Klæbo var nedbrutt før han fikk bank av Bolsjunov: – Har vært helt forferdelig

ENGADIN (NRK): Etter en vond uke gjorde Johannes Høsflot Klæbo et helhjertet forsøk. Men det var Aleksandr Bolsjunov som fikk oppreisning etter den høydramatiske VM-femmila, med et skremmeskudd til det norske laget.

Klæbo og Bolsjunov

TAKK FOR KAMPEN: Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo, her på podiet etter 15 kilometeren i fellesstart i Engadin.

Foto: EPA

Laster innhold, vennligst vent..

Russeren var nemlig overlegen på den 15 kilometer lange fellesstarten i klassisk stil. I det nest siste verdenscuprennet for sesongen parkerte han de norske kanonene og holdt ledelsen helt inn.

I mål var det snaue 20 sekunder ned til Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg på andre- og tredjeplass.

BOLSJUNOV BEST: Aleksandr Bolsjunov gikk inn til seier i Engadin.

– Helt forferdelig

Det var knyttet stor spenning til duellen mellom Bolsjunov og Klæbo etter det som skjedde på VM-femmila.

Den norske skistjernen er i hvert fall klar på at det ikke bare enkelt for ham å stille på startstreken lørdag. Seks dager etter at det ble kjent at han ble disket fra sitt livs prestasjon. Før start lørdag virket han nedbrutt. Det bekrefter han etter rennet også.

– Å lade opp til dette skirennet har vært helt forferdelig. Jeg synes det har vært kjedelig og tungt. Jeg har prøvd å være positiv, men jeg har brukt mye tid for meg selv, jeg har tenkt mye, og jeg kommer nok til å bruke mye tid på å prosessere det.

– Hadde du spurt meg i morges, hadde jeg sikkert sagt jeg skulle ønsket jeg ikke var her, innrømmer han.

Klæbo gjentar det han har sagt en stund. Han forteller at han følte han hadde nådd målet sitt for sesongen med femmilsgull. Så ble han disket og følelsene har vært store og frem og tilbake.

– Og det kommer det nok til å være en stund, sier han.

– Har enorm motivasjon

Aleksandr Bolsjunov jublet av glede etter å ha gått først over målstreken. I møtet med mediene i Silvaplana i Engadin-dalen smiler han stort sett hele tiden.

Han forstår at det er mye fokus på det som skjedde på VMs avslutningsøvelse, men sier at han ikke bruker noe energi på hendelsen nå og at fortid er fortid.

– Det som skjedde i Oberstdorf, det blir i Oberstdorf. Nå har jeg enorm motivasjon. Og jeg og Klæbo har enorm respekt for hverandre, sier russeren til NRK.

r2y2WLoq8Wg

I ENSOM MAJESTET: Aleksandr Bolsjunov, her etter å ha krysset målstreken som lørdagens beste.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Klæbo irritert

Ikke rart Bolsjunov var glad. Han rykket seg løs fra hele feltet på den siste runden. Til og med på i et flatt parti. NRKs kommentatoren mente det nesten ikke skulle gå an. Men det gjorde det.

I enorme stavtak var det først Klæbo som maktet å følge. Men nordmannen måtte etter hvert gi slipp.

w-dpmeCOVBI

ANDREPLASS: På Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Sveits lørdag.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

24-åringen sier at han følte han måtte være litt forsiktig ettersom konkurransen gikk i 1800 meters høyde. En høyde Klæbo har lite erfaring med, mens Bolsjunov på sin side i mange år har hatt lange høydeopphold i Mellom-Europa.

Likevel følte Klæbo det gikk fint lenge, og synes han hadde gode bein og kropp.

– Så irriterer jeg meg på at han får ti meter i nedoverbakke ut på sisterunden. Jeg mener at når jeg ligger bak, burde jeg klart å ha den «streamen», men han hadde vanvittig gode ski, sier Klæbo.

– Jeg ga alt der. Farten min var på det høyeste. Og dersom jeg gir alt så er det normalt at Klæbo ikke alltid kan henge på meg, sier Bolsjunov til NRK.

– Et skremmeskudd

Dermed måtte Klæbo nøye seg med å kjempe om andreplassen. Noe han klarte etter spurtduell mot lagkompis Pål Golberg.

2EEhiMkXIik

SPURTET INN TIL ANDREPLASS: Johannes Høsflot Klæbo, en liten meter foran Pål Golberg over målstreken i Silvaplana i Sveits.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

På plassene bak den norske duoen havnet Jens Burman, Simen Hegstad Krüger, Artem Maltsen, Iivo Niskanen, Hans Christer Holund og Martin Løwstrøm Nyenget for å nevne noen.

Bolsjunovs utklassing fikk NRK-ekspert Torgeir Bjørn til å rope varsku før OL i Beijing som går på like under 1800 meter.

– Det er ingen tvil. Dette er verdens beste distanseløper, sier Bjørn om Bolsjunov, før han legger til:

– Og dette er et skremmeskudd til neste års OL, som går i høyde.

– Han er «bjønnsterk»

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum tror ikke russerens maktdemonstrasjon bare handlet om den tynne luften utøverne konkurrerte i.

TxY5Bb-tNNU

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet under VM i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi gjør det nå ganske bra i høyden her uten å ha vært i høyde. Jeg tror først og fremst at han tar oss på staking. Det har han gjort i lavlandet også, sier Nossum, og fortsetter:

– Jeg fryktet det var i Bolsjunov-løype, dette her. Han er god i høyde og fryktelig god til å stake. Så det er en leksjon han gir oss der. Han er ekstremt god i høy fart over tid. Han sliter ut oss og konkurrentene på stakinga. Han er «bjønnsterk» i slak motbakke.

Søndag får Klæbo og resten av det norske laget sjansen til å revansjere seg. Da skal herrene ut på en 50 kilometer jaktstart i fristil. Lørdagens resultater danner utgangspunkt for jaktstarten.

SE NÅ: 15 km klassisk fellesstart fra Engadin.

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Siste nytt

 • Bayern München vant derbyet

  Tabelljumbo Greuther Fürth gikk offensivt til verks mot serieleder Bayern München, men måtte se seg slått 3-1 tross overtall i nesten en omgang.

  Håvard Nielsen og hans lagkamerater presset høyt og aggressivt fra start i Bayern-derbyet, men ble tatt på en kontring etter ti minutter. Gjestene doblet ledelsen før pause og økte den ytterligere selv om Benjamin Pavard ble utvist tidlig i den andre omgangen.

  Innbytter Cedric Itten nikket inn et trøstemål rett før slutt.

  Robert Lewandowski ville med scoring ha tangert legenden Gerd Müllers rekord på scoring i 16 bundesligakamper på rad, men kom ikke nærmere enn en avslutning i tverrliggeren. Han tvang også fram selvmålet som ga 3-0-ledelse.

  Bundesliga - Greuther Fuerth v Bayern Munich
  Foto: Andreas Gebert / Reuters
 • Mol/Sørum er årets lag i Europa

  Den suksessrike sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum ble fredag kåret til årets lag i Europa under en galla i Ljubljana.

  – Det er utrolig gjevt. Nå har vi vunnet EM og OL, som er enormt i volleyballsammenheng. Det er veldig stas å få en sånn pris. Det er kjekt at folk ser hva vi gjør i europeisk volleyball, sier Anders Mol til NTB.

  Duoen er allerede som 24- og 25-åring det mestvinnende europeiske laget gjennom tidende.

  – Det er veldig stas. Det er en stor pris i volleyballmiljøet, og det er gøy å vinne den etter en god sesong, sier makker Sørum.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ruud sikret drømmestart

  Casper Ruud sendte europalaget i føringen 1–0 da han slo verdenslagets Reilly Opelka 6–3, 7–6 i åpningskampen i Laver Cup.

  Ruud imponerte med glitrende returspill mot den 211 centimeter serve-spesialisten og fikk seg et klapp på skulderen av tennislegenden Björn Borg etter å ha brutt amerikaneren tidlig i første sett.

  Amerikaneren slet stadig med fotfeste da Ruud spilte fra side til side, og kom aldri inn i kampen. Det nærmeste han kom var to breakballer på stillingen 3–3 i andre sett. Ruud avgjorde kampen med 7–4 i tiebreak.

  – Jeg var ganske nervøs. Jeg fikk gåsehud da jeg gikk inn til kampen. Det var fantastisk artig, sier en storfornøyd Casper Ruud etter kampen.

  Ruud spilte foran et nesten fullsatt TD Garden i Boston. På TV-skjermen kunne man høre et høylydt publikum og verdenslag som støttet Opelka.

  – Jeg hører ikke så mye som blir sagt, men man føler åpenbart trykket. De er åpenbart at “Team World” er på hjemmebane. Det er flest amerikanere på laget, så jeg merket det i de gamene jeg slet og han hadde noen breakballer mot meg, sier Casper Ruud til NRK.

  Amerikaneren var alt annet enn imponert over underlaget.

  – Helt annerledes bane. Cincinnati var rask. Denne var treg og død, sier Opelka da NRK spør om han merket forskjell på Ruud fra han møtte ham i Cincinnati for en måneds tid siden.

  Ruud er fortsatt aktuell for flere kamper i helgen, enten single søndag eller double en av dagene.

  – Jeg er klar hvis jeg må spille, men tar det som det kommer. Det er virkelig i morgen de største poengen skal deles ut. Det var en perfekt måte å starte denne turneringen på.

  Laver Cup er en stjernespekket lagturnering der seks av de beste europeiske spillerne møter seks av de beste spillerne fra andre verdensdeler. Totalt skal det spilles om 24 poeng.

  Laver Cup 2021 - Day 1
  Foto: Clive Brunskill / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal