Hopp til innhold

Profilene fikk dramatisk beskjed: «Emil, Johannes og Simen, ta på dere klær og gå ut»

RUKA/OSLO (NRK): Tre utøvere og tre ledere ble satt i full isolasjon og strengere krav til enn resten av troppen under landslagets dramatiske korona-døgn. De seks ble nemlig definert som nærkontakter til det alle trodde var en viruspositiv Eirik Myhr Nossum.

Klæbo og Iversen

SPESIELT DØGN: For Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, her intervjuet torsdag før verdenscupåpningen i Ruka.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Utøvertrioen det var snakk om er Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger, og de har hatt litt av en oppladning til fredagens verdenscupåpning i Ruka.

De to førstnevnte hadde onsdag sittet foran Nossum på det chartrede flyet fra Oslo og Trondheim videre til Ruka.

Det samme gjaldt lege Øystein Andersen, langrennssjef Espen Bjervig og sprintlandslagstrener Arild Monsen som enten satt ved siden av eller bak. Krüger hadde sittet på med treneren fra Oslo til Gardermoen tidlig på morgenen.

Nossum testet altså først positivt på en koronatest i Finland, før kontrolltesten ga negativt utslag.

«Ta på dere klær»

At det ble ekstra dramatisk for de syv blir bekreftet av langrennssjef Bjervig. Det startet onsdag kveld under testing i bussen som tok utøverne fra flyplassen i Finland og videre mot stadion der landslaget bor i sine leiligheter.

6gVjO1H6MUc

VAR BEKYMRET: Simen Hegstad Krüger, her avbildet før langrennsåpningen på Beitostølen for en uke siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi satt et par timer i bussen, ble ferdigtestet. Vi fikk ikke drikke vann og ta av oss munnbindet. Så kommer Bjervig inn i bussen. Han sa «Emil, Johannes og Simen, ta på dere klær og gå ut». Det første som slår meg er at vi ikke har vunnet i Lotto, eller at det er gaver og penger som venter oss, sier Iversen til NRK.

– Vi får beskjed om at vi har sittet foran Nossum på flyet. Vi blir betegnet som nærkontaker. Vi får ekstra krav under karantene og portforbud fra første sekund. En middels start på oppholdet.

– Berg-og-dalbane

Der de andre utøverne som ikke ble definert som nærkontakter av finske myndigheter for eksempel fikk ta seg en gå- eller joggetur helt på egenhånd onsdag kveld, hadde de syv absolutt ingen bevegelsesfrihet og ble satt i rom for seg selv.

– Det har vært en berg-og-dal-bane. Først fikk vi beskjed om å komme seg ut av bussen og inn på rommet. Da var det bare å begynne å se på hvor lenge vi skulle være her. Blir det skirenn eller blir det ikke skirenn? sier Klæbo til NRK.

– Så var det etter hvert en lang kveld i går. Så var det en lang morgen i dag og, før vi fikk beskjed om den andre testen var negativ. Og da var det hæla i taket og en helt annen stemning i leiligheten vår.

jpiXRQDms8I

LANDSLAGSLEGE: Øystein Andersen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen sist uke.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagslege Øystein Andersen understreker at det ikke var noe krav fra finske myndigheter at resten av troppen ble satt i karantene foruten de syv personene, selv om det var det Norges Skiforbund i hans øyne i praksis gjorde.

– Når du går ute alene blant folk, så er du ingen fare, sier han.

Fryktet ti dager i karantene

For konsekvensen kunne blitt stor for de syv. Karantenetiden i Finland var den aller største frykten. Landslagslege Andersen kan ikke garantere at noen i den norske troppen hadde sluppet å bli definert som nærkontakter av Nossum og utelukker dermed ikke at hele troppen måtte forhold seg til regelverket.

– De tre utøverne og mine fire gode kolleger måtte nok ha belaget seg på noen dager her sammen med meg, siden de rent juridisk ble definert som mine nærkontakter, sier Nossum.

Emil Iversens refleksjoner rundt en tidagers karantene var slik:

– Didrik Tønseth sa at vi i hvert fall hadde fått motivasjon for å ikke gjøre noe kriminelt resten av livet. Fengsel passer ikke oss. 20 timer i såkalt finsk fengsel... Det er jo dårligere mat her enn i et norsk fengsel. Vi hadde mobil og hverandre, jeg og Johannes, men vi innser at vi holder oss utenfor fengsel og setter pris på friheten.

– Det jeg frykta mest var at det skulle bli ti alene dager inne i leiligheten her, det var jeg ikke så veldig lysten på. Nå er jeg godt og fornøyd med å konkurrere vanlig i helgen, sier Krüger.

Siste nytt

  • Straus' Bayern München vant sjette strake seriegull

    Bayern München vant 2-1 borte mot Leverkusen og forlenget dermed rekken med seriegull i kvinnenes Bundesliga til seks.

    Seieren betyr nemlig at laget til den norske treneren Alexander Straus ikke lenger kan tas igjen foran sesongens to siste kamper. Det skiller sju poeng ned til Wolfsburg på 2.-plass.

    Bayerns kvinnelag er ubeseiret i 37 ligakamper, og de er også klare for den tyske cupfinalen, hvor de møter Wolfsburg på torsdag.

    Wolfsburg har vunnet cupen ni ganger på rad, mens Bayern kun har vunnet tittelen én gang tidligere (2012).

    Forrige sesong holdt Leverkusen Bayern til 0-0 og hindret dem da i å feire mesterskapet før sesongslutt. Denne gangen ble det raskt klart at dette ikke ville skje igjen.

    For etter bare 17 minutter sendte Georgia Stanway gjestene i ledelsen, før Linda Dallmann doblet ti minutter senere. I andre omgang reduserte imidlertid Nikola Karczewska for vertene.

    Norske Tuva Hansen startet kampen på benken, men ble byttet inn etter 71 minutter. Emilie Bragstad og Julie Jorde startet for Leverkusen, mens Synne Skinnes Hansen kom inn etter en snau times spill. (NTB)

    Bayern München trening
    Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal