Hopp til innhold

Konkurrentene forsøkte å avsløre Skarsteins nyvinning - knuste alle med spesialsete

Birgit Skarstein rodde inn til et sterkt EM-gull søndag morgen. Det gjorde hun på et sete som forskere har utviklet, og som hun har holdt hemmelig i nesten to år.

OVMkguq5AQk

GULLMEDALJEN: Birgit Skarstein sier hun har tenkt på dette gullet helt siden Norge stengte ned i fjor.

Foto: Estela Reinoso / NTB

– Det er veldig, veldig deilig. Jeg har tenkt på den dagen her hver eneste dag siden vi stengte ned. Jeg visste at en dag kommer det et løp igjen, og da skulle vi vise hva vi er gode for, og hva vi kan få til selv med krevende forutsetninger. Og nå var den dagen endelig her, sier Skarstein.

birgit skarstein

Moran Samuel og Skarstein tok en liten prat etter målgang.

Foto: Balint Czucz

Den norske profilen har ikke konkurrert på nesten to år på grunn av koronapandemien, og har derfor vært usikker på hvordan hun ville gjøre det i EM i Italia denne helgen.

Det skulle vise seg at hun fortstatt er den beste, fortsatt et lite knepp foran israelske Moran Samuel, som har vært den sterkeste konkurrenten de siste årene.

Det var også de to det sto mellom i EM-finalen søndag, men på siste halvdel av 2000-meteren skrudde Skarstein opp tempoet, og rodde til slutt inn til et nytt gull i singelsculler med tiden 10:22.06.

Samuel tok sølvet, mens Anna Sheremet fra Ukraina endte på tredjeplass.

Birgir Skarstein tok EM-gull i pararoing singlesculler

Her kan du se hele finalen, hvor Skarstein til slutt tok et ganske overlegent gull.

Skarstein sier at gullet også gir henne en god pekepinn før sommerens store konkurranser som OL og VM.

– Det er en veldig god indikator på en del av det som kommer fremover. Jeg ser Frankrike er sterke, Ukraina og Israel er sterke. I tillegg kommer det noen fra USA og Asia. Så dette lover at det blir en tøff sesong.

Men - i dette mesterskapet har det ikke bare vært den sterke roingen Skarstein har vakt oppsikt med. Skarstein ga konkurrentene hakeslipp allerede da hun rodde det innledende heatet på fredag.

Da stilte hun nemlig med en båt ingen har sett maken til før, først og fremst på grunn av setet i båten. Det har blitt spesialdesignet av forskere på NTNU.

Skarstein har holdt denne nyvinningen hemmelig i snart to år.

– Da jeg ikke stilte i EM i fjor høst, var det delvis fordi jeg ikke ville eksponere det nye setet. Da kan du banne på at andre hadde prøvd å kopiere det i vinter. Nå får de veldig kort tid på seg til å kopiere det til Paralympics, sa Skarstein til NRK før finalen.

s

Slik så det ut da Skarstein og forskerne i all hemmelighet testet en prototype på setet for halvannet år siden. De hadde med kraftmålere som målte hvor godt hun rodde på ulike innstillinger.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Forskerne har brukt måneder på å måle kraften Skarstein produserer i ulike posisjoner, teste, fininnstille og jobbe seg frem til akkurat de vinklene som lar Skarstein produsere absolutt mest kraft når hun ror.

Siden hun kun kan bruke overkroppen, kan vinkelen hun sitter i faktisk være det som utgjør sekundene som skiller gull og fjerdeplass.

Det er første gang en pararoer i Norge har gjort slike tester for å finne ut akkurat hvordan de bør sitte for å ro raskest mulig.

Nysgjerrige konkurrenter

Skarstein sier hun har merket at konkurrentene har vært ekstremt nysgjerrige på hva hun har holdt på med, og at enkelte ser ut til å ha skjønt at hun holdt på med utstyrsutvikling i den nesten to år lange konkurransepausen.

– Man merker at det er mange som følger veldig med. De følger med på alt vi legger ut på facebook, instagram og alle bilder som blir lagt ut. Det er jo fordi alle vil utvikle seg, sier Skarstein.

Hun var litt nervøs for utstyrskontrollen i EM, fordi hun innrømmer at hun og forskerne har tøyd strikken ganske langt med det nye setet.

– Du vet aldri. Plutselig kan noen klage fordi de ser at vi har gjort noe innovativt, sier hun, og legger til at utstyrskontrollen til slutt gikk helt fint.

Ha4zu_gvA0Q

Slik ser Birgit Skarsteins nye sete ut. Det har forskere fininnstilt for henne og plassert i båten.

Foto: Estela Reinoso/Norges Roforbund / NTB

Skarstein sier Norge er langt fremme på utvikling i pararoing, og hun er vant til at konkurrentene forsøker å kopiere henne.

– Du ser at folk blir ganske stressa. I 2014 hadde vi utvikla en helt ny teknikk, og hadde konkurrert lite på grunn av et ribbeinsrudd, og da var det en av konkurrentene som ble så stressa at hun begynte å legge om til ny teknikk under VM. Det funka ikke så bra, he-he.

EM var første gang Skarstein stilte på startstrek internasjonalt i roing siden VM i 2019. Da ble det gull i singlesculler. 32-åringen satser hardt mot sommerens Paralympics i Tokyo, som arrangeres i august. Der skal hun forsøke å forbedre fjerdeplassen fra sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016.

Til høsten er det i tillegg VM i roing i Shanghai.

– Jeg tror det her kommer til å bli en ganske tøff sesong, en olympisk sesong er alltid veldig tøff sportslig. Det ser vi her og, at nivået er høyt. Det er skikkelig deilig å være her allerede, samtidig som jeg vet at vi har mer å gå på, sier Skarstein.

Siste nytt

 • Effektive Mjøndalen suser videre – Haalands fetter fortsatte målshow

  Mjøndalen tok en ny sterk borteseier da Sandnes Ulf ble slått 2-0 i 1. divisjon fotball mandag. Jonatan Braut Brunes fortsatte målfesten for Start.

  Med mandagens seier har Mjøndalen kun latt to poeng gå til spille etter åtte serieomganger av sesongen. Serietoer Brann er distansert med fem poeng, men har én kamp til gode på mannskapet til Vegard Hansen.

  Tre sterke poeng så også også tabelltreer Start ut til å ta mandag, men seks minutter på overtid berget Erik Tønne 2-2 for Ranheim etter et frispark. Tidligere i kampen hadde ikke overraskende målmaskinen Jonatan Braut Brunes vært i fokus. Erling Braut Haalands fetter, som er på lån fra Lillestrøm, scoret sitt tiende og ellevte ligamål for sesongen, men det holdt ikke til seier. (NTB)

  1. divisjon i fotball: FFK - Start (1-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Bodø/Glimt anker Knutsens Uefa-utestengelse

  Bodø/Glimt har bestemt seg for å anke karantenen trener Kjetil Knutsen ble ilagt av Det europeiske fotballforbundets etter conferenceligakampen mot Roma.

  Det bekrefter daglig leder Frode Thomassen overfor Avisa Nordland mandag.

  Både Glimt-trener Knutsen og Romas keepertrener Nuno Santos ble utestengt etter bråket på Aspmyra.

  – Vi mener Kjetil ikke skal ha noen sanksjoner, og vi er uenig i at de to skal likebehandles. Han får samme type sanksjon som Nuno Santos og vi opplever at rett skal være rett, sier Thomassen til lokalavisen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2022: FK Haugesund - Bodø/Glimt (1-4)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Formel 1-stjerne ranet etter VM-løp

  Den firedobbelte formel 1-verdensmesteren Sebastian Vettel ble offer for frekke tyver i Barcelona mandag.

  Vettel skal ha blitt frastjålet en bag med verdisaker da han var på vei ut av en bil i Barcelona mandag. En talsmann for tyskeren bekrefter episoden overfor nyhetsbyrået DPA.

  Gjerningsmennene skal ha slått til da 34 år gamle Vettel befant seg utenfor hotellet han hadde bodd på de siste dagene. Den spanske avisen El Periódico rapporterte først om hendelsen. (NTB)

  Spain F1 GP Auto Racing
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste