Hopp til innhold

Kilde ble historisk – hylles av lagkameraten fra sykesenga

Aleksander Aamodt Kilde vant endelig fra toppen av Die Streif i det ikoniske lørdagsrennet i Kitzbühel som første nordmann noensinne. Det måtte en uheldig Henrik Røa se fra sykesenga.

Kilde og Røa

SEIER: Aleksander Aamodt Kilde tok historisk seier Kitzbühel.

Foto: NTB / Privat

Den norske alpinstjerna var suveren i Kitzbühel og vant lørdagens utforrenn fra toppen av Die Streif.

Det har ingen norske alpinister gjort tidligere.

Kilde startet aggressivt og leverte en kjempetid fra toppen. Nordmannen utklasset konkurrentene nesten hele veien ned, og i mål var han hele 67 hundredeler foran den franske 42-åringen Johan Clarey.

– Det er helt surrealistisk. I hvert fall med tanke på dagene som har vært. Det var et skrekkmoment i går. Etter løpet i går var jeg ... Jeg vil ikke si redd, men jeg hadde ordentlig respekt for det jeg holdt på med, sier 30-åringen til NRK og legger til:

– Jeg måtte gå ordentlig i meg selv, faktisk. Jeg bestemte meg for å ta farta litt ned og sørge for å ha kontroll. I dag fungerte det perfekt.

I STORFORM: Her sikrer Aleksander Aamodt Kilde seieren.

Røa heiet fra sykesenga

Kilde kommer nemlig rett fra en dramatisk dag, der han selv havnet i en nestenulykke og lagkompisen Henrik Røa skadet seg stygt.

Røa falt like før mål og måtte fraktes bort i helikopter. Senere viste det seg at han pådro seg brudd i leggen.

Røa var med på direkten hos NRK etter Kildes seier og kunne fortelle at ting stod bra til etter forholdene.

– Det var ganske brutalt, ja. Det ble et åpent brudd. Det er ganske sykt at det bare ble et beinbrudd, og hodet og alt er ganske fint. Høyrefoten var litt i 90 grader der, sier Røa til NRK.

Verdenscuprenn alpint

SKREKKSKADE: Henrik Røa falt i Kitzbühel fredag.

Han måtte dermed heie på Kilde fra sykesenga.

– Beinet har sett bedre ut, men jeg er i veldig gode hender. Det har vært super service. Det er veldig moro å se Aleks «gunne» på og viser hvordan lista skal ligge, sier den norske alpinisten.

Han blir værende på sykehuset en stund til, og snart venter ny operasjon for Røa.

Les også Slo tilbake etter skrekkskaden – ble overrasket da hun kom i mål

Vickhoff Lie

Kilde forteller at fredagens hendelse var ekkel og preget ham.

– Vi har et fantastisk team rundt oss. Jeg kjenner han godt. Han er en positiv fyr, og han tåler en støyt. Men det satte seg skikkelig i magen. Det er kjipt når man er et lite team som oss. Jeg er jo litt som storebror, så det var tøft i går. Det er fint å se ham smile, sier han.

VIDEO: Her blir Aleksander Aamodt Kilde gratulert av selveste Arnold Schwarzenegger.

Hylles av Svindal

Tidligere lagkamerat Aksel Lund Svindal er full av beundring etter superløpet.

– Det er bare å ta av seg hatten eller hjelmen, for dette er teknisk perfekt, men også perfekt risiko. Han er bare best i verden, og han er best i alle partier i løypa. Han er en råtass, sier Svindal til NRK.

Det tidligere norske fartsfantomet tviler på at han kunne slått Kilde i den formen alpinstjerna er i nå.

– Jeg tror du hadde klart det uansett, det pleide du å gjøre, svarer Kilde.

HYLLES: Aksel Lund Svindal fullroser Kilde.

– Jeg har lært av den beste

Svindal mener hans tidligere lagkompis har blitt en komplett alpinist.

– Da hadde du partier du ikke var god på. Nå er du god på alt. Du så det i Wengen og Val Gardena også, der hvor du egentlig bør tape, så gjør du ikke det lenger, sier Svindal.

– Jeg har lært av den beste, det er bare sånn det er, smiler Kilde.

Det var naturlig nok en stor dag for familien Kilde, som var til stede i Østerrike. Mamma Kristin var tydelig preget av sønnens bragd.

– Nå er jeg nesten målløs. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er vanskelig å snakke, sier mamma Kilde til NRK.

– Det er utrolig at han greier å reise seg, sier pappa Einar.

30-åringen er i fantastisk form om dagen, med dobbeltseier i Wengen og nå seier i Kitzbühel.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal