Hopp til innhold

John Nunns Chess Puzzle Book

John Nunn ”Chess Puzzle Book” er ute i ny versjon. Til mer hodebry enn noen sinne!

John Nunn

John Nunns Chess Puzzle Book

Ny bok:
John Nunns Chess Puzzle Book, ny utgave
Gambit forlag

John Nunn er en av Storbritannias beste spillere gjennom tidene, og var i sine glansdager blant de 10 beste i verden. Han har de senere år markert seg som den store løser og komponist av sjakkproblem. I februar vant han det britiske mesterskapet i problemløsing (sjakkproblemer), en gren han også har vunnet VM i tidligere (2004 og 2007).

Nå er han aktuell med nyutgivelsen av sin ”Chess Puzzle Book”. Dette er ikke en bok med sjakkproblem i klassisk forstand (Hvit trekker og setter matt), men en bok smekkfull av kombinasjonsoppgaver som går mer i dybden.

Det som er nytt i forhold til den gamle boken, er at det er fylt på med 50 nye oppgaver samt at løsningsdelen er forbedret, med bruk av mange flere diagrammer enn i den første versjonen.

Problemene er delt i vanskelighetsgrad 1-5. 1 er lett, og 5 er, vel, ikke like enkelt. For hver oppgave følger et hint, dersom du står fast.

Ikke enkelt

Som en vanlig norsk klubbspiller med mine 1750 ratingpoeng, blir jeg ofte sittende å se dumt på diagrammene. Oppgavene er gjerne så vanskelige at du aller helst bør sette opp brett og brikker for å klare dem. Noen trøst fra forfatteren selv får jeg heller ikke.

Verdensmester i problemsjakk – John Nunn

Verdensmester i problemsjakk – John Nunn

- Jeg vil tro de fleste oppgavene i boken er alt for vanskelige for deg, i alle fall til å begynne med. Men du kan jo prøve å se på hintene jeg har skrevet, så klarer du kanskje noen av dem, sier Nunn. Du vil nok klare de med vanskelighetsgrad 1 og 2, sikkert også uten hjelp. Etter hvert kan du prøve deg på 3. 4 og 5 får du heller spille gjennom.

Takk skal du ha! Men han har nok rett. Dette er virkelig en bok å bryne seg på. Kun et fåtall av oppgavene er klassiske ”matt i 3 trekk” oppgaver, på de fleste må du kanskje regne 10 trekk fremover.

Nunn har brukt årevis på å samle sammen oppgavene i boken.

- Når jeg ser en stilling jeg finner spennende, enten over brettet, på nett eller hvor det måtte være, så skriver jeg det ned. Slik har jeg opparbeidet meg et stort lager av potensielle problemer for en bok. Så må jeg sile ut de som er alt for vanskelige. Joda, mange av problemene i boka er svært vanskelige, men stillinger du kan komme ut for over brettet er som regel mye vanskeligere!

Men det er ikke slik at ethvert sjakkparti inneholder en sjakkoppgave. Posisjonelle partier har sjeldent mye å by på for en som skriver en bok som denne, selv om det kan være mye å lære også der.

- Det er vanskelig å lære seg godt posisjonspill, men taktisk tenkning er lettere å trene opp. Det er derfor denne boken kan hjelpe deg å bli en bedre sjakkspiller, sier Nunn

Norsk perle

Skal vi dra fram et eksempel fra boken, så får vi ta en av de jeg klarte selv..
Ekstra morsomt er det selvsagt at eksempel er hentet fra et parti hvor en nordmann er helten.

I 2007 slo 14-årige Even Thingstad den amerikanske stormesteren Nick de Firmian under Arctic Chess Challenge i Tromsø. Nunn er ikke helt sikker på hvordan han fikk med seg dette partiet, men følgende kombinasjon er med i boken (vanskelighetsgrad 1).

Svart trekker og slår en stormester:

Thingstad - de Firmian

Som Nunn skriver: Til denne oppgaven trenger du ingen hint!

Lykke til!

Even Thingstad selv synes det er morsomt at partiet hans er med i boka. Dette er uten tvil hans beste enkeltresultat og hans største skalp så langt i karrieren.

Om partiet sier han:
- Jeg spilte bra til å begynne med, men etter hvert ble jeg stående dårlig. Firmian så ut til å kjede seg, og han regnet vel med å vinne ganske lett. Han ble ganske irritert da jeg ofret dama! Han reiste seg og gikk, uten å skrive under på spilleskjemaet eller takke for partiet. Men vi fikk tak i ham til slutt!

Siste nytt

  • Straus' Bayern München vant sjette strake seriegull

    Bayern München vant 2-1 borte mot Leverkusen og forlenget dermed rekken med seriegull i kvinnenes Bundesliga til seks.

    Seieren betyr nemlig at laget til den norske treneren Alexander Straus ikke lenger kan tas igjen foran sesongens to siste kamper. Det skiller sju poeng ned til Wolfsburg på 2.-plass.

    Bayerns kvinnelag er ubeseiret i 37 ligakamper, og de er også klare for den tyske cupfinalen, hvor de møter Wolfsburg på torsdag.

    Wolfsburg har vunnet cupen ni ganger på rad, mens Bayern kun har vunnet tittelen én gang tidligere (2012).

    Forrige sesong holdt Leverkusen Bayern til 0-0 og hindret dem da i å feire mesterskapet før sesongslutt. Denne gangen ble det raskt klart at dette ikke ville skje igjen.

    For etter bare 17 minutter sendte Georgia Stanway gjestene i ledelsen, før Linda Dallmann doblet ti minutter senere. I andre omgang reduserte imidlertid Nikola Karczewska for vertene.

    Norske Tuva Hansen startet kampen på benken, men ble byttet inn etter 71 minutter. Emilie Bragstad og Julie Jorde startet for Leverkusen, mens Synne Skinnes Hansen kom inn etter en snau times spill. (NTB)

    Bayern München trening
    Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal