Hopp til innhold

Kilde ble historisk – hylles av lagkameraten fra sykesenga

Aleksander Aamodt Kilde vant endelig fra toppen av Die Streif i det ikoniske lørdagsrennet i Kitzbühel som første nordmann noensinne. Det måtte en uheldig Henrik Røa se fra sykesenga.

Kilde og Røa

SEIER: Aleksander Aamodt Kilde tok historisk seier Kitzbühel.

Foto: NTB / Privat

Den norske alpinstjerna var suveren i Kitzbühel og vant lørdagens utforrenn fra toppen av Die Streif.

Det har ingen norske alpinister gjort tidligere.

Kilde startet aggressivt og leverte en kjempetid fra toppen. Nordmannen utklasset konkurrentene nesten hele veien ned, og i mål var han hele 67 hundredeler foran den franske 42-åringen Johan Clarey.

– Det er helt surrealistisk. I hvert fall med tanke på dagene som har vært. Det var et skrekkmoment i går. Etter løpet i går var jeg ... Jeg vil ikke si redd, men jeg hadde ordentlig respekt for det jeg holdt på med, sier 30-åringen til NRK og legger til:

– Jeg måtte gå ordentlig i meg selv, faktisk. Jeg bestemte meg for å ta farta litt ned og sørge for å ha kontroll. I dag fungerte det perfekt.

I STORFORM: Her sikrer Aleksander Aamodt Kilde seieren.

Røa heiet fra sykesenga

Kilde kommer nemlig rett fra en dramatisk dag, der han selv havnet i en nestenulykke og lagkompisen Henrik Røa skadet seg stygt.

Røa falt like før mål og måtte fraktes bort i helikopter. Senere viste det seg at han pådro seg brudd i leggen.

Røa var med på direkten hos NRK etter Kildes seier og kunne fortelle at ting stod bra til etter forholdene.

– Det var ganske brutalt, ja. Det ble et åpent brudd. Det er ganske sykt at det bare ble et beinbrudd, og hodet og alt er ganske fint. Høyrefoten var litt i 90 grader der, sier Røa til NRK.

Verdenscuprenn alpint

SKREKKSKADE: Henrik Røa falt i Kitzbühel fredag.

Han måtte dermed heie på Kilde fra sykesenga.

– Beinet har sett bedre ut, men jeg er i veldig gode hender. Det har vært super service. Det er veldig moro å se Aleks «gunne» på og viser hvordan lista skal ligge, sier den norske alpinisten.

Han blir værende på sykehuset en stund til, og snart venter ny operasjon for Røa.

Les også: Slo tilbake etter skrekkskaden – ble overrasket da hun kom i mål

Vickhoff Lie
Vickhoff Lie

Kilde forteller at fredagens hendelse var ekkel og preget ham.

– Vi har et fantastisk team rundt oss. Jeg kjenner han godt. Han er en positiv fyr, og han tåler en støyt. Men det satte seg skikkelig i magen. Det er kjipt når man er et lite team som oss. Jeg er jo litt som storebror, så det var tøft i går. Det er fint å se ham smile, sier han.

VIDEO: Her blir Aleksander Aamodt Kilde gratulert av selveste Arnold Schwarzenegger.

Hylles av Svindal

Tidligere lagkamerat Aksel Lund Svindal er full av beundring etter superløpet.

– Det er bare å ta av seg hatten eller hjelmen, for dette er teknisk perfekt, men også perfekt risiko. Han er bare best i verden, og han er best i alle partier i løypa. Han er en råtass, sier Svindal til NRK.

Det tidligere norske fartsfantomet tviler på at han kunne slått Kilde i den formen alpinstjerna er i nå.

– Jeg tror du hadde klart det uansett, det pleide du å gjøre, svarer Kilde.

HYLLES: Aksel Lund Svindal fullroser Kilde.

– Jeg har lært av den beste

Svindal mener hans tidligere lagkompis har blitt en komplett alpinist.

– Da hadde du partier du ikke var god på. Nå er du god på alt. Du så det i Wengen og Val Gardena også, der hvor du egentlig bør tape, så gjør du ikke det lenger, sier Svindal.

– Jeg har lært av den beste, det er bare sånn det er, smiler Kilde.

Det var naturlig nok en stor dag for familien Kilde, som var til stede i Østerrike. Mamma Kristin var tydelig preget av sønnens bragd.

– Nå er jeg nesten målløs. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er vanskelig å snakke, sier mamma Kilde til NRK.

– Det er utrolig at han greier å reise seg, sier pappa Einar.

30-åringen er i fantastisk form om dagen, med dobbeltseier i Wengen og nå seier i Kitzbühel.

Siste nytt

 • Bremer sendte Juventus til semifinale

  Juventus er klar for semifinale i den italienske cupen etter 1-0 seier over Lazio. Juventus spilte sterkt fra start, men fant ikke veien til nettmaskene før det 44. minutt da brasilianeren Bremer nikket ballen i mål etter et innlegg fra Filip Kostic.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP
 • Real Madrid nærmer seg Barcelona etter seier

  Real Madrid kuttet Barcelonas forsprang til fem poeng da de vant 2-0 på hjemmebane mot Valencia.

  Real Madrid jakter erkerivalen som for tiden innehar 1.-plassen i La Liga med et saftig forsprang. Etter torsdagens seier over Valencia skiller det fem poeng.

  Hjemmelaget inntok tidlig førersetet i kampen og presset mot mål, men slet med å få ballen i mål da gjestene forsvarte seg godt.

  Sju minutter etter pausen dundret Marco Asensio ballen i mål fra distanse og sendte «Los Blancos» i ledelsen. Minuttet etter økte Vincius Junior til 2-0 etter å ha løpt fra Valencias Gabriel Paulista.

  20 minutter før kampslutt så det ut til at den brasilianske midtstopperen var lei av å bli lekt med av landsmannen Vinicius Junior. Gabriel sparket ned Real Madrid-vingen og ble vist direkte rødt.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Duplantis feilet i verdensrekordforsøk – vant likevel

  Sveriges stavyndling Armand Duplantis viste storform allerede i sesongstarten, selv om verdensrekordforsøket ikke lyktes. Han nøyde seg med 6,10.

  Det gjorde han i sitt eget stevne, Mondo Classic i Uppsala. Det ble avviklet samme dag som Karsten Warholm hadde sitt stevne i Ulsteinvik.

  – Det føltes bra, særlig ettersom det var første konkurranse i sesongen, sa Duplantis til SVT. Han var vinner av konkurransen allerede på 6,00. Han gikk over 6,10 i tredje forsøk før han kommanderte lista opp på 6,22. Der ble det tre riv.

  Pål Haugen Lillefosse var en av elleve stavhoppere som konkurrerte i en fullsatt hall i Uppsala. Han greide 5,82, men feilet på den norske rekordhøyden 5,91.

  Duplantis i Mondo Classics
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste