NRK Meny
Normal

Kritisk til manglende OL-mål

Johan Kaggestad rister på hodet av at Olympiatoppen ennå ikke har satt resultatmål for OL i Rio de Janeiro. Han lurer på om norsk toppidrett godtar å bli mye dårligere i sommeridrettene.

Beijing

NY NEDTUR I RIO?: Friidretts-VM i Beijing ble ingen suksess sett med norske øyne. Heller ikke da var resultatmålene i forkant av mesterskapet veldig høye.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Johan Kaggestad

KRITISK: TV 2s OL-ekspert Johan Kaggestad mener OL-målsettingen kommer altfor sent.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kaggestad jobbet 17 år på Toppidrettssenteret. Nå etterlyser TV 2s OL-ekspert resultatmålene før Rio-OL.

– Norsk idrett må bestemme seg for om det er et mål å gå for å være en tredjedel så gode som vi var for noen år siden. Antallet VM-medaljer gjenspeiler hvor mange OL-medaljer vi får. Det er en realitet, sier Johan Kaggestad til NRK.

Norge har etter et skuffende London-OL i 2012 tatt 8 VM-medaljer i sommeridrettene det skal kjempes om medaljer i under OL i Rio de Janeiro neste sommer. Det er en drastisk nedgang fra tidlig på 2000-tallet. Da var tallet 25 medaljer de fire årene før Athen-OL i 2004 (se faktaboks)

Har ikke OL-målet klart

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er klar på at han ikke vil offentliggjøre noe mål for antall medaljer for Rio-OL på nåværende tidspunkt.

Tore Øvrebø

LEDER RIO-SATSINGEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø er klar på at de ikke har nok utøvere å satse på bak de beste.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Den knar vi på i perioden fremover og så kommuniserer vi den når vi føler vi er klar. Og det gjør vi sammen med utøverne og særforbundene, sier Øvrebø.

Kaggestad mener det er altfor sent å jobbe med en felles OL-målsetting nå, under ti måneder før lekene starter. Han mener det burde vært gjort for flere år siden.

– Skal du nå et mål i et OL så burde det målet settes øyeblikkelig etter evalueringen av det foregående olympiske leker. For da har du akkurat tiden av veien for å oppnå det, sier Kaggestad.

Ti måneder før OL i Rio har Olympiatoppen fremdeles ikke satt seg noe medaljemål.
Det burde vært gjort for lenge siden, mener tidligere coach for Olympiatoppen Johan Kaggestad.
Han tror Norges medaljefangst i OL blir laber.

VIDEO: Se Dagsrevy-reportasjen her.

Kritisk OL-rapport

Han tror Norge nå i beste fall kan kopiere London-OL (4 medaljer). Det var det svakeste sommer-OL på 28 år for Norge.

– Målsettingen burde vært tydelig og jeg syns den burde vært offentliggjort fordi det setter et press på organisasjonen uten at det skal føre til tvang og angst. Målet styrer strategien og strategien styrer aktiviteten. Den bør være kjent for hele Idretts-Norge, sier Kaggestad.

I etterkant av London-OL ble det laget en omfattende evalueringsrapport som var kritisk til styringen i norsk toppidrett.

– Hvor alvorlig er situasjonen for norsk idrett?

– Det er alvorlig hvis man ikke har fulgt de føringene som satt ned i Tvedt-rapporten. Det er helt avgjørende, sier Kaggestad.

– Mindre kyniske

Arne Myhrvold, daglig leder i BioGren AS

TIDLIGERE IDRETTSPRESIDENT: Arne Myhrvold.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tidligere Idrettspresident Arne Myhrvold mener det ikke skal være noen grunn til at sommeridrettene har hatt så synkende kurve.

– Hvorfor har det skjedd?

– Jeg tror man har mistet litt av det trykket Olympiatoppen hadde. De er blitt litt snillere, litt mindre kyniske og prioriterer ikke like stramt. Det er mitt inntrykk, sier Myhrvold som påpeker at han ikke lenger er en del av innsiden i norsk idrett.

Toppidrettssjef Øvrebø poengterte mandag overfor NRK at de sliter så mye med etterveksten bak de aller beste de satser på i sommeridrettene, at det er vanskelig å snu trenden.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg