Verdens mest slitne på 2488 år

Han var mester i å ta ut alt, men aldri har Bjørn Dæhlie vært så sliten som etter femmila i Nagano.

En fullstendig utslitt Bjørn Dæhlie går i mål på femmila i Nagano.

Bjørn Dæhlie kom akkurat over målstreken før han segnet om etter femmila i Nagano.

En helt utslitt Bjørn Dæhlie titter opp på måltavlen etter femmila i Nagano.

En helt utslitt Bjørn Dæhlie titter opp på måltavlen etter femmila i Nagano. Niklas Jonsson, som tok sølv, ligger allerede i målområdet.

Bjørn Dæhlie var sliten allerede før start på femmila i Nagano-OL i 1998.

Han hadde allerede vunnet to gull og ett sølv i Nagano, men til femmila var han avskrevet før start.

Alsgaard var navnet som var på alles lepper i forkant av løpet, han hadde imponert stort ved å ta igjen 23,6 sekunder på nettopp Bjørn Dæhlie på 15 kilometer jaktstart.

For Dæhlies vedkommende var det ingen som trodde på suksess, selv ga han tydelig uttrykk for at han bare ønsket å fullføre.

Ble tatt igjen

Dæhlie startet som nummer tre i løpet, og ble raskt tatt igjen av østerrikske Christian Hoffmann på startnummeret bak.

Dratt frem av Hoffmann tok så de to igjen svenske Niklas Jonsson på startnummer to.

De tre gikk sammen lenge og det ble etterhvert klarere og klarere at de tre kom til å fordele medaljene seg i mellom.

Dæhlie dro

Niklas Jonsson har akkurat krabbet bort for å omfavne Bjørn Dæhlie.

Niklas Jonsson har akkurat krabbet bort for å omfavne Bjørn Dæhlie etter femmila.

Etter rundt tre mil måtte Hoffmann slippe de to skandinavene og Dæhlie overtok drajobben.

Ved passering drøyt 40 kilometer var Jonsson oppe i teten, men Dæhlie hang seg på bakskiene.

Alle kunne se at nordmannen var klart mer sliten enn svensken, men Dæhlie nektet å slippe før det stod igjen litt under to kilometer.

På de siste to kilometerne gikk Dæhlie på ren vilje og tapte litt over ett sekund per 100 meter til svensken.

Da Dæhlie slet på de siste meterene inn mot mål lå en utkjørt Niklas Johnson og fulgte kampen mot klokka.

Mest slitne siden Pheidippides

Bjørn Dæhlie med de fire medaljene, tre gull og et sølv, han vant i Nagano-OL.

Ikke siden Pheidippides ropte ut sitt "Vi seiret" og falt død om etter slaget ved Marathon i år 490 f. Kr. har noen falt sammen på samme måte som Dæhlie da han hadde krysset mållinjen i Nagano.

I motsetning til Pheidippides levde Dæhlie, og han klarte å løfte hodet og se at han hadde slått Jonsson med 8,1 sekund før han på nytt sank sammen.

Der ble tidenes vinterolympier liggende i flere minutter, før han etterhvert fikk et teppe rundt seg og kom seg på bena.

Rennet skulle vise seg å bli Bjørn Dæhlies siste OL-løp, ettersom en skade tvang ham til å legge opp sommeren 2000.

Flest medaljer i vinter-OL (rangert etter gull)

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)