Løperlegende mener Bolt er skadelig for idretten

OL-vinner og Bislett-stjerne Steve Ovett er kritisk til den massive oppmerksomheten rundt Usain Bolt.

Usain Bolt

Usain Bolt kommer i fokus overalt. Løperlegende Steve Ovett mener det stjeler oppmerksomhet fra andre utøvere og at friidretten blir skadelidende.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Usain Bolt er både en velsignelse og en forbannelse for idretten, sier Ovett i et eksklusivt intervju med NRK.

Steve Ovett er blant annet OL-vinner på 800 meter og 1500 meter fra OL i Moskva i 1980, og forbedret verdensrekorden på 1500 meter flere ganger.

Steve Ovett

Steve Ovett på Bislett i 1981.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix
Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen: - Man må spre fokuseringen.

Foto: FADI AL-ASSAAD / Reuters

Han deltok også flere ganger på Bislett i løpet av sin karriere, der duellene mot landsmannen Sebastian Coe ble legendariske og fikk stor oppmerksomhet i norsk presse.

Ikke begeistret

Nå er han tilbake i Oslo der han skal følge Bislett Games og verdens raskeste mann, Usain Bolt, på torsdagens 200-meter.

Men den tidligere løperlegenden er ikke udelt begeistret over all oppmerksomheten superstjernen får verden over. Briten er bekymret for kontinuiteten i idretten.

– Når Bolt en gang forsvinner fra sporten, kommer folk til å spørre «hva annet har friidretten å by på»? Det skal mye til før folk forstår at friidretten har mer enn Bolt, sier han.

Andre blir oversett

Både media og idrettsarrangører vil ha sin bit av løperstjernen. Ifølge VG betaler Bislett Games to millioner kroner for den jamaicanske sprinteren i år.

– Han er en fantastisk atlet, men samtidig suger han til seg all mediaoppmerksomheten, sier Ovett.

Konsekvensen er at både publikum og media overser de andre utøverne, mener han.

– Når Bolt er her i Norge er dere mest opptatt av å følge ham. Han får all mediaoppmerksomheten og dermed genererer det ikke nok entusiasme rundt deres egne utøvere.

Steve Ovett syntes Usain Bolt er en stor stjerne, men med all denne oppmerksomheten er det andre store friidrettstjerner som mister mye omtalen din fortjener.

VIDEO: Steve Ovett mener Usain Bolt får for mye oppmerksomhet.

Og Steve Ovett får støtte fra en av Norges største friidrettsprofiler, spydkaster Andreas Thorkildsen.

Saken fortsetter under video

– Bolt er en fantastisk utøver som gjør fantastisk mye for friidretten, men må ikke legge alt på han, heller. Skal man holde friidretten levende, må man spre litt av fokuseringen på andre utøvere, også, sier Thorkildsen til NRK.

– Man må ikke gå i fella og tenke at så lenge man har Bolt så trenger man ikke noe annet. Det er to timer som skal fylles på internasjonal TV, og Bolt fyller kanskje i underkant av 20 sekunder med løpet sitt.

– Flere stjerner

Også tidligere langdistanseløper og verdensmester Ingrid Kristiansen har uttrykt seg kritisk til det voldsomme fokuset rundt Usain Bolt.

Bislett-general Steinar Hoen

Bislett-general Steinar Hoen: - Bolt verdt hver eneste krone.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en kommentar i Aftenposten 9. juni skrev hun blant annet at Bislett Games var blitt «én stjerne og mye buljong».

«Jeg forstår at en arrangør må være litt selektiv i sitt valg av superstjerner, for de er dyre i våre dager. Men personlig tror jeg at det hadde vært enda bedre med flere enn bare én», skriver hun.

–Verdt kronene

Og Bislett-general Steinar Hoen er enig i at årets Bislett Games kan være av noe varierende kvalitet.

Men når det gjelder Usain Bolt mener han at sprinteren er verdt startpengene han får av Bislett Games.

– Vi er ikke dumme. Vi ser verdien av å ha Usain Bolt her, og grunnen til at vi gjør det flere år på rad er at det løfter arrangementet. Han er med på å skape oppmerksomhet. De pengene han får er meget fortjent, mener han.

– Jeg er enig i noe av det hun (Kristiansen) sier. Men vi kan ikke ha de største stjernene i alle øvelsene. Men på grunn av blant annet det amerikanske mesterskapet og VM-uttagning, blir det noe ulikt nivå, sier han.

Kommer nye profiler

NRKs friidrettsekspert og tidligere OL-mester Vebjørn Rodal frykter ikke for friidrettens skjebne den dagen Usain Bolt legger opp.

– Den dagen Bolt ikke er en del av friidrettssirkuset, kommer det helt sikkert til å dukke opp nye navn. Det er ikke sikkert at vi har hørt om disse ennå, men det vil nok fortsette å dukke opp profiler, sier han.

– Det er klart at Bolt får for mye oppmerksomhet, men det får han i form av den utøveren han er og de resultatene han har prestert. Han er med på å skape entusiasme, og det er det viktigste. Og den kommer ikke bare Bolt til gode, påpeker Rodal.

Usain Bolt åpnet Race Against Malaria sammen med friidrettsutøver Henrik Ingebrigtsen og Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid i Oslo sentrum tirsdag kveld. 
- Jeg vil gjerne gi tilbake på alle mulige måter, sier Bolt om å delta i det veldedige arrangementet.

VIDEO: Bolt åpnet stafett i Oslo sentrum.Siste nytt

 • Hovland på andreplass

  Viktor Hovland gjorde ein ny sterk runde i PGA-turneringa i Ohio. Med åtte birdiar og to bogeyar på dei 17 første hola låg han på andreplass laurdag kveld.

  Med 14 slag under par totalt var han tre bak leiande Justin Thomas.

  Men fleire av dei andre spelarane var heller ikkje ferdig med runden. Fjerde og siste runde går søndag.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • Sterling med tre i Citys kalassiger

  Manchester City knuste Brighton 5-0 i kveldens siste kamp i Premier League. Raheem Sterlig scora tre av måla, Gabriel Jesus og Bernardo dei to andre.

  Sigeren sikrar City andreplassen i Premier League.

  Raheem Sterling
  Foto: Julian Finney / AFP
 • Rosenborgs første heimesiger

  Med 3-0 over Strømsgodset har Rosenborg no gått fire kampar utan tap sidan Trond Henriksen overtok som mellombels trenar.

  Alle måla i kveld kom i andre omgang, og innbytar Pål André Helland var involvert i alle. Først heada han inn eit overlegg frå Gjermund Åsen, så leverrte han til Kristoffer Zachariassen som sette inn det andre.

  På overtid heada Torgeir Børven inn sitt aller første for Rosenborg, etter frispark frå Helland.

  Det betyr at Rosenborg er på tredjeplass på tabellen før kampane søndag.

  Jublar for Helland-scoring
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal