Hopp til innhold

Klæbo var nedbrutt før han fikk bank av Bolsjunov: – Har vært helt forferdelig

ENGADIN (NRK): Etter en vond uke gjorde Johannes Høsflot Klæbo et helhjertet forsøk. Men det var Aleksandr Bolsjunov som fikk oppreisning etter den høydramatiske VM-femmila, med et skremmeskudd til det norske laget.

Klæbo og Bolsjunov

TAKK FOR KAMPEN: Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo, her på podiet etter 15 kilometeren i fellesstart i Engadin.

Foto: EPA

Laster innhold, vennligst vent..

Russeren var nemlig overlegen på den 15 kilometer lange fellesstarten i klassisk stil. I det nest siste verdenscuprennet for sesongen parkerte han de norske kanonene og holdt ledelsen helt inn.

I mål var det snaue 20 sekunder ned til Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg på andre- og tredjeplass.

BOLSJUNOV BEST: Aleksandr Bolsjunov gikk inn til seier i Engadin.

– Helt forferdelig

Det var knyttet stor spenning til duellen mellom Bolsjunov og Klæbo etter det som skjedde på VM-femmila.

Den norske skistjernen er i hvert fall klar på at det ikke bare enkelt for ham å stille på startstreken lørdag. Seks dager etter at det ble kjent at han ble disket fra sitt livs prestasjon. Før start lørdag virket han nedbrutt. Det bekrefter han etter rennet også.

– Å lade opp til dette skirennet har vært helt forferdelig. Jeg synes det har vært kjedelig og tungt. Jeg har prøvd å være positiv, men jeg har brukt mye tid for meg selv, jeg har tenkt mye, og jeg kommer nok til å bruke mye tid på å prosessere det.

– Hadde du spurt meg i morges, hadde jeg sikkert sagt jeg skulle ønsket jeg ikke var her, innrømmer han.

Klæbo gjentar det han har sagt en stund. Han forteller at han følte han hadde nådd målet sitt for sesongen med femmilsgull. Så ble han disket og følelsene har vært store og frem og tilbake.

– Og det kommer det nok til å være en stund, sier han.

– Har enorm motivasjon

Aleksandr Bolsjunov jublet av glede etter å ha gått først over målstreken. I møtet med mediene i Silvaplana i Engadin-dalen smiler han stort sett hele tiden.

Han forstår at det er mye fokus på det som skjedde på VMs avslutningsøvelse, men sier at han ikke bruker noe energi på hendelsen nå og at fortid er fortid.

– Det som skjedde i Oberstdorf, det blir i Oberstdorf. Nå har jeg enorm motivasjon. Og jeg og Klæbo har enorm respekt for hverandre, sier russeren til NRK.

r2y2WLoq8Wg

I ENSOM MAJESTET: Aleksandr Bolsjunov, her etter å ha krysset målstreken som lørdagens beste.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Klæbo irritert

Ikke rart Bolsjunov var glad. Han rykket seg løs fra hele feltet på den siste runden. Til og med på i et flatt parti. NRKs kommentatoren mente det nesten ikke skulle gå an. Men det gjorde det.

I enorme stavtak var det først Klæbo som maktet å følge. Men nordmannen måtte etter hvert gi slipp.

w-dpmeCOVBI

ANDREPLASS: På Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Sveits lørdag.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

24-åringen sier at han følte han måtte være litt forsiktig ettersom konkurransen gikk i 1800 meters høyde. En høyde Klæbo har lite erfaring med, mens Bolsjunov på sin side i mange år har hatt lange høydeopphold i Mellom-Europa.

Likevel følte Klæbo det gikk fint lenge, og synes han hadde gode bein og kropp.

– Så irriterer jeg meg på at han får ti meter i nedoverbakke ut på sisterunden. Jeg mener at når jeg ligger bak, burde jeg klart å ha den «streamen», men han hadde vanvittig gode ski, sier Klæbo.

– Jeg ga alt der. Farten min var på det høyeste. Og dersom jeg gir alt så er det normalt at Klæbo ikke alltid kan henge på meg, sier Bolsjunov til NRK.

– Et skremmeskudd

Dermed måtte Klæbo nøye seg med å kjempe om andreplassen. Noe han klarte etter spurtduell mot lagkompis Pål Golberg.

2EEhiMkXIik

SPURTET INN TIL ANDREPLASS: Johannes Høsflot Klæbo, en liten meter foran Pål Golberg over målstreken i Silvaplana i Sveits.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

På plassene bak den norske duoen havnet Jens Burman, Simen Hegstad Krüger, Artem Maltsen, Iivo Niskanen, Hans Christer Holund og Martin Løwstrøm Nyenget for å nevne noen.

Bolsjunovs utklassing fikk NRK-ekspert Torgeir Bjørn til å rope varsku før OL i Beijing som går på like under 1800 meter.

– Det er ingen tvil. Dette er verdens beste distanseløper, sier Bjørn om Bolsjunov, før han legger til:

– Og dette er et skremmeskudd til neste års OL, som går i høyde.

– Han er «bjønnsterk»

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum tror ikke russerens maktdemonstrasjon bare handlet om den tynne luften utøverne konkurrerte i.

TxY5Bb-tNNU

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet under VM i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi gjør det nå ganske bra i høyden her uten å ha vært i høyde. Jeg tror først og fremst at han tar oss på staking. Det har han gjort i lavlandet også, sier Nossum, og fortsetter:

– Jeg fryktet det var i Bolsjunov-løype, dette her. Han er god i høyde og fryktelig god til å stake. Så det er en leksjon han gir oss der. Han er ekstremt god i høy fart over tid. Han sliter ut oss og konkurrentene på stakinga. Han er «bjønnsterk» i slak motbakke.

Søndag får Klæbo og resten av det norske laget sjansen til å revansjere seg. Da skal herrene ut på en 50 kilometer jaktstart i fristil. Lørdagens resultater danner utgangspunkt for jaktstarten.

SE NÅ: 15 km klassisk fellesstart fra Engadin.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal