Hopp til innhold

Løperlegende mener Bolt er skadelig for idretten

OL-vinner og Bislett-stjerne Steve Ovett er kritisk til den massive oppmerksomheten rundt Usain Bolt.

Usain Bolt

Usain Bolt kommer i fokus overalt. Løperlegende Steve Ovett mener det stjeler oppmerksomhet fra andre utøvere og at friidretten blir skadelidende.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Usain Bolt er både en velsignelse og en forbannelse for idretten, sier Ovett i et eksklusivt intervju med NRK.

Steve Ovett er blant annet OL-vinner på 800 meter og 1500 meter fra OL i Moskva i 1980, og forbedret verdensrekorden på 1500 meter flere ganger.

Steve Ovett

Steve Ovett på Bislett i 1981.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix
Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen: - Man må spre fokuseringen.

Foto: FADI AL-ASSAAD / Reuters

Han deltok også flere ganger på Bislett i løpet av sin karriere, der duellene mot landsmannen Sebastian Coe ble legendariske og fikk stor oppmerksomhet i norsk presse.

Ikke begeistret

Nå er han tilbake i Oslo der han skal følge Bislett Games og verdens raskeste mann, Usain Bolt, på torsdagens 200-meter.

Men den tidligere løperlegenden er ikke udelt begeistret over all oppmerksomheten superstjernen får verden over. Briten er bekymret for kontinuiteten i idretten.

– Når Bolt en gang forsvinner fra sporten, kommer folk til å spørre «hva annet har friidretten å by på»? Det skal mye til før folk forstår at friidretten har mer enn Bolt, sier han.

Andre blir oversett

Både media og idrettsarrangører vil ha sin bit av løperstjernen. Ifølge VG betaler Bislett Games to millioner kroner for den jamaicanske sprinteren i år.

– Han er en fantastisk atlet, men samtidig suger han til seg all mediaoppmerksomheten, sier Ovett.

Konsekvensen er at både publikum og media overser de andre utøverne, mener han.

– Når Bolt er her i Norge er dere mest opptatt av å følge ham. Han får all mediaoppmerksomheten og dermed genererer det ikke nok entusiasme rundt deres egne utøvere.

Steve Ovett syntes Usain Bolt er en stor stjerne, men med all denne oppmerksomheten er det andre store friidrettstjerner som mister mye omtalen din fortjener.

VIDEO: Steve Ovett mener Usain Bolt får for mye oppmerksomhet.

Og Steve Ovett får støtte fra en av Norges største friidrettsprofiler, spydkaster Andreas Thorkildsen.

Saken fortsetter under video

– Bolt er en fantastisk utøver som gjør fantastisk mye for friidretten, men må ikke legge alt på han, heller. Skal man holde friidretten levende, må man spre litt av fokuseringen på andre utøvere, også, sier Thorkildsen til NRK.

– Man må ikke gå i fella og tenke at så lenge man har Bolt så trenger man ikke noe annet. Det er to timer som skal fylles på internasjonal TV, og Bolt fyller kanskje i underkant av 20 sekunder med løpet sitt.

– Flere stjerner

Også tidligere langdistanseløper og verdensmester Ingrid Kristiansen har uttrykt seg kritisk til det voldsomme fokuset rundt Usain Bolt.

Bislett-general Steinar Hoen

Bislett-general Steinar Hoen: - Bolt verdt hver eneste krone.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en kommentar i Aftenposten 9. juni skrev hun blant annet at Bislett Games var blitt «én stjerne og mye buljong».

«Jeg forstår at en arrangør må være litt selektiv i sitt valg av superstjerner, for de er dyre i våre dager. Men personlig tror jeg at det hadde vært enda bedre med flere enn bare én», skriver hun.

–Verdt kronene

Og Bislett-general Steinar Hoen er enig i at årets Bislett Games kan være av noe varierende kvalitet.

Men når det gjelder Usain Bolt mener han at sprinteren er verdt startpengene han får av Bislett Games.

– Vi er ikke dumme. Vi ser verdien av å ha Usain Bolt her, og grunnen til at vi gjør det flere år på rad er at det løfter arrangementet. Han er med på å skape oppmerksomhet. De pengene han får er meget fortjent, mener han.

– Jeg er enig i noe av det hun (Kristiansen) sier. Men vi kan ikke ha de største stjernene i alle øvelsene. Men på grunn av blant annet det amerikanske mesterskapet og VM-uttagning, blir det noe ulikt nivå, sier han.

Kommer nye profiler

NRKs friidrettsekspert og tidligere OL-mester Vebjørn Rodal frykter ikke for friidrettens skjebne den dagen Usain Bolt legger opp.

– Den dagen Bolt ikke er en del av friidrettssirkuset, kommer det helt sikkert til å dukke opp nye navn. Det er ikke sikkert at vi har hørt om disse ennå, men det vil nok fortsette å dukke opp profiler, sier han.

– Det er klart at Bolt får for mye oppmerksomhet, men det får han i form av den utøveren han er og de resultatene han har prestert. Han er med på å skape entusiasme, og det er det viktigste. Og den kommer ikke bare Bolt til gode, påpeker Rodal.

Usain Bolt åpnet Race Against Malaria sammen med friidrettsutøver Henrik Ingebrigtsen og Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid i Oslo sentrum tirsdag kveld. 
- Jeg vil gjerne gi tilbake på alle mulige måter, sier Bolt om å delta i det veldedige arrangementet.

VIDEO: Bolt åpnet stafett i Oslo sentrum.



Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal