Hopp til innhold

Konkurrentene forsøkte å avsløre Skarsteins nyvinning - knuste alle med spesialsete

Birgit Skarstein rodde inn til et sterkt EM-gull søndag morgen. Det gjorde hun på et sete som forskere har utviklet, og som hun har holdt hemmelig i nesten to år.

OVMkguq5AQk

GULLMEDALJEN: Birgit Skarstein sier hun har tenkt på dette gullet helt siden Norge stengte ned i fjor.

Foto: Estela Reinoso / NTB

– Det er veldig, veldig deilig. Jeg har tenkt på den dagen her hver eneste dag siden vi stengte ned. Jeg visste at en dag kommer det et løp igjen, og da skulle vi vise hva vi er gode for, og hva vi kan få til selv med krevende forutsetninger. Og nå var den dagen endelig her, sier Skarstein.

birgit skarstein

Moran Samuel og Skarstein tok en liten prat etter målgang.

Foto: Balint Czucz

Den norske profilen har ikke konkurrert på nesten to år på grunn av koronapandemien, og har derfor vært usikker på hvordan hun ville gjøre det i EM i Italia denne helgen.

Det skulle vise seg at hun fortstatt er den beste, fortsatt et lite knepp foran israelske Moran Samuel, som har vært den sterkeste konkurrenten de siste årene.

Det var også de to det sto mellom i EM-finalen søndag, men på siste halvdel av 2000-meteren skrudde Skarstein opp tempoet, og rodde til slutt inn til et nytt gull i singelsculler med tiden 10:22.06.

Samuel tok sølvet, mens Anna Sheremet fra Ukraina endte på tredjeplass.

Birgir Skarstein tok EM-gull i pararoing singlesculler

Her kan du se hele finalen, hvor Skarstein til slutt tok et ganske overlegent gull.

Skarstein sier at gullet også gir henne en god pekepinn før sommerens store konkurranser som OL og VM.

– Det er en veldig god indikator på en del av det som kommer fremover. Jeg ser Frankrike er sterke, Ukraina og Israel er sterke. I tillegg kommer det noen fra USA og Asia. Så dette lover at det blir en tøff sesong.

Men - i dette mesterskapet har det ikke bare vært den sterke roingen Skarstein har vakt oppsikt med. Skarstein ga konkurrentene hakeslipp allerede da hun rodde det innledende heatet på fredag.

Da stilte hun nemlig med en båt ingen har sett maken til før, først og fremst på grunn av setet i båten. Det har blitt spesialdesignet av forskere på NTNU.

Skarstein har holdt denne nyvinningen hemmelig i snart to år.

– Da jeg ikke stilte i EM i fjor høst, var det delvis fordi jeg ikke ville eksponere det nye setet. Da kan du banne på at andre hadde prøvd å kopiere det i vinter. Nå får de veldig kort tid på seg til å kopiere det til Paralympics, sa Skarstein til NRK før finalen.

s

Slik så det ut da Skarstein og forskerne i all hemmelighet testet en prototype på setet for halvannet år siden. De hadde med kraftmålere som målte hvor godt hun rodde på ulike innstillinger.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Forskerne har brukt måneder på å måle kraften Skarstein produserer i ulike posisjoner, teste, fininnstille og jobbe seg frem til akkurat de vinklene som lar Skarstein produsere absolutt mest kraft når hun ror.

Siden hun kun kan bruke overkroppen, kan vinkelen hun sitter i faktisk være det som utgjør sekundene som skiller gull og fjerdeplass.

Det er første gang en pararoer i Norge har gjort slike tester for å finne ut akkurat hvordan de bør sitte for å ro raskest mulig.

Nysgjerrige konkurrenter

Skarstein sier hun har merket at konkurrentene har vært ekstremt nysgjerrige på hva hun har holdt på med, og at enkelte ser ut til å ha skjønt at hun holdt på med utstyrsutvikling i den nesten to år lange konkurransepausen.

– Man merker at det er mange som følger veldig med. De følger med på alt vi legger ut på facebook, instagram og alle bilder som blir lagt ut. Det er jo fordi alle vil utvikle seg, sier Skarstein.

Hun var litt nervøs for utstyrskontrollen i EM, fordi hun innrømmer at hun og forskerne har tøyd strikken ganske langt med det nye setet.

– Du vet aldri. Plutselig kan noen klage fordi de ser at vi har gjort noe innovativt, sier hun, og legger til at utstyrskontrollen til slutt gikk helt fint.

Ha4zu_gvA0Q

Slik ser Birgit Skarsteins nye sete ut. Det har forskere fininnstilt for henne og plassert i båten.

Foto: Estela Reinoso/Norges Roforbund / NTB

Skarstein sier Norge er langt fremme på utvikling i pararoing, og hun er vant til at konkurrentene forsøker å kopiere henne.

– Du ser at folk blir ganske stressa. I 2014 hadde vi utvikla en helt ny teknikk, og hadde konkurrert lite på grunn av et ribbeinsrudd, og da var det en av konkurrentene som ble så stressa at hun begynte å legge om til ny teknikk under VM. Det funka ikke så bra, he-he.

EM var første gang Skarstein stilte på startstrek internasjonalt i roing siden VM i 2019. Da ble det gull i singlesculler. 32-åringen satser hardt mot sommerens Paralympics i Tokyo, som arrangeres i august. Der skal hun forsøke å forbedre fjerdeplassen fra sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016.

Til høsten er det i tillegg VM i roing i Shanghai.

– Jeg tror det her kommer til å bli en ganske tøff sesong, en olympisk sesong er alltid veldig tøff sportslig. Det ser vi her og, at nivået er høyt. Det er skikkelig deilig å være her allerede, samtidig som jeg vet at vi har mer å gå på, sier Skarstein.

Sportsnyheter

Haaland høgt

Haaland med fire mål (!) - blir hylla for ekstrem skåring

Erling Braut Haaland herja for Manchester City med fire mål mot Wolverhampton. Og det var spesielt eitt mål som tok pusten frå «alle».

Siste nytt

  • Rosenborg ydmyket av Brann

    Brann kjørte over Rosenborg fra start til slutt foran et fullsatt Brann Stadion. Det endte i raseri for Ole Sæter da han ble byttet ut og ga et kraftig slag i plastikken på innbytterbenken. Overkjøringen fra hjemmelaget stoppet ikke før det sto 3–0.

    – Bergenserne er sulteforet på å knuse Rosenborg. Det var flere supportere som ringte meg og sa at «nå må du knuse de», sier Sivert Heltne Nilsen til NRK etter kampen.

    Med seieren sørget Brann for tabelltopp. De er ett poeng foran Bodø/Glimt og Molde, med henholdsvis to og én kamp mer spilt. Rosenborg på sin side mistet litt av kontakten med toppen av Eliteserien. De er nå på 5. plass og er fem poeng bak Brann.

    – Vi slipper inn altfor billige mål. Det er vi nødt til å luke bort, sier Ole Selnæs til NRK etter kampslutt.

    Det skulle ikke ta mer enn 3 minutter før Brann-spiller Ole Didrik Blomberg fant veien til nettmaskene. På grasiøst vis feiret han med en baklengs salto i solskinnet.

    Deretter sørget Aune Heggebø for å doble ledelsen og Niklas Castro toppet kransekaken med sin 3-0-scoring.

    – Nå rakner Rosenborg, var den korte oppsummeringen fra TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

    Football, Eliteserien, Brann - Rosenborg
    Foto: BILDBYRÅN
  • Ivanovic herjet – sikret LSK-seier med to mål

    Den serbiske landslagsspilleren Miljana Ivanovic ble den store helten for LSK kvinner hjemme mot Kolbotn lørdag. Hun scoret begge målene for vertene i 2-1-seieren.

    – Avslutningen hennes er iskald. Hun avgjør det hele, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om matchvinnermålet som kom i det 84. minutt.

    Etter matchvinnerscoringenpådro Ivanovic seg en ordentlig smell og ropte mot benken. Hun klarte likevel å fullføre kampen og kunne derfor juble for seieren med lagvenninnene.

    LSK Kvinner har vunnet sine tre siste hjemmekamper.

    Etter lørdagens kamp er LSK Kvinner på tredjeplass på tabellen med tolv poeng, mens Kolbotn er nummer åtte med tre poeng.

  • Berge og Burnley på vei ned etter stortap

    Håpet om fornyet Premier League-kontrakt svinner for Sander Berge og hans Burnley, som lørdag tapte 1-4 hjemme for Newcastle.

    Samtidig tok Nottingham Forest et kjempesteg mot ny kontrakt ved å slå allerede fortapte Sheffield United 3-1 på bortebane. Callum Hudson-Odoi ble stor helt med to mål.

    (NTB)

    Premier League - Burnley v Newcastle United
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal