Hopp til innhold

Trekker anken etter oppfordring fra Klæbo: – Vil ikke bli oppfattet som sytende

– Jeg ønsker å legge dette bak meg, sier Johannes Høsflot Klæbo. – De skjønte at de ikke hadde en sjanse, sier Bolsjunovs trener, Markus Cramer.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TREKKER ANKEN: Johannes Høsflot Klæbo orker ikke mer styr og ønsker å se fremover. Derfor oppfordret han Norges Skiforbund om å trekke anken de la inn etter den dramatiske femmila i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Onsdag skriver Norges Skiforbund i en pressemelding at anken de sendte til Det internasjonale skiforbundets (FIS) appellkommisjon trekkes.

Det etter oppfordring fra Klæbo selv.

– Jeg orker rett og slett ikke å forfølge saken videre med en anke, uansett om jeg skulle ha vunnet frem eller ikke. Jeg vil si stopp når det gjelder denne saken. Det gjør jeg nå. Og jeg har varslet forbundet om avgjørelsen min, sier Klæbo til NRK.

– Har ikke gjort noe galt

Selv om skiforbundet har trukket anken, er Klæbo selv tydelig på at det ikke er en erkjennelse av at det var riktig at han ble disket.

– Jeg står for at jeg ikke har gjort noe galt, og at jeg ikke har hindret noen, sier han.

– Jeg trekker anken fordi jeg føler at det handlet om å komme først i mål på søndag. Det blir feil at jurister og advokater skal avgjøre hvem som fikk gullet. Jeg må bare se fremover, for jeg orker ikke bruke tid på det.

– Jeg føler at det blir feil å fortsette denne prosessen. Jeg ønsker å tenke positivt, samt legge dette bak meg. Jeg vil ikke bli oppfattet som en sytende skiløper, sier Klæbo, som også forteller at hele prosessen har vært svært krevende for ham.

– De skjønte at de ikke hadde en sjanse

Russlands langrennstrener, Markus Cramer, forteller til NRK at han ikke var forberedt på denne beskjeden. Han er også tydelig på at Klæbo ikke hadde noen sak.

– Det er en stor overraskelse og ganske interessant. For når du starter med en anke, da bør du ha dine grunner som gjør deg sikker på at avgjørelsen går i din favør, sier han og legger til:

– Samtidig tenker jeg også at det ikke var noen sjanse for å nå gjennom med en anke. Reglene er for meg klare.

Når NRK spør treneren om han tror Klæbo følte på press fra omverdenen til å trekke anken, svarer han følgende:

Markus Cramer

Russlands trener Markus Cramer har vært tydelig fra start om at diskvalifiseringen av Klæbo var riktig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror de skjønte at de ikke hadde en sjanse. Så forstår jeg også at det må være vanskelig å tenke, snakke om, og leve i det uvisse om dette de neste dagene. Det kan være en belastning.

Cramer får også støtte av NRKs langrennskommentator, Torgeir Bjørn.

– Det hadde blitt et gull med bismak uansett. Det viktigste er at Johannes fikk bevist for seg selv at han er en femmilsløper. Jeg tror også Johannes' renomme blir enda bedre av at han ikke anker. Den anken hadde lite sjanse til å nå frem uansett, sier han.

– Alle skjønner at han ikke er fornøyd

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener skiløperen har løst situasjonen så godt som mulig.

– Jeg er veldig glad for at Klæbo skjønte hva som var den sannsynligvis beste og riktige måten å avslutte VM på. Han gjør det på en mye mer elegant måte enn å ta det gjennom en komité i FIS, sier Saltvedt.

– Alle skjønner at Klæbo ikke er fornøyd med avgjørelsen juryen tok, men jeg tror de redder mye anseelse og respekt i offentlighetens øyne ved å gjøre dette her, legger han til.

Også langrennssjef Espen Bjervig mener avgjørelsen var riktig.

Espen Bjervig

Langrennssjefen støtter Klæbos beslutning om å trekke anken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Formelt er det skiforbundet som leverer anken, men vi har gjort det i samarbeid med Johannes. Da han fikk tenkt seg om og sett at det ikke ligger verdi i å jobbe bakover i tid, men heller se positiv og se fremover, så tenker jeg at det støttes 100 prosent, sier han til NRK.

Gratulerer Iversen

Etter den dramatiske avslutningen under VMs siste øvelse, hvor Aleksandr Bolsjunov brakk staven og tapte spurten på oppløpet, endte det med at Emil Iversen, som kom inn bak Klæbo, tok gullmedaljen.

– Nå vil jeg at Emil skal få heder og ære som en ekte vinner. Han er en kjempegod kompis. Han fortjener en ekte hyllest og en god fest, sier Klæbo til NRK.

Iversen er ikke den eneste som skal få en gratulasjon fra trønderen.

– Jeg ser frem til å treffe Bolsjunov igjen. Jeg vil gratulere ham. Vi skal konkurrere i mange år fremover. Da er det fint at vi to har et greit forhold.

– Jeg skal forholde meg til ham som jeg har gjort tidligere. Han er en god skiløper som jeg håper jeg kan slå. Så kommer det en ny mulighet til helgen.

Like etter at bekreftelsen på at anken ble trukket, kommenterte skiløperen situasjonen på sin Instagramkonto:

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Reistads scoringsshow hjalp Esbjerg til sluttspillgull

  Henny Reistad var skarpest foran mål da Esbjerg banket tittelforsvarer Odense 34-21 og vant det danske sluttspillet i håndball.

  Uavgjort ville vært nok for Esbjerg etter en knepen borteseier i første finalekamp, men i egen hall ville laget ha en skikkelig fest. Det gikk hardt ut over Odense.

  Reistad hamret inn åtte av vertenes mål, og det var doblet så mange som neste spiller på toppscorerlista. Esbjerg gikk til pause med 18-12-ledelse.

  Som vanlig var det Esbjergs norske kontingent som markerte seg offensivt. I tillegg til Reistad scoret også Nora Mørk (4), Vilde Ingstad (4), Kristine Breistøl (3), Marit Røsberg Jacobsen (3) og Sanna Solberg-Isaksen (1).

  Odense hadde også norske bidrag med tre mål fra både Maren Aardahl og Tonje Løseth. (NTB)

  EHF FINAL4 2023 Kvinner: FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tsjekkisk sensasjon til finale i Roland-Garros – full kollaps for verdenstoeren

  Karolina Muchova slo til med et dramatisk comeback og booket finaleplass i Roland-Garros. Hun avverget en matchball i møtet med Aryna Sabalenka.

  Alt lå til rette for Sabalenka i tredje sett. Belaruseren ledet 5-2 og var ett poeng unna finalen i Paris, men lot sjansen glippe. Det skulle koste verdenstoeren dyrt.

  Muchova kom mesterlig tilbake og dunket inn to vellykkede bruddballer. Tsjekkeren servet så nådeløst hjem seieren i en kamp som endte 7-6 (7-5), 6-7 (5-7), 7-5.

  For første gang er hun finaleklar i en Grand Slam-turnering. (NTB)

  APTOPIX France Tennis French Open
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste