Hopp til innhold

Graabak etter Krog-fall: – Opplevde bakken som farlig

Magnus Krog (32) ble kjørt til sykehus for røntgensjekk etter å ha falt stygt under hoppdelen av NM i kombinert i Falun. Jørgen Graabak mener arrangørene burde avlyst konkurransen tidligere.

graabak

KRITISK TIL FALUN-BAKKE: Jørgen Graabak.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg opplevde det etter hvert som for risikofylt å hoppe, forteller han.

Graabak er svært kritisk etter at Krog falt stygt etter landing i hopprennet under NM-kombinert i Falun søndag. Heldigvis ble han ikke alvorlig skadet.

– Magnus er lettere forslått og litt øm, men han har ikke pådratt seg noen alvorlig skade. Han fikk en sleng på nakken i fallet, og derfor ble det gjort en grundig sjekk på sykehuset i ettermiddag, sier landslagssjef Peder Sandell til NRK.

– Han har slått seg litt, så jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta før han er tilbake i konkurranse. Det må vi ta med laglege og lagfysio, kommenterer han.

VM ski 2019. Pressetreff

KJØRT TIL SYKEHUS: Magnus Krog, som blant annet har et OL-gull fra lagkonkurransen i Sotsji i 2014, ble kjørt til sykehus i Sverige etter å ha falt stygt under NM i Falun.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Mildvær

Det har vært mye mildvær og regn i Falun de siste dagene, og det var svært løst i bakken under hopprennet.

– Skien hans skar ut etter landing, noe som gjorde at han falt forover. Han ble liggende lenge, før han ble hentet av ambulanse og kjørt til sykehus, forteller tidligere landslagstrener, Bjørn Kåre Ingebrigtsen, som var øyevitne til ulykken, til NRK.

Etter Krogs fall, skulle Espen Dahlhaug Bjørnstad, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber ha hoppet, men de valgte å trekke seg på grunn av den potensielle risikoen for å lide samme skjebne som Krog.

NRK får opplyst at også den estiske utøveren Kristjan Ilves falt etter landing.

– Farlige situasjoner

Jørgen Graabak sier til NRK at han opplevde bakken som farlig.

– Jeg er først og fremst glad for at det ser ut til at ingen ble alvorlig skadet, sier Graabak, som forteller at arrangementet ikke opplevdes som trygt for hopperne.

Han mener forholdene etter hvert ble så dårlige at arrangørene burde avlyst konkurransen.

Arrangøren avlyste nemlig ikke umiddelbart etter Krogs fall. Juryen mente det var forsvarlig at de tre siste på start (blant andre Graabak) også hoppet, men utøverne valgte - i samråd med trenerne - å trekke seg.

Etter et møte bestemte man så at resten av hopprennet skulle avlyses.

Det myke føret kombinert med de krevende landingsforholdene i bakken skapte farlige situasjoner, mener han.

– Livet er mer enn idrett, og det synes jeg også at det burde ha blitt tenkt på i juryrommet, påpeker Graabak.

– Håpet er at man lærer av det til neste gang, sier han.

– Alt annet enn hyggelig

Jarl Magnus Riiber, som herjet vilt i verdenscupen i kombinert sist sesong, var en av de tre utøverne som trakk seg etter Krogs fall. Han syntes situasjonen var alt annet enn hyggelig.

– Jeg synes det var ekstremt kjedelig å sitte igjen på toppen og se lagkameraten min bli kjørt vekk i ambulanse. Det er ikke det du har lyst til.

– Vi fikk lite med oss, vi var bare i varmebua oppe, og så gikk vi ut for å se hvorfor det hadde stoppet. Og da lå han i bunn av bakken. Det tok kanskje 15 minutter før rennet da var i gang igjen, men da ble vi enige om at vi ikke ønsket å ta noen risiko så tett på sesongstart. Det var trenerne som ikke ønsket å sende oss ut, forteller han.

f

DROPPET Å HOPPE: Verdensener Jarl Magnus Riiber valgte å stå over sitt hopp av hensyn til egen sikkerhet etter Krogs fall.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Ikke farlige forhold

Rennleder Per Busk mener det ikke var farlige forhold i Lugnet-bakken da Krog hoppet.

– Absolutt ikke. Vi mener det var helt fine forhold da han hoppet, men vi så at bakken ble mykere og mykere, og sammen med juryen vurderte jeg det til at den ikke ville tåle alle hoppene som gjensto. Det er fem grader og regn i Falun, så bakken ville blitt dårligere og dårligere, sier Busk til NRK.

– Vi tok en avgjørelse til slutt om at vi ikke ønsket at våre tre siste løpere skulle fullføre konkurransen. Det var fordi vi mente at det var best å avbryte konkurransen utfra et helsemessig perspektiv, kommenterer Norges landslagssjef Sandell.

– Men burde man latt være å arrangere konkurransen?

– Nei, det tenker jeg ikke. Det var fine forhold til å begynne med, så ble det gradvis flere utfordringer.

Kritisk til Falun

Riiber er også kritisk til at NM skulle bli arrangert i Falun helt fra starten.

– Falun har ikke vist seg ikke fra sin beste side. Det er rart å ha NM her når det er så fint hjemme. Det er strålende forhold på Lillehammer og i Vikersund, sier han.

– Det er forståelig, men grunnen til det var at man i våres planla NM og da var det kun Falun som kunne garantere at det var mulig å gjennomføre renn på snø på denne tiden av året, forteller Peder Sandell.

Krog hoppet 81 meter i K90-bakken i Falun før han falt. Unggutten Kasper Moen Flatla var lengst med 94,5 meter.

 • Langrennsdelen av NM i kombinert skal etter planen arrangeres på Beitostølen neste helg.

Sportsnyheter

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Siste nytt

 • Ødegaard scoret i Arsenal-seier

  Arsenal vant til slutt 2-0 mot Wolverhampton etter scoringer fra Leandro Trossard og Ødegaard.

  Belgiske Trossard sendte Arsenal i ledelsen like før pause, mens Ødegaard dukket opp på overtid og satte spikeren i kista.

  Dermed klatrer Arsenal opp på toppen av tabellen i Premier League, men de har en kamp mer spilt enn rivalene Liverpool og Manchester City,

  Premier League - Arsenal v Brentford, Martin Ødegaard
  Foto: David Klein / Reuters
 • Norge vant B-VM i paraishockey

  Norges landslag i paraishockey vant B-VM på hjemmebane og rykket opp etter 4-3-seier over Tyskland i siste kamp.

  Morten Varnes scoret vinnermålet i forlegning, og trener Ole Eskild Dahlstrøm kunne dermed juble for VM-opprykk på hjemmebane.

  Ole Eskild Dahlstrøm
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Lyon med råsterk snuoperasjon uten Hegerberg

  Ada Hegerberg var ikke i troppen, og det så blytungt ut for Lyon da de lå under 0–2 mot PSG i mesterliga-semifinalen lørdag kveld.

  Så snudde Hegerbergs lagvenninner kampen, og i løpet av seks magiske minutter fra det 80. il 86. minutt ble 0–2 til 3–2 i Lyon.

  Hegerbergs lag leder dermed 3–2 før returkampen i Paris om en uke.

Sendeplan

Kl. Program Kanal