Hopp til innhold

Mener hoppernes nye vektregel er bortkastet

Alle de norske hopperne velger å hoppe med kortere ski fremfor å gå opp i vekt. Slik omgår de FIS' nye regelverk.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hopp menn.

KUTTER SKIENE: De norske hopperne vil i snitt ha fire centimeter kortere ski den kommende sesong, enn de hadde i fjor. Her fra OL i Pyeongchang.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er bortkastet med en slik regel når alle hopperne i stedet kutter skiene. Man må ha regler som straffer utøvere hardere for å være for lette, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen om FIS' nye vektregel.

Johan Remen Evensen

KRITISK: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener FIS må straffe de letteste hopperne hardere.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kort fortalt må hopperne nå veies uten hoppskoene under konkurranse. I gjennomsnitt må utøverne derfor gå opp 1,5 kilo i kroppsvekt for å kompensere for dette, eller de kan velge å kutte skiene cirka fire centimeter.

Motivasjonen bak regelendringen er både å forhindre at skibakkene må bygges om fordi hopperne rett og slett har blitt for gode og flyr for langt. Men den har også som mål å forhindre at hopperne blir for lette da dette har vært en stor fordel i konkurranse tidligere.

– Bedre effekt av å kappe skiene

Alle de norske landslagshopperne velger å kutte skiene og dermed beholde deres nåværende vekt.

– Vi tror det har en bedre effekt med tanke på hopplengde å beholde vekten og kappe skiene, sier landslagssjef Alexander Stöckl.

Nettopp derfor mener Evensen at formelen FIS bruker for å regne ut forholdet mellom kroppsvekt og centimeter med ski er helt feil.

– De må oppjustere antall centimeter som må kuttes slik at det i stedet lønner seg å gå opp i vekt. Det har jo allerede vært snakk om det i FIS, at man i stedet må kutte åtte centimeter i stedet for fire.

Landslagssjefen tror den nye regelen kun er en midlertidig løsning og at man i årene fremover vil få et regelverk som favoriserer de litt tyngre utøverne.

– Jeg tror de vil endre hele tabellen og tilpasse skilengde til BMI allerede fra neste år, forteller Stöckl.

– Ikke gjort over natta

Daniel-André Tande

BEHOLDER VEKTEN: Daniel-André Tande mener en vektøkning vil kreve at man endrer teknikken.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

De norske hopperne har brukt sommeren på å trene med kortere ski og omstille seg til det nye regelverket, men har ikke opplevd noen stor forskjell på hopplengden.

– Det har ikke slått altfor mye ut. Jeg føler jeg har flydd bra i sommer, så får vi se da, sier Daniel-André Tande.

Han tror de aller fleste i verdenscupen vil gjøre som nordmennene og unngå høyere kroppsvekt.

– Hvis du plutselig skal legge på deg like mye som du tar bort i utstyr så kan du få et annet balansepunkt i kroppen. Det gjør at du må endre på teknikken og måten du flyr på, og for de fleste er ikke det gjort over natta. Og bare det å legge på seg gjøres jo ikke over natta, så jeg tror de fleste vil kappe skia.

Siste nytt

 • Svensk medaljehåp sendt til sykehus etter dette

  Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og ble tvunget til å avbryte konkurransen. Det skriver SVT.

  – Det var skummelt og jeg var litt i sjokk, sier Garip til kanalen.

  Stuperen lå på medaljeplass da ulykken skjedde. Hun ble kort tid etter sendt til sykehus i Beograd.

  Garip forteller at hun er ved godt mot.

  – Jeg slo meg bare litt. Jeg fikk noen riper og vonde føtter, men det er det. Jeg kan snart kunne hoppe igjen, sier Garip.

  Det gikk langt bedre for vår egen Helle Tuxen. Hun gråt gledestårer etter å ha tatt sølvmedalje under EM fredag.

   Emilia Nilsson Garip
  Foto: OLIVER BUNIC
 • Polsk supporter alvorlig skadd etter fall fra tribune under EM-kamp

  En polsk fotballfan pådro seg alvorlige skader etter å ha falt mer enn tre meter på Olympiastadion i Berlin under EM-kampen mot Østerrike fredag.

  En talsmann for brannvesenet opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at mannen falt rundt tre meter ned i en passasje mellom tribunen og banen.

  Tilskueren var en kort stund bevisstløs etter episoden, før han ble fraktet til sykehus med det som omtales som ulike, men ikke spesifiserte skader.

  Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Berlin-politiet sier at de utelukker at flere enn den skadde var involvert.

  Østerrike slo Polen 3–1 i Berlin fredag.

  (NTB)

  3ZXU-iLjXZU
  Foto: AP
 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal