Hopp til innhold

Kjernen: – Uheldig om Molde bruker voldtektstiltalt spiller

RBKs supporterklubb reagerer på at den voldtektstiltalte Molde-spilleren ikke suspenderes. Jurist og fotballekspert, Lise Klaveness, mener Molde gjør det rette.

Kjernen

VIL HA SUSPENSJON: Kjernen skulle helst sett at den voldtektstiltalte Molde-spiller ikke fikk spille fotball.

Foto: TV2

– Vi i Kjernen går aldri ut mot enkeltpersoner under en kamp, men vi mener det er uheldig om Molde bruker den aktuelle spilleren. Vi mener Molde burde gitt han permisjon frem til saken er avsluttet.

Det sier Espen Viken, talsmann i Rosenborgs supporterklubb Kjernen. Siktelsen mot spilleren ble tatt ut i fjor sommer, og i slutten av mars kom tiltalen. Spilleren har hele tiden nektet straffskyld, og rettssaken kommer til å gå i Romsdal tingrett 14. og 15. august.

– Det tilligger ikke MFK som fotballklubb å ta stilling til hendelsesforløpet, og det tilligger ikke MFK å felle dom i saken, uttalte Moldes administrerende direktør Øystein Neerland til Romsdals Budstikke da tiltalen ble kjent.

– Skal mye til for å suspendere

Den voldtektstiltalte spilleren kan derfor spille kampen mot Rosenborg på søndag. En korrekt avgjørelse av Molde FK, sier jurist og NRKs fotballekspert, Lise Klaveness.

– Jeg kjenner ikke det nærmere saksforholdet tiltalen bygger på, men på generelt grunnlag vil jeg understreke at det skal mye til for at en arbeidsgiver kan suspendere eller senere ev. si opp arbeidstakere på bakgrunn av straffbare handlinger som 1) er gjort på fritiden og 2) ikke har noen sammenheng med arbeidet som utføres. Jeg mener derfor, igjen med forbehold om at jeg ikke kjenner det konkrete saksforholdet, at MFK gjør rett i å ikke suspendere spilleren.

Lise Klaveness

JURIST OG FOTBALLEKSPERT: Lise Klaveness mener det skal mye til før en tiltalt spiller skal kunne suspenderes før dommen faller.

Foto: Mimsy Møller / Samfoto

Norsk Supporterallianse har i et innlegg på sine nettsider også ytret at den tiltalte ikke bør få spille kamper. De begrunner det med at det vil føre til ekstra belastning både for det angivelige offeret, og for den tiltalte spilleren, dersom han ikke blir suspendert.

– Det stiller vi oss fullt og helt bak, sier Viken i Kjernen om innlegget til Norsk Supporterallianse.

Han presiserer også at Kjernens fokus er ene og alene på søndagens storkamp.

Espen Viken, Kjernen

TALSMANN I KJERNEN: Espen Viken.

Foto: Bent Lindsetmo

– 95 prosent av tilropene fra tribunen er til støtte for eget lag. Vårt fokus er på kampen, og det den har å si for tabellsituasjonen.

– Fotballspiller er ikke en overordnet stilling

Det er faktisk ikke sikkert at Molde FK kan suspendere spilleren, ifølge Klaveness.

– Det er tvilsomt om klubben i det hele tatt har arbeidsrettslig adgang til å suspendere. Suspensjon før dom vil typisk være berettiget i tilfeller der arbeidstakeren er tiltalt for noe som berører arbeidsforholdet, som underslag fra arbeidsgiver, trakassering på arbeidsplassen e.l., eller i tilfeller der arbeidstakeren har en stilling hvor tillit fra allmennheten eller andre er påkrevet, og svekket pga. tiltalen. Dette er ikke tilfellet i denne saken. Å være fotballspiller er ikke en overordnet stilling eller et tillitsverv eller annet som gjør det nødvendig, eller berettiget, å foregripe dom, forteller Klaveness, som uansett forstår de som mener at spilleren skulle vært suspendert.

– Jeg har sympati og forståelse for at fornærmede og andre reagerer når en spiller er tiltalt i en alvorlig straffesak. Likevel mener jeg Molde FK gjør rett i å avvente dom i saken.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal