NRK Meny
Normal

Lorentzen tok første sprintgull siden 1981: – En av Norges største gjennom tidene

CHANGCHUN/OSLO (NRK): En syk Håvard Lorentzen forsvarte og tok gull i sprint-VM. Dermed har han tatt OL- og VM-gull i løpet av 14 dager.

Håvard Lorentzen hadde ett sekund å gå på før 1000-meteren

VIDEO: Lorentzen tar VM-gull.

Sist gang Norge tok VM-gull i sprint på skøyter var i 1981. Da vant Frode Rønning, og siden den gang har det ikke vært et eneste norsk gull i sprint.

Lorentzen vant til slutt 15 hundredeler foran Kjeld Nuis. Kai Verbij tok bronsen.

– Han er best på 500, best på 1000 og han er raskest i OL. Ingen i verden kan slå ham, og Lorentzen viser nå at han er en av de største i Norge gjennom tidene, sier Even Wetten.

Men Wetten vil være forsiktig med å dra de største superlativene opp av hatten.

– Vi kommer til å se mye fra Lorentzen de neste åtte-ti årene.

Håpet han skulle «dø»

Nuis var fornøyd med sølvet, men håpet Lorentzen skulle få den berømte hammeren mot slutten av 1000-meteren. Bergenseren kjempet mot sykdommen, og stablet seg i mål i tide. Til slutt var det 15 hundredeler mellom de to.

– Jeg håpet han skulle «dø» på slutten, men det gikk akkurat ikke, sier Nuis til NRK.

Nordmannen har vært syk under VM. Nordmannen har slitt med influensa etter OL, og vandret rundt med lommetørkle mellom slagene.

– Det har vært ganske gale. Jeg var usikker på om jeg i det hele tatt skulle stille til start. Det er som å puste gjennom et sugerør, sier Lorentzen.

Kjeld Nuis

SØLVGUTT: Kjeld Nuis.

Foto: - / AFP

– Over all forventning

Men Håvard Lorentzen har hatt en fantastisk sesong, og befestet nylig sin posisjon som kanskje verdens beste sprinter. I OL ble det gull på 500-meter og sølv på 1000-meteren, favorittdistansen.

I VM i Kina tok han gullet.

– Det holdt akkurat. OL-gull og VM-gull på en sesong er over all forventning, sier Lorentzen til NRK.

Ledet fra første stund

Lorentzen tok ledelsen i VM med en strålende 500 meter lørdag. Tiden 34,89 holdt også til ledelse tross sprekk på neste distanse. På 1000 meteren sprakk Lorentzen som en ballong, og han gikk inn til 1.09.21. Nordmannen ledet med 15 hundredeler på Kai Verbij etter dag én.

På 500 meteren søndag la han et strålende grunnlag for å ta gullet. Med 34,96 på 500 meteren ledet han med 69 hundredeler før 1000-meteren.

Det var et forsprang han ikke kunne gi bort.

Siste nytt

 • Per-Egil Flo klar for ny klubb

  Per-Egil Flo forlater tjekkiske Slavia Praha til fordel for sveitsiske FC Lausanne-Sport. Den tidligere Sogndal- og Moldespilleren har fem landskamper for Norge, og skal spille på nivå to i Sveits etter at FC Lausanne-Sport rykket ned fra førstedivisjon forrige sesong.

  Fotballandslaget trener.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hamilton forlenger med Mercedes

  Den britiske Formel 1-føreren, Lewis Hamilton, har forlenget sin kontrakt med Mercedes. Avtalen varer frem til 2020 og skal være verdt 40 millioner pund i året, ifølge BBC. Han er verdensmester i Formel 1 fire ganger.

  AUTO-PRIX-F1-ITA-QUALIFYING
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Fjorårets toer bryter Touren

  Rigoberto Urán trekker seg fra årets Tour de France etter å ha pådratt seg skader i en velt søndag. På onsdagens etappe rullet colombianeren i mål over 26 minutter bak etappevinner Geraint Thomas. I fjor ble 31-åringen nummer to i sammendraget.

  Uran
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale