Hopp til innhold

Kjernen: – Uheldig om Molde bruker voldtektstiltalt spiller

RBKs supporterklubb reagerer på at den voldtektstiltalte Molde-spilleren ikke suspenderes. Jurist og fotballekspert, Lise Klaveness, mener Molde gjør det rette.

Kjernen

VIL HA SUSPENSJON: Kjernen skulle helst sett at den voldtektstiltalte Molde-spiller ikke fikk spille fotball.

Foto: TV2

– Vi i Kjernen går aldri ut mot enkeltpersoner under en kamp, men vi mener det er uheldig om Molde bruker den aktuelle spilleren. Vi mener Molde burde gitt han permisjon frem til saken er avsluttet.

Det sier Espen Viken, talsmann i Rosenborgs supporterklubb Kjernen. Siktelsen mot spilleren ble tatt ut i fjor sommer, og i slutten av mars kom tiltalen. Spilleren har hele tiden nektet straffskyld, og rettssaken kommer til å gå i Romsdal tingrett 14. og 15. august.

– Det tilligger ikke MFK som fotballklubb å ta stilling til hendelsesforløpet, og det tilligger ikke MFK å felle dom i saken, uttalte Moldes administrerende direktør Øystein Neerland til Romsdals Budstikke da tiltalen ble kjent.

– Skal mye til for å suspendere

Den voldtektstiltalte spilleren kan derfor spille kampen mot Rosenborg på søndag. En korrekt avgjørelse av Molde FK, sier jurist og NRKs fotballekspert, Lise Klaveness.

– Jeg kjenner ikke det nærmere saksforholdet tiltalen bygger på, men på generelt grunnlag vil jeg understreke at det skal mye til for at en arbeidsgiver kan suspendere eller senere ev. si opp arbeidstakere på bakgrunn av straffbare handlinger som 1) er gjort på fritiden og 2) ikke har noen sammenheng med arbeidet som utføres. Jeg mener derfor, igjen med forbehold om at jeg ikke kjenner det konkrete saksforholdet, at MFK gjør rett i å ikke suspendere spilleren.

Lise Klaveness

JURIST OG FOTBALLEKSPERT: Lise Klaveness mener det skal mye til før en tiltalt spiller skal kunne suspenderes før dommen faller.

Foto: Mimsy Møller / Samfoto

Norsk Supporterallianse har i et innlegg på sine nettsider også ytret at den tiltalte ikke bør få spille kamper. De begrunner det med at det vil føre til ekstra belastning både for det angivelige offeret, og for den tiltalte spilleren, dersom han ikke blir suspendert.

– Det stiller vi oss fullt og helt bak, sier Viken i Kjernen om innlegget til Norsk Supporterallianse.

Han presiserer også at Kjernens fokus er ene og alene på søndagens storkamp.

Espen Viken, Kjernen

TALSMANN I KJERNEN: Espen Viken.

Foto: Bent Lindsetmo

– 95 prosent av tilropene fra tribunen er til støtte for eget lag. Vårt fokus er på kampen, og det den har å si for tabellsituasjonen.

– Fotballspiller er ikke en overordnet stilling

Det er faktisk ikke sikkert at Molde FK kan suspendere spilleren, ifølge Klaveness.

– Det er tvilsomt om klubben i det hele tatt har arbeidsrettslig adgang til å suspendere. Suspensjon før dom vil typisk være berettiget i tilfeller der arbeidstakeren er tiltalt for noe som berører arbeidsforholdet, som underslag fra arbeidsgiver, trakassering på arbeidsplassen e.l., eller i tilfeller der arbeidstakeren har en stilling hvor tillit fra allmennheten eller andre er påkrevet, og svekket pga. tiltalen. Dette er ikke tilfellet i denne saken. Å være fotballspiller er ikke en overordnet stilling eller et tillitsverv eller annet som gjør det nødvendig, eller berettiget, å foregripe dom, forteller Klaveness, som uansett forstår de som mener at spilleren skulle vært suspendert.

– Jeg har sympati og forståelse for at fornærmede og andre reagerer når en spiller er tiltalt i en alvorlig straffesak. Likevel mener jeg Molde FK gjør rett i å avvente dom i saken.

Siste nytt

 • Nagelsmann forlenger med Tyskland

  Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

  Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

  Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

  Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

  – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

  X5kdFmemwRg
  Foto: AFP
 • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

  Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

  Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

  – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

  Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

  – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

  I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

  – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

  Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

  Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

  Kilde møter pressen
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Fratatt seieren etter skandalebildene

  NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

  He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

  Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

  Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

  Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

  – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

  Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

  jX7yazqefCE
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal