Hopp til innhold

Kamelene langrennsleiren må svelge

Uttaket av skiskytter Emil Hegle Svendsen til VM på ski har ført til at langrennsledelsen har måttet bite i seg mye av det de tidligere har sagt.

Åge Skinstad

Øverste sjef for langrennslandslaget, Åge Skinstad.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Uttaket av Emil Hegle Svendsen er langt fra noe nederlag for langrennsmiljøet, sier Åge Skinstad til NRK.

Det er imidlertid hevet over tvil at Skinstad og hans lederteam har vært nødt til å inngå en del kompomisser frem mot den nåværende VM-troppen, som altså inneholder en skiskytter.

1. Skiskytter – mot egen vilje?

Både ledelse og løpere har relativt tett opp mot gårsdagens uttak uttalt at langrennslaget klarer seg uten skiskyttere – også på VM-stafetten. Det har innad i langrennsleiren blitt stilt spørsmål ved hvor sterke skiskytterne egentlig er. Les flere saker her:

Emil Hegle Svendsen

Skiskytter Emil Hegle Svendsen.

Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Men - mangelen på resultater fra aktuelle langrennsløpere gjorde at landslagsledelsen til slutt måtte ta ut en skiskytter.

– Vi følte vi ikke hadde god nok dekning på fristilsetapper, og da ble Emil vurdert som det beste alternativet fra skiskyting. Derfor er han tatt ut, og det er ingen uenighet rundt dette, sier Skinstad til NRK tirsdag.

2. - Burde gått spesiallangrenn

Det har blitt omtalt som «en fordel» at en skiskytter beviser sin kapasitet gjennom å gå spesiallangrenn for å kvalifisere seg til VM-troppen. Hegle Svendsen har gått ett spesiallangrenn denne sesongen, på Beitostølen i november. Der ble han slått av langrennsløpere som Geir Ludvig Aasen Ouren, Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen. Likevel ble han tatt ut til ski-VM.

– Vi har en begrunnet mistanke om at de beste skiskytterne også er god nok til å hevde seg også mot langrennsløpere, sier Skinstad.

Frem mot et mesterskap er det naturlig med flere tøffe treningsøkter, for å toppe formen. Ideelt sett ville Skinstad ha arrangert et testløp mellom Emil Hegle Svendsen, Tord Asle Gjerdalen og Sjur Røthe - for å se hvem som er best.

– Ja, vi skulle gjerne sett at vi kunne gjort det. Men de kommer til å forberede seg forskjellige steder, Sjur i Italia, Tord for det meste i Norge, og Emil delvis i USA. Så vi klarer faktisk ikke å samle dem, sier landslagssjefen.

3. Endret dato for stafettuttaket

Konflikten rundt skiskytterledelsens krav om startgaranti på stafetten i Holmenkollen ga ikke Skinstad seg på. Han sa at laget tas ut under VM, og at uttaket kunne drøye til 1. mars. Dette modererte han til 27. februar etter press fra skiskytterledelsen, slik at Hegle Svendsen kan rekke hele VM i Russland dersom han vrakes til Kollen-stafetten.

4. Må fikse privatfly

Skiskytterleiren krevde en raskest mulig transport av Emil Hegle Svendsen til Sibir dersom han skulle gå i Holmenkollen. Derfor har skiforbundet vært nødt til å leie eget charterfly til, ifølge VG, mellom 150.000 og 300.000 kroner. Dette for å kunne frakte Hegle Svendsen fra Oslo til Khanty-Mansijsk sporenstreks etter stafetten i Holmenkollen fredag 4. mars. Dagen etter er det VM-sprint i Sibir, og den skal Svendsen rekke. Dersom han vrakes til Kollen-stafetten, tar han vanlig rutefly til Sibir, og rekker hele skiskytter-VM.

– Det koster mer enn å fly med et vanlig rutefly, ja, men prisen overgår ikke verdien av et eventuelt stafettgull i Holmenkollen, sier Skinstad.

5. Femmilskravet som falt bort

Dersom en skiskytter skulle tas ut i VM-troppen til folkefesten i Holmenkollen, måtte han også regne med gå femmila samme sted to dager senere. Dette sa langrennsledelsen ved Vidar Løfshus til NRK i midten av januar. En slik ordning ville ha spolert skiskytter-VM for Hegle Svendsen. Som kjent vil skiskytteren sendes rett til Khanty-Mansijsk så snart som overhodet mulig, enten etter stafetten eller noen dager tidligere dersom en langrennsløper skal gå 3. etappe.

Dermed er femmilskravet falt bort.

– Det var et klart ønske fra trenerne at alle i troppen stilte seg til disposisjon på de øvelsene de er spesialister på, sier Skinstad.

PS! Bortfallet av femmilskravet kan føre til at Norge må bruke minst én sprinter på femmila.

6. Fikk ikke førstevalget

Etter det NRK erfarer var Lars Berger førstevalget om en skiskytter skulle tas ut i langrennstroppen til VM. Han gikk en sterk 3. etappe for langrennsgutta i OL i Vancouver, der det ble sølv etter at Odd-Bjørn Hjelmeset fikk is i rubben på etappen før. Han var også med på å sikre stafettgull i Oberstdorf i 2005 og Sapporo i 2007, og har i tillegg individuelt gull på 15 kilometer fri teknikk fra 2007-VM. Han har, med andre ord, langt bedre dokumenterte resultater fra spesiallangenn enn Hegle Svendsen. Men - Lars Berger har sagt nei til å gå VM på ski.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal