NRK Meny
Normal

Kan bli stor norsk dag i bakken

Med Aksel Lund Svindal i storform og favorittøvelsen til Kjetil Jansrud kan det bli norsk fullklaff i storslalåmbakken.

Kjetil Jansrud i Super-G under OL

Kjetil Jansrud kan fort bli et nytt navn i gulloversikten etter dagens storslalåmrenn.

Foto: Fabrice Coffrini / Scanpix/AFP

NRK-kommentator Lars Lystad

NRK-kommentator Lars Lystad har tro på de norske før storslalåmrennet.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Hittil har det vært Aksel Lund Svindal som har vært den norske medaljesankeren i de canadiske alpinbakkene.

Les: Sølv til Aksel
Les: Gull til Aksel: – Dette var kult!

I storslalåm kan derimot Kjetil Jansrud slå til mener NRKs kommentator.

– Han fikk to pallplasseringer i de to siste rennene før OL, og har vist veldig god form i mesterskapet så langt. I superkombinasjonen ble han nummer ni, og i Super-G kunne det fort blitt medalje. Han er i form og veldig sugen, så dette blir spennende, sier kommentator Lars Lystad.

Jansrud har storslalåm som sin favorittøvelse, og ligger på en en femteplass i verdenscupen . Allerede før lekene startet pekte NRKs ekspertkommentator og tidligere gullgrossist Kjetil André Aamodt på ham som en medaljekandidat.

Aamodt spådde da dobbelt norsk med Jansrud på toppen av pallen.

Hittil har den tidligere toppalpinisten truffet ganske godt med sine tips, og faktisk fått litt bedre uttelling enn forventet. Han tippet bronse til Aksel Lund Svindal i utfor, der ble det sølv, og traff helt med sitt tips om gull i Super-G.

Les: NRK-ekspertene tror på 13 gull

– Jeg kan ikke se hvem som skal slå de to norske i storslalåm, sa Kjetil André Aamodt til NRK før OL.

Litt sliten Aksel kan likevel slå til

Aksel med OL-gullet

Det kan fort ble enda en medalje for en Aksel Lund Svindal i storform hvis alt klaffer.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

At både Jansrud og Lund Svindal kan slå til er heller ikke noe Lystad ser bort fra nå som lekene er i gang.

– Jeg tror sjansene er veldig bra både for Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Aksel er i form og veldig fokusert og må helt klart regnes med, sier kommentator Lystad før de norske setter utfor løypa.

Signalene fra den norske leiren tyder derimot på at Lund Svindal merker kjøret under OL som en av de mest profilerte alpinistene.

– Han merker nok kjøret for han er en som alltid vil stille opp for både media og tilhengere. Mandag har han derimot blitt litt skjermet og bare trent med laget og prøvd å spare litt energi, sier Lystad som mener den norske toppalpinisten er så flink til å mobilisere når det gjelder at han likevel har gode sjanser i rennet.

Både Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud starter tidlig, og vil være blant løperne som kjører i første pulje. Noe som kan være en fordel.

Les: Startliste storslalåm menn 1. omgang

– Det har vært veldig fint vær de siste dagene, men nå er det meldt nedbør i området. Mest sannsynlig er rennet over før nedbøren kommer, men det kan også få innvirkning på rennet, forteller Lystad som har fått med seg startlista for rennet.

Konkurrenter som bare har vist seg på trening

Men selv om de norske har gode sjanser betyr det ikke at de bare kan hente medaljene uten konkurranse.

Blant de argeste konkurrentene i storslalåm er flere spesialister som ennå ikke har vist seg i konkurranse under OL.

– Blant annet stiller Italia med Massimiliano Blardone og Davide Simoncelli som hittil bare har ligget og trent i OL-løypa, sier Lystad og viser til to utøvere som ikke kjører noen av de andre alpine øvelsene og hittil ligger på henholdsvis 2. og 7. plass i slalåmverdenscupen.

Bode Miller feirer gull i superkombinasjonen

Bode Miller har ikke vist seg på så mange storslalåmrenn hittil i år, men i OL-løypene har han helt klart vist seg.

Foto: Leonhard Foeger / Scanpix/Reuters

Lystad peker også på flere østerrikere og amerikanere som sterke kort, og vanskelige konkurrenter for de norske om medaljene.

– Det er egentlig mange medaljekandidater. Marchel Hirscher fra Østerrike er nok den beste. Han stod over Super-G, og sparte seg til storslalåmen. Ted Liggety fra USA leder verdenscupen i denne øvelsen og er en vi klart må se opp for.

I tillegg til Liggety som har gjort det sterkt i storslalåm hittil denne sesongen mener Lystad at slik formen er for Bode Miller nå kan han ikke helt avskrives som en mulig overraskelse.

Les: Aksel ut, gull til Miller

– Han har ikke tatt et eneste poeng i storslalåmcupen hittil, men har heller ikke stilt i så mange renn. Miller kan slå til siden han er i kjempeform, men det vil i så fall være en lite overraskelse. Likevel er mange spent på om han kan ta flere medaljer, sier Lystad.

Siste nytt

 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Muller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag