Hopp til innhold

Kilde måtte kaste opp i Kitzbühel: – Jeg har blitt sårbar

Det er ikke bare full fart og seiersrus som preger karrieren til Aleksander Aamodt Kilde.

Verdenscuprenn i Kitzbühel

ÅPNER OPP: Alpinist Aleksander Aamodt Kilde.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg kjente på meganerver, forteller Aleksander Aamodt Kilde til NRK om fredagen han nylig opplevde i østerrikske Kitzbühel.

Dagen før hadde han skadet seg på trening og fått et brudd i hånden. Men Kilde måtte være klar til en av sesongens høydepunkter. Legendariske Die Streif, over 50.000 tilskuere og verdens farligste utforbakke.

Han våkner opp på fredagen, og skjønner at alvorets time har kommet.

– Jeg var usikker og hadde smerter. Det var veldig ubehagelig, sier 30-åringen.

– Jeg har blitt sårbar

Ubehaget vedvarer for Kilde. Han har spist frokost, men klarer ikke å holde på energien.

– Jeg spiste kanskje litt mye til frokost. Da kjente jeg på enorme nerver og jeg klarte ikke å holde det inne, forteller han.

– Det skjer veldig sjeldent, det er bare andre gang det har skjedd i karrieren min, innrømmer Kilde.

Verdenscuprenn i Kitzbühel

SÅRBAR: Kilde forteller at han kastet opp før det dramatiske Kitzbühel-rennet forrige fredag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Den første gangen han kastet opp var da han kjempet for utforkula sammenlagt sammen med sveitsiske Beat Feuz forrige sesong. At Kilde kan bli så nervøs at han kaster opp blir nevnt i Viaplay-dokumentaren «Aamodt Kilde», som blir sluppet 26. januar.

– Når det først skjer er det veldig ubehagelig. Det er ikke optimalt å skulle tømme lagrene sine før man skal på start, men man har jo også fylt opp lageret over flere dager, sier fartskjøreren fra Bærum til NRK.

Kilde prøver å forklare hvorfor det skjer, og beskriver et helt spesielt øyeblikk da han våknet opp før rennet i Kitzbühel.

– Da du våkner på morgenen er det så lang ventetid, og det er den ventetiden som gjør deg nervøs. Da kjenner man på at jeg har blitt sårbar. Du våkner der og kjenner: «kan du ikke bare få det unnagjort?», sier han.

Veldig få som prater om det

– Hva tenker du når noe sånn skjer med deg?

– Nei, det er jo som alt annet i livet, da. Det man bruker mye tid på og setter mye tid på, det gir deg jo forventninger. Du har så lyst til å få det til at du gjør alt for å få det til. Og da skjer det ting hvor du blir veldig nervøs.

– Innimellom er det også en blanding av frykt. Det å kjøre utfor er jo fryktinngytende. Så det er en miks mellom det å være redd og skulle prestere og kjøre 100 prosent ned et fjell, hvor ting er litt skummelt fra før da, så føler man at man er gira på å prestere. Og den miksen kan bli litt mye innimellom, innrømmer 30-åringen.

Les også Kilde ble historisk – hylles av lagkameraten fra sykesenga

Kilde og Røa

Kilde forteller at han har hørt at andre utøvere har slitt med det samme, men at det er veldig få som prater om det.

– Det er veldig vanlig å kjenne på nervøsitet. Men det å faktisk kaste opp av det er jo å sette det veldig på spissen da, så jeg skjønner jo hvis folk synes det er litt ubehagelig å prate om. Men jeg tenker at det bør jo ikke være det, for det er jo en veldig normal greie, sier han.

– Det er noe jeg trenger

Rennet den fredagen i Kitzbühel ble nesten dramatisk for Kilde. I siste sving slet 30-åringen noe voldsomt, og var få centimetere fra å suse inn i reklameskiltene i høy fart. Med en fot over snøen klarte Kilde å hente seg inn, og kjørte inn til en 16. plass.

Lørdagen ble derimot en stor opptur for nordmannen, da han ble historisk som første nordmann til å vinne det ikoniske lørdagsrennet i Kitzbühel fra toppen.

Aamodt Kilde

NESTEN: Aamodt Kilde klarte å hente seg inn igjen fra denne posisjonen og unngå en dramatisk krasj.

Og selv om han opplevde episodene da han kastet opp som ubehagelige, er det ikke noe han prøver å unngå.

– Jeg gjør ikke det, for jeg føler det er noe jeg trenger. Jeg føler at det er noe som gjør meg skjerpet, da blir jeg 100 prosent klar for dagen. Så lenge det ikke går utover prestasjonen, da. Altså prestasjonen er jo det som er viktig, men jeg føler alltid at jeg har funnet kontrollen en time før start, sier Kilde.

På onsdag er utfor i Kitzbühel byttet ut med storslalåm. Da er ikke bakkene like bratte, og frykten er heller ikke like stor for Kilde. Han har to fjerdeplasser i storslalåm fra 2019 og 2021, men legger ikke et like stort press på seg selv i Schladming som han gjorde i Kitzbühel.

– Jeg har aldri kjørt i Schladming, så jeg gleder meg veldig. Jeg tror ikke vi skal forvente altfor mye, men jeg stiller og kjører på, så ser vi hvor det tar meg, sier Kilde.

  • Se verdenscupen i storslalåm fra Schladming på NRK 2 onsdag fra kl. 17:30 (1. omgang) og 20:30 (2. omgang).

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal