NRK Meny
Normal

Ønsker seg IKKE gullmedaljer til jul

Justyna Kowalczyk (29) har sendt brev til den finske Julenissen. Og det er ikke VM-gull som står øverst på ønskelista.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk hevder hun aldri har sendt brev til Julenissen før i år.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp

– Kjære Julenissen! Jeg er ingen liten jente lenger, jeg er vel heller en 30 år gammel kjerring. Men jeg er veldig snill og siden jeg kjørte forbi ditt bosted tenkte jeg å skrive et brev til deg, skriver Kowalczyk på sin egen blogg - der hun har sitert store deler av brevet.

Vant i Finland

Justyna Kowalczyk

Kowalczyk er i Finland for å forberede seg til neste ukes verdenscupåpning.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Mens den norske langrennseliten gikk nasjonale renn på Beitostølen i helgen, var Kowalczyk overlegen i flere FIS-renn i finske Muonio. Den polske langrennsjenta vant samtlige tre renn hun stilte opp i.

– Dette er lovende. Formen er bra, sier Kowalczyks trener Alexander Vieritielnyj.

Under oppholdet i Finland har Kowalczyk også tatt seg tid til å besøke byen Rovaniemi, der den finske Julenissen holder til.

Da hun var innom «Santa Claus Village», leverte hun også fra seg et brev.

Les også: – Kowalczyk setter nye rekorder hele tiden

Ber om skiløyper

– Jeg er klar over at du ikke kan utføre mirakler, og derfor ber jeg ikke om rulleskiløyper til meg. Det jeg ønsker meg er flere skiløyper til vanlige polske familier som har forelsket seg i langrenn. Hvis jeg bare får like mange kilometer som du har her i Lappland, er jeg fornøyd, skriver Kowalczyk.

Langrennsesset bruker også brevet til å kritisere det polske skiforbundet, som har satt som mål at Polen skal ta ta stafettmedalje i vinterens VM i Val di Fiemme.

Det har Kowalczyk åpenbart liten tro på.

– Kan du sende litt magi til dem (skiforbundet journ.anm.), slik at de forstår at dersom man skal kunne ta stafettmedalje i et VM på ski må man jobbe målbevisst over flere år - slik som i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Russland - og legge mye mer ressurser i sporten slik at nye talenter blir plukket opp. Dette gjøres i disse landene, men ikke hos oss.

– Vi har kun fire jenter uten erstattere som attpåtil blir belastet med et krav om medalje, skriver Kowalczyk.

Les også: Trener som «Rocky»: Trekker bildekk og sykler i snøstorm

Har trent med mann

Kowalczyk, som gjennomgikk en kneoperasjon i slutten av mars, startet årets sesongoppkjøring senere enn tidligere sesonger, men mener hun aldri har trent hardere enn i år - mye takket være sin nye sparringspartner.

Det er en mann, nemlig Polens beste skiløper Maciej Kreczmer.

Like etter forrige sesong fikk Kowalczyk henvendelser fra amerikanske Kikkan Randall og Finlands Aino Kaisa Saarinen om å trene sammen i sommeren.

Kowalczyk skal ha avslått disse ønskene og valgte heller å trene med en mann.

– Å trene med en sterk mannlig skiløper gir meg ny motivasjon til å krysse nye grenser. Det gir meg masse motivasjon å trene med en fysisk sterkere rival. Samarbeidet med Maciej har fungert utmerket, så jeg ser frem til sesongen, sier Kowalczyk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal