Hopp til innhold

Klæbo var nedbrutt før han fikk bank av Bolsjunov: – Har vært helt forferdelig

ENGADIN (NRK): Etter en vond uke gjorde Johannes Høsflot Klæbo et helhjertet forsøk. Men det var Aleksandr Bolsjunov som fikk oppreisning etter den høydramatiske VM-femmila, med et skremmeskudd til det norske laget.

Klæbo og Bolsjunov

TAKK FOR KAMPEN: Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo, her på podiet etter 15 kilometeren i fellesstart i Engadin.

Foto: EPA

Laster innhold, vennligst vent..

Russeren var nemlig overlegen på den 15 kilometer lange fellesstarten i klassisk stil. I det nest siste verdenscuprennet for sesongen parkerte han de norske kanonene og holdt ledelsen helt inn.

I mål var det snaue 20 sekunder ned til Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg på andre- og tredjeplass.

BOLSJUNOV BEST: Aleksandr Bolsjunov gikk inn til seier i Engadin.

– Helt forferdelig

Det var knyttet stor spenning til duellen mellom Bolsjunov og Klæbo etter det som skjedde på VM-femmila.

Den norske skistjernen er i hvert fall klar på at det ikke bare enkelt for ham å stille på startstreken lørdag. Seks dager etter at det ble kjent at han ble disket fra sitt livs prestasjon. Før start lørdag virket han nedbrutt. Det bekrefter han etter rennet også.

– Å lade opp til dette skirennet har vært helt forferdelig. Jeg synes det har vært kjedelig og tungt. Jeg har prøvd å være positiv, men jeg har brukt mye tid for meg selv, jeg har tenkt mye, og jeg kommer nok til å bruke mye tid på å prosessere det.

– Hadde du spurt meg i morges, hadde jeg sikkert sagt jeg skulle ønsket jeg ikke var her, innrømmer han.

Klæbo gjentar det han har sagt en stund. Han forteller at han følte han hadde nådd målet sitt for sesongen med femmilsgull. Så ble han disket og følelsene har vært store og frem og tilbake.

– Og det kommer det nok til å være en stund, sier han.

– Har enorm motivasjon

Aleksandr Bolsjunov jublet av glede etter å ha gått først over målstreken. I møtet med mediene i Silvaplana i Engadin-dalen smiler han stort sett hele tiden.

Han forstår at det er mye fokus på det som skjedde på VMs avslutningsøvelse, men sier at han ikke bruker noe energi på hendelsen nå og at fortid er fortid.

– Det som skjedde i Oberstdorf, det blir i Oberstdorf. Nå har jeg enorm motivasjon. Og jeg og Klæbo har enorm respekt for hverandre, sier russeren til NRK.

r2y2WLoq8Wg

I ENSOM MAJESTET: Aleksandr Bolsjunov, her etter å ha krysset målstreken som lørdagens beste.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Klæbo irritert

Ikke rart Bolsjunov var glad. Han rykket seg løs fra hele feltet på den siste runden. Til og med på i et flatt parti. NRKs kommentatoren mente det nesten ikke skulle gå an. Men det gjorde det.

I enorme stavtak var det først Klæbo som maktet å følge. Men nordmannen måtte etter hvert gi slipp.

w-dpmeCOVBI

ANDREPLASS: På Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Sveits lørdag.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

24-åringen sier at han følte han måtte være litt forsiktig ettersom konkurransen gikk i 1800 meters høyde. En høyde Klæbo har lite erfaring med, mens Bolsjunov på sin side i mange år har hatt lange høydeopphold i Mellom-Europa.

Likevel følte Klæbo det gikk fint lenge, og synes han hadde gode bein og kropp.

– Så irriterer jeg meg på at han får ti meter i nedoverbakke ut på sisterunden. Jeg mener at når jeg ligger bak, burde jeg klart å ha den «streamen», men han hadde vanvittig gode ski, sier Klæbo.

– Jeg ga alt der. Farten min var på det høyeste. Og dersom jeg gir alt så er det normalt at Klæbo ikke alltid kan henge på meg, sier Bolsjunov til NRK.

– Et skremmeskudd

Dermed måtte Klæbo nøye seg med å kjempe om andreplassen. Noe han klarte etter spurtduell mot lagkompis Pål Golberg.

2EEhiMkXIik

SPURTET INN TIL ANDREPLASS: Johannes Høsflot Klæbo, en liten meter foran Pål Golberg over målstreken i Silvaplana i Sveits.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

På plassene bak den norske duoen havnet Jens Burman, Simen Hegstad Krüger, Artem Maltsen, Iivo Niskanen, Hans Christer Holund og Martin Løwstrøm Nyenget for å nevne noen.

Bolsjunovs utklassing fikk NRK-ekspert Torgeir Bjørn til å rope varsku før OL i Beijing som går på like under 1800 meter.

– Det er ingen tvil. Dette er verdens beste distanseløper, sier Bjørn om Bolsjunov, før han legger til:

– Og dette er et skremmeskudd til neste års OL, som går i høyde.

– Han er «bjønnsterk»

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum tror ikke russerens maktdemonstrasjon bare handlet om den tynne luften utøverne konkurrerte i.

TxY5Bb-tNNU

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet under VM i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi gjør det nå ganske bra i høyden her uten å ha vært i høyde. Jeg tror først og fremst at han tar oss på staking. Det har han gjort i lavlandet også, sier Nossum, og fortsetter:

– Jeg fryktet det var i Bolsjunov-løype, dette her. Han er god i høyde og fryktelig god til å stake. Så det er en leksjon han gir oss der. Han er ekstremt god i høy fart over tid. Han sliter ut oss og konkurrentene på stakinga. Han er «bjønnsterk» i slak motbakke.

Søndag får Klæbo og resten av det norske laget sjansen til å revansjere seg. Da skal herrene ut på en 50 kilometer jaktstart i fristil. Lørdagens resultater danner utgangspunkt for jaktstarten.

SE NÅ: 15 km klassisk fellesstart fra Engadin.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

  • NFF fjerner Freia-produkter

    Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre, melder VG.

    Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

    – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

    Han understreker at Freia ikke er en direkte samarbeidspartner av NFF, men at de leverer varer.

    Toppfotball Kvinner har derimot en komersiell avtale med sjokoladeprodusenten.

    – Vi har akkurat blitt kjent med dette, og må bruke noe tid på å sette oss inn i problemstillingen. Vi går nå i dialog med Mondelez for å få større innsikt og forståelse i hva det innebærer. Men vi tar dette på største alvor, sier daglig leder Hege Jørgensen til VG.

    I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

    xIMirOMRqRs
    Foto: NTB
  • Finne månedens spiller

    Branns superspiss Bård Finne er blitt belønnet både med landslagsplass og pris som månedens spiller etter en flott mai måned.

    Finne scoret seks mål på fem kamper i Eliteserien forrige måned og hjalp Brann til flere seirer. Bergenserne er også klar for fjerde runde i cupen med hjelp av tre mål fra Finne.

    – Det har vært en veldig god måned, så det er veldig hyggelig, sier Finne til TV 2. (NTB)

    Bård Finne
    Foto: Bjørnar Morønning / NTB
  • Nummer 12 på Fifa-rankingen

    Norges fotballkvinner er på 12.-plass på den siste Fifa-rankingen foran sommerens VM i Australia og New Zealand, melder NTB.

    Siden forrige oppdatering i slutten av mars har Norge tapt 2-4 for Spania og spilt 3-3 mot Sverige. Det gjør at Hege Riises lag holder plassen, viser den nye oversikten på nettsidene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

    Norge er drøyt åtte poeng bak Japan på 11.-plass. USA topper fortsatt foran Tyskland og Sverige. Regjerende europamester England innehar fjerdeplassen.

    Trening for kvinnelandslaget i fotball
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste