Konkurrentene klager på nordmannens ekstreme pusteteknikk

SPYDEBERG/OSLO (NRK): Olav Lundanes får ikke bare oppmerksomhet for de gode prestasjonene. Verdensmesteren puster så høyt under konkurranse at konkurrentene reagerer.

Her kan du høre pustingen til Olav Lundanes.

Slik forklarer Lundanes selv de høye lydene:

– Det er en kombinasjon av to ting, jeg jobber hardt med å få inn nok luft. Det er viktig når du skal prestere. Samtidig er jeg litt tett i halsen, så det er litt trangere enn optimalt. Da lager det litt lyd når all lufta skal inn og ut.

– Er det noe du gjør bevisst?

– Det er klart at lyden blir sterkere av at jeg puster veldig bevisst. Det er noe jeg har jobbet med over tid, og det er helt naturlig for meg. Jeg merker ikke lyden heller, forteller Lundanes.

Konkurrentene klager

Han innrømmer at det er en medfødt skavank.

– Alle har sine utfordringer og problemer. Mitt problem er ingen hindring, det er bare en lyd som er mange er opptatt av.

VM i orientering.

HØYLYTT: Olav Lundanes er lett å legge merke til under konkurranse.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Forstyrrer du konkurrentene?

– Det er noen som klager, men det er to eller tre andre som også lager solid lyd, så det er ikke helt unikt heldigvis.

Onsdag tok 31-åringen sitt niende VM-gull under mesterskapet i Spydeberg. Fredag er det nye muligheter. Da står mellomdistanse på VM-programmet.

– Jeg håper jeg klarer å nullstille meg, det var en utladning på onsdag. Men jeg føler jeg har gode muligheter, sier Lundanes.

– Ingenting som skremmer konkurrentene mer

19 år gamle Kasper Fosser, som tok sølv på langdistansen i VM onsdag, smiler når NRK spør han om Lundanes’ pusteteknikk.

Kasper Fosser med sølv og Olav Lundanes med gull

GULL OG SØLV: Kasper Fosser og Olav Lundanes tok de to øverste plasseringene på onsdagens langdistanse i VM.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Den har sin sjarm den pusteteknikken der. Kanskje jeg skal finne meg en egen vri? Det er fint å ha et lite varemerke når man løper ute i skogen, sier Fosser.

Unggutten forteller at Lundanes er lett å høre på avstand i skogen.

– Jeg synes det er litt morsomt. Det er ingenting som skremmer konkurrentene mer enn å høre lyden av Lundanes komme pustende bak seg, sier Fosser og ler.

 • Du kan se VM i orientering på NRK1 fredag fra klokken 13:45.

Siste nytt

 • Eikeri røk ut i US Open-kvaliken

  Ulrikke Eikeri tapte i to strake sett mot nederlandske Bibiane Schoofs i sin kvalifiseringskamp til US Open.

  – Jeg er litt skuffet. Jeg føler jeg har sjansen i dag, men får det ikke helt til. Det blir litt mye feil, sa Eikeri til Eurosport etter kampen.

  Ulrikke Eikeri
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Bodø/Glimt tok viktig poeng

  Nordlendingane klarte ikkje ta tilbake tabelltoppen, då laget spelte 1-1 borte mot Sarpsborg 08. Laget har dermed likt poeng med serieleiar Molde, men dårlegare målforskjell. Kristoffer Zachariassen sørga for 1-0 til heimelaget, men sju minutt før full tid utlikna Ulrik Saltnes for Glimt.

  Eliteserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Neerland gir seg som Molde-direktør

  Øystein Neerland sluttar som sjef for Molde Fotball ved årsskiftet, melder klubben. 55-åringen har vore direktør i klubben sidan 2015. Som fotballspelar har han 120 kampar og 35 mål for klubben. Styret er i gang med å finne Neerland sin erstattar.

  Nerland
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal