NRK Meny
Normal

Landslagsprofilen spiller med regnbue-kapteinsbind: – Håper det hjelper

I sommer ble Christian O`Sullivan (26) kaptein for Bundesliga-klubben Magdeburg. Da kom også sjansen til å markere sakene han brenner for utenfor banen.

christian på banen

REGNBUE-KAPTEINSBIND: – For min del handler det om å være imot all diskriminering og rasisme, og for at folk skal ha like rettigheter, sier Christian O`Sullivan. Her er han i aksjon for Magdeburg, med kapteinsbindet på.

Foto: Privat

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, og det synes jeg er veldig kult. Det er gamle Øst-Tyskland, og man tenker kanskje folk har litt gamle holdninger, men det har utelukkende vært positivt, sier O`Sullivan.

Her i Norge er han kjent som forsvarskjempe og back på det norske herrelandslaget, og han var viktig da laget tok VM-sølv i vinter.

I Tyskland har han etablert seg i Bundesliga-klubben SC Magdeburg.

Han hadde egentlig ingen planer om å bruke kapteinsbind da han fikk den rollen i sommer, men etter hvert kom han på en idé.

– Står for forskjellige verdier

Håndball VM herrer Polen-Norge.

O`Sullivan er en av nøkkelspillerne på det norske herrelandslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

O`Sullvian sjekket mulighetene for å spille med et regnbuefarget kapteinsbind. Det er ikke lov i alle sammenhenger, men i Bundesligaen viste det seg å være uproblematisk.

Nå skal han spille med et slikt bånd i serie- og cupkamper.

– Jeg er ambassadør for et skoleprosjekt her nede mot rasisme. «Med mot», heter det. De spurte meg hva jeg kan gjøre i mitt vanlige liv, og som spiller for Magdeburg. Så fant jeg noe jeg synes dekker flere verdier, og sunne verdier. Min gamle kaptein i IFK Kristianstad i Sverige brukte dette båndet også. Og det er noe jeg absolutt står for, forteller O`Sullivan.

Regnbueflagget er mest kjent fra kampen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

For O`Sullivan betyr det enda litt mer.

– For min del handler det om å være imot all diskriminering og rasisme, og for at folk skal ha like rettigheter og få lov til å være annerledes. Det er de tre hovedtingene båndet symboliserer for meg, forklarer han.

o`sullivan skyter

O`Sullivan har store ambisjoner med klubblaget Magdeburg. – Forhåpentligvis skal vi komme langt i EHF-cupen og kjempe i toppen i Tyskland. Fra i fjor tapte vi ingen kamper fra desember og ut. Nå har vi litt nye spillere, men vi skal være et topplag, sier han.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Gjør det gladelig

I en del idrettsturneringer er det ikke lov å bruke regnbue-kapteinsbind, fordi det havner i sekken for politiske statement - og det er på generelt grunnlag ikke lov. Blant annet i mesterskap.

– Jeg synes det er litt spesielt i 2017, jeg må si det. Men jeg kan også forstå at man ikke skal fremme politikk. For meg er det mest å fremme verdiene symbolet står for, og det gjør jeg gladelig, sier O`Sullivan.

Hvor mye innflytelse kan man ha som idrettsprofil i holdningsskapende arbeid?

– Jeg håper det hjelper. Jeg husker at jeg så opp til andre håndballspillere da jeg var yngre, og alt man kan bidra med positivt tror jeg hjelper. Jeg håper unge håndballspillere ser at det er lov å være annerledes, og at man skal stå for like rettigheter i 2017, fastslår han.

Magdeburg har vunnet begge sine kamper så langt i serien, og spiller i kveld mot Kiel.

Siste nytt

 • Boasson Hagen ble norgesmester

  Edvald Boasson Hagen fikk hard motstand under temporittet i sykkel-NM. Med fem kilometer igjen ledet 31-åringen med kun ni sekunder på 19 år gamle Andreas Leknessund som ble nummer to. Kristoffer Skjerping tok bronsen.

  Tour des Fjords 2018
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Nagelsmann tar over RB Leipzig

  Hoffenheims trener Julian Nagelsmann har vært svært ettertraktet. Etter neste sesong forlater han Hoffenheim til fordel for RB Leipzig, melder klubben i en pressemelding.

  Han har skrevet en treårskontrakt, og blir i Leipzig til 2023.

  Julian Nagelsmann
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • VM trolig over for Australia-spiss

  Andrew Nabbout spiller neppe mer for Australia etter skulderskaden han pådro seg i torsdagens kamp mot Danmark, melder NTB. – Det ser ut til at han har pådratt seg en alvorlig skulderskade. Jeg tror VM er over for hans del, sier Australias landslagssjef Bert van Marwijk.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS
  Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Brasil og Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica