Hopp til innhold

Sverre Lunde Pedersen med historisk VM-gull: – Alt stemte. Det var helt vanvittig

INZELL/OSLO (NRK): Sverre Lunde Pedersen sjokkerte alle på 5000 meter i VM – og tok Norges første gullmedalje på distansen.

Lunde

VERDENSMESTER: Sverre Lunde Pedersen.

Foto: Christof Stache / AFP

– Det er helt sykt. Det har ikke helt gått opp for meg. Måten jeg gjør det på ... det er helt utrolig. Alt stemte, og jeg mistet aldri farten. Det var helt vanvittig, sier Sverre Lunde Pedersen til NRK.

Han ble første nordmann med gull på 5000 meter i et enkeltdistanse-VM. Og han gjorde det med stil.

– Dette er verdensklasse. Han går et av sine beste 5000-løp noensinne, sa NRKs skøyteekspert Even Wetten underveis i løpet.

For nordmannen ga alt på den tyske isen, og etter 1800 meter ledet Sverre Lunde Pedersen løpet. Han fortsatte med imponerende rundetider på 29,0, og mot slutten av løpet lurte han også frem 28-tallet.

– Dette hadde jeg ikke trodd. Nå går han som en mester. Jeg tror aldri jeg har sett han gå så bra, sier Wetten.

Ble historisk

Pedersen tok ledelsen med 6:07.16, det beste av en nordmann noensinne. Han var i mål hele fem sekunder foran Sven Kramer, men i siste par kom storfavoritt Patrick Roest, og han ledet tidlig i løpet.

ja vi elsker

JA VI ELSKER: Pedersen kunne nyte tonene fra den norske nasjonalsangen på toppen av seierspallen.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Det ble en skikkelig hundredelsstrid mellom de to, men der Sverre Lunde Pedersen dro frem rundetider på 28,9, var Roest halvsekundet tregere.

Og nederlenderen hadde ikke mer å gå med mot slutten. Til slutt var han over fire sekunder bak nordmannen.

Pedersen er dermed den første nordmannen som tar VM-gull på 5000 meter, og vinnertiden er også europeisk rekord på distansen. Tiden er også banerekord i Inzell.

– Så mange nordmann som har tatt turen hit for å heie, det er helt fantastisk. Det ga meg en ekstra boost på slutten. På oppløpssiden merka jeg det, og det var mange osinger i svingen der. Så det var kult, forteller Pedersen,

verdensmester

GULLSMILET: Sverre Lunde Pedersen ble historisk med sitt gulløp.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Rørte trenere

Pedersens trener, Edel Therese Høiseth, måtte felle noen tårer etter at eleven sikret norsk gull.

– Det var utklassing. Jeg hadde virkelig ikke trodd at han skulle være god. Han knuser dem. Det er helt rått, sier hun.

Også Pedersens tidligere trener, Sondre Skarli, måtte snike seg inn på indre bane etter gullbragden. Han var Pedersens trener under fjorårets VM-fiasko, da nordmannen falt fra gull i Amsterdam.

– Det her var utrolig stort. Han gjør det på første forsøk etter at han falt i Amsterdam. Det var en perfekt revansje, sier Sondre Skarli, som ga seg som landslagstrener i mars i fjor.

Han dro også frem superlativene da han ble spurt om vinnertiden til sin tidligere elev.

– Han går sannsynligvis det beste 5000-meterløpet verden har sett noensinne. Jeg klarer ikke beskrive hvor raskt det er. Det er det største jeg har sett på en skøytebane, sier han.

 • Se vinnerintervjuet med Sverre Lunde Pedersen under:

Kramer imponert

Sven Kramer ledet etter at han hadde unnagjort sine runder på isen, men tiden var ikke i nærheten av god nok mot Sverre Lunde Pedersen.

– Det var et utrolig løp, på et ekstremt høyt nivå, sier Kramer til NRK.

Nederlenderen har vunnet 5000 meter under enkeltdistanse-VM åtte ganger. Dagens norske gull er faktisk bare andre gang en ikke-Nederlender vinner distansen, og nordmannens vinnertid på 6:07.16 imponerte Kramer.

– Vi forventet en slik tid, men ikke fra Sverre. Jeg ville jo selvsagt ned dit selv, så det var litt skuffende for min del. Men 6:07 er skikkelig raskt. Nå er det opp til oss å svare, sier Kramer, som tok bronse.

Sverre Lunde Pedersen verdensmester på 5000 meter skøyter.

VANT DUELLEN: Patrick Roest var ikke rask nok på slutten. Sverre Lunde Pedersen er verdensmester.

Bøkko: – Nesten som å vinne selv

Håvard Bøkko fikk seg en opptur i Vikingskipet forrige helg, med pallplass på 1500 meter.

Verdenscup skøyter

BOMMET: Det gikk ikke helt for Håvard Bøkko.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det lyktes dog ikke helt for nordmannen mot parkamerat Jordan Belchos på 5000 meter i VM. Kanadieren stakk fra den norske veteranen ut på fjerde runde, og holdt også et jevnt høyere tempo resten av løpet.

Bøkko var til slutt 16 sekunder bak vinnertiden til Lunde Pedersen, men han gledet seg mest over prestasjonen til landsmannen.

– Det er lenge siden noen har gått et så bra løp. Det er så sykt, og så fortjent. Det er nesten som å vinne selv, sier Bøkko.

På kvinnenes 3000 meter var Sofie Karoline Haugen eneste norske på start. Hun endte sist, 24 sekunder bak Martina Sáblíková.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Välbe fikk russisk orden av Putin

  Den russiske skipresidenten, Jelena Välbe, har blitt tildelt en statlig russisk orden fra president Vladimir Putin for hennes bidrag til utviklingen av langrennssporten i Russland, melder Rsport.ru.

  Den russiske skipresidenten ble hedret med orden for «bragder for fedrelandet».

  Välbe var tidligere politisk aktiv for Putins parti. Hun var tidligere i høst i hardt vær etter hun uttalte at LHBT-personer bør konkurrere i eget OL.

  Jelena Välbe
  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 • Hele styret i Juventus har trukket seg

  Klubbpresident Andrea Agnelli og resten av styret i den italienske fotballstorheten Juventus skal ha trukket seg mandag.

  Mandag kveld bekreftet Juventus det på sine nettsider. I en offisiell meddelelse fra klubben opplyses det om avgangen til klubbpresident Agnelli og hans kolleger.

  Der heter det videre at styret vil fortsette sin virksomhet fram til et varslet aksjonærmøte 18. januar.

  Om årsaken til styremedlemmenes plutselige beslutning heter det at man har «vurdert sentraliteten og relevansen av pågående juridiske og regnskapsmessige spørsmål» i tilknytning til en pågående politietterforskning.

  Påtalemyndigheten i Torino har siden i fjor gransket påstander om ulovlig regnskapsføring samt uregelmessigheter rundt overganger og låneavtaler for flere spillere.

  Det avtroppende styret skriver at det «anses å være i den beste interessen å anbefale at Juventus ruster seg med et nytt styre for å håndtere disse problemene».

  (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • TV-ekspert kalte tradisjonell qatarsk bekledning badekåpe – skapte raseri

  Den tyske TV-kommentatoren Sandro Wagner må tåle tøff kritikk for å ha kommet med en nedsettende bemerkning om qatarske menns tradisjonelle antrekk.

  Kommentaren som skaper raseri falt under Tysklands møte med Spania søndag. Wagner kommenterte kampen for den tyske rettighetshaveren ZDF.

  I kampens 79. minutt sa den tidligere landslagsspilleren at han først trodde hele den ene tribunen på arenaen var fylt med tyske fans.

  – Da innså jeg at det bare var qatarske badekåper, sa Wagner.

  Han refererte til thauben, den tradisjonelle hvite kjortelen som bæres av mange menn i VM-landet og regionen for øvrig.

  Uttalelsen fra den tyske TV-eksperten ledet raskt til raseri i sosiale medier.

  (NTB)

  WCup Qatar Ecuador Soccer
  Foto: Aijaz Rahi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste