Hopp til innhold

– Det er nesten umulig å unngå slike episoder

Torsdagens nestenulykke i VM fikk en hel alpinverden til å gispe, men Sandro Viletta er ikke den første som har møtt funksjonærer midt i løypa.

Russiske Tatjana Lebedeva krasjet med en funksjonær under trening i VM i Sierra Nevada.

Tatjana Lebedeva krasjet med en FIS-funksjonær under utfortrening under VM i 1996. FIS tok det fulle ansvar for hendelsen. Lasse Kjus har selv opplevd nestekrasj med funksjonærer, og mener disse hendelsene nesten er umulig å unngå.

– Det skal ikke skje, men det er nesten umulig å unngå at det skjer, sier Lasse Kjus til NRK.no.

Den tidligere toppalpinisten snakker om episoder lik den sveitsiske Sandro Viletta hadde torsdag, der han nesten krasjet med en funksjonær under kombinasjonsutforen i Schladming.

– Det er mange funksjonærer som beveger seg i bakken. De har helt klare rutiner og instrukser i hvordan de skal opptre, men menneskelig svikt skjer av og til, sier Kjus.

Nesten VM-uhell

Kjus vet hva han snakker om. Under VM alpint i 1991 hadde nordmannen en lignende opplevelse som Viletta.

Da Kjus raste nedover utforløypa, fikk han plutselig øye på en funksjonær som skled ned mellom portene.

– Først tenkte jeg «hva er det som skjer, må jeg stoppe?». Men så kunne jeg se at han skled videre, og da var det bare å kjøre, forklarte Kjus den gang.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Lasse Kjus fikk nesten et ublidt møte med en funksjonær

Lasse Kjus opplevde flere nesten-krasj i sin alpinkarriere, blant annet under VM i Vail i 1991. – Episoden fra VM i Vail har blitt lagt mest merke til, sier Kjus, som mener risikoen for slike hendelser er større i mesterskap.

– Skal ikke skje

Kjus var svært oppgitt over opplevelsen etter rennet. 22 år senere er han fortsatt klar på at slike ting ikke skal skje. Likevel skjer det.

Nordmannen mener risikoen for slike hendelser er større i mesterskap.

– Da er det et nytt arrangement med nye involverte mennesker, der nye rutiner må etableres. I verdenscupen gjør de den samme jobben hvert år, sier Kjus.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Sveitsiske Sandro Viletta fikk seg en skikkelig overraskelse når en tilfeldig person forvillet seg ut i utforløypa under Superkombinasjonen i VM. Kommentatorer: Andreas Toft, Marius Arnesen og Kjetil André Aamodt. Redigering: Jørgen Figenschou

Sveitsiske Sandro Viletta var nær ved å krasje inn funksjonær under kombinasjonsutforen i Schladming torsdag.

Flere ulykker

Viletta og Kjus er blant dem som har sluppet unna med skrekken i sine nesten krasj-opplevelser. I alpinhistorien finnes det også hendelser med verre utfall.

Under utfortrening under VM i 1996 kjørte russiske Tatjana Lebedeva inn i en FIS-representant. Både alpinisten og funksjonæren fikk bruddskader.

Fem år senere ble alpinsporten rammet av en dødsulykke, også dette skjedde under utfortrening.

Den franske alpinisten Regine Cavagnoud krasjet med den tyske treneren Markus Anwander under trening. Cavagnoud døde av skadene hun pådro seg av ulykken.

Stavproblem i Kitzbühel

Lasse Kjus

Lasse Kjus i aksjon i utforløypa i Kitzbühel i 1999. Ved en anledning opplevde nordmannen at en stav kom glidende inn i løypa, men han klarte å unngå å treffe den - to ganger.

Foto: Törnström, Calle / NTB scanpix

Kjus ble aldri skadet etter sine uheldige episoder som aktiv alpinist, selv om han opplevde flere av dem. To ganger har han opplevd startproblemer på grunn av nærgående TV-kameraer, slik Aksel Lund Svindal opplevde torsdag.

– En gang måtte jeg gi beskjed om at TV-kamerat måtte flyttes, fordi det stod omtrent rett foran startbua, sier Kjus lattermildt.

Nordmannen har også opplevd flere problemer godt nede i løypa i fartsdisiplinene.

– I Kitzbühel opplevde jeg at det var en stav som kom glidende inn i løypa i en 180 graders sving. Da jeg kom ut av svingen og inn i neste, kom staven i løypa på nytt. Da måtte jeg kjøre fryktelig bra for å komme foran den, erindrer Kjus.

Nordmannen har også opplevd å måtte starte på nytt på grunn av en funksjonær på ville veier. Det skjedde under et Super G-renn i Frankrike.

– Jeg så en person som skled nedover løypa lenge. Jeg tenkte «nå må du flytte deg, nå må du flytte deg». Det gjorde han ikke, så da måtte jeg stoppe opp og starte fra toppen på nytt, forteller Kjus.

Renndirektøren beklager

Renndirektør Günter Hujara har beklaget til Viletta etter episoden torsdag.

– Sandro tok det bra. Han håndterte situasjonen helt riktig, og vi unngikk en forferdelig ulykke, sier Hujara.

– Det er slike øyeblikk jeg virkelig er redd for. Jeg får ikke gjort noe med det der jeg står. Det er snakk om en individuell glipp som bare skjer hvis det er forvirring eller feilkommunikasjon, sier Hujara.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Hujara om nestenkrasjet

Renndirektør Günter Hujara har beklaget torsdagens hendelse overfor Sandro Villetta. Hujara sier det er slike øyeblikk han virkelig er redd for. (Video: FIS/ORF Host Broadcaster.)

NRKs mangeårige alpinkommentator Lars Lystad trodde nesten ikke sine egne øyne da han så Vilettas nesten-krasj.

– Det skal ikke skje. Det er heller ikke veldig ofte dette skjer, da er det en glipp, sier Lystad.

– Normalt er det veldig strengt. Sikkerheten er i høysetet og det er strenge regler. Funksjonærer og løypemannskap slipper ikke inn i løypa uten akkreditering, sier Lystad.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal