NRK Meny
Normal

John Nunns Chess Puzzle Book

John Nunn ”Chess Puzzle Book” er ute i ny versjon. Til mer hodebry enn noen sinne!

John Nunn

John Nunns Chess Puzzle Book

Ny bok:
John Nunns Chess Puzzle Book, ny utgave
Gambit forlag

John Nunn er en av Storbritannias beste spillere gjennom tidene, og var i sine glansdager blant de 10 beste i verden. Han har de senere år markert seg som den store løser og komponist av sjakkproblem. I februar vant han det britiske mesterskapet i problemløsing (sjakkproblemer), en gren han også har vunnet VM i tidligere (2004 og 2007).

Nå er han aktuell med nyutgivelsen av sin ”Chess Puzzle Book”. Dette er ikke en bok med sjakkproblem i klassisk forstand (Hvit trekker og setter matt), men en bok smekkfull av kombinasjonsoppgaver som går mer i dybden.

Det som er nytt i forhold til den gamle boken, er at det er fylt på med 50 nye oppgaver samt at løsningsdelen er forbedret, med bruk av mange flere diagrammer enn i den første versjonen.

Problemene er delt i vanskelighetsgrad 1-5. 1 er lett, og 5 er, vel, ikke like enkelt. For hver oppgave følger et hint, dersom du står fast.

Ikke enkelt

Som en vanlig norsk klubbspiller med mine 1750 ratingpoeng, blir jeg ofte sittende å se dumt på diagrammene. Oppgavene er gjerne så vanskelige at du aller helst bør sette opp brett og brikker for å klare dem. Noen trøst fra forfatteren selv får jeg heller ikke.

Verdensmester i problemsjakk – John Nunn

Verdensmester i problemsjakk – John Nunn

- Jeg vil tro de fleste oppgavene i boken er alt for vanskelige for deg, i alle fall til å begynne med. Men du kan jo prøve å se på hintene jeg har skrevet, så klarer du kanskje noen av dem, sier Nunn. Du vil nok klare de med vanskelighetsgrad 1 og 2, sikkert også uten hjelp. Etter hvert kan du prøve deg på 3. 4 og 5 får du heller spille gjennom.

Takk skal du ha! Men han har nok rett. Dette er virkelig en bok å bryne seg på. Kun et fåtall av oppgavene er klassiske ”matt i 3 trekk” oppgaver, på de fleste må du kanskje regne 10 trekk fremover.

Nunn har brukt årevis på å samle sammen oppgavene i boken.

- Når jeg ser en stilling jeg finner spennende, enten over brettet, på nett eller hvor det måtte være, så skriver jeg det ned. Slik har jeg opparbeidet meg et stort lager av potensielle problemer for en bok. Så må jeg sile ut de som er alt for vanskelige. Joda, mange av problemene i boka er svært vanskelige, men stillinger du kan komme ut for over brettet er som regel mye vanskeligere!

Men det er ikke slik at ethvert sjakkparti inneholder en sjakkoppgave. Posisjonelle partier har sjeldent mye å by på for en som skriver en bok som denne, selv om det kan være mye å lære også der.

- Det er vanskelig å lære seg godt posisjonspill, men taktisk tenkning er lettere å trene opp. Det er derfor denne boken kan hjelpe deg å bli en bedre sjakkspiller, sier Nunn

Norsk perle

Skal vi dra fram et eksempel fra boken, så får vi ta en av de jeg klarte selv..
Ekstra morsomt er det selvsagt at eksempel er hentet fra et parti hvor en nordmann er helten.

I 2007 slo 14-årige Even Thingstad den amerikanske stormesteren Nick de Firmian under Arctic Chess Challenge i Tromsø. Nunn er ikke helt sikker på hvordan han fikk med seg dette partiet, men følgende kombinasjon er med i boken (vanskelighetsgrad 1).

Svart trekker og slår en stormester:

Thingstad - de Firmian

Som Nunn skriver: Til denne oppgaven trenger du ingen hint!

Lykke til!

Even Thingstad selv synes det er morsomt at partiet hans er med i boka. Dette er uten tvil hans beste enkeltresultat og hans største skalp så langt i karrieren.

Om partiet sier han:
- Jeg spilte bra til å begynne med, men etter hvert ble jeg stående dårlig. Firmian så ut til å kjede seg, og han regnet vel med å vinne ganske lett. Han ble ganske irritert da jeg ofret dama! Han reiste seg og gikk, uten å skrive under på spilleskjemaet eller takke for partiet. Men vi fikk tak i ham til slutt!

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio