Konkurrentene klager på nordmannens ekstreme pusteteknikk

SPYDEBERG/OSLO (NRK): Olav Lundanes får ikke bare oppmerksomhet for de gode prestasjonene. Verdensmesteren puster så høyt under konkurranse at konkurrentene reagerer.

Her kan du høre pustingen til Olav Lundanes.

Slik forklarer Lundanes selv de høye lydene:

– Det er en kombinasjon av to ting, jeg jobber hardt med å få inn nok luft. Det er viktig når du skal prestere. Samtidig er jeg litt tett i halsen, så det er litt trangere enn optimalt. Da lager det litt lyd når all lufta skal inn og ut.

– Er det noe du gjør bevisst?

– Det er klart at lyden blir sterkere av at jeg puster veldig bevisst. Det er noe jeg har jobbet med over tid, og det er helt naturlig for meg. Jeg merker ikke lyden heller, forteller Lundanes.

Konkurrentene klager

Han innrømmer at det er en medfødt skavank.

– Alle har sine utfordringer og problemer. Mitt problem er ingen hindring, det er bare en lyd som er mange er opptatt av.

VM i orientering.

HØYLYTT: Olav Lundanes er lett å legge merke til under konkurranse.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Forstyrrer du konkurrentene?

– Det er noen som klager, men det er to eller tre andre som også lager solid lyd, så det er ikke helt unikt heldigvis.

Onsdag tok 31-åringen sitt niende VM-gull under mesterskapet i Spydeberg. Fredag er det nye muligheter. Da står mellomdistanse på VM-programmet.

– Jeg håper jeg klarer å nullstille meg, det var en utladning på onsdag. Men jeg føler jeg har gode muligheter, sier Lundanes.

– Ingenting som skremmer konkurrentene mer

19 år gamle Kasper Fosser, som tok sølv på langdistansen i VM onsdag, smiler når NRK spør han om Lundanes’ pusteteknikk.

Kasper Fosser med sølv og Olav Lundanes med gull

GULL OG SØLV: Kasper Fosser og Olav Lundanes tok de to øverste plasseringene på onsdagens langdistanse i VM.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Den har sin sjarm den pusteteknikken der. Kanskje jeg skal finne meg en egen vri? Det er fint å ha et lite varemerke når man løper ute i skogen, sier Fosser.

Unggutten forteller at Lundanes er lett å høre på avstand i skogen.

– Jeg synes det er litt morsomt. Det er ingenting som skremmer konkurrentene mer enn å høre lyden av Lundanes komme pustende bak seg, sier Fosser og ler.

 • Du kan se VM i orientering på NRK1 fredag fra klokken 13:45.

Siste nytt

 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Sociedad heldt Barcelona til 2-2

  Martin Ødegaard hadde ein fot med i det meste då Real Sociedad spela 2-2 mot Barcelona framfor rekordpublikum på 36.000.

  Mikel Oyarzabal gav heimelaget 1-0 på straffe. Antoine Griezmann og Luis Suarez snudde til 2-1 for Barca, men Alexander Isak utlikna.

  Alexander Isak utliknar til 2-2 mot Barcelona
  Foto: Alvaro Barrientos / AP
 • Pallen glapp for Norge

  Det vart den sure 4.-plassen for dei norske hopparane i tyske Klingenthal. Johansson kniva mot japanske Ryoyu Kobayashi som hoppa 135,5 meter i siste hopp. Johansson landa på 130 meter. Polen vann lagkonkurransen suverent, medan Austerrike sikra seg 2.-plassen. – Det må vi bite i oss, for vi er eit bra lag. Mest overraska over at siste hoppet ikkje gå lengre. Det kjendest betre ut, seier Robert Johansson.

  Johann André Forfang, som var henta inn som reserve for Daniel-André, leverte to svake hopp. Han kalla seg sjølv det svakaste leddet etter konkurransen.

  Verdenscupåpning i langrenn, hopp og kombinert.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal