Konkurrentene klager på nordmannens ekstreme pusteteknikk

SPYDEBERG/OSLO (NRK): Olav Lundanes får ikke bare oppmerksomhet for de gode prestasjonene. Verdensmesteren puster så høyt under konkurranse at konkurrentene reagerer.

Her kan du høre pustingen til Olav Lundanes.

Slik forklarer Lundanes selv de høye lydene:

– Det er en kombinasjon av to ting, jeg jobber hardt med å få inn nok luft. Det er viktig når du skal prestere. Samtidig er jeg litt tett i halsen, så det er litt trangere enn optimalt. Da lager det litt lyd når all lufta skal inn og ut.

– Er det noe du gjør bevisst?

– Det er klart at lyden blir sterkere av at jeg puster veldig bevisst. Det er noe jeg har jobbet med over tid, og det er helt naturlig for meg. Jeg merker ikke lyden heller, forteller Lundanes.

Konkurrentene klager

Han innrømmer at det er en medfødt skavank.

– Alle har sine utfordringer og problemer. Mitt problem er ingen hindring, det er bare en lyd som er mange er opptatt av.

VM i orientering.

HØYLYTT: Olav Lundanes er lett å legge merke til under konkurranse.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Forstyrrer du konkurrentene?

– Det er noen som klager, men det er to eller tre andre som også lager solid lyd, så det er ikke helt unikt heldigvis.

Onsdag tok 31-åringen sitt niende VM-gull under mesterskapet i Spydeberg. Fredag er det nye muligheter. Da står mellomdistanse på VM-programmet.

– Jeg håper jeg klarer å nullstille meg, det var en utladning på onsdag. Men jeg føler jeg har gode muligheter, sier Lundanes.

– Ingenting som skremmer konkurrentene mer

19 år gamle Kasper Fosser, som tok sølv på langdistansen i VM onsdag, smiler når NRK spør han om Lundanes’ pusteteknikk.

Kasper Fosser med sølv og Olav Lundanes med gull

GULL OG SØLV: Kasper Fosser og Olav Lundanes tok de to øverste plasseringene på onsdagens langdistanse i VM.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Den har sin sjarm den pusteteknikken der. Kanskje jeg skal finne meg en egen vri? Det er fint å ha et lite varemerke når man løper ute i skogen, sier Fosser.

Unggutten forteller at Lundanes er lett å høre på avstand i skogen.

– Jeg synes det er litt morsomt. Det er ingenting som skremmer konkurrentene mer enn å høre lyden av Lundanes komme pustende bak seg, sier Fosser og ler.

 • Du kan se VM i orientering på NRK1 fredag fra klokken 13:45.

Siste nytt

 • Høydramatisk avslutning i Drammen

  Oppgjøret mellom Strømsgodset og Sandefjord levde inn til siste minutt. Sandefjord rotet vekk ledelsen to ganger før Sivert Gussiås' andre for dagen satte stillingen til 3-3.

  Tre minutter på overtid fikk gjestene en smell da Martin Kreuzriegler fikk sitt andre gule kort og vises ut.

  Minuttet etterpå ga Kristoffer Normann Hansen gjestenes supportere verdens beste plaster på såret. På overtid av overtiden fant han nettmaskene og Sandefjord vant til slutt 4-3.

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Bakenga matchvinnar med sitt første

  Mushaga Bakenga blei matchvinnar i møtet med Stabæk, med sin første scoring for Odd.

  Bakenga sendte Odd i føringa med eit hovudstøyt som gjekk via stonga og i mål, etter eit innlegg frå Espen Ruud. Det målet blei også kampens einaste, noko som gjer at Odd klatrar opp på 3.-plass i eliteserien, to poeng framfor Vålerenga.

  Mushaga Bakenga mot Stabæk
  Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud
 • Mjøndalen opp på kvallik-plass

  Etter sju strake tap kom Mjøndalen seg tilbake på vinnarsporet då dei slo Haugesund på heimebane. Shuaibu Lalle Ibrahim avslutta eit strålande angrep ved å breiside ballen i målet. Det blei også einaste scoring i kampen, som gjer at Mjøndalen klatra forbi Start og opp på 14. plass i eliteserien.

  For Start gjekk på eit tap borte mot Kristiansund, trass i at dei var i leiinga midtvegs i andre omgang. Bendik Bye hadde sendt Kristiansund i føringa før pause, men to kjappe frå Kasper Skaanes gjorde at Start lukta på tre poeng.

  Men det ville ikkje Amahl Pellegrino ha noko av. Han sendte ein volley opp i hjørnet berre minutt etter at Skaanes sendte Start i føringa, før han var slo hjørnesparket som Aliou Couly stanga i mål, og sørga for at kampen enda 3–2 til Kristiansund.

  Mjøndalen jubel
  Foto: Fredrik Varfjell / Fredrik Varfjell

Sendeplan

Kl. Program Kanal