Hopp til innhold

Svømmelandslaget hadde ikke hjertestarter

FLAGSTAFF/OSLO (NRK.no) Svømmelandslaget hadde ikke med hjertestarter på treningsleiren i Flagstaff som endte med at Alexander Dale Oen falt om og døde. I dag begynte lagkameratene på den tunge ferden hjem til Norge.

teamet

TILBAKE TIL NORGE: Prest i Sjømannskirken i Los Angeles, Line Kvalvaag, landslagstrener i svømming, Petter Løvberg og Olympiatoppens lege Ola Rønsen møtte pressen ved hotellet Alexander Dale Oen falt om og døde, onsdag morgen. De var sterkt preget etter to tunge dager.

Foto: Jon Gelius / NRK

Sterkt preget møtte svømmelandslagets trener Petter Løvberg pressen utenfor hotellet i Flagstaff, Arizona, hvor Alexander Dale Oen ble funnet død mandag kveld.

Sammen med landslagslege Ola Rønsen og prest i den norske sjømannskirken i Los Angeles, Line Kvalvaag, som har bistått det norske svømmelandslaget etter det ubegripelige dødsfallet mandag kveld, prøvde han å sette ord på det som et drøyt halvannet døgn i forveien var totalt utenkelig:

Å reise hjem uten svømmelandslagets store stjerne.

– Nå venter en ny hverdag, konstaterte Løvberg stille, før han sammen med resten av troppen kort tid etterpå satte kursen hjem mot Norge.

Hadde ikke hjertestarter

De ventes å lande torsdag formiddag. Midt i sorgen fremhever likevel Løvberg, Rønsen og Kvalvaag det enorme samholdet i troppen.

Toppidrettsenteret i Oslo

MINNES: Alexander Dale Oen minnes over hele landet etter sin død. Her fra Toppidrettssenteret.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– De har vist en fantastisk evne til å ta vare på hverandre, sier Løvberg til NRK.no.

Tirsdag kveld lokal tid ble det arrangert en minnestund for Dale Oen, som i løpet av sine 26 år rakk å skrive historie opp til flere ganger, ved å ta Norges første OL-sølv og VM-gull i svømming. Lagkameratene tente lys og hedret sin avdøde venn.

– De var veldig glad for å ha den minnestunden. Når vi kommer hjem vil alle få tilbud om oppfølging, sier landslagstreneren.

Obduksjonsarbeidet fortsetter nå for fullt for å få avdekket hvorfor den topptrente, tilsynelatende friske 26-åringen plutselig falt om og døde uten forvarsel. Landslagslege Rønsen, som var med på obduksjonen tirsdag lokal tid, blir igjen i Flagstaff for å representere Dale Oens familie frem til båren sendes hjem til Norge. Den kan bli frigitt allerede onsdag, men det er usikkert når den kommer hjem.

– Vi vil sørge for at alle prøver og undersøkelser blir sendt til de beste eksperter og laboratorier for å bredest mulig avdekke hva som har skjedd, sier Rønsen.

Det er på det rene at apparatet rundt svømmelandslaget ikke hadde med hjertestarter under det tre uker lange treningsoppholdet i Flagstaff. Det hadde imidlertid ambulansen som kom seks-syv minutter etterpå, og ifølge Rønsen ble denne brukt i gjenopplivningsarbeidet.

Kan droppe EM

Enkelte andre landslag, som kvinnelandslaget i håndball, har dette som en del av sine prosedyrer. Etter flere plutselige hjertestanser og dødsfall har det vært en debatt rundt dette både nasjonalt og internasjonalt.

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

– Vi har ikke ment at det var nødvendig med hjertestarter på slike samlinger, og det er ikke en del av prosedyrene. Disse prosedyrene vil vi nå måtte se på på nytt, sier Rønsen, som også er Olympiatoppens lege.

Politiet startet allerede mandag kveld lokal tid etterforskning av Dale Oens dødsfall, men sa til NRK.no i går at ingenting tyder på at noe kriminelt har skjedd.

Samtidig som en ny hverdag melder seg for de norske svømmerne hjemme i Norge, er landslagsledelsen klar på at folk skal få den tiden de trenger. Et større svømmestevne i Bergen som var planlagt kommende helg, er avlyst. Det er også usikkert hvor mange i den norske troppen som stiller til EM, som starter i Deberechen 21. mai.

– Utøverne må selv finne ut om de orker å lade opp til et slikt arrangement så kort tid etter en slik hendelse, sier Løvberg.

Video 2b08cc00-d0b3-43e2-a709-379e3306d5dc.jpg

- Ingen tegn til at det var noe unormalt med Oen

Siste nytt

  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Den tyske treneren Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild. Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, mens Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal