Konkurrentene forsøkte å avsløre Skarsteins nyvinning - knuste alle med spesialsete

Birgit Skarstein rodde inn til et sterkt EM-gull søndag morgen. Det gjorde hun på et sete som forskere har utviklet, og som hun har holdt hemmelig i nesten to år.

OVMkguq5AQk

GULLMEDALJEN: Birgit Skarstein sier hun har tenkt på dette gullet helt siden Norge stengte ned i fjor.

Foto: Estela Reinoso / NTB

– Det er veldig, veldig deilig. Jeg har tenkt på den dagen her hver eneste dag siden vi stengte ned. Jeg visste at en dag kommer det et løp igjen, og da skulle vi vise hva vi er gode for, og hva vi kan få til selv med krevende forutsetninger. Og nå var den dagen endelig her, sier Skarstein.

birgit skarstein

Moran Samuel og Skarstein tok en liten prat etter målgang.

Foto: Balint Czucz

Den norske profilen har ikke konkurrert på nesten to år på grunn av koronapandemien, og har derfor vært usikker på hvordan hun ville gjøre det i EM i Italia denne helgen.

Det skulle vise seg at hun fortstatt er den beste, fortsatt et lite knepp foran israelske Moran Samuel, som har vært den sterkeste konkurrenten de siste årene.

Det var også de to det sto mellom i EM-finalen søndag, men på siste halvdel av 2000-meteren skrudde Skarstein opp tempoet, og rodde til slutt inn til et nytt gull i singelsculler med tiden 10:22.06.

Samuel tok sølvet, mens Anna Sheremet fra Ukraina endte på tredjeplass.

Birgir Skarstein tok EM-gull i pararoing singlesculler

Her kan du se hele finalen, hvor Skarstein til slutt tok et ganske overlegent gull.

Skarstein sier at gullet også gir henne en god pekepinn før sommerens store konkurranser som OL og VM.

– Det er en veldig god indikator på en del av det som kommer fremover. Jeg ser Frankrike er sterke, Ukraina og Israel er sterke. I tillegg kommer det noen fra USA og Asia. Så dette lover at det blir en tøff sesong.

Men - i dette mesterskapet har det ikke bare vært den sterke roingen Skarstein har vakt oppsikt med. Skarstein ga konkurrentene hakeslipp allerede da hun rodde det innledende heatet på fredag.

Da stilte hun nemlig med en båt ingen har sett maken til før, først og fremst på grunn av setet i båten. Det har blitt spesialdesignet av forskere på NTNU.

Skarstein har holdt denne nyvinningen hemmelig i snart to år.

– Da jeg ikke stilte i EM i fjor høst, var det delvis fordi jeg ikke ville eksponere det nye setet. Da kan du banne på at andre hadde prøvd å kopiere det i vinter. Nå får de veldig kort tid på seg til å kopiere det til Paralympics, sa Skarstein til NRK før finalen.

s

Slik så det ut da Skarstein og forskerne i all hemmelighet testet en prototype på setet for halvannet år siden. De hadde med kraftmålere som målte hvor godt hun rodde på ulike innstillinger.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Forskerne har brukt måneder på å måle kraften Skarstein produserer i ulike posisjoner, teste, fininnstille og jobbe seg frem til akkurat de vinklene som lar Skarstein produsere absolutt mest kraft når hun ror.

Siden hun kun kan bruke overkroppen, kan vinkelen hun sitter i faktisk være det som utgjør sekundene som skiller gull og fjerdeplass.

Det er første gang en pararoer i Norge har gjort slike tester for å finne ut akkurat hvordan de bør sitte for å ro raskest mulig.

Nysgjerrige konkurrenter

Skarstein sier hun har merket at konkurrentene har vært ekstremt nysgjerrige på hva hun har holdt på med, og at enkelte ser ut til å ha skjønt at hun holdt på med utstyrsutvikling i den nesten to år lange konkurransepausen.

– Man merker at det er mange som følger veldig med. De følger med på alt vi legger ut på facebook, instagram og alle bilder som blir lagt ut. Det er jo fordi alle vil utvikle seg, sier Skarstein.

Hun var litt nervøs for utstyrskontrollen i EM, fordi hun innrømmer at hun og forskerne har tøyd strikken ganske langt med det nye setet.

– Du vet aldri. Plutselig kan noen klage fordi de ser at vi har gjort noe innovativt, sier hun, og legger til at utstyrskontrollen til slutt gikk helt fint.

Ha4zu_gvA0Q

Slik ser Birgit Skarsteins nye sete ut. Det har forskere fininnstilt for henne og plassert i båten.

Foto: Estela Reinoso/Norges Roforbund / NTB

Skarstein sier Norge er langt fremme på utvikling i pararoing, og hun er vant til at konkurrentene forsøker å kopiere henne.

– Du ser at folk blir ganske stressa. I 2014 hadde vi utvikla en helt ny teknikk, og hadde konkurrert lite på grunn av et ribbeinsrudd, og da var det en av konkurrentene som ble så stressa at hun begynte å legge om til ny teknikk under VM. Det funka ikke så bra, he-he.

EM var første gang Skarstein stilte på startstrek internasjonalt i roing siden VM i 2019. Da ble det gull i singlesculler. 32-åringen satser hardt mot sommerens Paralympics i Tokyo, som arrangeres i august. Der skal hun forsøke å forbedre fjerdeplassen fra sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016.

Til høsten er det i tillegg VM i roing i Shanghai.

– Jeg tror det her kommer til å bli en ganske tøff sesong, en olympisk sesong er alltid veldig tøff sportslig. Det ser vi her og, at nivået er høyt. Det er skikkelig deilig å være her allerede, samtidig som jeg vet at vi har mer å gå på, sier Skarstein.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • Hevder Zinédine Zidane gir seg

  Zinédine Zidane har informert spelarane i Real Madrid om at han sluttar som trenar etter sesongen, melder spanske medium.

  Det er radiostasjonen Onda Cero og nettstaden Goal som hevdar å kjenne til at franskmannen nyleg gav spelarane beskjed om at han ikkje blir å finne i trenarrolla på Santiago Bernabéu til hausten.

  Zidane har kontrakt også ut neste sesong.

  Ifølgje Goal skal spelarane ha blitt informert om fotballprofilens standpunkt i forkant av ligamøtet med Sevilla sist søndag.

  Zidane
  Foto: BJORN S. DELEBEKK, Delebekk, Bjørn S. / VG
 • Gullfeiringen ble voldelig

  20 personer ble arrestert og tre polititjenestemenn påført skader da feiringen av seriemesterskapet til den skotske fotballklubben Rangers endte kaotisk lørdag, melder NTB.

  Rangers, som ledes av Liverpool-legenden Steven Gerrard, er seriemester for første gang på ti år.

  Etter kampen og ut i de sene nattetimer strømmet ekstatiske fans ut i Glasgows gater for å feire. Etter hvert måtte bevæpnet politi settes inn for å ta hånd om supportere som utagerte.

  – Mens festlighetene fortsatte, begynte deler av folkemengden i økende grad å oppføre seg uregjerlig. Eiendommer ble påført skade, og folk ble overfalt, sier politiinspektør i Glasgow, Mark Sutherland.

  – Våre betjenter ble gjenstand for folkemengdens oppmerksomhet, og det ble kastet raketter og romerske lys mot dem, tilføyer han.

  Minst tre politimenn skal ha blitt skadd.

  Glasgow har den siste tiden opplevd en klar stigning i antall smittetilfeller.

  Skotske myndigheter har tidligere kritisert klubbledelsen for den evne til å kontrollere egne fans. Det skjedde blant annet da ligagullet var et faktum i mars. Også da strømmet tusenvis ut i gatene tross pandemien.

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Andrew Milligan / AP
 • Trekk seg frå VM-kvalifiseringa

  Nord-Korea sitt fotballandslag melder fråfall til både kvalifiseringa til Qatar-VM og Asia Cup.

  Det melder Det asiatiske fotballforbundet (AFC) på sine nettsider. Det går fram ikkje kva som er årsaka til at Nord-Korea ikkje stiller til start i dei kommande kvalifiseringskampane.

  For ein dryg månad sidan valte Nord-Korea å trekke seg frå deltakinga i Tokyo-OL. Det vart då vist til bekymringane koronapandemien skapar.

  South Korea World Cup Qualifying North Korea
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal