NRK Meny
Normal

Leste Anne Franks dagbok på italienske stadioner

Massiv protest over hele Italia etter antisemittisk Lazio-stunt i helgen.

Serie A - Bologna vs Lazio

MINTES ANNE FRANK: Laziospillerne protesterte mot egne fans onsdag, da de før kampen kom ut iført en T-skjorte med bilde av Anne Frank.

Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters

Lazio-fans skal ha etterlatt seg bilder av Anne Frank i drakten til erkerival Roma, blandet med antisemittiske budskap etter helgens seier mot Genoa. Det har satt i gang en stor diskusjon og en enda større motreaksjon i landet.

Onsdag kom Lazio-spillerne ut på banen før kampen i Bologna iført hvite T-shorter med et bilde av Anne Frank med teksten «Nei til antisemittisme». På alle Serie A-stadioner leste speakeren opp et utdrag fra holocaust-offerets dagbok i forkant av kampene. Det ble også avholdt ett minutts stillhet før hvert av kampenes avspark.

Italias president Sergio Mattarella ba tirsdag landets innenriksminister om å finne de som sto bak påfunnet og permanent utestenge dem fra alle stadioner.

– Å bruke bildet av Anne Frank som fornærmelse og trussel er illevarslende for landet vårt. Vi led under antisemittisme for 80 år siden, sa han ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi er ofrene

Deler av Lazio-fansen har tidligere skapt store overskrifter for både rasisme og antisemittisme, som da de i 1999 hadde laget et banner påskrevet "Deres hjemland er Auschwitz, deres hjem er ovnene» i en kamp mot Roma.

Lazios harde kjerne av ultrasupportere «Irriducibili», som sto bak banneret, og som mistenkes å stå bak opptrinnet har ikke tatt avstand fra Anne Frank-bildene.

– Vi tar ikke avstand fra det vi har gjort, vi lurer bare hvorfor ingen tar vår side. Det er vi som er ofre for disse påstandene, skrev en talsmann for supportergrupperingen i en pressemelding onsdag.

I stedet mener Irriducibili at klistremerkene er hengt opp av rivalene for å kaste skylda på deres klubb.

– Vi tror dette er ledd i en plan for å stoppe Lazio vekst, heter det videre.

OBS! Dette er utdraget som ble lest opp før kampene:

"Jeg ser verden sakte forvandle seg til en villmark, jeg hører det nært forstående tordenet som en dag vil ødelegge oss også, og jeg føler lidelsene til millioner. Og likevel når jeg ser opp på himmelen, føler jeg at alt vil forandres til det bedre, at disse grusomhetene skal ende og at fred og ro vil komme tilbake igjen".

Siste nytt

 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK
 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street