Hopp til innhold

Kasirye om sykehusinnleggelsen: – Redd for å miste en nyre

Forvirring om dokumenter, beretninger om medisiner i en plastpose og rystende skildringer av forholdene på sykehuset i Uganda preger høringen i dopingsaken mot Ruth Kasirye.

Ruth Kasirye i retten

HØRING: Ruth Kasirye måtte forklare seg om dopingsaken

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Torsdagens høring startet med at prosessfullmektig Niels Kiær på vegne av Antidoping Norge la ned påstand om to års utestengelse for vektløfteren Ruth Kasirye, som 25. januar i fjor testet positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Antidoping Norge mener det ikke er bevist at Kasirye har handlet med forsett, altså at hun har tatt meldonium for å oppnå en prestasjonsfremmende effekt.

Tror ikke på forklaringen

Samtidig tror ikke Antidoping Norge på Kasiryes forklaring om han hun bare tok stoffet, som ble forbudt fra og med 1. januar 2016, i perioden fra 28. desember 2015 til og med 1. januar 2016.

– Vi mener bevisene viser at mildronate (meldonium) ble inntatt til 18. januar, og han hun visste eller burde ha visst at det inneholdt et forbudt stoff, sa Kiær.

Antidoping Norge mener dermed Kasirye har utvist alminnelig uaktsomhet, som gir en strafferamme på to år.

Kiær opplyste også om at en dopingprøve avgitt av Kasirye 14. oktober i 2015 inneholdt meldonium. Verken Antidoping Norge eller Kasirye ble opplyst om dette funnet, fordi meldonium på dette tidspunktet ikke var forbudt.

Håndskrevne sykehuslapper

Ruth Kasirye

STERK: Uganda-fødte Ruth Kasirye har en lang fartstid i norsk vektløfting. Her fra EM i 2007 der hun tok sølv. Året etter bar hun flagget i innmarsjen i Beijing-OL

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Partene er enige om én ting. Dokumentasjonen fra Pentagon Medical Center, der Kasirye var innlagt fra 28.-31. desember og deretter dagpasient til 13. januar, spriker i alle retninger.

Under høringen ble det lagt fram en rekke håndskrevne lapper fra legene på sykehuset. Kasirye og hennes advokat Morten Justad Johnsen støtter seg på en forklaring hentet inn fra den behandlende legen, Dr. Obedi, etter at den positive prøven ble avgitt. Der framgår det at Kasirye fikk meldonium fra 28. desember til og med 1. januar.

Den positive prøven i oktober forklarte Kasirye med at hun også i september 2015 var i Uganda og fikk behandling mot leddsmerter som følge av malaria.

– Risikerer å miste nyrene

For øvrig vitnet Kasiryes forklaring om at hun selv har hatt liten eller ingen kontroll med hva slags medisiner hun har fått.

– Dere som er her ønsker ikke å være på sykehus i Uganda. Familien må være til stede, ellers så risikerer du å miste nyrene. Familien må være til stede hele tiden og overvåke like mye som helsepersonell, sa Kasirye, som er oppvokst i Uganda og flyttet til Norge i 1998.

Hun forklarte at hun ikke huske noe av den første natta på sykehus.

– Jeg fikk høre at jeg ble veldig syk på natta, et familiemedlem kjørte meg til sykehuset. Da jeg våknet kunne jeg se at det var att blodprøver og at jeg hadde fått intravenøst, sa hun.

Mirakelmann

Kasirye forklarte videre at hun fikk medisiner i en plastkopp. Da hun ble skrevet ut, fortsatt hun med medisiner hun fikk i en plastpose.

Også etter behandlingen i september 2015 fikk hun med seg medisiner i en pose etter at behandlingen var avsluttet.

Hun stilte ingen spørsmål:

– Du blir ikke fortalt hva slags medisiner du får. Legen er en slags mirakelmann, han får deg frisk. Han er ikke oppdratt til at du sitter der og stiller spørsmål, sa Kasirye.

Høringen fortsetter med forklaring fra en norsk lege som har vært i kontakt med Dr. Obedi i Uganda.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal