Hopp til innhold

Klæbo til NRK om bildene etter femmila: – Har fokus på hva jeg kan slå og ødelegge

PONTRESINA (NRK): For aller første gang forteller Johannes Høsflot Klæbo om nervene etter målgang, spenningen i juryrommet og sinnet som fulgte timen etter at han trodde han hadde vunnet femmilsgullet i VM i Oberstdorf.

4IbQLmsg8KE

Johannes Høsflot Klæbo etter at han var på juryrommet for andre gang etter 50 kilometeren i VM i Oberstdorf sist søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

24-åringen møter NRK sent onsdag kveld ved landslagets hotell i Pontresina.

Det er minusgrader i luften, Klæbo er alvorlig, men avslappet. Han virker å ha slått seg til ro med at han og Norges Skiforbund har trukket anken de leverte etter diskingen etter 50 kilometeren i VM, og at saken er et avsluttet kapittel.

Klæbo

SNAKKET MED NRK: Johannes Høsflot Klæbo, her i et intervju gjort onsdag kveld utenfor landslagets hotell i Sveits.

Foto: Morten Solem / NRK

Det har ifølge skistjernen med at det føles feil at jurister og advokater skal avgjøre om han har skyld i sammenstøtet med Aleksander Bolsjunov rett før oppløpet eller ikke. Han føler han må se fremover, vil ikke bruke mer tid på hendelsen og istedet legge den bak seg.

Har ikke sett opptak

Selv om han var med på prosessen rundt en anke, og videomateriale stod sentralt og skulle bli brukt for å styrke hans sak, hevder Klæbo følgende overfor NRK:

– Jeg har ikke sett det (opptaket av oppløpet) én eneste gang etter jeg var på juryrommet. For min del vil jeg være ferdig med femmila og se fremover. Jeg tror aldri jeg har brukt så mye energi på et skirenn som dette.

– Jeg skal ta med meg den gode følelsen jeg fikk da jeg gikk over målstreken, og så skal jeg prøve å glemme de andre følelsene den dagen. Jeg skal gjøre det jeg kan for å komme tilbake igjen.

– Måtte kontrollere meg selv

Klæbo stod søndag i sentrum i ett av de største VM-dramaene noensinne. Han trodde han hadde vunnet VM-femmila. Men så protesterte russerne på at han ble «frikjent» for passeringen av Aleksandr Bolsjunov i avslutningen av rennet.

Han så stresset ut og var tydelig ukomfortabel i situasjonen på langrennsstadion i Oberstdorf.

– Det verste var vel å vente. Jeg kom i mål og spurte hva som skjedde. Så sier de at det går greit, beskriver Klæbo.

Men alt var altså ikke greit.

Han måtte forklare seg én gang for juryen. Deretter ble han kalt opp igjen og fikk sjokkbeskjeden: Han var disket fra gullet etter sitt livs prestasjon.

– Det er ganske mange minutter vi venter, og det er kanskje det verste. Det er en tung beskjed å få i juryrommet, og da måtte jeg bare kontrollere meg selv og komme meg bort fra folk, sier Klæbo.

Klæbo og Bjervig på juryrommet etter hendelsen på oppløpet på femmila i VM.

Johannes Høsflot Klæbo (midten), sammen med langrennssjef Espen Bjervig (venstre) mens han måtte forklare seg for juryen etter 50 kilometeren i Oberstdorf sist søndag.

Foto: Lise Åserud

– Fokus på hva jeg kan slå

TV-bildene viste at han gikk fra juryrommet og rett gjennom skifteområdet et steinkast fra både pressetribunen og målstreken. Deretter mot smøretraileren. Etter det har ingen hørt fra ham bortsett fra et innlegg på Instagram.

Da han ruslet ut fra stadionområdet var han mest skuffet og sint, forklarer han.

– Da er jeg kanskje ikke så rasjonell i tankegangen. Da har jeg fokus på hva jeg kan slå og ødelegge. Men jeg kommer meg fort til hektene, og da får jeg god hjelp fra Arild (sprintlandslagstreneren) som blir med på rommet noen timer etter.

– Han er veldig flink til å si de riktige tingene som gjør at jeg kommer på middag med resten av gjengen og feirer et fantastisk mesterskap.

Klæbo

STAKK FRA STADION: Johannes Høsflot Klæbo forlater stadion i Oberstdorf søndag uten å si et ord til noen.

Foto: NRK

– Veldig, veldig krevende

Klæbo avviser at han har kjent på et press om å droppe anken som har vært på alles lepper i langrennssirkuset de siste dagene etter VM var over. Fra russisk hold har kritikken vært knallhard.

I Norge har kommentatorene etter hvert antydet at Skiforbundet og Klæbo ikke er spesielt tjent med å anke diskingen. Klæbo forteller at valget handler om hva han lever best med nå. De siste dagene har ikke vært enkle.

– Jeg har vært sint og skuffet. Det har vært en berg- og dalbane. Det har vært veldig, veldig krevende, det skal jeg ikke legge skjul på. Men jeg har hatt lagkameratene mine, og vi har funnet på ting.

Tror omdømmet styrkes

Etter at han valgte å droppe anken har han fått ros fra flere hold.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

NRK-ekspert Torgeir Bjørn sier følgende:

– Det hadde blitt et gull med bismak uansett. Det viktigste er at Johannes fikk bevist for seg selv at han er en femmilsløper. Nå kan i stedet Emil Iversen få den fortjente hyllesten for sitt femmilsgull.

– Og jeg tror Johannes' renomme blir enda bedre av at han ikke anker. Den anken hadde lite sjanse til å nå frem uansett, sier han.

– Krevende sak

Landslagstrener Arild Monsen fulgte NRKs intervju med Klæbo. Noen minutter senere svarer han slik på spørsmål om hvor energitappende saken har vært:

– Det kan kanskje Johannes svare på for seg selv. Men det var en krevende sak. Vi fikk ikke helt fred med protest og anker.

– Det er klart det har vært en diskusjon i gruppa. Med det som skjedde i dag håper vi at vi legger det bak oss og ser fremover.

NhSCQYCjt8I

NÆR STØTTESPILLER: Trener Arild Monsen, her under VM i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kommer til å ta med meg i graven

I sin første melding i sosiale medier etter diskingen søndag var Klæbo sterkt kritisk til FIS (Det internasjonale skiforbundet). Det samme var hans manager og pappa, Haakon.

Klæbo sier vi «får vente og se» på hvordan forholdet hans vil være til dem i fremtiden. Han sier FIS har tatt en avgjørelse de mener er riktig, mens han mener den er feil.

– Det kommer jeg til å ta med meg i graven – helt sikkert. Vi kan vel ikke være enig i alt, og da skal ikke jeg gå rundt og bære nag. Jeg skal ha fokus på mine ting og hva jeg kan gjøre noe med, og FIS får jeg garantert ikke gjort noe med, sier 24-åringen.

Allerede lørdag venter en 15 kilometer klassisk fellesstart under verdenscupavslutningen i idylliske omgivelser i Sveits. Søndag venter en ny 50 kilometer, denne gangen i jaktstart i fristil. Det betyr to nye intense møter med Aleksandr Bolsjunov.

– Jeg skal forholde meg til ham som tidligere. Vi skal gå renn i mange år fremover, og han er en god skiløper som jeg håper jeg kan slå. Så får vi håpe at vi ikke kommer i en lignende situasjon igjen, sier Klæbo.

Siste nytt

 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste