Hopp til innhold

Konkurrentene klager på Norges nyvinning: – De prøver å få dem utestengt

TOKYO (NRK): De norske triatletene har utviklet et nytt sykkelstyre de selv kaller radikalt. Det har falt i dårlig jord hos flere av konkurrentene.

Kristian Blummenfelt

PERFEKT: Kristian Blummenfelt og resten av triatlonlaget har fått spesialdesignet et nytt styre til sykkelen med en 3D-printet bøyle. Her fra trening før OL.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

I mandagens triatlonkonkurranse for herrer i OL stiller Norge med tre menn som alle har som mål å ta gull. Og det skal ikke stå på forberedelsene laget har lagt ned før lekene i Tokyo.

Det er den nye delen på sykkelstyret som har vakt mest oppsikt. Det er spesiallaget og 3D-printet.

I forkant av OL har de trent med en prototyp, men like før lekene har de fått det nye styret som er helstøpt i karbon.

– Vi har vært litt usikre på om vi får det godkjent av dommerne, for det er et radikalt design, forteller Kristian Blummenfelt til NRK under lørdagens pressetreff i OL-landsbyen.

– Artig å se at de stresset

Kristian Blummenfelt i OL landsbyen i Tokyo

GULLHÅP: Kristian Blummenfelt.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han har lagt ut flere bilder på sosiale medier, og det mangler ikke på kommentarer. Ei heller fra konkurrentene på første offisielle trening i Tokyo fredag. Ifølge de norske utøverne er det flere som har uttrykt at nyvinningen burde være forbudt.

– Det viser at konkurrentene føler at nordmenn som er sterke på sykkel har fått enda et konkurransefortrinn med å ha de beste syklene også. De stirret mye da vi kom på første trening her i går, det var artig å se at de stresset litt ekstra, sier Blummenfelt og flirer.

– Det er ikke mange av konkurrentene våre som er gira på disse bøylene. De prøver å få dem utestengt. Det er synd, og det viser en ekstrem usikkerhet hos konkurrentene. Vi har greid å produsere utstyr som ingen andre har tenkt på, mener Lotte Miller, som konkurrerer tirsdag.

Norge triatlon

NORSK LAG: Kristian Blummenfelt (f.v.), Casper Nicolai Sagevik Stornes, lagleder Olav Aleksander Bu, Gustav Iden og Lotte Miller i OL landsbyen i Tokyo.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Mer trygg

For midt på styret har de, lignende som på en temposykkel, en støtte, også kalt en aerobar. Den har plass til computeren i midten, samtidig som utøverne har støtte til armer og håndledd så de kan bøye seg frem mer komfortabelt.

Fordi den er 3D-printet går den langs armen og oppover, og det gjør den mer aerodynamisk. At de kan ligge i en slik tempostilling er en ekstra fordel fordi sykkelløypa svinger mye i gater mellom høyhus i OL.

– Det har blitt litt blest og folk mener den ikke er godkjent. Den er tryggere enn de andre, så jeg vil si at det ikke er noe problem. Jeg tror og håper det går greit. Det er mange som har 3D-printet bøyle i år, men vi har tenkt litt mer på «performance» og ikke standard bøyle. Jeg vil si vår er mer trygg enn de andres, sier Casper Stornes.

Norge har fått bekreftet at bøylen er innenfor reglene, sier trener og testansvarlig Olav Aleksander Bu til NRK. Den går blant annet ikke lengre frem enn bremsene.

– De er nødt til å lage nye regler hvis det skal bli forbudt, fastslår Blummenfelt, som sammen med resten av laget har med seg de gamle bøylene for sikkerhets skyld.

Gustav Iden

FORDEL: – Vi kan ligge i aero-posisjon selv i sterk sidevind og i svinger, forteller Gustav Iden.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

– Vi får håpe det blir ulovlig en stund i etterkant, slik at ingen konkurrenter kan kopiere det i fremtiden, sier Gustav Iden.

Marginene teller

De norske triatletene har vært på samling i mange måneder for å forberede seg til lekene. I tillegg til styret har de også utviklet nye drakter, og briller. De har også trent ekstra mye i varme og fuktige forhold, og var også på plass i samme løypa under verdensserien for to år siden. Da merket de at vinden tok mye mellom bygningene, som er noe av grunnen til forbedringen på styret.

Hvor stort konkurransefortrinn gir det nye styret dere?

– Det er vanskelig å si, de gjør det i hvert fall litt lettere å sykle fort i en løype og kontrollere løpet på sykkeldelen. Det gjør det litt lettere, men samtidig: Skal vi vinne på mandag så krever det at det løpes fort siste 10.000 også, svarer Norges kanskje aller største gullkandidat, Blummenfelt.

– Det er snakk om marginer i et OL. Alle marginer teller, poengterer Iden.

Siste nytt

 • Lagkamerater i slagsmål etter VM-tap

  Det gikk hardt for seg for enkelte på Malis kvinnelandslag i basketball etter et nederlag i VM-sluttspillet i Australia. To spillere havnet i slåsskamp.

  De spesielle scenene oppsto like etter kampslutt. Serbia-spiller Sasa Cado var midt i et intervju da det brøt ut fullt drama bak henne for åpent TV-kamera.

  Man kunne plutselig se knyttnever fly gjennom lufta. Tre ganger slo Salimatou Kourouma etter en lagkamerat før andre Mali-spillere skilte dem fra hverandre.

  – Vi vil gjøre det helt klart at dette absolutt ikke er bilder vi ønsket å formidle. Spillerne angrer dypt på oppførselen, skriver Mali om hendelsen, ifølge Aftonbladet.

  Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) har åpnet disiplinærsak. Så snart nødvendige undersøkelser er gjort, vil det komme eventuelle sanksjoner.

  Mali tapte mandagens kamp 68-81.

  Mali-spillere før kampen mot Serbia i VM
  Foto: BRENDON THORNE / AFP
 • Southgate forsvarer Maguire-valg

  England-trener Gareth Southgate mottok kritikk for valget av Harry Maguire og Luke Shaw i lagoppstillinga mot Tyskland mandag kveld, på grunn av lite spilletid på klubblag.

  Etter kampen viste han sin støtte for spillerne, men erkjente at han vil vurdere å ta de ut om situasjonen ble «uholdbar».

  – Det vil alltid vekke debatt. Men jeg tror at vi i disse stundene må støtte våre beste og mest erfarne spillere, med mindre vi er i en situasjon der det er nesten uholdbart og umulig å velge dem, sa Southgate på pressekonferansen etter kampen.

  Mandag opplevde Maguire igjen at England-fansen buet da navnet hans ble lest opp over høytaleranlegget.

  UEFA Nations League - Group C - England v Germany
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Beklager etter støtende video: Tilbake i troppen

  Nord Irlands Conor McMenamin ble kort tid før kamp mot Kosovo lørdag, fjernet fra troppen etter at en video av ham gikk viralt på sosiale medier.

  I videoen skal McMenamin sunget slagord i støtte for IRA (Den irske republikanske armé).

  Nå beklager han seg, og er tilbake i troppen mot Hellas tirsdag.

  – Videoen ble laget for mange år siden. Jeg er lei meg og jeg angrer. Vi gjør alle feil, sier McMenamin.

  Han fikk sin debut for landslaget i juni i år.

  UEFA Nations League - Group J - Cyprus v Northern Ireland
  Foto: YIANNIS KOURTOGLOU / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste