Hopp til innhold

Mener hoppernes nye vektregel er bortkastet

Alle de norske hopperne velger å hoppe med kortere ski fremfor å gå opp i vekt. Slik omgår de FIS' nye regelverk.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hopp menn.

KUTTER SKIENE: De norske hopperne vil i snitt ha fire centimeter kortere ski den kommende sesong, enn de hadde i fjor. Her fra OL i Pyeongchang.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er bortkastet med en slik regel når alle hopperne i stedet kutter skiene. Man må ha regler som straffer utøvere hardere for å være for lette, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen om FIS' nye vektregel.

Johan Remen Evensen

KRITISK: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener FIS må straffe de letteste hopperne hardere.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kort fortalt må hopperne nå veies uten hoppskoene under konkurranse. I gjennomsnitt må utøverne derfor gå opp 1,5 kilo i kroppsvekt for å kompensere for dette, eller de kan velge å kutte skiene cirka fire centimeter.

Motivasjonen bak regelendringen er både å forhindre at skibakkene må bygges om fordi hopperne rett og slett har blitt for gode og flyr for langt. Men den har også som mål å forhindre at hopperne blir for lette da dette har vært en stor fordel i konkurranse tidligere.

– Bedre effekt av å kappe skiene

Alle de norske landslagshopperne velger å kutte skiene og dermed beholde deres nåværende vekt.

– Vi tror det har en bedre effekt med tanke på hopplengde å beholde vekten og kappe skiene, sier landslagssjef Alexander Stöckl.

Nettopp derfor mener Evensen at formelen FIS bruker for å regne ut forholdet mellom kroppsvekt og centimeter med ski er helt feil.

– De må oppjustere antall centimeter som må kuttes slik at det i stedet lønner seg å gå opp i vekt. Det har jo allerede vært snakk om det i FIS, at man i stedet må kutte åtte centimeter i stedet for fire.

Landslagssjefen tror den nye regelen kun er en midlertidig løsning og at man i årene fremover vil få et regelverk som favoriserer de litt tyngre utøverne.

– Jeg tror de vil endre hele tabellen og tilpasse skilengde til BMI allerede fra neste år, forteller Stöckl.

– Ikke gjort over natta

Daniel-André Tande

BEHOLDER VEKTEN: Daniel-André Tande mener en vektøkning vil kreve at man endrer teknikken.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

De norske hopperne har brukt sommeren på å trene med kortere ski og omstille seg til det nye regelverket, men har ikke opplevd noen stor forskjell på hopplengden.

– Det har ikke slått altfor mye ut. Jeg føler jeg har flydd bra i sommer, så får vi se da, sier Daniel-André Tande.

Han tror de aller fleste i verdenscupen vil gjøre som nordmennene og unngå høyere kroppsvekt.

– Hvis du plutselig skal legge på deg like mye som du tar bort i utstyr så kan du få et annet balansepunkt i kroppen. Det gjør at du må endre på teknikken og måten du flyr på, og for de fleste er ikke det gjort over natta. Og bare det å legge på seg gjøres jo ikke over natta, så jeg tror de fleste vil kappe skia.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen «sesongåpnet» med forrykende spill og seier

  Magnus Carlsen spilte periodevis formidabel angrepssjakk og beseiret enkelt Aleksej Sarana da den nye Champions Chess Tour-sesongen ble innledet mandag.

  Carlsen vant to strake partier og fulgte opp med remis i det tredje. Dermed var det ikke nødvendig å spille det fjerde og siste partiet i duellen.

  Den norske sjakkstjernen brukte kun 32 trekk på å slå Sarana i første parti. Russeren fikk raskt kjempeproblemer i stillingen etter åpningen, mens Carlsen spilte raskt og presist.

  Dermed fikk nordmannen en kanonstart på årets første turnering i Champions Chess Tour.

  Parti nummer to endte også med seier, men der kom Carlsen svært skjevt ut, før han hentet seg inn og vant etter en svært overbevisende avslutning.

  – Veldig, veldig bra. I parti én valset han over sin motstander. I parti to var åpningen en liten skandale, spør du meg. Han havnet virkelig på tynn is, men kom tilbake og skapte problemer for sin motstander, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer på kanalens sending. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Mushaga Bakenga klar for Stabæk

  Det bekrefter klubben på sin hjemmeside.

  Bakenga kommer fra den japanske klubben Tokushima Vortis.

  Spissen har tidligere spilt for både Rosenborg, Odd, Tromsø og Molde i Eliteserien, og har vært i flere utenlandske klubber.

  Bakenga har signert en avtale som varer ut året, og slutter seg til laget som befinner seg på treningsleir på Marbella i morgen.

  Mushaga Bakenga i Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Queiroz ansatt som ny landslagssjef i Qatar

  Trenernomaden Carlos Queiroz blir trener for fotballandslaget i Qatar.

  Portugiseren, som blir 70 år i mars, har ledet lag i VM-sluttspill fire ganger. Tre ganger har han stått i spissen fro Iran, som han har trent tilsammen i nesten et tiår.

  Queiroz tar over Qatar-jobben etter spanjolen Felix Sanchez, som ikke fikk fornyet kontrakten etter at det qatarske laget tapte alle tre gruppekampene under VM på hjemmebane i fjor.

  Queiroz sluttet som Iran-sjef etter at hans lag heller ikke klarte å spille seg fram til utslagsrundene.

  Portugiseren ledet Iran under verdensmesterskapene i 2014, 2018 og 2022. Han hadde ansvaret for Portugal i 2010, mens han ledet Sør-Afrika til VM i 2002. Da trakk han seg imidlertid før sluttspillet startet.

  Queiroz har vært landslagssjef i Colombia, Egypt og for De forente arabiske emirater. Han var også Sir Alex Fergusons assistent i Manchester United.

  Carlos Quieroz
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste