Hopp til innhold

Konkurrentene klager på Norges nyvinning: – De prøver å få dem utestengt

TOKYO (NRK): De norske triatletene har utviklet et nytt sykkelstyre de selv kaller radikalt. Det har falt i dårlig jord hos flere av konkurrentene.

Kristian Blummenfelt

PERFEKT: Kristian Blummenfelt og resten av triatlonlaget har fått spesialdesignet et nytt styre til sykkelen med en 3D-printet bøyle. Her fra trening før OL.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

I mandagens triatlonkonkurranse for herrer i OL stiller Norge med tre menn som alle har som mål å ta gull. Og det skal ikke stå på forberedelsene laget har lagt ned før lekene i Tokyo.

Det er den nye delen på sykkelstyret som har vakt mest oppsikt. Det er spesiallaget og 3D-printet.

I forkant av OL har de trent med en prototyp, men like før lekene har de fått det nye styret som er helstøpt i karbon.

– Vi har vært litt usikre på om vi får det godkjent av dommerne, for det er et radikalt design, forteller Kristian Blummenfelt til NRK under lørdagens pressetreff i OL-landsbyen.

– Artig å se at de stresset

Kristian Blummenfelt i OL landsbyen i Tokyo

GULLHÅP: Kristian Blummenfelt.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han har lagt ut flere bilder på sosiale medier, og det mangler ikke på kommentarer. Ei heller fra konkurrentene på første offisielle trening i Tokyo fredag. Ifølge de norske utøverne er det flere som har uttrykt at nyvinningen burde være forbudt.

– Det viser at konkurrentene føler at nordmenn som er sterke på sykkel har fått enda et konkurransefortrinn med å ha de beste syklene også. De stirret mye da vi kom på første trening her i går, det var artig å se at de stresset litt ekstra, sier Blummenfelt og flirer.

– Det er ikke mange av konkurrentene våre som er gira på disse bøylene. De prøver å få dem utestengt. Det er synd, og det viser en ekstrem usikkerhet hos konkurrentene. Vi har greid å produsere utstyr som ingen andre har tenkt på, mener Lotte Miller, som konkurrerer tirsdag.

Norge triatlon

NORSK LAG: Kristian Blummenfelt (f.v.), Casper Nicolai Sagevik Stornes, lagleder Olav Aleksander Bu, Gustav Iden og Lotte Miller i OL landsbyen i Tokyo.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Mer trygg

For midt på styret har de, lignende som på en temposykkel, en støtte, også kalt en aerobar. Den har plass til computeren i midten, samtidig som utøverne har støtte til armer og håndledd så de kan bøye seg frem mer komfortabelt.

Fordi den er 3D-printet går den langs armen og oppover, og det gjør den mer aerodynamisk. At de kan ligge i en slik tempostilling er en ekstra fordel fordi sykkelløypa svinger mye i gater mellom høyhus i OL.

– Det har blitt litt blest og folk mener den ikke er godkjent. Den er tryggere enn de andre, så jeg vil si at det ikke er noe problem. Jeg tror og håper det går greit. Det er mange som har 3D-printet bøyle i år, men vi har tenkt litt mer på «performance» og ikke standard bøyle. Jeg vil si vår er mer trygg enn de andres, sier Casper Stornes.

Norge har fått bekreftet at bøylen er innenfor reglene, sier trener og testansvarlig Olav Aleksander Bu til NRK. Den går blant annet ikke lengre frem enn bremsene.

– De er nødt til å lage nye regler hvis det skal bli forbudt, fastslår Blummenfelt, som sammen med resten av laget har med seg de gamle bøylene for sikkerhets skyld.

Gustav Iden

FORDEL: – Vi kan ligge i aero-posisjon selv i sterk sidevind og i svinger, forteller Gustav Iden.

Foto: Ole Aleksander Bu / Norges Triatlonforbund

– Vi får håpe det blir ulovlig en stund i etterkant, slik at ingen konkurrenter kan kopiere det i fremtiden, sier Gustav Iden.

Marginene teller

De norske triatletene har vært på samling i mange måneder for å forberede seg til lekene. I tillegg til styret har de også utviklet nye drakter, og briller. De har også trent ekstra mye i varme og fuktige forhold, og var også på plass i samme løypa under verdensserien for to år siden. Da merket de at vinden tok mye mellom bygningene, som er noe av grunnen til forbedringen på styret.

Hvor stort konkurransefortrinn gir det nye styret dere?

– Det er vanskelig å si, de gjør det i hvert fall litt lettere å sykle fort i en løype og kontrollere løpet på sykkeldelen. Det gjør det litt lettere, men samtidig: Skal vi vinne på mandag så krever det at det løpes fort siste 10.000 også, svarer Norges kanskje aller største gullkandidat, Blummenfelt.

– Det er snakk om marginer i et OL. Alle marginer teller, poengterer Iden.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal