Hopp til innhold

Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Warholm

Warholm har vunnet to EM-gull innendørs på 400 meter tidligere, men årets VM er første gang han deltar i innendørs-VM.

28-åringen har kommet seg trygt gjennom både forsøk og semifinale. I finalen stilte han som favoritt, hvor belgiske Alexander Doom var den antatt tøffeste konkurrenten.

Warholm kom seg raskt opp i ryggen på Doom og ledet da etter den første runden. På oppløpet kom imidlertid Doom raskt og vant med tiden 45,25.

Warholm ble nummer to med tiden 45,34, 29 hundredeler bak hans egen personlige (og europeiske) rekord på distansen.

Den amerikanske sprintlegenden Michael Johnson skriver på X at han tror Warholm kunne vunnet hvis han hadde tatt ryggen til Doom, istedenfor at han selv ledet helt frem til oppløpet.

– Jeg dør litt fort. Det er det eneste som var litt dumt. Det er mulig jeg kanskje kunne hatt en litt bedre balanse på åpningen, men alt i alt så føles det ut som jeg gjorde det meste (riktig) frem til beina sluttet å svare litt for fort, sier Warholm selv til NRK, og legger til:

– Men det er også vanskelig å være i en posisjon hvor jeg kun er fornøyd med gull.

bT3xSnmu8p8

DOBBELT EUROPEISK: Karsten Warholm sammen med den belgiske gullvinneren etter løpet.

Foto: NTB

Bestemte seg kort tid før VM

Lenge var det usikkert om Warholm ville delta i innendørs-VM. At han ble sittende på gjerdet såpass lenge kan ha påvirket lørdagens resultat.

– Det eneste som gjør det vanskelig er at jeg bestemte meg for en uke siden og begynte å hvile litt fra da. Jeg kunne kanskje gjort litt bedre forberedelser sånn sett, men det var slik jeg visste det ville bli.

– Hvordan opplevde du de siste 50 meterne?

– Det er jo dritt. Det er ikke første gangen jeg har hatt den følelsen at man får den syra. Slik er det på en måte. Det er min løpestil å løpe så tøft og da får man av og til regningen. Det er vanskelig å alltid treffe balansen helt, sier Warholm.

Warholm har tre VM-gull og ett OL-gull fra favorittøvelsen 400 meter hekk.

– Han er uredd som stiller opp her, på en litt uvant distanse, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter løpet.

– Jeg synes Warholm gjorde mye rett da han fikk ledelsen. Det kostet nok litt, den første runden. På den bortre langsiden på den andre runden synes jeg han prøvde han å roe ned litt og gjennom siste sving så det ut som han prøvde å spare litt krefter. Det så ikke ut som han gikk absolutt maks der for å spare litt til oppløpet, men Doom er god altså, sier Rodal.

Warholm VM

BARE NESTEN: Warholm klarte ikke å matche Doom på oppløpet.

Foto: NTB

Jakter første norske gull siden 1995

Norge har kun tatt ett gull i innendørs-VM i friidrett tidligere, tilbake i 1995.

Da vant Geir Moen 200 meter, en distanse som ble fjernet fra VM-programmet etter 2004 på grunn av den store fordelen løperne i de ytre banene har.

Utenom det har heller ikke vært den store norske medaljefangsten. Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i 2022, og testet positivt for koronaviruset dagen etter, mens Hanne Haugland og Georg Andersen tok bronse i henholdsvis høyde i 1997 og kulestøt i 1989.

Årets mesterskap går uten noen av Ingebrigtsen-brødrene på start, blant annet på grunn av en skade som har plaget Jakob Ingebrigtsen i en lengre periode etter fjorårssesongen.

En ny sjanse for norsk gull kommer på søndagens 1500 meter, hvor Narve Gilje Nordås er blant favoritten, i tillegg til at Markus Rooth og Sander Skotheim også er med i medaljekampen i syvkamp.

Bol med verdensrekord: – Helt vanvittig

Like før Warholm var i aksjon, var det kvinnene som løp 400 meter. Der innfridde en annen hekkestjerne i Femke Bol. Nederlenderen tok et overlegent VM-gull foran lagvenninnen Lieke Klaver.

Med tiden 49,17 ble det også verdensrekord for Bol, som vant 99 hundredeler foran Klaver.

Det er en forbedring av hennes egen verdensrekord med syv hundredeler.

– Det er helt vanvittig. Hun er virkelig helt unik og enestående, Femke Bol. Jeg føler meg egentlig beæret som får sitte og kommentere og se på et slikt type løp, sa NRKs friidrettskommentator Christina Vukicevic-Demidov.

Skotheim og Rooth i medaljekampen

I syvkampen ligger Sander Skotheim og Markus Rooth som nummer fire og fem etter fire av syv øvelser. Skotheim står med 3547 poeng og har bare elleve poeng opp til Simon Ehammer på andreplass, mens Rooth står med 3441 poeng.

– Jeg er helt greit fornøyd. Det er ganske solide resultater, så jeg tar det, sier Skotheim, og fortsetter:

– Jeg er veldig i angrepsposisjon nå, så jeg føler at det er en mulighet, sier han.

Syvkampen avsluttes med 60 meter hekk, stavsprang og 1000 meter søndag.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal