Hopp til innhold

Klæbo kritisk til egen distanseform: – Jevnt over for dårlig 

FALUN (NRK) Johannes Høsflot Klæbo (22) tok nok en sprintseier og nok et stort steg til å bli den beste verdenscupløperen også denne sesongen. Men han er veldig klar for å ta grep – for å matche rivalene i flere distanserenn.

Klæbo

TETTE DUELLER: Under lørdagens sprint i Falun. Her er Johannes Høsflot Klæbo avbildet i ett av heatene underveis.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

For etter nok en sterk sprintseier like foran Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar på Lugnet Skistadion – for øvrig Klæbos syvende i sprint i verdenscupen i år og den 15. i karrieren – ble det naturligvis snakk om hva 22-åringen bør få til også i distanserenn.

Der har han hatt ett råsterkt løp i år. Det var 15 kilometeren i klassisk stil fellesstart i Tour de Ski i januar. Ellers har det vært ganske tynt denne sesongen.

Klæbo fikk faktisk kritikk på dette punktet av Adressa-kommentator Birger Løfaldli nylig. Han skrev tidligere denne uken at Klæbos distanseform vinteren i fjor, sammenlignet med årets, kan minne om stagnasjon eller tilbakegang.

– Jevnt over for dårlig

Klæbo

NY SEIER: For Johannes Høsflot Klæbo, som her kan strekke armen i været for å markere at han har vunnet - igjen.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Når Klæbo får videreformidlet Løfaldlis dom, trekker han litt på smilebåndet, før han påpeker at omtrent alt gikk på skinner sist sesong. Han føler han har tatt steg i fristil denne sesongen og at det kan ha gått på bekostning av noe annet. Klæbo legger til slutt til at den jevne distanseformen må han jobbe med.

Litt senere i intervjuet med den skrivende pressen i Falun, kommer han likevel med følgende innrømmelse.

– Distanse har jeg ikke vært best på. Så ærlig må man være. Noen dager har vært veldig bra, men jevnt over er det for dårlig. Jeg skal ta grep nå og håper jeg kan ta steg der. Ingenting hadde vært artigere enn om jeg hadde gått fort på sprint og distanse, sier han – og legger til at absolutt alt innen sprint har gått på skinner de siste tre årene.

Rotete dag

Akkurat det er helt korrekt. Klæbo tok som nevnt sesongens åttende sprintseier hvis man inkluderer VM-gullet på øvelsen. 22-åringen står med utrolige 15 verdenscupseire i sprint og 21 seire totalt gjennom karrieren når man regner alle distanser.

Klæbo innrømmer likevel at Falun-seieren satt langt inne. Han trøblet i både kvart-, semi- og finale. Han var ikke helt på hugget, ifølge ham selv. «Det ble rotete», sier han. Grunnen er at Klæbo kjenner at luften har gått litt ut av ballongen etter VM som ble en stor suksess.

Skistjernen innrømmer derfor at han egentlig ikke er supermotivert for verken Falun-helgen nå eller verdenscupavslutningen i Québec neste helg. Men han har bestemt seg for å stå løpet ut og lørdag mobiliserte han virkelig i noen kuldegrader og etter hvert ettermiddagssol på Lugnet Skistadion, da han slo Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar med noen tideler.

Saken fortsetter under bildet.

Iversen and Klæbo

TOK SÅVIDT SEIEREN: Johannes Høsflot Klæbo (høyre) gjør det beste innslaget over målstreken og vinner foran Emil Iversen (venstre) og Sindre Bjørnestad Skar (midten).

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

– Prøver å ikke irritere meg

Ikke bare noterte han seg for en seier, men så også Aleksandr Bolsjunov «tabbe» seg ut i racet de to rivalene imellom om den gjeve verdenscupkula, ved å ryke ut allerede i semifinalen.

Klæbo leder nå verdenscupen med 102 poeng på russeren før 15 kilometeren i Falun søndag og den avsluttende minitouren i Canada neste helg.

Likevel handlet det likevel like mye om Klæbos distanseform gjennom årets sesong. Klæbo ble også spurt om han ikke blir irritert når han stort sett hele tiden må svare for distanseresultatene sine, når han har vært fullstendig overlegen i sprint.

– Jeg prøver å ikke irritere meg, sier han – og smiler.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

PALLEN VAR NORSK: Emil Iversen (venstre), Klæbo (midten) og Bjørnestad Skar (høyre) smilte fra øre til øre på pallen sammen.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Ikke samme trygghet

– Jeg prøver så godt jeg kan. Jeg trener hver dag for å gå fort på distanse og sprint. Det er ikke noe jeg har mer lyst til enn å gå fort på distanse. Jeg føler jeg fikk gode svar på femmila (ble nummer 38 i Holmenkollen), selv om det ser brutalt ut på slutten der. Vi får ta med de små positive tingene som er. Men årene håper jeg at jeg blir en god distanseløper.

– Men er det mulig å kombinere det (bli best i sprint og distanse)?

– Ja, jeg tror det. Det er klart det er vanskelig. Men gjør man ting riktig. Man har sett de siste årene at man kan ha topp dager på distanse om man har dagen og skiene. Men du har ikke den samme tryggheten som de beste distanseløperne har, de som er der oppe hele tiden. Det må jobbes med, sier Klæbo.

Nå forbereder han seg til nok en tøff dag søndag. Da venter 15 kilometer intervallstart i Falun – og det beste distanseløperne i verden er på startstrek.

  • Denne helgen skal NRK sette fokus på Skisportens fremtid. Hvordan påvirkes skisporten av den norske dominansen? Hvordan skal man løse klimaendringene? Er talentutviklingen i Norge bedre enn andre land? Disse temaene skal også diskuteres i helgens vintersport-sendinger på NRK1.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal