Hopp til innhold

Klæbo var nedbrutt før han fikk bank av Bolsjunov: – Har vært helt forferdelig

ENGADIN (NRK): Etter en vond uke gjorde Johannes Høsflot Klæbo et helhjertet forsøk. Men det var Aleksandr Bolsjunov som fikk oppreisning etter den høydramatiske VM-femmila, med et skremmeskudd til det norske laget.

Klæbo og Bolsjunov

TAKK FOR KAMPEN: Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo, her på podiet etter 15 kilometeren i fellesstart i Engadin.

Foto: EPA

Laster innhold, vennligst vent..

Russeren var nemlig overlegen på den 15 kilometer lange fellesstarten i klassisk stil. I det nest siste verdenscuprennet for sesongen parkerte han de norske kanonene og holdt ledelsen helt inn.

I mål var det snaue 20 sekunder ned til Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg på andre- og tredjeplass.

BOLSJUNOV BEST: Aleksandr Bolsjunov gikk inn til seier i Engadin.

– Helt forferdelig

Det var knyttet stor spenning til duellen mellom Bolsjunov og Klæbo etter det som skjedde på VM-femmila.

Den norske skistjernen er i hvert fall klar på at det ikke bare enkelt for ham å stille på startstreken lørdag. Seks dager etter at det ble kjent at han ble disket fra sitt livs prestasjon. Før start lørdag virket han nedbrutt. Det bekrefter han etter rennet også.

– Å lade opp til dette skirennet har vært helt forferdelig. Jeg synes det har vært kjedelig og tungt. Jeg har prøvd å være positiv, men jeg har brukt mye tid for meg selv, jeg har tenkt mye, og jeg kommer nok til å bruke mye tid på å prosessere det.

– Hadde du spurt meg i morges, hadde jeg sikkert sagt jeg skulle ønsket jeg ikke var her, innrømmer han.

Klæbo gjentar det han har sagt en stund. Han forteller at han følte han hadde nådd målet sitt for sesongen med femmilsgull. Så ble han disket og følelsene har vært store og frem og tilbake.

– Og det kommer det nok til å være en stund, sier han.

– Har enorm motivasjon

Aleksandr Bolsjunov jublet av glede etter å ha gått først over målstreken. I møtet med mediene i Silvaplana i Engadin-dalen smiler han stort sett hele tiden.

Han forstår at det er mye fokus på det som skjedde på VMs avslutningsøvelse, men sier at han ikke bruker noe energi på hendelsen nå og at fortid er fortid.

– Det som skjedde i Oberstdorf, det blir i Oberstdorf. Nå har jeg enorm motivasjon. Og jeg og Klæbo har enorm respekt for hverandre, sier russeren til NRK.

r2y2WLoq8Wg

I ENSOM MAJESTET: Aleksandr Bolsjunov, her etter å ha krysset målstreken som lørdagens beste.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Klæbo irritert

Ikke rart Bolsjunov var glad. Han rykket seg løs fra hele feltet på den siste runden. Til og med på i et flatt parti. NRKs kommentatoren mente det nesten ikke skulle gå an. Men det gjorde det.

I enorme stavtak var det først Klæbo som maktet å følge. Men nordmannen måtte etter hvert gi slipp.

w-dpmeCOVBI

ANDREPLASS: På Johannes Høsflot Klæbo, her etter målgang i Sveits lørdag.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

24-åringen sier at han følte han måtte være litt forsiktig ettersom konkurransen gikk i 1800 meters høyde. En høyde Klæbo har lite erfaring med, mens Bolsjunov på sin side i mange år har hatt lange høydeopphold i Mellom-Europa.

Likevel følte Klæbo det gikk fint lenge, og synes han hadde gode bein og kropp.

– Så irriterer jeg meg på at han får ti meter i nedoverbakke ut på sisterunden. Jeg mener at når jeg ligger bak, burde jeg klart å ha den «streamen», men han hadde vanvittig gode ski, sier Klæbo.

– Jeg ga alt der. Farten min var på det høyeste. Og dersom jeg gir alt så er det normalt at Klæbo ikke alltid kan henge på meg, sier Bolsjunov til NRK.

– Et skremmeskudd

Dermed måtte Klæbo nøye seg med å kjempe om andreplassen. Noe han klarte etter spurtduell mot lagkompis Pål Golberg.

2EEhiMkXIik

SPURTET INN TIL ANDREPLASS: Johannes Høsflot Klæbo, en liten meter foran Pål Golberg over målstreken i Silvaplana i Sveits.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

På plassene bak den norske duoen havnet Jens Burman, Simen Hegstad Krüger, Artem Maltsen, Iivo Niskanen, Hans Christer Holund og Martin Løwstrøm Nyenget for å nevne noen.

Bolsjunovs utklassing fikk NRK-ekspert Torgeir Bjørn til å rope varsku før OL i Beijing som går på like under 1800 meter.

– Det er ingen tvil. Dette er verdens beste distanseløper, sier Bjørn om Bolsjunov, før han legger til:

– Og dette er et skremmeskudd til neste års OL, som går i høyde.

– Han er «bjønnsterk»

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum tror ikke russerens maktdemonstrasjon bare handlet om den tynne luften utøverne konkurrerte i.

TxY5Bb-tNNU

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet under VM i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi gjør det nå ganske bra i høyden her uten å ha vært i høyde. Jeg tror først og fremst at han tar oss på staking. Det har han gjort i lavlandet også, sier Nossum, og fortsetter:

– Jeg fryktet det var i Bolsjunov-løype, dette her. Han er god i høyde og fryktelig god til å stake. Så det er en leksjon han gir oss der. Han er ekstremt god i høy fart over tid. Han sliter ut oss og konkurrentene på stakinga. Han er «bjønnsterk» i slak motbakke.

Søndag får Klæbo og resten av det norske laget sjansen til å revansjere seg. Da skal herrene ut på en 50 kilometer jaktstart i fristil. Lørdagens resultater danner utgangspunkt for jaktstarten.

SE NÅ: 15 km klassisk fellesstart fra Engadin.

Siste nytt

 • Haaland åpnet opp om «tøff» periode: – Plutselig vet du ikke hva du skal gjøre

  Erling Braut Haaland har ikke for vane å stille på pressekonferanser for Manchester City.

  Tirsdag gjorde nordmannen en sjelden opptreden foran pressen i forkant av Citys møte med FC København onsdag.Der kom det mange spørsmål rundt jærbuens form, og den store sjansen han bommet på i Manchester-derbyet i forrige kamp.

  – Jeg kommer til å bomme på store muligheter i framtiden og folk kommer til å kritisere meg da. Hva skal jeg gjøre? Jeg må bare fortsette, sier Haaland.

  Stjernespissen snakket åpent om den nylige skadeperioden. Da var den norske landslagsspissen ute i rundt én måneds tid.

  – Det var tøft. Fordi du blir vant til noe, og plutselig vet du ikke hva du skal gjøre. Du må bare fokusere på å trene. Samtidig handler det om å finne det positive i livet. Livet er nydelig og jeg har mange nydelige folk rundt meg som hjelper meg mye, fortsetter Haaland.

  Pep Guardiolas mannskap vant 3–1 i Parken, men spanjolen tar ikke lett på returoppgjøret på Etihad.

  – Dere så hva de gjorde sist. Mot Bayern München, Galatasaray og Manchester United. De er et godt lag, sier Guardiola dagen før kampen.

  UVsHQzhLzOQ
  Foto: Reuters
 • Storslalåmen i Kranjska Gora er avlyst

  På grunn av ugunstige værforhold og sikkerhetssituasjonen avlyses verdenscupen i storslalåm for menn i Kranjska Gora i Slovenia.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet.

  Etter planen skulle det være storslalåm på lørdag og slalåm på søndag. Nå blir slalåmen flyttet frem til lørdagen.

  wQHlSVjE1L4
  Foto: AP
 • Norges vei mot EM i 2025 er klar

  Det norske landslaget starter ferden med å prøve å bli ett av de 16 lagene som skal kvalifisere seg til EM-sluttspillet i Sveits i 2025.

  På veien mot neste års sluttspill møter de: (Landets FIFA-rangering i parentes.)

  Nederland (7)
  Italia (14)
  Norge (16)
  Finland (27)

  – Det er fint at trekningen er over, jeg har ventet på det. Nå vet vi motstanderne og kan starte planleggingen. Jeg gleder meg, sier landslagssjef Gemma Grainger til TV 2.

  NRKs fotball-ekspert Carl-Erik Torp ser positivt på Norges gruppe:

  – Finland skal vi slå. Italia er vi ganske like med nivåmessig, der er det absolutt muligheter. Nederland er et par hakk over oss, men i enkeltkamper kan vi hamle opp med dem også.

  Norge slo nylig Kroatia overbevisende over to kamper, dermed beholdt de sin posisjon i pulje A, men i pot C. Grainger og resten av landslaget måtte likevel krysse fingrene for en heldig trekning.

  Hvor de blant annet kunne trekke lag som Frankrike fra pot A og England fra pot B som begge havnet i samme gruppe sammen med Sverige og Irland.

  Glad for at dere slapp den?

  – Ja, jeg så den gruppen og den skiller seg ut. Alle grupper ville blitt tøffe, men det er en svært interessant gruppe, sier landslagstreneren.

  – Vi skal være veldig glad for at vi ikke havnet i «dødens» gruppe med Frankrike, England og Sverige. Det hadde vært fryktelig. Vi havnet i en gruppe med muligheter, så det er positivt, sier Torp til NRK.

  I den kommende kvalifiseringen tar de to beste i hver av gruppene på A-nivået seg direkte til EM-sluttspillet, det vil si åtte lag. Dessuten får både gruppetreeren og gruppefireren på nivå A seedet plass i omspillet om de siste sju EM-plassene.

  EM spilles i Sveits i juli 2025. Norge har kvalifisert seg til 21 EM- og VM-sluttspill på rad.

  De første kvalifiseringskampene spilles 3.–9. april i år.

  nbkBafFt-HQ
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal