Hopp til innhold

Kamara-dobbel sendte Norge nærmere EM

NIKOSIA/OSLO (NRK): 2-0-seieren over Kypros betyr at Norge vinner sin gruppe i nasjonsligaen og tar med seg fordeler på veien mot et mulig EM-sluttspill i 2020.

Ola Kamara

SVEVDE: Her feirer tomålsscorer Ola Kamara med Håvard Nordtveit på ryggen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er veldig, veldig gøy. Det var hæla i taket (i garderoben). Det var veldig god stemning. Vi er ikke i et EM, men nå har vi enda større sjanse til å komme dit, sier Rune Jarstein til NRK.

Sisteskansen måtte glise da lagkamerater jublet bak ham under intervjuet.

Lars Lagerbäck var som vanlig sindig, men svensken innrømmet at det nok blir «litt is i glasset» etter sin desidert viktigste kamp, og seier, som Norge-sjef.

All tvil ble feid til side da grupperival Bulgaria snublet hjemme mot Slovenia (1-1).

Gruppeseieren gir Norge to fordeler på veien mot et EM-sluttspill i 2020:

  • Norge får nå en ekstra sjanse til å nå EM gjennom et omspill (se faktaboks) hvis EM-billetten ikke sikres i den ordinære kvalifiseringen, som starter våren 2019.
  • Seieren betyr også at Norge havner i pott 3 istedenfor pott 4 når gruppene i EM-kvalifiseringen trekkes 2. desember. Det er ti lag i hver av de 6 pottene, og de ti beste ligger altså i pott 1.

Praktmål

Utgangspunktet før mandagens kamp var at Norge måtte slå Kypros hvis Bulgaria slo gruppejumbo Slovenia.

Og etter en tam halvtime sendte Ola Kamara Norge i ledelsen etter et praktfullt angrep. Håvard Nordtveit slo en strålende bakromspasning til Omar Elabdellaoui, som løp seg fri i boksen.

Høyrebacken headet ballen inn foran mål, hvor en helt fri Kamara enkelt satte inn ledermålet:

1-0: Ola Kamara var sist på ballen etter et nydelig angrep fra Norge.

Samme mann var på rett sted også like etter pause. En corner fra Ole Selnæs gikk gjennom feltet, og på bakre stolpe bredsidet Kamara inn 2-0-scoringen.

– Opp fra asken

Norge kom til flere store sjanser etter pause. Kamara kunne fort, hvis han hadde avsluttet selv, hatt flere mål i protokollen.

– Kamara sto opp fra asken. Det var ikke all verden til kamp fra ham sist, men det var tydeligvis riktig å la han starte igjen. Han var mye mer involvert i spillet, sier NRKs ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Ved siden av Kamara leverte særlig Selnæs nok en solid kamp på midtbanen.

– Selnæs har tatt meget godt vare på sjansen sin, og han har faktisk spilt Sander Berge ut av laget, sier Skjønsberg.

2-0: Ola Kamara sørget for den viktige 2-0-scoringen, som langt på vei sikret Norge gruppeseieren.

Mulige motstandere i omspillet

Gitt at ingen i divisjon C går til EM gjennom den ordinære kvalifiseringen, vil omspillet bestå av de fire gruppevinnerne.

Det er kun Norge og Finland som allerede har vunnet gruppen. Enten Israel eller Skottland vinner gruppe 1, og her står begge lag med seks poeng før lagene møtes i Glasgow tirsdag kveld.

Serbia (11 poeng) møter gruppejumbo Litauen (0 poeng) tirsdag kveld, og vil etter alle solemerker vinne gruppe 4 foran Romania (9 poeng) og Montenegro (7 poeng).

Montenegro tar imot rumnerne i Skopje tirsdag kveld.

Men motstanderen kan altså bli en helt annen når den ordinære EM-kvalifiseringen er unnagjort.

Det mest sannsynlige scenariet er at en gruppevinner blir erstattet av en gruppetoer eller -treer, men hvis «for mange» nasjoner kvalifiserer seg i den aktuelle divisjonen, kan omspillsplassen gis til en nasjon fra en divisjon lavere eller høyere.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås og Per Svela hentes av Gjert Ingebrigtsen etter løpet i Huelva

Nordås hentet av Gjert Ingebrigtsen etter seieren: – En trist sak for alle parter

Narve Gilje Nordås sier han kan fortsette trenersamarbeidet med Gjert Ingebrigtsen selv om det har blitt ut tiltale mot treneren. Tirsdag kveld forlot de stadion sammen.

Siste nytt

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen venter sitt første barn

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen (37) avslører på Instagram at hun er gravid. På flere bilder viser hun synlig fram babymagen.

    «Vi utvider flokken», skriver den tidligere langrennsstjernen i innlegget.

    Hun har lagt ved flere bilder der hun er ute på tur med kjæresten Ingeborg Djupnes. På det ene peker samboeren mot Jacobsens voksende mage.

    Under innlegget strømmer gratulasjonene inn. Den tidligere golfstjernen Suzann Pettersen er blant dem som har sendt sine lykkønskninger.

    Jacobsen slo gjennom for fullt med VM-gullet i sprint i Sapporo i 2007. Bare uker tidligere hadde hun tatt sin første pallplass i verdenscupen. Det skjedde i sprint i Otepää i Estland.

    Hennes siste verdenscuprenn ble på hjemmebane i Holmenkollen i mars 2020.

    I 2018 var hun med på det norske laget som tok OL-gull i stafett i Pyeongchang. To stafettgull har det også blitt i VM-sammenheng.

    Individuelt har hun to VM-sølv og fem VM-bronser på merittlisten. Jacobsen har også vært på pallen i verdenscupen 56 ganger.

    Etter den aktive karrieren har Jacobsen vært langrennsekspert for NRK og sittet som leder av utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. (NTB)

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Red Bull bekrefter: Newey forlater laget

    Det skriver Formel 1-laget på sine nettsider.

    Adrian Newey er sjeftekniker på laget, og er av mange regnet som hjernen bak en av de mest dominante bilene i Formel 1-historien.

    Red Bull har knust resten av Formel 1-sirkuset de siste sesongene, og er på vei til å vinne både førermesterskapet og kontruktørmesterskapet denne sesongen også. Newey har vært i Red Bull i nesten 20 år.

    – Hans visjon og briljans har hjulpet oss til 13 titler på 20 sesonger, sier Red Bull-sjef Christian Horner.

    Flere medier, blant annet BBC og tyske AMuS meldte i forrige uke at Newey slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndteringen av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

Sendeplan

Kl. Program Kanal