NRK Meny
Normal

Kamelene langrennsleiren må svelge

Uttaket av skiskytter Emil Hegle Svendsen til VM på ski har ført til at langrennsledelsen har måttet bite i seg mye av det de tidligere har sagt.

Åge Skinstad

Øverste sjef for langrennslandslaget, Åge Skinstad.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Uttaket av Emil Hegle Svendsen er langt fra noe nederlag for langrennsmiljøet, sier Åge Skinstad til NRK.

Det er imidlertid hevet over tvil at Skinstad og hans lederteam har vært nødt til å inngå en del kompomisser frem mot den nåværende VM-troppen, som altså inneholder en skiskytter.

1. Skiskytter – mot egen vilje?

Både ledelse og løpere har relativt tett opp mot gårsdagens uttak uttalt at langrennslaget klarer seg uten skiskyttere – også på VM-stafetten. Det har innad i langrennsleiren blitt stilt spørsmål ved hvor sterke skiskytterne egentlig er. Les flere saker her:

Emil Hegle Svendsen

Skiskytter Emil Hegle Svendsen.

Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Men - mangelen på resultater fra aktuelle langrennsløpere gjorde at landslagsledelsen til slutt måtte ta ut en skiskytter.

– Vi følte vi ikke hadde god nok dekning på fristilsetapper, og da ble Emil vurdert som det beste alternativet fra skiskyting. Derfor er han tatt ut, og det er ingen uenighet rundt dette, sier Skinstad til NRK tirsdag.

2. - Burde gått spesiallangrenn

Det har blitt omtalt som «en fordel» at en skiskytter beviser sin kapasitet gjennom å gå spesiallangrenn for å kvalifisere seg til VM-troppen. Hegle Svendsen har gått ett spesiallangrenn denne sesongen, på Beitostølen i november. Der ble han slått av langrennsløpere som Geir Ludvig Aasen Ouren, Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen. Likevel ble han tatt ut til ski-VM.

– Vi har en begrunnet mistanke om at de beste skiskytterne også er god nok til å hevde seg også mot langrennsløpere, sier Skinstad.

Frem mot et mesterskap er det naturlig med flere tøffe treningsøkter, for å toppe formen. Ideelt sett ville Skinstad ha arrangert et testløp mellom Emil Hegle Svendsen, Tord Asle Gjerdalen og Sjur Røthe - for å se hvem som er best.

– Ja, vi skulle gjerne sett at vi kunne gjort det. Men de kommer til å forberede seg forskjellige steder, Sjur i Italia, Tord for det meste i Norge, og Emil delvis i USA. Så vi klarer faktisk ikke å samle dem, sier landslagssjefen.

3. Endret dato for stafettuttaket

Konflikten rundt skiskytterledelsens krav om startgaranti på stafetten i Holmenkollen ga ikke Skinstad seg på. Han sa at laget tas ut under VM, og at uttaket kunne drøye til 1. mars. Dette modererte han til 27. februar etter press fra skiskytterledelsen, slik at Hegle Svendsen kan rekke hele VM i Russland dersom han vrakes til Kollen-stafetten.

4. Må fikse privatfly

Skiskytterleiren krevde en raskest mulig transport av Emil Hegle Svendsen til Sibir dersom han skulle gå i Holmenkollen. Derfor har skiforbundet vært nødt til å leie eget charterfly til, ifølge VG, mellom 150.000 og 300.000 kroner. Dette for å kunne frakte Hegle Svendsen fra Oslo til Khanty-Mansijsk sporenstreks etter stafetten i Holmenkollen fredag 4. mars. Dagen etter er det VM-sprint i Sibir, og den skal Svendsen rekke. Dersom han vrakes til Kollen-stafetten, tar han vanlig rutefly til Sibir, og rekker hele skiskytter-VM.

– Det koster mer enn å fly med et vanlig rutefly, ja, men prisen overgår ikke verdien av et eventuelt stafettgull i Holmenkollen, sier Skinstad.

5. Femmilskravet som falt bort

Dersom en skiskytter skulle tas ut i VM-troppen til folkefesten i Holmenkollen, måtte han også regne med gå femmila samme sted to dager senere. Dette sa langrennsledelsen ved Vidar Løfshus til NRK i midten av januar. En slik ordning ville ha spolert skiskytter-VM for Hegle Svendsen. Som kjent vil skiskytteren sendes rett til Khanty-Mansijsk så snart som overhodet mulig, enten etter stafetten eller noen dager tidligere dersom en langrennsløper skal gå 3. etappe.

Dermed er femmilskravet falt bort.

– Det var et klart ønske fra trenerne at alle i troppen stilte seg til disposisjon på de øvelsene de er spesialister på, sier Skinstad.

PS! Bortfallet av femmilskravet kan føre til at Norge må bruke minst én sprinter på femmila.

6. Fikk ikke førstevalget

Etter det NRK erfarer var Lars Berger førstevalget om en skiskytter skulle tas ut i langrennstroppen til VM. Han gikk en sterk 3. etappe for langrennsgutta i OL i Vancouver, der det ble sølv etter at Odd-Bjørn Hjelmeset fikk is i rubben på etappen før. Han var også med på å sikre stafettgull i Oberstdorf i 2005 og Sapporo i 2007, og har i tillegg individuelt gull på 15 kilometer fri teknikk fra 2007-VM. Han har, med andre ord, langt bedre dokumenterte resultater fra spesiallangenn enn Hegle Svendsen. Men - Lars Berger har sagt nei til å gå VM på ski.

Siste nytt

 • Målløs Zlatan i nytt LA-tap

  LA Galaxy røk på sesongens tredje tap da det ble 0–2 hjemme mot Atlanta United natt til søndag norsk tid.

  Zlatan Ibrahimovic og Ola Kamara spilte hele kampen på topp, men maktet ikke å overliste Atlanta-keeper Brad Guzan.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Frederic J. Brown / AFP
 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: London Marathon
Sportssøndag: London Marathon
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen