Hopp til innhold

Klæbo hylles etter nytt superløp: – Må ha litt flaks for å ta han

Johannes Høsflot Klæbo (25) hadde full kontroll på dagens 15 kilometer, og har et solid forsprang før det hele avgjøres i «monsterbakken» tirsdag. Seieren gjør at han også tangerte Bjørn Dæhlies verdenscuprekord.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 5

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo var i en egen klassen under den femte etappen av Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johannes Høsflot Klæbo og Ivo Niskanen fulgte hverandre lenge på dagens 15 kilometer, men fire kilometer før slutt rykket Klæbo fra finnen.

Niskanen klarte aldri å tette luken og dermed vant Klæbo den femte etappen av Tour de Ski komfortabelt.

– Jeg føler ting har kommet sakte, men sikkert nå og at kroppen kjennes bra. Det skal bli godt å komme seg hjem og få lade opp til det som skjer i OL, sier Klæbo til NRK etter løpet.

– Jeg ble litt overrasket, og jeg tenkte det var litt gøy å prøve å gjøre noe annet enn å spurte raskest på de siste 100 meterne, sier skiesset videre.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 5

I TET: Johannes Høsflot Klæbo lå i tet hele løpet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Seieren gjør at Klæbo øker ledelsen i Tour de Ski-sammendraget, før det hele skal avgjøres i monsterbakken opp Alpe Cermis tirsdag.

Han har over to minutter å gå på til Aleksandr Bolsjunov før fellesstarten.

– Får du det skikkelig, så går to minutter fort, så vi må gjøre det riktig også inn mot i morgen, sier 25-åringen.

Seieren ble Klæbo sin 46. verdenscupseier og han tangerte dermed Bjørn Dæhlies antall seirer med dagens triumf.

– De må ha litt flaks

Didrik Tønseth ble nest beste nordmann på sjetteplass, slått med vel 40 sekunder av Klæbo.

– Han slutter ikke å overraske. Han behersker alt. Han er raskest og har best kapasitet, så da er det vanskelig å slå følge, sier Tønseth til NRK om Klæbos overlegne seier.

– De må ha litt flaks for å ta han, fortsetter han.

Niskanen var lenge i tet sammen med Klæbo, men ble til slutt slått med 20 sekunder.

Cross-Country Skiing, Tour de Ski, day 7, Men's 15 km mass start

TOPP TRE: Iivo Niskanen, Johannes Høsflot Klæbo og Aleksej Tsjervotkin.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Rykket ifra

Det gikk rolig for seg i starten og det var et samlet felt ved første kilometerpassering. Men et fall ved stadionområdet like etter gjorde at flere havnet bak.

Even Northug og Francesco De Fabiani var blant dem som gikk ned i snøen. Mens Northug havnet langt bak som følge av fallet, klarte De Fabiani å kjøre seg opp igjen i teten.

Niskanen og Klæbo satte opp tempoet betydelig etter fem kilometer, og flere løpere falt av. Tempovekslingen gjorde at Niskanen og Klæbo fikk en luke ned til Didrik Tønseth i tredjeposisjon og resten av feltet.

I duellen var det Klæbo som var sterkest og trønderen har alt i egne hender før Tour de Ski skal avgjøres tirsdag.

– For første gang denne sesongen ser Niskanen ut som en junior, utbrøt NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

– Hvem i all verden skal stoppe Klæbo utover denne OL-vinteren, sa Bjørn videre.

– Et av de råeste skirennene han har gjort, sa kommentatorkollega Jann Post.

Golberg langt bak

Pål Golberg lå på en andreplass i sammendraget før dagens 15 kilometer, men fikk en tung dag på jobben. Etter 8,9 km lå han hele 24 sekunder bak tetduoen Niskanen og Klæbo, og havner til slutt over to minutter bak på en 22. plass.

– Forhåpentligvis var det ikke de beste skia i dag. Jeg håper det var en del av grunnen, sa Golberg til NRK etter løpet.

– Et dårlig resultat påvirker forhåpentligvis ikke kandidaturet mitt på andre distanser, fortsatte Golberg.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 5

FIKK DET TØFT: Pål Golberg ligger langt bak i sammendraget etter dagens etappe.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Erik Valnes gjorde et godt løp, og ble nummer syv, plassen bak Tønseth. Harald Østberg Amundsen imponerte også, og sneik seg så vidt inn topp ti, et lite sekund foran finske Perttu Hyvärinen.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal