Hopp til innhold

Konkurrentene forsøkte å avsløre Skarsteins nyvinning - knuste alle med spesialsete

Birgit Skarstein rodde inn til et sterkt EM-gull søndag morgen. Det gjorde hun på et sete som forskere har utviklet, og som hun har holdt hemmelig i nesten to år.

OVMkguq5AQk

GULLMEDALJEN: Birgit Skarstein sier hun har tenkt på dette gullet helt siden Norge stengte ned i fjor.

Foto: Estela Reinoso / NTB

– Det er veldig, veldig deilig. Jeg har tenkt på den dagen her hver eneste dag siden vi stengte ned. Jeg visste at en dag kommer det et løp igjen, og da skulle vi vise hva vi er gode for, og hva vi kan få til selv med krevende forutsetninger. Og nå var den dagen endelig her, sier Skarstein.

birgit skarstein

Moran Samuel og Skarstein tok en liten prat etter målgang.

Foto: Balint Czucz

Den norske profilen har ikke konkurrert på nesten to år på grunn av koronapandemien, og har derfor vært usikker på hvordan hun ville gjøre det i EM i Italia denne helgen.

Det skulle vise seg at hun fortstatt er den beste, fortsatt et lite knepp foran israelske Moran Samuel, som har vært den sterkeste konkurrenten de siste årene.

Det var også de to det sto mellom i EM-finalen søndag, men på siste halvdel av 2000-meteren skrudde Skarstein opp tempoet, og rodde til slutt inn til et nytt gull i singelsculler med tiden 10:22.06.

Samuel tok sølvet, mens Anna Sheremet fra Ukraina endte på tredjeplass.

Birgir Skarstein tok EM-gull i pararoing singlesculler

Her kan du se hele finalen, hvor Skarstein til slutt tok et ganske overlegent gull.

Skarstein sier at gullet også gir henne en god pekepinn før sommerens store konkurranser som OL og VM.

– Det er en veldig god indikator på en del av det som kommer fremover. Jeg ser Frankrike er sterke, Ukraina og Israel er sterke. I tillegg kommer det noen fra USA og Asia. Så dette lover at det blir en tøff sesong.

Men - i dette mesterskapet har det ikke bare vært den sterke roingen Skarstein har vakt oppsikt med. Skarstein ga konkurrentene hakeslipp allerede da hun rodde det innledende heatet på fredag.

Da stilte hun nemlig med en båt ingen har sett maken til før, først og fremst på grunn av setet i båten. Det har blitt spesialdesignet av forskere på NTNU.

Skarstein har holdt denne nyvinningen hemmelig i snart to år.

– Da jeg ikke stilte i EM i fjor høst, var det delvis fordi jeg ikke ville eksponere det nye setet. Da kan du banne på at andre hadde prøvd å kopiere det i vinter. Nå får de veldig kort tid på seg til å kopiere det til Paralympics, sa Skarstein til NRK før finalen.

s

Slik så det ut da Skarstein og forskerne i all hemmelighet testet en prototype på setet for halvannet år siden. De hadde med kraftmålere som målte hvor godt hun rodde på ulike innstillinger.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Forskerne har brukt måneder på å måle kraften Skarstein produserer i ulike posisjoner, teste, fininnstille og jobbe seg frem til akkurat de vinklene som lar Skarstein produsere absolutt mest kraft når hun ror.

Siden hun kun kan bruke overkroppen, kan vinkelen hun sitter i faktisk være det som utgjør sekundene som skiller gull og fjerdeplass.

Det er første gang en pararoer i Norge har gjort slike tester for å finne ut akkurat hvordan de bør sitte for å ro raskest mulig.

Nysgjerrige konkurrenter

Skarstein sier hun har merket at konkurrentene har vært ekstremt nysgjerrige på hva hun har holdt på med, og at enkelte ser ut til å ha skjønt at hun holdt på med utstyrsutvikling i den nesten to år lange konkurransepausen.

– Man merker at det er mange som følger veldig med. De følger med på alt vi legger ut på facebook, instagram og alle bilder som blir lagt ut. Det er jo fordi alle vil utvikle seg, sier Skarstein.

Hun var litt nervøs for utstyrskontrollen i EM, fordi hun innrømmer at hun og forskerne har tøyd strikken ganske langt med det nye setet.

– Du vet aldri. Plutselig kan noen klage fordi de ser at vi har gjort noe innovativt, sier hun, og legger til at utstyrskontrollen til slutt gikk helt fint.

Ha4zu_gvA0Q

Slik ser Birgit Skarsteins nye sete ut. Det har forskere fininnstilt for henne og plassert i båten.

Foto: Estela Reinoso/Norges Roforbund / NTB

Skarstein sier Norge er langt fremme på utvikling i pararoing, og hun er vant til at konkurrentene forsøker å kopiere henne.

– Du ser at folk blir ganske stressa. I 2014 hadde vi utvikla en helt ny teknikk, og hadde konkurrert lite på grunn av et ribbeinsrudd, og da var det en av konkurrentene som ble så stressa at hun begynte å legge om til ny teknikk under VM. Det funka ikke så bra, he-he.

EM var første gang Skarstein stilte på startstrek internasjonalt i roing siden VM i 2019. Da ble det gull i singlesculler. 32-åringen satser hardt mot sommerens Paralympics i Tokyo, som arrangeres i august. Der skal hun forsøke å forbedre fjerdeplassen fra sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016.

Til høsten er det i tillegg VM i roing i Shanghai.

– Jeg tror det her kommer til å bli en ganske tøff sesong, en olympisk sesong er alltid veldig tøff sportslig. Det ser vi her og, at nivået er høyt. Det er skikkelig deilig å være her allerede, samtidig som jeg vet at vi har mer å gå på, sier Skarstein.

Siste nytt

 • Tre Kronor til VM-semifinale – slo Finland i forlengning

  Storfavoritt Sverige slet med å score i VM-kvartfinalen i ishockey mot Finland, men Joel Eriksson Ek ordnet 2-1 etter 5.54 i forlengningen.

  Mats Zuccarellos klubbkamerat i Minnesota Wild styrte inn et skudd fra Victor Hedman i spill fire mot tre mens finske Konsta Helenius satt utvist.

  Sverige møter vertslandet Tsjekkia som også er klare for semifinale etter at Pavel Zacha scoret kampens eneste mål mot USA.

  Canada og Sveits vant tidligere torsdag og sørget for at tre av fire semifinalister er fra Norges gruppe. (NTB)

  Sverige
  Foto: AFP
 • Jonas Svensson cupmester med Besiktas

  Jonas Svensson og hans lagkamerater i Besiktas kunne juble for cuptittel torsdag. Trabzonspor ble slått 3-2 med vinnermål på overtid.

  Svensson spilte hele kampen som høyreback for Istanbul-klubben og pådro seg et gult kort. Laget kom tidlig under da Paul Onuachu scoret i det 13. minutt, men Rachid Ghezzal utlignet på straffespark på overtid i første omgang.

  Jonas Svensson på trening med det norske herrelandslaget.
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Ruud kjempet seg videre - kan møte Djokovic i finalen

  Casper Ruud (25) slo Sebastian Baez (23) 2-1 i sett (6-4, 2-6, 6-4) og er klar for semifinale i ATP250-turneringen i Genève.

  – Det var en tøff match. Baez er en sterk spiller. Det var litt opp og ned, men alt i alt var det en velspilt kamp. Det viktigste var å spille på seg selvtillit, og jeg er veldig glad for at jeg klarte det, sa Ruud i intervjuet etter kampen, ifølge NTB.

  Ruud og Baez hadde møttes to ganger tidligere, og Ruud vant begge ganger. Det tredje opgjøret endte også med seier til nordmannen, som er ranket som nummer sju i verden. Baez er nummer 20.

  I semifinalen venter italieneren Flavio Cobolli, som er nummer 56 på rankingen og useedet i turneringen. I en eventuell finale blir motstanderen enten verdensener Novak Djokovic (Serbia) eller Tomas Machac (Tsjekkia).

  Kvartfinalen mot argentineren Baez ble både underholdende, velspilt, jevn og innholdsrik, men Ruud viste seg igjen som bestemann.

  Nordmannen vant ATP250-turneringen i Genève i 2021 og 2022.

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal