Hopp til innhold

– Vi ble kjent med ham privat gjennom mediene

Nærheten Norge fikk til Alexander Dale Oen etter 22. juli, kombinert med sjokket av en ung manns død, er årsaken til de sterke følelsene blant folket, tror idrettssosiolog Gerd von der Lippe.

Aleksander Dale Oen

Folk fikk en spesiell nærhet til Alexander Dale Oen etter 22. juli og VM-seieren, tror forsker.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

– Da jeg hørte nyheten i går, fikk også jeg tårer i øynene, sier von der Lippe.

SWIMMING/OEN File photo of Dale Oen in Budapest

Det har strømmet på med hilsner til NRK.nos kondolanseprotokoll etter Dale Oens død.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Det strømmer fortsatt inn hilsener til NRK. nos kondolanseprotokoll ett døgn etter det tragiske dødsfallet til 26 år gamle Alexander Dale Oen.

Siden protokollen ble åpnet tirsdag formiddag, har svært mange i inn- og utland sendt sin siste hilsen.

Det viser at vi nordmenn hadde et spesielt forhold til Dale Oen, mener von der Lippe.

– Det (dødsfallet, journ.anm.) var det vi minst hadde ventet oss skulle skje, sier idrettssosiolog Gerd von der Lippe til NRK når hun skal forklare årsaken til det enorme engasjementet.

Saken fortsetter under bildet

Jarle Aambø

Det var en trykket stemning da toppidrettssjef Jarle Aambø signerte kondolanseprotokollen på Toppidrettsenteret onsdag.

Foto: Andreas Stabrun Smith / NRK

«Et forbilde»

I kondolanseprotokollen holder enkelte seg til uttrykk som «hvil i fred» og «rest in peace», mens andre prøver å sette flere ord på hvordan de opplevde Dale Oen og sjokket over hans brå bortgang.

«Noen har mistet et familiemedlem, og noen har mistet en venn. I dag har hele verden mistet et forbilde. Hvil i fred Alexander.», skriver Jonas.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen med gullmedaljen fra VM i Shanghai.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

«Ikke bare et forbilde for idrettsverdenen, men også for oss utenfor som så et fantastisk talent og et menneske med unik evne til å spre glede og entusiasme. Kondolerer til familie, kjæreste og venner som er berørte. Hvil i fred, Alexander Dale Oen.», skriver Sondre.

Mer enn idrettsutøver

Svømmestjernen og OL-håpet Alexander Dale Oen døde tirsdag (norsk tid) av hjertestopp under en treningsleir i Flagstaff i USA. Lagkamerater fant han livløs på baderomsgulvet på hotellrommet.

– Folk føler ofte at de kjenner idrettsidoler fordi de har sett og hørt dem gjennom mediene. Men når det gjelder Dale Oen har vi også blitt kjent med ham privat gjennom mediene, sier von der Lippe.

Hun tenker spesielt på dagene etter 22. juli da Dale Oen tok VM-gull, gråt på pallen og dediserte gullet til ofrene etter terroren.

Gerd von der Lippe

Idrettssosiolog Gerd von der Lippe.

Foto: NRK

– Det var ikke noe han gjorde etter boka. Det var noe hele kroppen gjorde. Du så det på ansiktet. Det var autentisk og ekte.

– Vi har tatt ham til vårt bryst, ikke bare som et idol, men som det virkelige mennesket bak idolet, forklarer hun.

Trist på Toppidrettssenteret

Utenfor Olympiatoppen på Sognsvann i Oslo var det en trykket stemning onsdag formiddag.

Toppidrettssjef i Norges Idrettsforbund, Jarle Aambø, møtte pressen sammen med svømmepresident Per Rune Eknes.

Med tårevåte øyne svarte en mørkkledd Eknes på spørsmål om Dale Oens bortgang. Presidenten fortalte at han hadde grått mye det siste døgnet og han var fortsatt tydelig preget da han møtte pressen.

Flere idrettsutøvere, blant andre syklist Edvald Boasson Hagen og skihopper Anders Jacobsen, var på Toppidrettssenteret onsdag, men ingen ønsket å snakke med pressen.

– En del av alle

Da Jarle Aambø signerte kondolanseprotokollen på Olympiatoppen var fotografenes blitser det eneste som brøt stillheten.

Det var også den eneste gangen pressen fikk være med innenfor dørene på Toppidrettssenteret onsdag. Olympiatoppen ønsker å verne utøverne.

Mange av dem har mistet en god venn og treningskamerat i Alexander Dale Oen, og det virker som om hele Norge føler med dem og Dale Oens familie.

– Han har rørt noe ved oss, gjennom at vi alle er rørt av 22. juli-episoden, sier idrettssosiolog von der Lippe.

– Han er blitt en del av oss, uansett kjønn, alder eller om man er sportsinteressert eller ikke.

Hilsener fra kondolanseprotokollen:

” En stjerne er borte – men vil likevel alltid skinne”, skriver Aurora fra Bergen.

” Noen har mistet et familiemedlem, og noen har mistet en venn. I dag har hele verden mistet et forbilde. Hvil i fred Alexander.”, skriver Jonas.

” I dag har vi ikke bare mistet en av Norges mest talentfulle idrettsutøvere, men vi har også mistet et forbilde. Ikke bare fulgte han sin egen drøm, men han viste veien for så mange andre. Du endret liv og du vil bli mer enn savnet. Du er en sann helt!”, skriver Åse.

” Takk for minna og forsterka nasjonal kjensel gjennom dine mange idrett bragder for Norge.”, skriver Hugo bosatt i Kansas.

” Ikke bare et forbilde for idrettsverdenen, men også for oss utenfor som så et fantastisk talent og et menneske med unik evne til å spre glede og entusiasme. Kondolerer til familie, kjæreste og venner som er berørte. Hvil i fred, Alexander Dale Oen.”, skriver Sondre.

”En stor idrettsmann, og et enda større medmenneske har gått bort. Jeg klarer ikke i dag å forestille meg hvordan det skal være mulig å glede seg til London-OL når du ikke er der. Det er ikke mulig å forstå at du er borte.”, skriver Siv fra Hamar.

” Det er tragisk at så flotte representanter for norsk idrett dør så unge. Ufattelig trist. Vi må bare være takknemlige for det du har stått for og fikk vist oss. Du hadde fortjent et langt liv med mye viktig å gjøre også etter idretten”, skriver Per.

”Jeg er så lei meg. Jeg gråter, jeg gråter med dere.”, skriver Solvor.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal