Hopp til innhold

Mener Norge er i ferd med å bli en «dobbeltmoralsk snyltenasjon»

Idrettstoppene sparer ikke på kruttet etter nok et avslag fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Jan Hendrik Parmann, Kåre Geir Lio og Tage Pettersen

KLAR TALE: Presidentene i basket, håndball og ishockey er lite imponert.

Foto: NTB

– Det er litt dobbeltmoral ute og går, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Han får støtte av flere andre idrettstopper.

– Vi blir en snylter som reiser rundt, mener håndballpresident Kåre Geir Lio.

– Jeg har full forståelse for disse utsagnene, og jeg sympatiserer med dem, istemmer basketpresident Jan Hendrik Parmann.

Tage Pettersen, president i ishockeyforbundet

HOCKEYPRESIDENT: Tage Pettersen.

Foto: Stine Løvmo Lie / NRK

De snakker alle om at Kultur- og likestillingsdepartementet sier nei til å åpne pengekrana for å gjøre det enklere å få flere store mesterskap til Norge.

Vi blir på en måte en «snyltenasjon» som synes det er stas å ta medaljer i mesterskap andre land arrangerer. Og vi er kritiske når «feil» land arrangerer, mener Pettersen.

– Vi blir høye og mørke

Fredag ble det kjent at håndballforbundet har fått avslag på søknaden om 16 millioner i tilskudd til VM for menn i 2025. Rett før nyttår fikk ishockeyforbundet et tilsvarende avslag. De endte med å trekke hele VM-søknaden.

Begge forbundene skulle bruke pengene til å gjøre anleggene VM-klare, ettersom det ikke finnes store nok arenaer til å huse hverken håndball- eller hockeyfinaler her til lands.

– Det er en utfordring å skulle være vertsnasjon til mesterskap annet enn ski i Norge, og spesielt for hallidretter, sier Pettersen, som også er stortingspolitiker for Høyre.

Han mener at regjeringen må se verdien av mesterskap på norsk jord.

For vi blir høye og mørke når land vi ikke liker får og har mesterskap, så da må man også legge til rette for flere mesterskap i Norge, begrunner han.

Erik Langerud, generalsekretær i håndballforbundet, (med blomster) og president i samme forbund, Kåre Geir Lio.

HÅNDBALLTOPPER: Erik Langerud, generalsekretær i håndballforbundet, (med blomster) og president i samme forbund, Kåre Geir Lio.

Foto: Geir Olsen / NTB

Også Langerud i håndballforbundet synes staten må bidra mer.

Burde Norge legge mer til rette for store mesterskap, som hockey-VM eller håndball-VM?

Ja, både hockey, håndball, basket, volleyball og store tennisturneringer, mener håndballtoppen.

Litt av det vi opplever med dagens regjering, er at man skulle se på muligheten for å være vertskap for store arrangementer, og så er dilemmaet at man ikke har den arenaen og da stopper det seg selv.

– Veldig trist

Begge viser til Hurdalsplattformen, der det blant annet står at regjeringen har som mål å:

  • «Ruste opp og byggje fleire idrettsanlegg og lage ein nasjonal plan for idrettsanlegg saman med idrettsbevegelsen».
  • «Leggje til rette for at Noreg også i framtida skal være vertskap for store internasjonale idrettsarrangement».

– Kulturdepartementet er i det minste konsekvente. Men dette er jo brudd med målet regjeringen har i Hurdalsplattformen om at Norge skal være vertskap for store internasjonale mesterskap, konkluderer hockeytopp Pettersen.

Kåre Geir Lio

HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio.

Foto: Stine Løvmo Lie / NRK

Håndballpresidenten er helt enig.

– Hvis de mener at vi skal arrangere, så får de legge til rette for arrangementer. Enten ved å bygge haller, eller ved å støtte utbygging av arenaer. Og når ikke det samsvarer, så mener jeg det er veldig trist, er Lios dom.

– Tullete påstand

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker flere mesterskap velkommen, og mener det er feil at Norge er en snyltenasjon.

Vi deler ønsket om å få til dette i fremtiden, selv om det er en prioritering vi ikke kunne gjøre nå. Vi har også gitt penger til internasjonale mesterskap mens vi har sittet i regjering. Vi bruker penger på ski-VM i Trondheim, både i fjor og i år. Vi har gitt penger til VM i rallycross, EM i luftvåpen og EM i vektløfting, så dette er en tullete påstand, sier hun til NRK.

Åpning av Idrettstinget ved Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap)

SVARER: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Foto: Tuva Åserud / NTB

At de to siste avslagene ikke samsvarer med de nevnte målene i Hurdalsplattformen, er Trettebergstuen heller ikke enig i.

Det er i disse tilfellene snakk om å oppgradere anleggene midlertidig, sånn at man får plass til flere tilskuere, med tribuner som blir borte for eksempel, så det bidrar ikke til et varig løft av idretten. Vi prioriterer å bygge idrettsanlegg over by og bygd over hele landet, men det er anlegg som skal komme også vanlige folk til gode, fastslår Kultur- og likestillingsministeren.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal