Kowalczyk trente i monsterbakken dagen før dagen

Før Justyna Kowalczyk slo Marit Bjørgen og tok over sammenlagtledelsen i Tour de Ski, var hun oppe i slalåmbakken og forberedte hode og kropp på søndagens blodslit. Bjørgen har ikke vært der på tre år.

Kowalczyk Bjørgen

Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har fulgt hverandre som skygger gjennom hele Tour de Ski. Mye tyder på at rennet ikke blir avgjort før langt oppe i den avsluttende monsterbakken.

Foto: Reuters

– Hodet blir avgjørende i morgen, tror jeg. Jeg har gått opp Alpe Cermis fem ganger, og det har vært veldig, veldig hardt hver gang. Det viktigste er å ha den rette innstillingen inni hodet.

Det sier Justyna Kowalczyk etter at hun vant fellesstarten i Val di Fiemme lørdag. For dagens løp er fort glemt på pressekonferansen, selv om det var en real kraftanstrengelse.

Det er morgendagen det handler om nå. Selve finalen opp Alpe Cermis. En total stigning på 495 meter over ni kilometer.

Den polske jenta går ut først, men Marit Bjørgen er bare 11,5 sekunder bak - et forsprang den norske erkerivalen håpe rå hente inn i de lettere partiene før selve stigningen starter.

Var i monsterbakken

Kowalczyk vet at det kommer til å bli svært jevnt i kampen om Tour de Ski-seieren, og derfor overlater hun aldri noe til tilfeldighetene. Den polske stjernen stilte svært godt forberedt formmessig til årets tour, og ga derfor litt blaffen i de første rennene i verdenscupen.

Hun visste formen ville komme i rett tid.

Selv om hun har avsluttet Tour de Ski opp Alpe Cermis fem ganger, og dermed vet svært godt hvordan bakken er, fant hun likevel tid til å ta turen opp dit lørdag – før hun gikk den knalltøffe fellesstarten.

– Ja, jeg var der med treneren. Men det var ikke en ordentlig treningsøkt, sier hun.

Likevel skinner det tydelig gjennom at hun gjorde sine meget målrettede observasjoner der oppe i lia. På spørsmål om hvilket føre hun ønsker seg på tourens finaledag, svarer hun:

– Helst ville jeg hatt skikkelig raskt føre, men det vet jeg er umulig. Snøen holder minus 11 grader i Alpe Cermis nå, og da går det virkelig tregt.

Bjørgen med en annen tilnærming

Kowalczyks forberedelser skiller seg derfor en del fra Bjørgens når det gjelder selve slalåmbakken. Bjørgen har tidligere i touren flere ganger uttalt at hun ikke har trent spesielt på bakken, fordi motbakkeintervaller er en naturlig og viktig del av treningshverdagen hennes uansett.

Mens Kowalczyk har deltatt i touren hvert eneste år, har ikke Bjørgen vært med de to siste sesongene. Derfor er den norske langrennsdronningen svært spent på morgendagen.

– Ja, jeg gleder meg til bakken. Men jeg vet egentlig ikke helt hva jeg går til, jeg husker ikke, sier Bjørgen i pressesonen etter lørdagens 10 kilometer.

– Jeg tenker ikke på Marit

Kowalczyk ble hyllet av en svært høylytt tilhengerskare fra Polen på skistadion i Val di Fiemme lørdag. Hun sier til NRK.no at fansen virkelig bar henne opp de siste bakkene i fasen der hun fikk den avgjørende luken på Bjørgen.

– Det hjelper meg virkelig, jeg vil takke dem så mye. De var utrolige i de to siste motbakkene. Det er godt å ha stor støtte fra folk fra Polen langs løypene innimellom.

– Hvem har overtaket før søndagen, du eller Marit?

– Jeg tenker ikke på Marit. Det viktigste er å tenke på mitt eget løp i morgen. Jeg tror Marit tenker likt. Alpe Cermis er svær og virkelig tøff, og jeg tror det er viktig å ha en god følelse, god form og gode bein, sier Kowalczyk til NRK.no.

Video Solid seier til Kowalczyk

Først trente Justyna Kowalczyk i monsterbakken. Deretter gikk hun en knalltøff fellesstart - og vant.

Siste nytt

 • Grøvdal med sterk sesongdebut

  Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært skadeplaget så langt denne sesongen, men lørdag løp hun inn til 15.00,90 på 5000 meter i et blandet felt, skriver NTB. Tiden er bare ni sekunder bak hennes personlige rekord på distansen. Grøvdal startet på 3000 meter under Impossible Games i juni, men måtte bryte.

  Grøvdal
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Slo tilbake etter skrekkomgang

  Chelsea var store favoritter før bortemøtet med West Brom, men en rekke personlige feil bidro til at hjemmelaget ledet hele 3-0 til pause. Chelsea-manager Frank Lampard gjorde to bytter i pausen, og blåtrøyene spilte seg inn i kampen igjen – tre ganger. Til slutt sikret Tammy Abraham for at London-laget tok med seg ett poeng hjem.

  Chelsea
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Molde snublet mot Sandefjord

  Sandefjord tok en sterk seier borte mot Molde etter en tidlig dødballscoring av midtstopper Marc Vales.

  Molde stilte noe reservepreget mellom oppgjørene om mesterligaspill mot Ferencvaros. Nærmest mål var Ohi Omoijuanfo med et stolpeskudd. Laget står nå med sju tap på de ti siste kampen i serien.

  Tapet gjør at Molde potensielt kan falle ned til femteplass etter helgens runde, mens Sandefjord foreløpig er oppe på en niendeplass.

  Eliteserien 2020: Molde - Sandefjord
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal