Hopp til innhold

Sykkellag la sjeikhyllest i Kristoffs munn: – Jeg har aldri sagt det der

Etter sesongens første seier la Team UAE ut en melding der Alexander Kristoff hyllet en avdød diktator. – Han brukes politisk, mener ekspert.

 Alexander Kristoff

NYTT LAG: Alexander Kristoff kjører for UAE – Team Emirates. Her jubler han for seieren i Oman 18. februar i år.

Foto: Philippe Lopez / AFP

– Jeg aner ikke hvor de har fått det fra, jeg vet ikke hvor de har funnet det. Jeg har aldri sagt det der, sier Alexander Kristoff til NRK.

For en drøy måned siden tok nordmannen sin første seier i ny drakt. For UAE – Team Emirates kjørte han inn til seier på sisteetappen i Tour of Oman. Så la laget ut følgende melding på Twitter:

«Forhåpentligvis vil denne seieren inspirere oss til å levere flere resultater foran UAE-fansen, som sikkert feirer seieren, og dediserer den til minnet av Sheila Zayed bin Sultan Al Nahyan, 100 år etter hans fødsel.»

Laster Twitter-innhold

– Beskyldes for tortur

Sitatet ble også gjengitt av en av de største engelskspråklige nettavisene i De forente arabiske emirater.

– Jeg bryr meg ikke så veldig, og leser ikke så mye aviser der nede. De fikk kanskje ikke tak i meg, og så har de sikkert bare skrevet noe, sier Kristoff.

– At Kristoff ikke har sagt det viser bare enda tydeligere at han brukes som et instrument for å skjønnmale forholdene i Emiratene, sier Håvard Rustad Markussen. Han er statsviter, og har spesialisert seg på å se på hvordan stater bygger identitet i internasjonal politikk.

Det er nettopp det han mener UAE gjør med Kristoff her; Markussen sier at Emiratene bruker den norske syklisten for at landet skal framstå som normalt, progressivt og moderat. Dette tar han et oppgjør med i et blogginnlegg i Sykkelmagasinet. Til NRK utdyper han:

– Zayed var med på å bygge opp et autoritært regime der politiske motstandere blir fengslet. De beskyldes for tortur, og det er et regime det er vanskelig å støtte. Kristoff lar seg bruke som et instrument for at de skal framstå vestlig, sier Markussen.

Håvard Rustad Markussen

STATSVITER: Som statsviter har Håvard Rustad Markussen spesialisert seg på å se på hvordan stater bygger identitet i internasjonal politikk.

Foto: NRK

– Skal du ta det opp med ledelsen?

– Hvis det skjer igjen, kanskje. Jeg vil jo helst ikke at uttalelser jeg ikke har gitt kommer ut som mine sitater, sier Kristoff.

Heier på menneskerettigheter

Markussen er tydelig på at han burde tat tydeligere avstand fra de verdiene, men ser samtidig at Kristoff står i en vanskelig situasjon.

– Det er vanskelig å kritisere ham for ikke å kritisere regimet, men av respekt for fans og de som ser opp til ham bør han anerkjenne at sport og politikk henger sammen. Han bør ta tak og bli med på å nyansere debatten, sier Markussen.

– Vi liker å heie på Kristoff, men vi liker også å heie på menneskerettigheter. Han er et menneske, en aktiv samfunnsborger og burde stilles til ansvar for dette, sier Markussen til NRK.

 • Pressesjefen i UAE Team Emirates ønsket ikke å kommentere saken.

Siste nytt

 • Etiopisk friidrettsutøver utestengt i fem år

  Den etiopiske mellomdistanseløperen Zerfe Wondemagegn har blitt utestengt i fem år etter flere brudd på dopingreglene.

  Det bekrefter Friidrettens integritetsenhet (AIU) mandag.

  Wondemagegn ble nummer fire på 3000 meter hinder i VM i august i fjor. Hun har også en åttendeplass på øvelsen fra OL i 2021.

  21-åringen testet positvt på tre ulike tester mellom 22. august og 24. september i fjor.

  Hun fikk opprinnelig en straff på seks år, men den ble redusert med ett år etter at hun erkjente bruddene.

  Utestengelsen på fem år gjelder fra 20. oktober 2023.

  Zerfe Wondemagegn under Diamond League i Monaco i august 2022
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Iuel med på VM-laget i stafett

  Norge skal for første gang delta i VM i stafett, og reiser til Bahamas med en tropp på seks kvinner. Hovedmålet er å kvalifisere seg til OL.

  – Vi har aldri hatt stafettlag i OL tidligere. Det vil være en milepæl for kvinnelig friidrett å kvalifisere et stafettlag, sier sportssjef Erlend Slokvik til NRK.

  Slokvik bekrefter den norske deltakelsen overfor NRK, og ramser opp følgende seks navn til 4x400 meter:

  Josefine Tomine Eriksen (Sem IF), Astri Ayo Lakeri Ertzgaard (IK Tjalve), Amalie Hammild Iuel (IK Tjalve), Henriette Jæger (Aremark IF), Linn Oppegaard (Moss IL) og Elisabeth Slettum (Idrettslaget Skjalg).

  – De gleder seg veldig og er optimistiske. De føler at dette er en god mulighet de har fått, og de er spente, sier Slokvik.

  Det er totalt 16 lag som kvalifiserer seg til 4x400 meter under sommerens OL i Paris, og hele 14 av disse blir kvalifisert under stafett-VM på Bahamas.

  – Det er her det er mulig å kvalifisere seg. De to siste plassene deles ut til de to beste tidene ellers, og det ser ut som kan bli ganske krevende. Vi mener at dette er den største sjansen til å kvalifisere seg, sier Slokvik.

  – Vi reiser fordi vi mener det er en realistisk mulighet til å klare det. Da må vi helt sikkert sette norsk rekord. Det mener vi at vi er gode nok til, fortsetter Slokvik.

  Den norske rekorden er på 3.28,58, satt av Ertzgaard, Slettum, Line Kloster og Iuel under Bislett Games i 2022.

  Stafett-VM i den bahamanske hovedstaden Nassau arrangeres går av stabelen 4. og 5. mai.

  Amalie Iuel, Astri Ayo Lakeri Ertzgaard og Elisabeth Slettum på trening 18. januar
  Foto: Harald Thingnes / NRK
 • Svensk yndlingsduo i sandvolleyball klare for OL

  De svenske sandvolleyballheltene David Åhman og Jonatan Hellvig er klare for OL i Paris etter seieren i verdensturneringen i mexicanske Tepic.

  I Paris-OL blir de et suverent medaljehåp i kamp med blant andre nordmennene Anders Mol og Christian Sørum.

  Mol og Sørum er regjerende olympiske mestere etter seieren i Tokyo-OL for tre år siden, men sliter hardt for tiden. Mol ble operert for beinbrudd i slutten av mars og har fått satt inn en skinne. Skinnen må være på i et halvt år, og, det betyr at han må spille med under hele turneringen i Paris.

  Det er uvisst hvordan det vil påvirke spillet hans når han kommer i gang på banen igjen.

  Uansett mister den norske duoen viktige treningsuker og flere turneringer slik som den som ble avsluttet i Mexico i helgen.

  I Mexico vant svenskene Åhman og Hellvig 2-1 (21-17, 19-21, 15-10) over George og André fra Brasil.

  24 par skal delta i OL i Paris til sommeren.

  5sWOQ9JT_Ww
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal