Hopp til innhold

Kilde måtte kaste opp i Kitzbühel: – Jeg har blitt sårbar

Det er ikke bare full fart og seiersrus som preger karrieren til Aleksander Aamodt Kilde.

Verdenscuprenn i Kitzbühel

ÅPNER OPP: Alpinist Aleksander Aamodt Kilde.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg kjente på meganerver, forteller Aleksander Aamodt Kilde til NRK om fredagen han nylig opplevde i østerrikske Kitzbühel.

Dagen før hadde han skadet seg på trening og fått et brudd i hånden. Men Kilde måtte være klar til en av sesongens høydepunkter. Legendariske Die Streif, over 50.000 tilskuere og verdens farligste utforbakke.

Han våkner opp på fredagen, og skjønner at alvorets time har kommet.

– Jeg var usikker og hadde smerter. Det var veldig ubehagelig, sier 30-åringen.

– Jeg har blitt sårbar

Ubehaget vedvarer for Kilde. Han har spist frokost, men klarer ikke å holde på energien.

– Jeg spiste kanskje litt mye til frokost. Da kjente jeg på enorme nerver og jeg klarte ikke å holde det inne, forteller han.

– Det skjer veldig sjeldent, det er bare andre gang det har skjedd i karrieren min, innrømmer Kilde.

Verdenscuprenn i Kitzbühel

SÅRBAR: Kilde forteller at han kastet opp før det dramatiske Kitzbühel-rennet forrige fredag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Den første gangen han kastet opp var da han kjempet for utforkula sammenlagt sammen med sveitsiske Beat Feuz forrige sesong. At Kilde kan bli så nervøs at han kaster opp blir nevnt i Viaplay-dokumentaren «Aamodt Kilde», som blir sluppet 26. januar.

– Når det først skjer er det veldig ubehagelig. Det er ikke optimalt å skulle tømme lagrene sine før man skal på start, men man har jo også fylt opp lageret over flere dager, sier fartskjøreren fra Bærum til NRK.

Kilde prøver å forklare hvorfor det skjer, og beskriver et helt spesielt øyeblikk da han våknet opp før rennet i Kitzbühel.

– Da du våkner på morgenen er det så lang ventetid, og det er den ventetiden som gjør deg nervøs. Da kjenner man på at jeg har blitt sårbar. Du våkner der og kjenner: «kan du ikke bare få det unnagjort?», sier han.

Veldig få som prater om det

– Hva tenker du når noe sånn skjer med deg?

– Nei, det er jo som alt annet i livet, da. Det man bruker mye tid på og setter mye tid på, det gir deg jo forventninger. Du har så lyst til å få det til at du gjør alt for å få det til. Og da skjer det ting hvor du blir veldig nervøs.

– Innimellom er det også en blanding av frykt. Det å kjøre utfor er jo fryktinngytende. Så det er en miks mellom det å være redd og skulle prestere og kjøre 100 prosent ned et fjell, hvor ting er litt skummelt fra før da, så føler man at man er gira på å prestere. Og den miksen kan bli litt mye innimellom, innrømmer 30-åringen.

Les også Kilde ble historisk – hylles av lagkameraten fra sykesenga

Kilde og Røa

Kilde forteller at han har hørt at andre utøvere har slitt med det samme, men at det er veldig få som prater om det.

– Det er veldig vanlig å kjenne på nervøsitet. Men det å faktisk kaste opp av det er jo å sette det veldig på spissen da, så jeg skjønner jo hvis folk synes det er litt ubehagelig å prate om. Men jeg tenker at det bør jo ikke være det, for det er jo en veldig normal greie, sier han.

– Det er noe jeg trenger

Rennet den fredagen i Kitzbühel ble nesten dramatisk for Kilde. I siste sving slet 30-åringen noe voldsomt, og var få centimetere fra å suse inn i reklameskiltene i høy fart. Med en fot over snøen klarte Kilde å hente seg inn, og kjørte inn til en 16. plass.

Lørdagen ble derimot en stor opptur for nordmannen, da han ble historisk som første nordmann til å vinne det ikoniske lørdagsrennet i Kitzbühel fra toppen.

Aamodt Kilde

NESTEN: Aamodt Kilde klarte å hente seg inn igjen fra denne posisjonen og unngå en dramatisk krasj.

Og selv om han opplevde episodene da han kastet opp som ubehagelige, er det ikke noe han prøver å unngå.

– Jeg gjør ikke det, for jeg føler det er noe jeg trenger. Jeg føler at det er noe som gjør meg skjerpet, da blir jeg 100 prosent klar for dagen. Så lenge det ikke går utover prestasjonen, da. Altså prestasjonen er jo det som er viktig, men jeg føler alltid at jeg har funnet kontrollen en time før start, sier Kilde.

På onsdag er utfor i Kitzbühel byttet ut med storslalåm. Da er ikke bakkene like bratte, og frykten er heller ikke like stor for Kilde. Han har to fjerdeplasser i storslalåm fra 2019 og 2021, men legger ikke et like stort press på seg selv i Schladming som han gjorde i Kitzbühel.

– Jeg har aldri kjørt i Schladming, så jeg gleder meg veldig. Jeg tror ikke vi skal forvente altfor mye, men jeg stiller og kjører på, så ser vi hvor det tar meg, sier Kilde.

 • Se verdenscupen i storslalåm fra Schladming på NRK 2 onsdag fra kl. 17:30 (1. omgang) og 20:30 (2. omgang).

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

  Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

  Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

  Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

  Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

  Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

  Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

  Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

  – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

  Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

  Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

  I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

  Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

  Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

  B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
 • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

  Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

  I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

  – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

  KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

  – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

  Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

  KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

  I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

  Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

  Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

  KFUM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal