– Vi ble kjent med ham privat gjennom mediene

Nærheten Norge fikk til Alexander Dale Oen etter 22. juli, kombinert med sjokket av en ung manns død, er årsaken til de sterke følelsene blant folket, tror idrettssosiolog Gerd von der Lippe.

Aleksander Dale Oen

Folk fikk en spesiell nærhet til Alexander Dale Oen etter 22. juli og VM-seieren, tror forsker.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

– Da jeg hørte nyheten i går, fikk også jeg tårer i øynene, sier von der Lippe.

SWIMMING/OEN File photo of Dale Oen in Budapest

Det har strømmet på med hilsner til NRK.nos kondolanseprotokoll etter Dale Oens død.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Det strømmer fortsatt inn hilsener til NRK. nos kondolanseprotokoll ett døgn etter det tragiske dødsfallet til 26 år gamle Alexander Dale Oen.

Siden protokollen ble åpnet tirsdag formiddag, har svært mange i inn- og utland sendt sin siste hilsen.

Det viser at vi nordmenn hadde et spesielt forhold til Dale Oen, mener von der Lippe.

– Det (dødsfallet, journ.anm.) var det vi minst hadde ventet oss skulle skje, sier idrettssosiolog Gerd von der Lippe til NRK når hun skal forklare årsaken til det enorme engasjementet.

Saken fortsetter under bildet

Jarle Aambø

Det var en trykket stemning da toppidrettssjef Jarle Aambø signerte kondolanseprotokollen på Toppidrettsenteret onsdag.

Foto: Andreas Stabrun Smith / NRK

«Et forbilde»

I kondolanseprotokollen holder enkelte seg til uttrykk som «hvil i fred» og «rest in peace», mens andre prøver å sette flere ord på hvordan de opplevde Dale Oen og sjokket over hans brå bortgang.

«Noen har mistet et familiemedlem, og noen har mistet en venn. I dag har hele verden mistet et forbilde. Hvil i fred Alexander.», skriver Jonas.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen med gullmedaljen fra VM i Shanghai.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

«Ikke bare et forbilde for idrettsverdenen, men også for oss utenfor som så et fantastisk talent og et menneske med unik evne til å spre glede og entusiasme. Kondolerer til familie, kjæreste og venner som er berørte. Hvil i fred, Alexander Dale Oen.», skriver Sondre.

Mer enn idrettsutøver

Svømmestjernen og OL-håpet Alexander Dale Oen døde tirsdag (norsk tid) av hjertestopp under en treningsleir i Flagstaff i USA. Lagkamerater fant han livløs på baderomsgulvet på hotellrommet.

– Folk føler ofte at de kjenner idrettsidoler fordi de har sett og hørt dem gjennom mediene. Men når det gjelder Dale Oen har vi også blitt kjent med ham privat gjennom mediene, sier von der Lippe.

Hun tenker spesielt på dagene etter 22. juli da Dale Oen tok VM-gull, gråt på pallen og dediserte gullet til ofrene etter terroren.

Gerd von der Lippe

Idrettssosiolog Gerd von der Lippe.

Foto: NRK

– Det var ikke noe han gjorde etter boka. Det var noe hele kroppen gjorde. Du så det på ansiktet. Det var autentisk og ekte.

– Vi har tatt ham til vårt bryst, ikke bare som et idol, men som det virkelige mennesket bak idolet, forklarer hun.

Trist på Toppidrettssenteret

Utenfor Olympiatoppen på Sognsvann i Oslo var det en trykket stemning onsdag formiddag.

Toppidrettssjef i Norges Idrettsforbund, Jarle Aambø, møtte pressen sammen med svømmepresident Per Rune Eknes.

Med tårevåte øyne svarte en mørkkledd Eknes på spørsmål om Dale Oens bortgang. Presidenten fortalte at han hadde grått mye det siste døgnet og han var fortsatt tydelig preget da han møtte pressen.

Flere idrettsutøvere, blant andre syklist Edvald Boasson Hagen og skihopper Anders Jacobsen, var på Toppidrettssenteret onsdag, men ingen ønsket å snakke med pressen.

– En del av alle

Da Jarle Aambø signerte kondolanseprotokollen på Olympiatoppen var fotografenes blitser det eneste som brøt stillheten.

Det var også den eneste gangen pressen fikk være med innenfor dørene på Toppidrettssenteret onsdag. Olympiatoppen ønsker å verne utøverne.

Mange av dem har mistet en god venn og treningskamerat i Alexander Dale Oen, og det virker som om hele Norge føler med dem og Dale Oens familie.

– Han har rørt noe ved oss, gjennom at vi alle er rørt av 22. juli-episoden, sier idrettssosiolog von der Lippe.

– Han er blitt en del av oss, uansett kjønn, alder eller om man er sportsinteressert eller ikke.

Hilsener fra kondolanseprotokollen:

” En stjerne er borte – men vil likevel alltid skinne”, skriver Aurora fra Bergen.

” Noen har mistet et familiemedlem, og noen har mistet en venn. I dag har hele verden mistet et forbilde. Hvil i fred Alexander.”, skriver Jonas.

” I dag har vi ikke bare mistet en av Norges mest talentfulle idrettsutøvere, men vi har også mistet et forbilde. Ikke bare fulgte han sin egen drøm, men han viste veien for så mange andre. Du endret liv og du vil bli mer enn savnet. Du er en sann helt!”, skriver Åse.

” Takk for minna og forsterka nasjonal kjensel gjennom dine mange idrett bragder for Norge.”, skriver Hugo bosatt i Kansas.

” Ikke bare et forbilde for idrettsverdenen, men også for oss utenfor som så et fantastisk talent og et menneske med unik evne til å spre glede og entusiasme. Kondolerer til familie, kjæreste og venner som er berørte. Hvil i fred, Alexander Dale Oen.”, skriver Sondre.

”En stor idrettsmann, og et enda større medmenneske har gått bort. Jeg klarer ikke i dag å forestille meg hvordan det skal være mulig å glede seg til London-OL når du ikke er der. Det er ikke mulig å forstå at du er borte.”, skriver Siv fra Hamar.

” Det er tragisk at så flotte representanter for norsk idrett dør så unge. Ufattelig trist. Vi må bare være takknemlige for det du har stått for og fikk vist oss. Du hadde fortjent et langt liv med mye viktig å gjøre også etter idretten”, skriver Per.

”Jeg er så lei meg. Jeg gråter, jeg gråter med dere.”, skriver Solvor.

Siste nytt

 • Nok en remis for Carlsen

  Magnus Carlsen fortsetter sin lange rekke av sjakkpartier uten tap. Lørdag ble det en ny remis mot russeren Jan Nepomnjasjtsji i Sinquefield Cup i USA.

  Det sendte Carlsen opp på 86 strake langsjakk-partier uten nederlag. Han står imidlertid med sju strake remis i St. Louis-turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Salah-show senket Arsenal

  Joel Matip startet maktdemonstrasjonen i Liverpools 3-1-seier over Arsenal i Premier League lørdag. Mo Salah sikret så seieren med to mål, det ene på straffe. Liverpool er eneste lag i Premier League med full poengpott etter tre serierunder.

  Pre Season Friendly - Olympique Lyonnais v Liverpool
  Foto: Denis Balibouse / Reuters
 • Vos vant igjen i i Tour of Norway

  Den nederlandske sykkelstjernen Marianne Vos vant lørdagens etappe i Ladies Tour of Norway og går mot sin tredje strake sammenlagtseier i rittet.

  Den regjerende mesteren tok sin andre strake etappeseier i rittet.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal