Hopp til innhold

Gjert om sønnens kollaps: – Det er ikke noen god følelse

ÅRHUS/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen debuterte i U20-VM i terrengløp med mål om medalje, men løypa ble meget tøff for 18-åringen. Etter løpet kollapset han i intervjusonen og var ikke i stand til å prate.

I målområdet måtte Jakob legge seg rett ned og i intervjusonen etterpå kollapset han. Der ble han liggende en stund på bakken.

Det var tydelig at løpet hadde kostet mye for 18-åringen. Etter rundt en times tid med hvile i medisinteltet, kom Jakob gående ut.

Medisintelt, Århus

FIKK BEHANDLING: I dette teltet lå Jakob til medisinsk behandling.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg burde gitt meg etter to runder. Alt tyder på at jeg burde stoppet, sa en tydelig sliten Jakob.

– Det er jo litt dumt når man ikke liker å bli sliten. Jeg skulle likt å bryte i dag, men det går en liten djevel i meg som sier at det ikke er lov.

For Jakob kjente relativt tidlig at terrengløpet ble tøffere enn han hadde forestilt seg.

– Jeg kjente meg ferdig allerede etter to runder, så jeg er stolt av meg selv for at jeg klarte å komme meg i mål og løpte to runder til uten å kollapse.

Han forteller at han ikke husker så mye av de tyngste partiene i løpet. Nå har de lagt opp til at det blir noen rolige dager for den unge løperen. Og én ting er han ganske tydelig på:

– Akkurat nå så har jeg aldri lyst til å gjøre det her igjen.

– Jeg føler med han

Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.

FØLER MED SØNNEN: Far og trener Gjert Ingebrigtsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jakob er veldig sliten. Og når han blir sliten så blir han veldig sliten. Han har en egenskap der han går litt langt ned i kjelleren. I stedet for å bare kjenne at han ikke har dagen og bare ta det med ro, så gjør han ikke det, sier far Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Gjert forteller at det ikke var en optimal løype for sønnen og at det rett og slett ble for mye motbakke. Han legger likevel til at sønnen virkelig har fått kjenne på sine egne begrensninger.

Hvordan er det med pappahjertet når han er så utslitt som han er nå?

– Jeg føler med ham. Det er ikke noen god følelse, sier far Gjert Ingebrigtsen, mens Jakob hvilte i medisinteltet.

– Samtidig så ser jeg at det ligger en gevinst litt lenger fremme, i forhold til det å kjenne seg selv.

Jakob Ingebrigtsen

LANGFLAT: Jakob ble liggende på bakken i intervjusonen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

For på den siste runden så det tungt ut for Jakob. Han lå som nummer åtte og ni i en periode, men det var langt opp til medalje med under én runde igjen.

– Jeg tror dette blir krevende for Jakob å hente inn, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal, i det løperne var i gang med den siste runden.

Han gikk helt i kjelleren, men klarte ikke hente inn teten. I mål ble han nummer 12 og klarte derfor ikke å bryte den lange «tørken». Det er nemlig ingen europeere som har vært inne blant de ti beste i U20-VM på hele 25 år.

Det er ikke første gang 18-åringen kollapser i løpssammenheng. Da han løp verdens bratteste motbakkeløp – Stoltzekleiven – for to år siden, knakk han sammen før han nådde toppen.

INNSPURTEN: Etter målgang gikk Jakob rett i bakken.

Tre land i topp ti

Dagen før løpet sa Jakob at hvis han stiller til start, så er det kun medaljer som er i hodet på ham. 18-åringen har vunnet U20-EM i terrengløp hele tre år på rad, og lørdag tok han steget opp til VM.

Løpere fra Uganda, Kenya og Etiopia dominerte i front fra start, og de var de største konkurrentene for Ingebrigtsen. Nordmannen la seg tidlig i tetgruppa og hadde en fin posisjon blant de over hundre løperne som stod på start.

– Det ser ut som Jakob har full kontroll, sa Rodal underveis i løpet.

I noen av de tøffeste motbakkene slapp han litt til tetgruppa, men med en runde igjen var det fortsatt noe å spare krefter til.

Ingebrigtsen ble etter hvert løpende mer alene bak tetgruppa, men holdt niendeplass etter den tredje runden.

I mål bestod topp ti av løpere fra kun tre land. Etiopia, Uganda og Kenya. Det ble dobbelt etiopisk i topp, der Milkesa Mengesha tok seieren foran landsmann Tadese Worku. Oscar Chelimo fra Uganda endte på tredje.

Jakob Ingebrigtsen

STØTTES: 18-åringen ble hjulpet ut etter løpet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal