Hopp til innhold

Jann Post om Steira-bragden: – Nivået er for dårlig

Langrennsløper Kristin Størmer Steira (33) slo den personlige rekorden til forrige mester Runa Skrove Falch (24) da hun tok NM-gull på 10.000 meter. Et svakhetstegn, mener Jann Post.

Steira

OVERLEGEN: Her har Kristin Størmer Steira nettopp vunnet NM-gull på 10.000 meter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Runa Falch

KUNNE IKKE STILLE: Fjorårets norgesmester måtte stå over 10.000-meteren på grunn av en infeksjon.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

24-åringen var regjerende norgesmester på 10.000 meter før Steira utklasset feltet med langdistanseløpere. Falch måtte stå over løpet på grunn av en infeksjon, men hun måtte likevel konstatere at langrennsløperen slo hennes personlige rekord med fire sekunder.

Nærmeste utfordrer var hele ett minutt og 46 sekunder bak skiløperen.

– Nivået er vesentlig bedre på 10.000 meter enn det som kommer frem her. Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde lett slått henne. Når det er sagt, er ikke nivået godt nok. Lista ligger opp mot Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, og ingen er i nærheten, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

– Hvorfor det?

– Det er vanskelig å gi en kort forklaring. Men det handler om at det ikke er mange nok som har lagt ned en god nok jobb. Det er for få som vil ofre det som skal til, sier Post.

– Inspirerende

Falch satte sin personlige rekord i år med tiden 33.44,50, altså 3,75 sekunder bak Steira som vant på tiden 33.40,75

24-åringen lar seg først og fremst begeistre av prestasjonen.

– Jeg synes det er veldig imponerende. Det er jo først og fremst inspirerende for oss yngre at hun kommer som skiløper og gjør det så bra, sier Falch til NRK.no.

– Blir du revansjesugen?

– Ja, du må jo se sånn på det, sier 24-åringen.

– Et unikum

Steira har løpt mye for å utvide kapasiteten i langrennssporet. 33-åringen har blant annet et NM-gull på 5000 meter fra 2009, og hun står også med et NM-sølv i motbakkeløp.

Jann Post

KRITISK: NRKs langrennskommentator Jann Post mener Kristin Størmer Steira fikk gullet for enkelt til tross for et redusert felt.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Likevel: Steira hadde bare én baneøkt som forberedelse til de 25 rundene søndag, ifølge langrennsløperen selv.

– Er det et svakhetstegn for langdistanseløperne at hun tar gull?

– Det er litt sammensatt. Hun er jo et unikum når hun er så god i langdistanse i tillegg, sier Falch.

– Hun har trent mye mengde over flere år. Hun har et fantastisk grunnlag. Ikke minst er hun heltidsutøver, og skiløpere generelt er veldig gjennomtrent, sier Falch, som først og fremst studerer jus.

– Mer å gå på

24-åringen får støtte av Post, som selv løper maraton når sjansen byr seg. Han er ikke overrasket over at Steira gikk til topps på Jessheim.

– Vi vet hvilken kapasitet Steira har, og hun har gjort det skarpt i motbakkeløp tidligere. Det er uansett et sterkt løp siden det er hennes første 10.000 meter. Hun har mer å gå på, sier Post.

Han understreker at Steira ville fått langt tøffere konkurranse hvis de beste løperne kunne stilt til start. Han peker blant annet på at Grøvdal har spesialisert seg på 5000 meter denne sesongen på grunn av skader.

Mener satsing er risikabelt

Bredden på kvinnesiden de siste årene har likevel vært tynn. I fjor stilte kun tre løpere til start, mens seks løpere kjempet om gullet på Jessheim.

Post og Falch påpeker at du må være ekstremt god for å kunne leve av å løpe. Det er for få som tør å gå helhjertet inn for det, mener 24-åringen.

– Det er mange som gir seg når det dukker opp studier og jobbmuligheter i 20-årene. Det tar tid og krefter. Det er litt «risky» å satse 100 prosent hvis du ikke utmerker deg i en tidlig alder. Du skal være veldig god for å tjene penger, sier Falch.

Grøvdal

SKADEFORFULGT: Karoline Bjerkeli Grøvdal har lenge vært plaget med skader. Her har hun løpt 5000 meter under EM i Zürich, som hun akkurat rakk etter å ha blitt kvitt en kneskade.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Grøvdal er én av dem som markerte seg tidlig. Hun var bare 18 år da hun nærmet seg tidene til Kristiansen, men alle skadene har bremset henne.

Post peker dessuten på at studier eller jobb ikke nødvendigvis trenger å være et hinder.

– Vi må huske at Waitz jobbet som lærer, og Kristiansen ble etter hvert tobarnsmor og fortsatte å løpe på tredemøllen i kjelleren. Så det meste er mulig, sier Post.

Holder maraton-døren åpen

Steira innrømmet at beina begynte å svikte under den siste runden på Jessheim. Løpelysten er det uansett ingenting å utsette på, og 33-åringen har tidligere avslørt overfor NRK.no at hun fristes av å satse på maraton frem mot OL i 2016.

Da vil hun i tilfelle slutte helt med langrenn.

– Jeg er helt overbevist om at Steira kan få kapasitet nok til å kvalifisere til OL og VM i maraton. Da må hun løpe 2.32,00 eller fortere. Utfordringen ligger først og fremst i å unngå skader. Tåler beina det? Hvor langt hun kan presse dem, er vanskelig å si. Men om hun skal klare kravet, krever det nok ett til to år satsing, sier Post.

Falch, som starter opp treningen igjen i september, håper i alle fall at Steira bytter langrennssporet med løpebanen.

Hun tror det ville gitt løperne en voldsom energi.

– Jeg ser veldig gjerne at hun blir med. Det handler jo om å bygge et miljø. Det trekker flere folk, og det går opp og ned hvor mange som deltar. Det er flott hvis hun blir med, sier Falch.

Så får tiden vise om 24-åringen får muligheten til å ta innersvingen på Steira allerede neste år.

Siste nytt

  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal