NRK Meny
Normal

Marerittkamp for NFLs største stjerne - tapte med 35 poeng

Denver Broncos quarterback Peyton Manning (37) er kanskje NFLs aller største stjerne. Men under nattens Super Bowl ble han avkledd, ydmyket og latterliggjort av Seattle Seahawks, som vant utrolige 43–8.

Super Bowl Football Peyton Manning

Denver Broncos quarterback Peyton Manning (37) kikker opp på måltavlen og innser at slaget er tapt.

Foto: Paul Sancya / Ap

NFL/ NFL: Super Bowl XLVIII-Denver

Seattle Seahawks-trener Pete Caroll ble dynket med Gatorade etter seieren.

Foto: Robert Deutsch / Reuters

– I dag hadde Manning sjansen til å bli tidenes beste quarterback, men tabbet seg ut, sier Jermund Berg, NFL-ekspert og mannen bak Twitter-kontoen NorNFL.

Alt lå til rette for historiens beste Super Bowl: Denver Broncos mot Seattle Seahawks. Et av tidenes beste angrep mot et av tidenes beste forsvar. Peyton Manning mot Russel Wilson.

Og for et utrolig oppgjør det ble!

Seattle Seahawks ydmyket Denver Broncos og Peyton Manning på alle mulige måter på MetLife Stadium i New Jersey. Laget fra Seattle vant utrolige 43–8.

En skygge av seg selv

Mange hadde på forhånd spådd seier til Denver Broncos. Først og fremst på grunn av kastearmen til lagets store stjerne og quarterback, Peyton Manning. 37-åringen, som går under kallenavnet «sherrifen» er kanskje en av tidenes beste quarterbacker i NFL, og har en vanvittig CV.

Men under nattens Super Bowl var han en skygge av seg selv – til tross for en brukbar pasningsstatistikk. Han misset på enkle pasninger og glapp ballen i farlige posisjoner. Samtidig viste Seattle Seahawks amerikansk fotball i verdensklasse.

– Manning har et rykte på seg for å være dårlig når det gjelder som mest. Så gjør han dette ... Han ga bort en kjempesjanse til å bli den beste quarterbacken i historien, gjentar Berg.

Alt stemte for hvittrøyene fra Seattle som storspilte både i forsvar og i angrep. Laget satte standarden allerede fra kick-off: 12 sekunder ut i kampen sikret de tidenes kjappeste poeng i Super Bowl-historien.

– Pappa sa alltid til meg da jeg var mindre «hvorfor ikke deg, Russell? Du kan gjøre det.» Så i dag sa jeg til resten av gutta «hvorfor ikke oss?» Vi ville vinne – og vi klarte det sammen. Det handler bare om å ha tro på seg selv, sier Seahawks quarterback, Russell Wilson til Fox.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Super Bowl Football Malcolm Smith

Sehawks Malcom Smith løfter «The Vince Lombardi Trophy».

Foto: Bill Kostroun / Ap

– Veldig overraskende

Jermund Berg mener Seahawks forsvaret er det beste av sitt slag på over ti år.

– Det er veldig overraskende at det var så stor forskjell på lagene. Jeg – som «alle» andre – hadde spådd en jevn kamp. Jeg sitter igjen med en skuffende følelse etter å ha sett Broncos, som kanskje har tidenes beste angrep, sier NFL-eksperten.

Mens Manning hadde «såpe på hendene» og misset flere pasningsforsøk, storspilte quarterback-motstander Russell Wilson (25) for Seahawks. Han ledet laget sitt fremover på banen samtidig som lagkompisene sanket poeng.

– Wilson så ikke ut som en andreårsspiller. Han turte å ta sjanser samtidig som han fremsto som kald og rolig, sier Berg.

Feiret med Skittles

Seahawks Marshawn Lynch fikk æren av å gjøre kampens første touchdown etter å ha kjempet seg inn i end zone fra én yard. Da viste stadionuret tiden 12.08 av andre quarter og 15–0 til Seattle.

Lynch er kjent for å være en stor fan av Skittles – og feiret selvfølgelig touchdownen med yndlingsgodiset sitt i end zone.

Marerittkvelden var da så vidt begynt for Peyton Manning.

Drøye ni minutter etter sendte – nevnte – Manning av gårde en langpasning rett til Seahawks linebacker Malcom Smith, som løp 70 yards og fikset nok en touchdown for laget fra Seattle. 22–0 til Seahawks.

Flere poeng ble det ikke i andre quarter – og en rådvill Manning og Denver Broncos trasket slukøret inn i garderoben med en «umulig» oppgave foran seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Super Bowl Football Russell

Seahawks quarterback, Russel Wilson, storspilte i New Jersey.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Fikk trøstepoeng

Publikum var så vidt ferdig med å klappe for pauseunderholdningen da Seahawks sjokkåpnet andreomgangen med nok en touchdown:

Percy Harvin mottok den ovale ballen og satte opp dampen. Beina gikk som trommestikker på det grønne plastgresset og 87 yards senere sto han og jublet i end zone. 28–0 nesten rett fra avspark!

De oransje fra Denver fikk etter hvert noen trøstepoeng da Demaryius Thomas tok imot en pasning i end zone. Like etter klarte de også det påfølgende topoengsforsøket.

Disse poengene var ikke viktige for kampen, men reddet likevel noe av æren for Denver Broncos: De sørget nemlig for at Broncos ikke ble det eneste laget i Super Bowl-historien som ikke har klart å gjøre ett eneste poeng.

Kampen var allerede da avgjort, men Seahawks fortsatte å male på og stoppet ikke før måltavlen viste 43–8.

– Jeg er så stolt av å være en del av dette. Disse gutta ville ikke godta noe annet enn seier her, sier trener Pete Carroll idet han fikk trofeet «The Vince Lombardi Trophy».

Siste nytt

 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal