Hopp til innhold
Kommentar

Må du virkelig dette, Maren?

Vår største kvinnelige vinterstjerne skal igjen ut og kjempe om en plass i verdenstoppen. Bare hun får presset seg langt nok ned i vekt.

Maren Lundby

SESONGSTART: På lørdag starter Lundbys verdenscupcomeback i Wisla, Polen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå er hun tilbake i verdenscupen, hun som har bidratt mer og sterkere til åpenhet rundt den ekstremt sensitive vektproblematikken i idretten enn noen andre.

Maren Lundby er den som til slutt klarte og orket å sette ord på hvilken kamp hun har vært gjennom for å presse seg så langt ned i vekt at hun er i stand til å vinne medaljer i internasjonale mesterskap i hopp.

Og ikke minst hvor mye det har kostet – psykisk, men også fysisk, som har gjort den kontinuerlige slankeprosessen enda mer krevende.

Når det normale ikke er nok

Hun gikk opp et tosifret antall kg fra hun ble tidenes første verdensmester blant kvinnene i stor bakke i Oberstdorf i mars 2021 til hun sto frem med problemene i et intervju med NRK sju måneder senere.

Les også Tårevåt Lundby står over OL: – Det er veldig tungt

Maren Lundby står over OL

I mellomtiden hadde hun vist frem det som kanskje var den egentlige normalversjon av seg selv (24) i Skal vi danse på TV 2.

Men normalitet er ikke nødvendigvis godt nok i toppidretten.

Og danseren Maren Lundby ble kritisert for å være uprofesjonell av langrennsløper Emil Iversen.

Det såret åpenbart den olympiske mester i hopp.

For veldig få, Iversen åpenbart ikke inkludert, visste hva som egentlig lå bak.

Desto sterkere ble det da Maren Lundby fortalte.

Hun som få dager senere danset på TV til «Smilet i ditt eget speil» hadde stort sett bare tårer å tilby omverdenen da hun åpnet seg om slankepresset i hoppsporten.

Maren Lundby på Skal vi danse

PÅ DANSEGULVET: Maren Lundby og dansepartneren fikk trampeklapp etter emosjonell dans på «Skal vi danse».

Foto: Thomas Andersen / TV 2 / TV 2

Om den intense, nær desperate kamp for å komme ned i vekt i tide til å prøve å vinne det første VM-gullet som noen gang var delt ut til en kvinne etter et renn i stor bakke.

Til kamp mot et tabu

Smerten ved å skulle sette ord på det var åpenbar – men særdeles viktig.

Fordi vekt fortsatt er et uforståelig stort tabu i toppidretten og forbundet med en skam som forverrer problemet ytterligere.

Her fikk unge kvinner og gutter en å støtte seg på. En som tross sin tilsynelatende vellykkethet lenge hadde slitt.

Maren Lundby måtte stå over OL i Beijing, men ble i stedet fortjent og unisont hyllet for sitt mot, inkludert å bli kåret til Årets navn på Idrettsgallaen og Årets Peer Gynt

Hun sa allerede da at hun ville tilbake.

At hun fortsatt var skihopper.

At drømmen om å fly fortsatt var levende.

Det fremsto lett utopisk.

Men man blir nok ikke verdens beste skihopper uten en vilje grensende til en form for urkraft.

Den vanskelige veien tilbake

Forrige helg var det NM, og Maren Lundby gjorde comeback i konkurransesammenheng med en fjerdeplass, fortsatt et godt stykke bak de beste norske. Men Lundby har sagt hun skal tilbake på en forsvarlig måte.

Nærmere jul mener hun igjen å kunne utfordre verdenstoppen, fortalte hun Dagbladet tidligere i uka. Hvor hun også erkjente at hun fortsatt hadde én stor utfordring: Vekta.

Maren Lundby skihopp

TILBAKE I LUFTA: Hun ønsker seg tilbake til verdenstoppen, men på en forsvarlig måte.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er noe grunnleggende usunt ved den moderne hoppsporten.

Rett og slett fordi de fysiske lover har dobbeltstemme når det skal avgjøres hvem som er best. Er du lettere, flyr du lenger.

Så enkelt- og samtidig grunnleggende komplisert- er det.

Maren Lundby uttrykker også et ønske om å få tilbake regler som gjør det mulig å være flere kilogram tyngre og likevel konkurrere helt i toppen.

Men noen regler er heldigvis på plass for å dempe slankepresset.

Måling av BMI har sånn sett vært det viktigste. Veier man mindre, må man hoppe på kortere ski, som igjen svever dårligere.

I tillegg bekrefter Olympiatoppen overfor NRK et tett samarbeid med hopplandslaget rundt disse utfordringene.

På tide med helseattest

Men noen autorisering av tilstanden til hopperne finnes ikke, slik det gjør med helseattestene man må ha i blant annet langrenn og kombinert.

Oppfyller man ikke kravene til helseattest, får man ikke konkurrere. Så enkelt og rettferdig er det.

Men hopp har ennå ikke villet innføre det. Og da står man igjen med de nevnte BMI-målingene og egentlig bare tillit. Til at man tar de forbehold man skal rundt utøvernes vekt og deres helse. At man tar de konsekvenser man bør ut fra hva vekten viser.

Les også Uenighet om helseattest i hoppsporten: – Det ville vært en trygghet

Jacobsen

Slik kan og bør ikke et system fungere.

Dette er i øyeblikket og satt på spissen som at hver enkelt trener eller leder får ansvaret for å passe på at ingen utøvere doper seg, uten behov for mer formelle kontroller.

Når man lever på resultater, så oppstår det av nødvendighet kynisme.

Finnes det en vei til suksess, velger man gjerne den, når man kan.

Hoppsporten vil derfor ha alt å tjene på å innføre en obligatorisk helseattest. For å bygge en type tillit sporten trenger, internasjonalt og her hjemme.

Kanskje er det heller ikke bare interne stridigheter som gjør at sponsorer kvier seg for å få navnet sitt på de norske landslagsdressene i øyeblikket.

En ny kamp mot kiloene

For hoppsporten av i dag har dessverre kroppsidealer som gir en kamp man aldri helt kan vinne. Der man i teorien alltid kan bli enda lettere.

Men Maren Lundby er et unikum. Og kan kanskje klare det igjen.

Selv om det umiddelbart virker som om det bryter med mye av den erkjennelsen hun delte i fjor, den som gjorde henne til et sunnhetens forbilde i en toppidrett med et skakkjørt selvbilde.

Utenfra sett er det bare å håpe at det er verdt det, nok en gang å skulle kjempe mot kroppens egentlige vilje for å prøve å fly, om det så er lengre og vakrere enn det noen andre klarer.

For hoppsporten handler også om å vite hvordan man lander. Og ikke minst når. Drar man svevet for langt, gjør det nemlig til slutt vondt.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal