NRK Meny
Normal

Gulljakt i Danmark

Utenkelig EM-plass ble til EM-gull. Nå kan et lite sjansespill resultere i dansk sluttspill-gull for Norges keeperarvtager Emily Stang Sando.

Emilie Stang Sando

- Jeg hadde ikke drømt om dette. Det er helt vilt, sier Esbjergs Emily Stang Sando - her i aksjon som debutant for Norge i EM i fjor

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Lørdag spiller Sando og Ida Bjørndalens klubb Esbjerg den andre DM-finalen hjemme mot Midtjylland. Klubben opplever en historisk sesong. Klarer de å hente inn ett-måls tapet fra forrige gang kan de krones som danske mestere.

Norsk suksess i Danmark

– Jeg hadde ikke drømt om at mitt første år her nede skulle bli så bra, sier Emily Stang Sando til NRK.

Holmestrand-jenta dro fra Larvik hvor hun ikke fikk spille fast, til Team Esbjerg som allerede hadde Kari Aalvik Grimsbø som førstekeeper. Gjennom sesongen har Sando spilt vel så mye og bra som Grimsbø, og nå som sistnevnte har reist til Gyør, er Sando det soleklare førstevalget i sluttspillet.

– Skulle det bli DM-finale, vil det være utrolig stort. Jeg har vært involvert i finaler med Larvik tidligere, men det er noe annet nå. Nå betyr jeg mer for laget. Jeg har det veldig bra i Danmark om dagen, smiler Sando som vet at sterke Midtjylland først må slås om det skal bli finale.

- Helt vilt!

– Følelsen er bra. Jeg spilte en god første kamp og vant målvaktsduellen mot den beste keeperen i ligaen i år, Sabine Engler. Fallhøyden er selvsagt stor, men lørdag blir det helt vilt. Hele Esbjerg flyr om dagen, og hallen vil være stappfull på lørdag.

Stang Sando ble hentet inn til EM i Ungarn i desember, etter at Aalvik Grimsbø ble skadet. Der fikk hun EM-gull. For noen uker siden sikret hun seg seriegull i Danmark. Nå kan det altså bli en tredje gullmedalje. Og i desember venter kanskje et nytt mesterskap: VM i Danmark.

– Det har vært en ganske stor opptur denne sesongen. Det er egentlig helt vilt.

Kan bli mer norsk suksess

Sander Sagosen

Sander Sagosen spiller for «norske» Aalborg som kan sikre seg finaleplass i DM

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ida Bjørndalen og Emily Stang Sando spiller om DM-gull lørdag. Samtidig spiller «norske» Aalborg med Sander Sagosen, Håvard Tvedten og Ole Erevik returkamp mot Kolding i DM-semifinale.

Det er deilig å være norsk håndballspiller i Danmark.

– Jeg har hatt et utrolig førsteår her. Jeg ble satset på med en gang, har fått mye ansvar, og spiller omtrent hele kampen hver gang. Uansett hvordan det går så er jeg veldig fornøyd med debutsesongen i Danmark. Jeg vet jeg har valgt riktig, sier Sagosen etter den siste treningen før returoppgøret mot Kolding lørdag.

Sagosen opplevde også sitt livs største øyeblikk med landslaget for noen uker siden da Norge slo Kroatia.

– Sesongen har vært en eneste stor opptur, sier Sagosen.

Debutantene i Danmark har allerede markert seg.

Kanskje kan de begge ta med seg gull hjem på sommerferie.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal