Hopp til innhold

Lars Monsen gjør comeback i Finnmarksløpet – men ikke slik du tror

Lars Monsen innrømmer å ha trent for lite foran årets Finnmarksløp, og dropper dermed å stille til start. I stedet får han en helt annen rolle.

Monsen og hundene, sesong 5

AVLYSER: Årets Finnmarksløp blir uten Lars Monsen på startstreken. Tre uker før start trakk Monsen sin påmelding i løpet. Nå skal han heller følge spannene ute i løypa, og resultatet får du se hver kveld på NRK1.

Foto: Ole-Johnny Myhrvold

AVLYSER: Årets Finnmarksløp blir uten Lars Monsen på startstreken. Tre uker før start trakk Monsen sin påmelding i løpet. Nå skal han heller følge spannene ute i løypa, og resultatet får du se hver kveld på NRK1.

Foto: Ole-Johnny Myhrvold

Det planlagte comebacket som deltaker i et av verdens råeste hundeløp har sporet av for hundekjører og programleder Lars Monsen.

– Man kan lete rundt etter unnskyldninger, men jeg liker å si det som det er: dette er bare min egen feil. Jeg har ikke trent nok med hundene, sier Monsen.

Blir ekspert i stedet

Den profilerte hundekjøreren fra Oslo innrømmer å ha gledet seg veldig til å kjøre Finnmarksløpets 1200-klasse. Men etter å ha fullført Femundløpet i februar, gikk planen i bekken.

– Jeg var veldig fornøyd med å kjøre inn til en 12. plass, med mange sterke navn bak meg. Samtidig skjønte jeg at jeg ikke har et spann som kan hevde seg blant topp 10 i Finnmarksløpet. Da kan det bare være. Kjøre tur kan jeg gjøre ellers, sier Monsen.

Et solid plaster på såret for Monsen har det likevel blitt.

Nå skal den rutinerte villmarkingen være en av to ekspertkommentatorer for NRK under Finnmarksløpet. En rolle han hadde i årene rundt 2010, da Anne Rimmen var programleder.

Lars Monsen og Anne Rimmen følger Finnmarksløpet på tv

Anne Rimmen og Lars Monsen gjorde for alvor Finnmarksløpet kjent for norske TV-seere, da NRK satset stort på arrangementet i 2009.

Foto: NRK

Monsen blir å følge løpet fra sporet. Med inngående kjennskap til både sporten og deltakerne, har han de beste forutsetninger for jobben.

– Jeg tror jeg kan bidra mye på kommentatorsida. Jeg kan tenke taktikk og kan skjønne hvorfor en fører velger å hvile på sporet to mil etter sjekkpunkt, sier Monsen.

Fantastisk formidler

Hans Petter Dalby har vært fast ekspertkommentator for NRK i Finnmarksløpet i en årrekke. Han ser frem til å få nerde-selskap.

– Er det noe Lars kan så er det den formidlingsbiten. Det er en kunst. Du kan være så god hundekjører du vil, men det nytter lite om du prater over hodene på folk, sier Dalby.

Hans Petter Dalby

EKSPERT: Hans Petter Dalby har i flere år gitt oss spennende oppdateringer på hvordan de ulike spannene ligger an i konkurransen. Også i år ser du han på TV-sendingene under løpet.

Foto: Knut-Sverre Horn

Også på programlederpost blir det nye koster. Carina Olset har vært Dalbys faste følgesvenn på reinskinnet siden 2012. Nå gir hun stafettpinnen videre til Gyda Hesla, mangeårig journalist i NRK Finnmark.

Hesla forteller at hun har blitt kjent med Olset gjennom Finnmarksløpet.

– Carina er utrolig dyktig, profesjonell, blid og med en fantastisk energi. Jeg tror jeg ikke skal sammenligne meg med henne, men heller bare være meg selv, sier Hesla.

Selv om Hesla ikke har vært foran kamera under Finnmarksløpet tidligere, har hun jobbet med løpet både for Mediehuset Altaposten og NRK.

Gyda Hesla blir ny programleder for Finnmarksløpet 2022.

Gyda Hesla blir ny programleder for Finnmarksløpet 2022.

Foto: Christopher Homan / NRK

Hun er opprinnelig fra Asker, men har bodd og jobbet i Finnmark i snart tjue år. Hun føler seg dermed som finnmarking i hjertet. Ikke minst den uka Finnmarksløpet går.

– Finnmarksløpet er rett og slett ekstrem idrett i ekstrem natur. Som journalist i Finnmark blir man litt ekstra stolt over det flotte fylket sitt denne uka, sier hun.

– Hundekjøring er en sykdom

Det å ha en solid makker som Dalby ved sin side er en trygghet. Ikke minst er det stas at hele Norges villmarkskonge, Lars Monsen, styrker laget.

Lars Monsen var med på å gjøre Finnmarksløpet til en publikumsfavoritt da NRK begynte med sine kveldssendinger. Dette comebacket blir fantastisk for både sendingene og ikke minst for publikum, sier den kommende programlederen.

Lars Monsen varslet for få år siden at han ville legge opp som konkurranse-hundekjører. Han ler godt når NRK spør han om han noen gang vil bli å finne på startstreken igjen.

– Dette er en sykdom. Det går ikke an å si at man skal legge opp, selv om jeg har gjort det en gang før, sier han.

Les også: Monsen falt av hundesleden – måtte på legevakta

Lars Monsen falt av sleden
Lars Monsen falt av sleden

Siste nytt

 • Manchester United tapte igjen - verste ligastart på 34 år

  Manchester United får det ikke til å stemme i Premier League. Lørdag tapte laget 0-1 hjemme mot Crystal Palace.

  Det var det andre strake hjemmetapet på Old Trafford. Inntil nylig hadde United gått over ett år uten nederlag i egen storstue.

  Etter syv kamper i Premier League denne sesongen står de dermed med fire tap og bare ni poeng. Det gjør at de er på 10. plass på tabellen i skrivende stund, ni poeng bak byrival Manchester City.

  Det er ifølge BBC den verste sesongstarten til United på 34 år.

  Høsten 1989 sto Manchester United med bare syv poeng etter de syv første ligakampene.

  Gjestene fra London kom foran etter et småvilt volleytreff fra Joachim Andersen. Et frispark havnet hos dansken i det 25. minutt, og på halvspretten sendte han ballen i krysset.

  Det ble mye forsvarsjobb for gjestene resten av kampen, men det mestret Crystal Palace og de kunne dermed juble for sesongens tredje ligaseier og revansje etter at de tapte 0-3 mot nettopp Manchester United tidligere i uka. (NTB/NRK)

  Premier League - Manchester United v Crystal Palace
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Ødegaard herjet i storseier

  Arsenal er fortsatt ubeseiret i Premier League denne sesongen før neste ukes storkamp mot Manchester City. Lørdag hadde de full kontroll borte mot Bournemouth, i en kamp som London-laget til slutt vant 4-0.

  Sentral i seieren var Arsenals norske kaptein, Martin Ødegaard. Nordmannen slo først innlegget som til slutt endte med 1-0-scoringen til Bukayo Saka etter et kvarter.

  Deretter var det Ødegaard som fikk sjansen fra straffemerket rett før pause da Eddie Nketiah ble felt inne i 16-meteren.

  Der gjorde Ødegaard ingen feil og scoret sitt tredje Premier League-mål for sesongen.

  I den andre omgangen tok det kun fem minutter før Ødegaard selv ble felt inne og Arsenal på ny fikk straffe.

  Den tok Kai Havertz, en sjanse tyskeren tok vare på og dermed scoret sitt første mål for Arsenal etter overgangen fra Chelsea i sommer.

  På overtid fastsatte Ben White sluttresultatet til 4-0 da han headet inn et godt slått frispark fra Ødegaard.

  Arsenal Martin Ødegaard
  Foto: IAN WALTON / Reuters
 • Haaland usynlig og målløs i nytt City-tap

  Manchester City røk ut i ligacupen etter tap mot Newcastle i midtuka og lørdag kom sesongens første tap i Premier League. Borte mot Wolverhampton tok hjemmelaget ledelsen allerede etter tolv minutter.

  Pedro Neto stormet inn i boksen og prøvde å finne en medspiller. Istedenfor fant han landsmannen Rúben Dias, som på uheldig vis styrte ballen inn i eget nett.

  Selvmålet var kampens eneste mål i den første omgangen og i pausen fikk Oscar Bobb klarsignalet. Den unge nordmannen kom inn til sin tredje Premier League-kamp og det tok ikke lang tid før han gjorde seg bemerket.

  Drøyt ti minutter ut i omgangen ble han felt like utenfor 16-meteren til Wolverhampton. Julián Álvarez tok ansvar på frisparket og sendte av gårde et skudd som suste opp i det nærmeste hjørnet.

  I en kamp hvor Erling Braut Haaland var så godt som usynlig, presset City på for ledermålet. Istedenfor utnyttet Wolverhampton det da Hwang Hee-chan kontret inn 2-1 halvveis i omgangen.

  Til tross for at City presset på i siste halvdel av omgangen, kom aldri scoringen. Dermed ble det sesongens første Premier League-tap for City, som kan passeres av Liverpool senere lørdag.

  Erling Braut Haaland Wolverhampton
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste