Hopp til innhold

Mener Norge er i ferd med å bli en «dobbeltmoralsk snyltenasjon»

Idrettstoppene sparer ikke på kruttet etter nok et avslag fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Jan Hendrik Parmann, Kåre Geir Lio og Tage Pettersen

KLAR TALE: Presidentene i basket, håndball og ishockey er lite imponert.

Foto: NTB

– Det er litt dobbeltmoral ute og går, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Han får støtte av flere andre idrettstopper.

– Vi blir en snylter som reiser rundt, mener håndballpresident Kåre Geir Lio.

– Jeg har full forståelse for disse utsagnene, og jeg sympatiserer med dem, istemmer basketpresident Jan Hendrik Parmann.

Tage Pettersen, president i ishockeyforbundet

HOCKEYPRESIDENT: Tage Pettersen.

Foto: Stine Løvmo Lie / NRK

De snakker alle om at Kultur- og likestillingsdepartementet sier nei til å åpne pengekrana for å gjøre det enklere å få flere store mesterskap til Norge.

Vi blir på en måte en «snyltenasjon» som synes det er stas å ta medaljer i mesterskap andre land arrangerer. Og vi er kritiske når «feil» land arrangerer, mener Pettersen.

– Vi blir høye og mørke

Fredag ble det kjent at håndballforbundet har fått avslag på søknaden om 16 millioner i tilskudd til VM for menn i 2025. Rett før nyttår fikk ishockeyforbundet et tilsvarende avslag. De endte med å trekke hele VM-søknaden.

Begge forbundene skulle bruke pengene til å gjøre anleggene VM-klare, ettersom det ikke finnes store nok arenaer til å huse hverken håndball- eller hockeyfinaler her til lands.

– Det er en utfordring å skulle være vertsnasjon til mesterskap annet enn ski i Norge, og spesielt for hallidretter, sier Pettersen, som også er stortingspolitiker for Høyre.

Han mener at regjeringen må se verdien av mesterskap på norsk jord.

For vi blir høye og mørke når land vi ikke liker får og har mesterskap, så da må man også legge til rette for flere mesterskap i Norge, begrunner han.

Erik Langerud, generalsekretær i håndballforbundet, (med blomster) og president i samme forbund, Kåre Geir Lio.

HÅNDBALLTOPPER: Erik Langerud, generalsekretær i håndballforbundet, (med blomster) og president i samme forbund, Kåre Geir Lio.

Foto: Geir Olsen / NTB

Også Langerud i håndballforbundet synes staten må bidra mer.

Burde Norge legge mer til rette for store mesterskap, som hockey-VM eller håndball-VM?

Ja, både hockey, håndball, basket, volleyball og store tennisturneringer, mener håndballtoppen.

Litt av det vi opplever med dagens regjering, er at man skulle se på muligheten for å være vertskap for store arrangementer, og så er dilemmaet at man ikke har den arenaen og da stopper det seg selv.

– Veldig trist

Begge viser til Hurdalsplattformen, der det blant annet står at regjeringen har som mål å:

 • «Ruste opp og byggje fleire idrettsanlegg og lage ein nasjonal plan for idrettsanlegg saman med idrettsbevegelsen».
 • «Leggje til rette for at Noreg også i framtida skal være vertskap for store internasjonale idrettsarrangement».

– Kulturdepartementet er i det minste konsekvente. Men dette er jo brudd med målet regjeringen har i Hurdalsplattformen om at Norge skal være vertskap for store internasjonale mesterskap, konkluderer hockeytopp Pettersen.

Kåre Geir Lio

HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio.

Foto: Stine Løvmo Lie / NRK

Håndballpresidenten er helt enig.

– Hvis de mener at vi skal arrangere, så får de legge til rette for arrangementer. Enten ved å bygge haller, eller ved å støtte utbygging av arenaer. Og når ikke det samsvarer, så mener jeg det er veldig trist, er Lios dom.

– Tullete påstand

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker flere mesterskap velkommen, og mener det er feil at Norge er en snyltenasjon.

Vi deler ønsket om å få til dette i fremtiden, selv om det er en prioritering vi ikke kunne gjøre nå. Vi har også gitt penger til internasjonale mesterskap mens vi har sittet i regjering. Vi bruker penger på ski-VM i Trondheim, både i fjor og i år. Vi har gitt penger til VM i rallycross, EM i luftvåpen og EM i vektløfting, så dette er en tullete påstand, sier hun til NRK.

Åpning av Idrettstinget ved Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap)

SVARER: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Foto: Tuva Åserud / NTB

At de to siste avslagene ikke samsvarer med de nevnte målene i Hurdalsplattformen, er Trettebergstuen heller ikke enig i.

Det er i disse tilfellene snakk om å oppgradere anleggene midlertidig, sånn at man får plass til flere tilskuere, med tribuner som blir borte for eksempel, så det bidrar ikke til et varig løft av idretten. Vi prioriterer å bygge idrettsanlegg over by og bygd over hele landet, men det er anlegg som skal komme også vanlige folk til gode, fastslår Kultur- og likestillingsministeren.

Sportsnyheter

Jostein Gundersen ligger nede etter skade

Reagerer kraftig på manglande regelverk: – Sjokkerande

Eliteserielege blei tatt fullstendig på senga av Noregs Fotballforbund (NFF) sin konklusjon som blei publisert laurdag. Nå tar NFF grep.

Amalie Iuel utfordret Henriette Jæger til duell.

Iuel utfordra Jæger til duell: – Å tape mot Amalie er noko av det verste

Henriette Jæger blir sur av å tape, sjølv mot Amalie Iuel på trening. Det utnyttar trenarmamma Unn Merete for alt det er verd.

RBK-LSK

Supportertalsmann om VAR-markeringer: – Overrasket hvis Eliteserien blir ferdigspilt i år

Mandag møtes lederne i landets supporterklubber for å diskutere neste steg i kampen mot videodømming.

Siste nytt

 • Bøtelegger KFUM – men blir ikke kastet ut av cupen

  Eliteserieklubben KFUM Oslo spilte med en suspendert spiller i cupkampen mot Sogndal, men blir likevel ikke kastet ut av cupen.

  Det var ikke før seieren mot Lysekloster at regelbruddet ble avdekket. Da sendte 2.-divisjonsklubben inn protest til Norges Fotballforbund med påstand om at Sogndal skulle tilkjennes seieren mot KFUM, og at Lysekloster og Sogndal skulle møte hverandre på nytt i 4. runde.

  I mai besluttet doms- og sanksjonsutvalget å avvise protesten, men NFFs påtalenemnd har imidlertid behandlet saken på nytt. I innstillingen mente de at KFUM burde bli kastet ut av cupen.

  Doms- og sanksjonsutvalget kom til en annen konklusjon og har besluttet at KFUM får en bot på 100.000 kroner.

  Tidligere i juli sa KFUMs daglige leder til VG at de forventet å spille cupkamp i oktober.

  I kvartfinalen venter Stabæk for hovedstadslaget. Går de seirende ut derfra, møter de vinnerne av oppgjøret mellom Vålerenga og Fredrikstad.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Toppligaer klager Fifa til EU-kommisjonen – får krast svar fra Fifa

  Europeiske toppligaer og spillerforeningen Fifpro hevder landslagskalenderen er i strid med EUs konkurranseregler. Sammen klager de inn Fifa til EU-kommisjonen.

  Det kommer fram i en felles uttalelse fra European Leagues og Fifpro. Med klagen ønsker man å bevise at Fifas kalender for landslagsfotballen bryter med EUs regelverk.

  – I flere år har ligaene og spillerforeningene gjentatte ganger oppfordret Fifa til å utvikle en klar, gjennomsiktig og rettferdig prosess rundt landslagskalenderen. Den er nå overmettet, blitt uholdbar for nasjonale ligaer og er en risiko for spillernes helse, står det i tirsdagens pressemelding.

  Videre står det at juridiske grep nå «er det eneste ansvarlige steget for å beskytte fotballens økosystem og arbeidere fra Fifas ensidige avgjørelser».

  X svarer Fifa at den nåværende kalenderen ble enstemmig godkjent av Fifa-rådet, som er satt sammen med representanter fra alle kontinenter – inkludert Europa.

  – Fifas kalender er det eneste verktøyet som sikrer at internasjonal fotball kan fortsette å overleve, sameksistere og blomstre sammen med nasjonal og internasjonal klubbfotball, skriver Fifa og fortsetter:

  – Noen ligaer i Europa opptrer med kommersiell egeninteresse, hykleri og uten hensyn til alle andre i verden. Disse ligaene foretrekker tilsynelatende en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer, ofte med omfattende globale reiser.

  Norsk Toppfotball er medlem av European Leagues. (NTB/NRK)

  Det norske herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Danmark i juni 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Jakob Ingebrigtsen til Lausanne etter OL

  Jakob Asserson Ingebrigtsen løper 1500 meter i Lausanne etter OL.

  Diamond League-arrangøren bekrefter i en pressemelding at nordmannen er klar for det tradisjonsrike stevnet i Sveits.

  Stevnet er 22. august. Det blir hans første konkurranse etter OL.

  Timothy Cheruiyot, Azeddine Habz og Mario García er også klar for 1500-meteren.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen har flere gode minner fra Lausanne, blant annet da han løp inn til seier og stevnerekord på 1500 meter i fjor. Da løp han på 3.28,72.

  Før han skal dit er det imidlertid OL i Paris som gjelder for 23-åringen. Der skal han prøve å forsvare OL-gullet på 1500 meter, i tillegg til å løpe 5000 meter for første gang i OL-karrieren.

  Ingebrigtsens første løp i OL blir 1500 meter forsøk fredag 2. august. Se hele OL-programmet her.

  Jakob Ingebrigtsen i Monaco
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal