Konkurrentene klager på Norges nyvinning: – De prøver å få dem utestengt

TOKYO (NRK): De norske triatletene har utviklet et nytt sykkelstyre de selv kaller radikalt. Det har falt i dårlig jord hos flere av konkurrentene.

Kristian Blummenfelt

PERFEKT: Kristian Blummenfelt og resten av triatlonlaget har fått spesialdesignet et nytt styre til sykkelen med en 3D-printet bøyle. Her fra trening før OL.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

I mandagens triatlonkonkurranse for herrer i OL stiller Norge med tre menn som alle har som mål å ta gull. Og det skal ikke stå på forberedelsene laget har lagt ned før lekene i Tokyo.

Det er den nye delen på sykkelstyret som har vakt mest oppsikt. Det er spesiallaget og 3D-printet.

I forkant av OL har de trent med en prototyp, men like før lekene har de fått det nye styret som er helstøpt i karbon.

– Vi har vært litt usikre på om vi får det godkjent av dommerne, for det er et radikalt design, forteller Kristian Blummenfelt til NRK under lørdagens pressetreff i OL-landsbyen.

– Artig å se at de stresset

Kristian Blummenfelt i OL landsbyen i Tokyo

GULLHÅP: Kristian Blummenfelt.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han har lagt ut flere bilder på sosiale medier, og det mangler ikke på kommentarer. Ei heller fra konkurrentene på første offisielle trening i Tokyo fredag. Ifølge de norske utøverne er det flere som har uttrykt at nyvinningen burde være forbudt.

– Det viser at konkurrentene føler at nordmenn som er sterke på sykkel har fått enda et konkurransefortrinn med å ha de beste syklene også. De stirret mye da vi kom på første trening her i går, det var artig å se at de stresset litt ekstra, sier Blummenfelt og flirer.

– Det er ikke mange av konkurrentene våre som er gira på disse bøylene. De prøver å få dem utestengt. Det er synd, og det viser en ekstrem usikkerhet hos konkurrentene. Vi har greid å produsere utstyr som ingen andre har tenkt på, mener Lotte Miller, som konkurrerer tirsdag.

Norge triatlon

NORSK LAG: Kristian Blummenfelt (f.v.), Casper Nicolai Sagevik Stornes, lagleder Olav Aleksander Bu, Gustav Iden og Lotte Miller i OL landsbyen i Tokyo.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Mer trygg

For midt på styret har de, lignende som på en temposykkel, en støtte, også kalt en aerobar. Den har plass til computeren i midten, samtidig som utøverne har støtte til armer og håndledd så de kan bøye seg frem mer komfortabelt.

Fordi den er 3D-printet går den langs armen og oppover, og det gjør den mer aerodynamisk. At de kan ligge i en slik tempostilling er en ekstra fordel fordi sykkelløypa svinger mye i gater mellom høyhus i OL.

– Det har blitt litt blest og folk mener den ikke er godkjent. Den er tryggere enn de andre, så jeg vil si at det ikke er noe problem. Jeg tror og håper det går greit. Det er mange som har 3D-printet bøyle i år, men vi har tenkt litt mer på «performance» og ikke standard bøyle. Jeg vil si vår er mer trygg enn de andres, sier Casper Stornes.

Norge har fått bekreftet at bøylen er innenfor reglene, sier trener og testansvarlig Olav Aleksander Bu til NRK. Den går blant annet ikke lengre frem enn bremsene.

– De er nødt til å lage nye regler hvis det skal bli forbudt, fastslår Blummenfelt, som sammen med resten av laget har med seg de gamle bøylene for sikkerhets skyld.

Gustav Iden

FORDEL: – Vi kan ligge i aero-posisjon selv i sterk sidevind og i svinger, forteller Gustav Iden.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

– Vi får håpe det blir ulovlig en stund i etterkant, slik at ingen konkurrenter kan kopiere det i fremtiden, sier Gustav Iden.

Marginene teller

De norske triatletene har vært på samling i mange måneder for å forberede seg til lekene. I tillegg til styret har de også utviklet nye drakter, og briller. De har også trent ekstra mye i varme og fuktige forhold, og var også på plass i samme løypa under verdensserien for to år siden. Da merket de at vinden tok mye mellom bygningene, som er noe av grunnen til forbedringen på styret.

Hvor stort konkurransefortrinn gir det nye styret dere?

– Det er vanskelig å si, de gjør det i hvert fall litt lettere å sykle fort i en løype og kontrollere løpet på sykkeldelen. Det gjør det litt lettere, men samtidig: Skal vi vinne på mandag så krever det at det løpes fort siste 10.000 også, svarer Norges kanskje aller største gullkandidat, Blummenfelt.

– Det er snakk om marginer i et OL. Alle marginer teller, poengterer Iden.

Siste nytt

 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP
 • Skjerper sikkerheten rundt landslag

  Det newzealandske cricketforbundet (NZC) har høynet sikkerheten rundt sitt kvinnelandslag etter et trusselbrev under lagets opphold i England.

  Den hatefulle eposten ble sendt til Englands og Wales' cricketforbund (ECB).

  – ECB har mottatt et trusselbrev relatert til NZC. Selv om det ikke spesifikt ble referert til White Ferns så ble trusselen tatt på alvor, utredet og ikke vurdert som troverdig, opplyser ECB i en uttalelse.

  New Zealands kvinnelandslag, som kalles White Ferns, er i Storbritannia for å spille en kamp i Leicester tirsdag. Til tross for at trusselen ikke ble sett på som troverdig, har man likevel skjerpet sikkerheten rundt laget.

Sendeplan

Kl. Program Kanal