NRK Meny
Normal

Kan få psykologhjelp døgnet rundt

Sykdom, søvnproblemer eller feil fokus? De norske OL-utøverne kan få hjelp fra idrettspsykologer døgnet rundt i Vancouver.

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø opplevde mange norske 'stang-ut' i Torino-OL. I Vancouver stiller Norge med hele fire idrettspsykologer.

Foto: Erik Johansen / Scanpix

Den norske OL-troppen består ikke bare av 98 utøvere, men også 68 personer i støtteapparatet. Hele fire av disse er idrettspsykologer. Lærdom fra Torino-OL har ført til at det satses mer enn tidligere på mental hjelp til OL-utøverne.

- Dette er en prosess som startet i Torino. Vi så at flere utøvere brukte denne kompetansen i det daglige, og nå er både dette feltet og andre integrert inn i selve gjennomføringen av OL. Man skal ha de samme trygghetsfaktorene som ellers, forklarer toppidrettssjef Jarle Aambø til NRK.

Kjetil Andre Aamodt

Kjetil Andre Aamodt gledet mange nordmenn med sitt gull i Torino. Slike bilder håper vi å se mange av fra Vancouver.

Foto: Charles Krupa / Scanpix/AP

Anne Marte Pensgaard er ansvarlig for idrettspsykologteamet som skal bistå de norske utøverne i Vancouver. Med seg har hun Brit Tajet-Foxel, Frank Abrahamsen og Nicolas Lemyre.

24 timers service

Pensgaard lover at teamet er tilgjengelige døgnet rundt om noen skulle trenge hjelp.

- I OL er vi på jobb 24 timer om dagen fra vi kommer til vi reiser hjem. Vi skal til enhver tid være tilgjengelige for utøvere eller trenere, sier hun til NRK.

Det gjelder også om det så er midt på natten. Ifølge Pensgaard har det skjedd tidligere.

- Ikke så mange ganger, men det har hendt. Det kan være snakk om søvnproblemer eller andre ting man tenker på, og som man vil skifte fokus på, forteller Pensgaard.

- God respons

Skuffende gullfangst i Torino førte til en grundig gjennomgang i etterkant, der blant annet det mentale var en av faktorene.

- Vi jobbet med endringer og utvikling fram til Beijing-OL, der vi hadde med tre idrettspsykologer. Vi fikk respons fra utøvere og trenere på at det fungerte bra, og nå bygger vi videre på det, sier Aambø.

Både Olympiatoppens sjef og idrettspsykolog Pensgaard har god tro på et langt morsommere vinter-OL for Norge denne gangen enn i Torino for fire år siden.

- Jeg har stor tro på at vi skal bite godt fra oss i år, sier Pensgaard.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal