Håvard Rustad Markussen spesialisert seg på å se på hvordan stater bygger identitet i internasjonal politikk.

Foto: NRK

– Skal du ta det opp med ledelsen?

– Hvis det skjer igjen, kanskje. Jeg vil jo helst ikke at uttalelser jeg ikke har gitt kommer ut som mine sitater, sier Kristoff.

Heier på menneskerettigheter

Markussen er tydelig på at han burde tat tydeligere avstand fra de verdiene, men ser samtidig at Kristoff står i en vanskelig situasjon.

– Det er vanskelig å kritisere ham for ikke å kritisere regimet, men av respekt for fans og de som ser opp til ham bør han anerkjenne at sport og politikk henger sammen. Han bør ta tak og bli med på å nyansere debatten, sier Markussen.

– Vi liker å heie på Kristoff, men vi liker også å heie på menneskerettigheter. Han er et menneske, en aktiv samfunnsborger og burde stilles til ansvar for dette, sier Markussen til NRK.

 • Pressesjefen i UAE Team Emirates ønsket ikke å kommentere saken.

Siste nytt

 • Mol og Sørum åpnet med seier i Mexico

  Sandvolleyball-stjernene Anders Mol og Christian Sørum vant i strake sett mot italienske Samuele Cottafava og Paolo Nicolai i Tepic, Mexico Torsdag. De fikk med det en perfekt start på verdenstouren i sandvolleyball.

  Verdensmesterne spilte seg til 21-19, 21–13 mot de italienske motstanderne.

  Mol og Sørum havnet aldri under på veien mot åpningsseieren i Tepic. De har vunnet samtlige fire møter med Cottafava/Nicolai, men for første gang ble de ikke nødt til å spille et tredje sett, skriver NTB.

  Nordmennene møter qatarerne Cherif Younousse og Ahmed Tijan i neste puljekamp som spilles natt til fredag norsk tid.

  Christian Sørum og Anders Mol
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • Haaland undersøkt i Barcelona etter landslagsforfall

  Erling Braut Haaland ble sendt rett til Manchester Citys spesialister i Barcelona etter at han måtte trekke seg fra Norges landslagssamling med lysketrøbbel.

  Haaland pådro seg skaden i FA-cupkampen mot Burnley noen dager før det norske landslaget samlet seg i Spania foran de to første EM-kvalifiseringskampene.

  Der ble det tidlig klart at jærbuen ikke kunne være med videre og ta del i oppgjørene mot Spania og Georgia. Han forlot laghotellet tirsdag og reiste deretter til Barcelona for videre undersøkelser, opplyser far Alfie Haaland til TV 2.

  – Det var veldig overraskende. Jeg visste ingenting. Han ringte meg og sa at de hadde tatt noen bilder og funnet noe som ikke var bra, sier pappa Haaland.

  Manchester City sender ofte spillere til et samarbeidssykehus i den katalanske hovedstaden for å undersøke skader.

  – Ja, Manchester City har et samarbeid med et sykehus i Barcelona. Han har vært der for ytterligere sjekker og behandling. Nå har han vært her (Marbella) et par dager sammen med fysio fra klubben. Så han får god oppfølging, forteller Alfie Haaland.

  Haaland kjemper mot klokken for å bli klar til storkampen mot Liverpool i ligaen 1. april. Jærbuen har scoret 28 mål i Premier League denne sesongen.

  (©NTB)

  mfkcpex_XCs
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Bø og Røiseland står over NM

  Tarjei Bø og Marte Olsbu Røiseland er rammet av sykdom og står over helgens NM i Alta.

  – Det er selvsagt veldig kjedelig, og jeg hadde gledet meg til å oppleve NM i Alta, sier Tarjei Bø i en pressemelding fra Norges Skiskytterforbund.

  Bø har pådratt seg en forkjølelse og er ikke i form til å reise skriver forbundet.

  Marte Olsbu Røiseland er imidlertid på plass i Alta, selv om hun ikke skal delta i konkurransene.

  – Kroppen er sliten og har gitt signaler om at jeg trenger hvile. Jeg gleder meg til å få med meg stemningen fra sidelinja, det er jo noe jeg må bli vant til fremover. Det blir fint å få avsluttet sesongen med laget selv om jeg dessverre ikke får med meg konkurransene, smiler den nylig pensjonerte skiskytteren.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste