Hopp til innhold

Mener hoppernes nye vektregel er bortkastet

Alle de norske hopperne velger å hoppe med kortere ski fremfor å gå opp i vekt. Slik omgår de FIS' nye regelverk.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hopp menn.

KUTTER SKIENE: De norske hopperne vil i snitt ha fire centimeter kortere ski den kommende sesong, enn de hadde i fjor. Her fra OL i Pyeongchang.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er bortkastet med en slik regel når alle hopperne i stedet kutter skiene. Man må ha regler som straffer utøvere hardere for å være for lette, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen om FIS' nye vektregel.

Johan Remen Evensen

KRITISK: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener FIS må straffe de letteste hopperne hardere.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kort fortalt må hopperne nå veies uten hoppskoene under konkurranse. I gjennomsnitt må utøverne derfor gå opp 1,5 kilo i kroppsvekt for å kompensere for dette, eller de kan velge å kutte skiene cirka fire centimeter.

Motivasjonen bak regelendringen er både å forhindre at skibakkene må bygges om fordi hopperne rett og slett har blitt for gode og flyr for langt. Men den har også som mål å forhindre at hopperne blir for lette da dette har vært en stor fordel i konkurranse tidligere.

– Bedre effekt av å kappe skiene

Alle de norske landslagshopperne velger å kutte skiene og dermed beholde deres nåværende vekt.

– Vi tror det har en bedre effekt med tanke på hopplengde å beholde vekten og kappe skiene, sier landslagssjef Alexander Stöckl.

Nettopp derfor mener Evensen at formelen FIS bruker for å regne ut forholdet mellom kroppsvekt og centimeter med ski er helt feil.

– De må oppjustere antall centimeter som må kuttes slik at det i stedet lønner seg å gå opp i vekt. Det har jo allerede vært snakk om det i FIS, at man i stedet må kutte åtte centimeter i stedet for fire.

Landslagssjefen tror den nye regelen kun er en midlertidig løsning og at man i årene fremover vil få et regelverk som favoriserer de litt tyngre utøverne.

– Jeg tror de vil endre hele tabellen og tilpasse skilengde til BMI allerede fra neste år, forteller Stöckl.

– Ikke gjort over natta

Daniel-André Tande

BEHOLDER VEKTEN: Daniel-André Tande mener en vektøkning vil kreve at man endrer teknikken.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

De norske hopperne har brukt sommeren på å trene med kortere ski og omstille seg til det nye regelverket, men har ikke opplevd noen stor forskjell på hopplengden.

– Det har ikke slått altfor mye ut. Jeg føler jeg har flydd bra i sommer, så får vi se da, sier Daniel-André Tande.

Han tror de aller fleste i verdenscupen vil gjøre som nordmennene og unngå høyere kroppsvekt.

– Hvis du plutselig skal legge på deg like mye som du tar bort i utstyr så kan du få et annet balansepunkt i kroppen. Det gjør at du må endre på teknikken og måten du flyr på, og for de fleste er ikke det gjort over natta. Og bare det å legge på seg gjøres jo ikke over natta, så jeg tror de fleste vil kappe skia.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal