NRK Meny
Normal

– Det er tragisk

Den tidligere løperdronningen Ingrid Kristiansen mener de kvinnelige langdistanseløperne sliter med innstillingen etter at Kristin Størmer Steira vant 10.000 meter i NM.

Ingrid Kristiansen ber løpertalenter hun trener, holde seg unna friidrettmiljøet. Vår tidligere langdistansestjerne er svært kritisk til det norske jenter presterte på 10.000 meter i NM.
Reporter: Morten Stenberg
Foto: Ketil Kern / redigering: Tom Arne Søyland

Den tidligere løperdronningen Ingrid Kristiansen er oppgitt over de norske løperprestasjonene på friidrettsbanen den siste tiden.

Steira

Kristin Størmer Steira vant 10.000 meter i NM. - Tragisk, mener Kristiansen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

EM ble en stor skuffelse, og under NM i helgen vant langrennsløper Kristin Størmer Steira 10.000-meter på tiden 33.40,75.

De aller beste deltok ikke, men hun var ett minutt og 46 sekunder foran sølvvinneren.

– Jeg er skuffet. Når Steira, som er skitrent, greier å vinne med en og en halv runde er det bare tragisk, sier Kristiansen til NRK.

Savner kritiske spørsmål

Ingrid Kristiansen har både VM-gull og EM-gull på 10.000-meter. Personlig rekord på distansen er 30.13.74. I løpet av karrieren satte hun fem verdensrekorder på bane.

Hun er ikke imponert over nivået på dagens kvinnelige langdistanseløpere i Norge. Bredden på kvinnesiden de siste årene har vært tynn. I fjor stilte kun tre løpere til start i NM mens seks løpere kjempet om gullet i år.

– Jeg begynner å lure på hva slags utøvere det er vi har å gjøre med. Ønsker de å bli gode eller vil de bare ha ålreite dager på trening. Jeg kan ikke skjønne at de har de rette folkene rundt seg. Folk som stiller litt kritiske spørsmål om hva de egentlig vil og hva målet er.

– Jeg mener ikke at de må forsake noe. Du kan leve ganske normalt og likevel løpe på 30 blank. Det har jeg prøvd selv og det gikk veldig fint, påpeker Kristiansen.

– Innstillingen et problem

Og etter at langrennsløperen Steira altså utklasset de kvinnelige langdistanseløperne i NM, har den meritterte løperdronningen begynt å lure på om de norske jentene har den riktige innstillingen til det de driver med.

– Jeg tror innstillingen er det største problemet. Løperne blir veldig fort stjerner i et lite miljø.

Ingrid Kristiansen

Kristiansen vant både VM-gull og EM-gull på 10.000 meter.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Jeg tror noen av dem er fornøyde med å være stjerner i den vesle kretsen rundt seg istedet for å se utover og tenke at vi har hatt utøvere i Norge før som har hevdet seg i toppen, sier hun til NRK.

Anbefaler å stå utenfor

Kristiansen er i dag utenfor det etablerte friidrettsmiljøet. Hun har imidlertid begynt å trene noen få utøvere. De vil hun anbefale å stå utenfor dette miljøet.

– Det er et veldig spesielt miljø, der man er veldig opptatt av kilometertider og alle parameterne som egentlig ikke har noe med saken å gjøre. Om du springer på fire blank på trening, så spiller ikke det noen rolle om du ikke greier å løpe på tre blank i konkurranse, forteller hun.

– Nivået er for dårlig

Knut Jæger Hansen er personlig trener for løperne Karoline Bjerkeli Grøvdal og Ingvill Måkestad Bovim. To av de største talentene på kvinnesiden i Norge.

Han er enig med Kristiansen i at nivået er dårlig.

– Per i dag er det egentlig bare Karoline Bjerkeli Grøvdal som kan hevde seg internasjonalt, sier han til NRK.

– Vi har ikke mange talenter på langdistanse i Norge i dag.

– Hva viser det når Steira vinner 10.000 meter i NM?

– Det viser at det er veldig dårlig nivå. Vi ser også det samme på 5000 meter, der Karoline tar igjen alle, med unntak av to, med en runde.

Siste nytt

  • VM-lag i flydrama

    Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

    FBL-WC-2018-RUS-KSA
    Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
  • Kaptein-Kane header inn 2-1

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio