Kasirye om sykehusinnleggelsen: – Redd for å miste en nyre

Forvirring om dokumenter, beretninger om medisiner i en plastpose og rystende skildringer av forholdene på sykehuset i Uganda preger høringen i dopingsaken mot Ruth Kasirye.

Ruth Kasirye i retten

HØRING: Ruth Kasirye måtte forklare seg om dopingsaken

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Torsdagens høring startet med at prosessfullmektig Niels Kiær på vegne av Antidoping Norge la ned påstand om to års utestengelse for vektløfteren Ruth Kasirye, som 25. januar i fjor testet positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Antidoping Norge mener det ikke er bevist at Kasirye har handlet med forsett, altså at hun har tatt meldonium for å oppnå en prestasjonsfremmende effekt.

Tror ikke på forklaringen

Samtidig tror ikke Antidoping Norge på Kasiryes forklaring om han hun bare tok stoffet, som ble forbudt fra og med 1. januar 2016, i perioden fra 28. desember 2015 til og med 1. januar 2016.

– Vi mener bevisene viser at mildronate (meldonium) ble inntatt til 18. januar, og han hun visste eller burde ha visst at det inneholdt et forbudt stoff, sa Kiær.

Antidoping Norge mener dermed Kasirye har utvist alminnelig uaktsomhet, som gir en strafferamme på to år.

Kiær opplyste også om at en dopingprøve avgitt av Kasirye 14. oktober i 2015 inneholdt meldonium. Verken Antidoping Norge eller Kasirye ble opplyst om dette funnet, fordi meldonium på dette tidspunktet ikke var forbudt.

Håndskrevne sykehuslapper

Ruth Kasirye

STERK: Uganda-fødte Ruth Kasirye har en lang fartstid i norsk vektløfting. Her fra EM i 2007 der hun tok sølv. Året etter bar hun flagget i innmarsjen i Beijing-OL

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Partene er enige om én ting. Dokumentasjonen fra Pentagon Medical Center, der Kasirye var innlagt fra 28.-31. desember og deretter dagpasient til 13. januar, spriker i alle retninger.

Under høringen ble det lagt fram en rekke håndskrevne lapper fra legene på sykehuset. Kasirye og hennes advokat Morten Justad Johnsen støtter seg på en forklaring hentet inn fra den behandlende legen, Dr. Obedi, etter at den positive prøven ble avgitt. Der framgår det at Kasirye fikk meldonium fra 28. desember til og med 1. januar.

Den positive prøven i oktober forklarte Kasirye med at hun også i september 2015 var i Uganda og fikk behandling mot leddsmerter som følge av malaria.

– Risikerer å miste nyrene

For øvrig vitnet Kasiryes forklaring om at hun selv har hatt liten eller ingen kontroll med hva slags medisiner hun har fått.

– Dere som er her ønsker ikke å være på sykehus i Uganda. Familien må være til stede, ellers så risikerer du å miste nyrene. Familien må være til stede hele tiden og overvåke like mye som helsepersonell, sa Kasirye, som er oppvokst i Uganda og flyttet til Norge i 1998.

Hun forklarte at hun ikke huske noe av den første natta på sykehus.

– Jeg fikk høre at jeg ble veldig syk på natta, et familiemedlem kjørte meg til sykehuset. Da jeg våknet kunne jeg se at det var att blodprøver og at jeg hadde fått intravenøst, sa hun.

Mirakelmann

Kasirye forklarte videre at hun fikk medisiner i en plastkopp. Da hun ble skrevet ut, fortsatt hun med medisiner hun fikk i en plastpose.

Også etter behandlingen i september 2015 fikk hun med seg medisiner i en pose etter at behandlingen var avsluttet.

Hun stilte ingen spørsmål:

– Du blir ikke fortalt hva slags medisiner du får. Legen er en slags mirakelmann, han får deg frisk. Han er ikke oppdratt til at du sitter der og stiller spørsmål, sa Kasirye.

Høringen fortsetter med forklaring fra en norsk lege som har vært i kontakt med Dr. Obedi i Uganda.

Siste nytt

 • Skuffende tap for Vipers

  Vipers Kristiansand fikk en smell i mesterligaen søndag. Borte mot kroatiske HC Podravka ble det 24-25-tap.

  Vipers står nå med en seier og ett tap på to kamper. Metz topper gruppa med to strake seirer.

   Ole Gustav Gjekstad ett
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Russland løste EM-billett

  Russland slo Kypros 5-0 borte, og slår følge med Belgia til EM fra kvalifiseringsgruppe I.

  Denis Tsjerysjev (2), Magomed Ozdojev, Artjom Dzjuba og Aleksandr Golovin scoret Russlands mål.

  Russland
  Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters
 • Åtte strake for Belgia

  Chelsea-spissen Michy Batshuayi og PSGs Thomas Meunier scoret målene da Belgia slo Kasakhstan 2–0 borte i EM-kvalifiseringen søndag.

  Belgia står med åtte seirer på åtte kamper i kvaliken.

  Michy Batshuayi
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal