Hopp til innhold

Konkurrentene klager på Norges nyvinning: – De prøver å få dem utestengt

TOKYO (NRK): De norske triatletene har utviklet et nytt sykkelstyre de selv kaller radikalt. Det har falt i dårlig jord hos flere av konkurrentene.

Kristian Blummenfelt

PERFEKT: Kristian Blummenfelt og resten av triatlonlaget har fått spesialdesignet et nytt styre til sykkelen med en 3D-printet bøyle. Her fra trening før OL.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

I mandagens triatlonkonkurranse for herrer i OL stiller Norge med tre menn som alle har som mål å ta gull. Og det skal ikke stå på forberedelsene laget har lagt ned før lekene i Tokyo.

Det er den nye delen på sykkelstyret som har vakt mest oppsikt. Det er spesiallaget og 3D-printet.

I forkant av OL har de trent med en prototyp, men like før lekene har de fått det nye styret som er helstøpt i karbon.

– Vi har vært litt usikre på om vi får det godkjent av dommerne, for det er et radikalt design, forteller Kristian Blummenfelt til NRK under lørdagens pressetreff i OL-landsbyen.

– Artig å se at de stresset

Kristian Blummenfelt i OL landsbyen i Tokyo

GULLHÅP: Kristian Blummenfelt.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han har lagt ut flere bilder på sosiale medier, og det mangler ikke på kommentarer. Ei heller fra konkurrentene på første offisielle trening i Tokyo fredag. Ifølge de norske utøverne er det flere som har uttrykt at nyvinningen burde være forbudt.

– Det viser at konkurrentene føler at nordmenn som er sterke på sykkel har fått enda et konkurransefortrinn med å ha de beste syklene også. De stirret mye da vi kom på første trening her i går, det var artig å se at de stresset litt ekstra, sier Blummenfelt og flirer.

– Det er ikke mange av konkurrentene våre som er gira på disse bøylene. De prøver å få dem utestengt. Det er synd, og det viser en ekstrem usikkerhet hos konkurrentene. Vi har greid å produsere utstyr som ingen andre har tenkt på, mener Lotte Miller, som konkurrerer tirsdag.

Norge triatlon

NORSK LAG: Kristian Blummenfelt (f.v.), Casper Nicolai Sagevik Stornes, lagleder Olav Aleksander Bu, Gustav Iden og Lotte Miller i OL landsbyen i Tokyo.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Mer trygg

For midt på styret har de, lignende som på en temposykkel, en støtte, også kalt en aerobar. Den har plass til computeren i midten, samtidig som utøverne har støtte til armer og håndledd så de kan bøye seg frem mer komfortabelt.

Fordi den er 3D-printet går den langs armen og oppover, og det gjør den mer aerodynamisk. At de kan ligge i en slik tempostilling er en ekstra fordel fordi sykkelløypa svinger mye i gater mellom høyhus i OL.

– Det har blitt litt blest og folk mener den ikke er godkjent. Den er tryggere enn de andre, så jeg vil si at det ikke er noe problem. Jeg tror og håper det går greit. Det er mange som har 3D-printet bøyle i år, men vi har tenkt litt mer på «performance» og ikke standard bøyle. Jeg vil si vår er mer trygg enn de andres, sier Casper Stornes.

Norge har fått bekreftet at bøylen er innenfor reglene, sier trener og testansvarlig Olav Aleksander Bu til NRK. Den går blant annet ikke lengre frem enn bremsene.

– De er nødt til å lage nye regler hvis det skal bli forbudt, fastslår Blummenfelt, som sammen med resten av laget har med seg de gamle bøylene for sikkerhets skyld.

Gustav Iden

FORDEL: – Vi kan ligge i aero-posisjon selv i sterk sidevind og i svinger, forteller Gustav Iden.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

– Vi får håpe det blir ulovlig en stund i etterkant, slik at ingen konkurrenter kan kopiere det i fremtiden, sier Gustav Iden.

Marginene teller

De norske triatletene har vært på samling i mange måneder for å forberede seg til lekene. I tillegg til styret har de også utviklet nye drakter, og briller. De har også trent ekstra mye i varme og fuktige forhold, og var også på plass i samme løypa under verdensserien for to år siden. Da merket de at vinden tok mye mellom bygningene, som er noe av grunnen til forbedringen på styret.

Hvor stort konkurransefortrinn gir det nye styret dere?

– Det er vanskelig å si, de gjør det i hvert fall litt lettere å sykle fort i en løype og kontrollere løpet på sykkeldelen. Det gjør det litt lettere, men samtidig: Skal vi vinne på mandag så krever det at det løpes fort siste 10.000 også, svarer Norges kanskje aller største gullkandidat, Blummenfelt.

– Det er snakk om marginer i et OL. Alle marginer teller, poengterer Iden.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Midtjylland stenger trening – vil ha ro rundt spillerne etter dramatisk sykdomsbeskjed

  Den danske fotballklubben Midtjylland gir verken publikum eller medier tilgang til onsdagens trening. Årsaken er situasjonen rundt Kristoffer Olsson, som ligger i respirator.

  Midtjylland skriver på X at alle i klubben er sterkt preget av situasjonen med den svenske landslagsspilleren. Han mistet bevisstheten hjemme hos seg selv 20. februar.

  – Alle i FC Midtjylland er preget av Kristoffers situasjon, derfor er dagens trening stengt for media og tilskuere, heter det i en uttalelse.

  Olsson er rammet av en akutt sykdom relatert til hjernen. Sykdommen skyldes ikke selvskading eller ytre faktorer, opplyste klubben hans tirsdag.

  Et team av medisinske eksperter jobber på høygir for å stille en diagnose, slik at riktig behandling kan settes i gang.

  Svensken har vært omringet av sin nærmeste familie siden sykehusinnleggelsen, og deler av superligaklubbens stab har også besøkt fotballspilleren.

  Midtjylland har vært tydelige på at de ikke har flere kommentarer i sakens anledning, men at den vil melde ut eventuell ny informasjon i saken.

  (NTB)

  7iJsKMwDRGI
  Foto: AP
 • HamKam-talent er død

  HamKam skriver onsdag morgen at de har mottatt budskapet om at Archange Defringan Mondouo «Akillas» er død, 19 år gammel.

  – Dette er en svært tung dag for alle berørte, sier daglig leder i HamKam Fotball, Bent Svele.

  – Våre varmeste tanker går til hans familie og pårørende, skriver HamKam i pressemeldingen.

  Klubben opplyser at de ikke vil gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

  Mondouo var på benken i to kamper i Eliteserien i fjor, men var ikke på banen.

  19-åringen fra Elfenbenskysten signerte for HamKam i mars i fjor. 17. april 2023 fikk han debuten mot Molde 2, hvor han scoret ett mål.

 • Krüger fikk eget navneskilt i Nordmarka – håper å rekke Kollen-femmila

  Simen Hegstad Krüger (30) satser på å bli kvitt forkjølelsen og være klar til verdenscuphelgen i Holmenkollen. Tirsdag fikk han en skiløype oppkalt etter seg.

  Åpningen ble gjort foran rundt 100 frammøtte gjester fra Lyn-miljøet på Ullevålseter i Oslo. Krüger har selv omtalt løypa fra Skjærsjøen til Fortjern som en favoritt.

  – Det er bedre med et navneskilt i Nordmarka enn en statue. Det er stas å få en løype oppkalt etter seg. Jeg er sikker på at jeg ikke hadde vært den skiløperen jeg er i dag om det ikke hadde vært for disse flotte skiløypene i Nordmarka, sier Krüger i en uttalelse NTB har fått fra Norges Skiforbund.

  Landslagsløperen møtte opp til hyllesten småforkjølet. Han ble syk etter verdenscuprennene i Nord-Amerika og måtte stå over NM på Beitostølen. Helgens konkurranser i finske Lahti går uten Krüger.

  – Formen er bra, men jeg er ikke konkurranseklar før om en stund. Målet er å rekke femmila i Holmenkollen søndag 10. mars. Den vil jeg ha med meg.

  Krügers ene verdenscupseier hittil i vinter kom på 15-kilometeren i canadiske Canmore tidligere i måneden.(NTB)

  Sesongåpning langrenn Beitostølen, Hegstad Krüger
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal