Hopp til innhold

Her er videoen som viser Sundby-jukset

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Videobilder viser at juryen gjorde rett i å diske Martin Johnsrud Sundby.

Sundby disket i NM.

JUKSET: Videobilder av hendelsen viser tydelig at Martin Johnsrud Sundby tar fire skøytetak med sin venstrefot gjennom en sving under fredagens 15-kilometer. Video med tillatelse fra Norges Skiforbund.

Martin Johnsrud Sundby var kraftig misfornøyd etter at han ble diskvalifisert under sesongåpningen på Beitostølen fredag.

Etter et langt jurymøte kom juryleder Torbjørn Broks Pettersen med følgende begrunnelse på hvorfor Sundby, Daniel Myrmæl Helgestad og Tim Tscharnke ble diskvalifisert:

– Det var tydelige skøytetak med venstrefot for å ta en sving mot høyre. Istedenfor å gå ryddig gjennom som alle andre, så la de ekstra vekt på venstrefoten.

Martin og jurylederen

UENIG: Martin Johnsrud Sundby mener det var en helt feil avgjørelse å diskvalifisere han. Juryleder Torbjørn Broks Pettersen sier det var ingen diskusjon innad i juryen, og at det ikke var tvil om at Sundby og to andre brøt reglene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Skjedde i en sving

Broks Pettersen forteller at alle tre skal ha blitt tatt for juks på samme sted.

– Det var en sving ganske nærme det høyeste punktet hvor det var satt spor gjennom svingen.

– Men når det er 143 mann som går gjennom svingen fire ganger hver, og det er tre stykker som tydelig utmerker seg ved å legge ekstra vekt på venstrefoten for å øke farten gjennom svingen, så reagerer vi, legger jurylederen til.

Med 143 løpere på start, blir det sporene løste. Broks Pettersen mener Sundby og de to andre utnyttet seg av dette.

– De utnyttet det faktum at sporet var ødelagt til å akselerere gjennom svingen, sier han.

Han forteller at alle i juryen var enig i avgjørelsen.

– Det var ingen diskusjon innad i juryen. De tre løperne utpekte seg veldig sammenlignet med de andre 140 løperne.

– Ville også blitt disket i fjor

Broks Pettersen

JURYLEDER: Alle ville snakke med juryleder Torbjørn Broks Pettersen etter 15-kilometeren fredag.

Foto: Arild Andersen / NRK

Jurylederen er opptatt av at Sundby ville blitt disket for den samme forseelsen om han hadde gjort det samme i fjor.

– Reglementet for hva som er klassisk skiteknikk har ikke endret seg så mye. Det som er nytt i år er juryens mulighet til å reagere uten først å snakke med utøverne, forteller han.

– Juryens arbeid har blitt enklere. Vi trenger ikke snakke med løperne. Men når man disker vinneren med så mye media til stede blir det litt ekstra arbeid.

– Har det blitt strengere i år?

– Jeg føler ikke at vi er ekstra strenge på i dette år. Det var et litt slingrete spor. Det var mange som var litt uryddige i ganglaget. Men når de faktisk prøver å holde seg med samlet bein så aksepterer vi at det er på grunn av sporet. Men de tre som ble disket prøvde ikke engang.

Hvordan vil dette fungere i verdenscupen?

– Jeg tror det kommer til å fungere på den måten at juryen kommer til å ta veldig kjappe og forhåpentligvis riktige avgjørelser. Vi ønsker å beskytte den klassiske skiteknikken, avslutter jurylederen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal