Johaugs beskjed til kritikerne: – Det er ikke bare å hente gullmedaljer

SEEFELD (NRK) Kritikken var stor da de norske langrennsdamene ikke leverte stafettgull. Therese Johaug mener at man ikke kan holde på med idrett dersom man bare står øverst på pallen og at kritikere ikke må bli for kravstore i fremtiden.

VM ski 2019. langrenn stafett damer

FOR STORE KRAV: Therese Johaug mener det stilles for store krav til de norske landslagsløperne.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Ja», svarer Johaug kontant når hun får spørsmål om det stilles for store krav til de norske langrennsjentene.

– Vi er godt vant. Vi vet hva slags krav som stilles. Men det er mer en lettelse enn at man blir glad av å vinne skirenn.

FØLG FRA 11.55: Kvinnenes VM-tremil

Det sier Johaug om kravene fra det norske folk etter at stafettlaget, i særdeleshet Astrid Uhrenholdt Jacobsen, og trenerne fikk kritikk for både uttak og taktikk underveis i konkurransen som endte med svensk lag-gull, mens Norge måtte ta til takke med sølv for første gang på ti år.

– Vi må ikke bli så kravstore at det bare er gull som er godt nok. Det er kjempebra å ta en sølvmedalje. Skal man holde på med idrett når man bare står øverst på pallen, så kjenner man ikke noen glede og mestringsfølelse til slutt, sier hun til NRK.

– Alle gjorde sitt beste

– Det er viktig å dra ned forventningene noen ganger og virkelig sette pris på at man tar det gullet. Så vinner man sølv og bronse også. Det er vanvittig bra med tanke på hvor mange som går på ski, sier Johaug.

På spørsmål om hun føler at Jacobsen, etter å ha fått kritikk for taktikken på hennes tredje etappe, ble «sparket mens hun lå nede», svarer Johaug slik:

– Ja, jeg føler det. Alle gjorde sitt beste. Det er ikke noe mer vi får gjort med det. Alle gikk et kjempeløp, mener hun, som lørdag går sin siste VM-distanse med 30 kilometer i fristil sammen med Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga her i Seefeld.

VM i Seefeld 2019

FALT AV: Astrid Uhrenholdt Jacobsen klarte ikke følge tempoet til Charlotte Kalla.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Hadde ikke vært motivert uten tap

Vidar Løfshus hadde også fått med seg kritikken mot den norske leiren etter stafetten.

– Min refleksjon er at det aldri er bra nok. Vinner du for mye, så er det galt. Vinner du for lite, så er det feil også. Publikum setter nok pris på spenning, det gjør vi også, sier Løfshus.

Han forteller at hvis det hadde vært sånn at han bare kunne ta på seg «Norge-jakken» og visst at han skulle ta imot gull, så hadde han ikke vært motivert for jobben. Slik er det altså ikke. Det er stikk motsatt, mener Løfshus, som etter hvert svarer litt mer konkret på Johaugs utspill.

– Det er nok en oppgitthet over kravsmentaliteten. De skal på død og liv henge seg på når ting ikke går som man har håpet. Det er bra, det er sånn det er i sport, det.

– Når det er sagt, så er jo de som er kritikere og eksperter, de er jo der for å se ting fra en annen vinkel og gjør idretten interessant sånn sett. Det lever i hvert fall jeg godt med, sier Løfshus.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

MOTIVERT: Vidar Løfshus mener det er bra at Norge taper litt av og til.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Berget scoret årets første

  Jo Inge Berget åpnet endelig scoringskontoen i Malmös 1-1-kamp borte mot AIK.

  Torsdagens toppkamp i svensk fotball mellom Malmö og AIK var 24 minutter gammel da Berget satte hodet på et presist slått frispark fra Anders Christiansen. Ballen gikk inn via bakerste stolpe.

  Scoringen var nordmannens første i den nye Allsvenskan-sesongen. I fjor stoppet han på seks seriemål for MFF.

  Fotball, svensk eliteserie.
  Foto: Andreas Hillergren / NTB
 • Rotet bort ny Europa-sjanse

  Everton kunne ha styrket egne sjanser til å spille i Europa neste sesong, men måtte nøye seg med 0–0 borte mot Aston Villa i Premier League torsdag.

  Dermed kan europacupspill glippe for Liverpool-klubben.

  Carlo Ancelottis menn imponerte ikke stort i borteoppgjøret mot Villa, og skapte få farligheter.

  Poengdelingen gjør at åttendeplasserte Everton er forbi Arsenal på tabellen, men de blåkledde er fortsatt utenfor europaplass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Carl Recine / AP
 • Foss med sterk Giro-dag

  15.-plassen til Tobias Foss ble lyspunktet for Jumbo-Visma-laget i Giro d'Italia torsdag. Etterpå fikk nordmannen rosende omtale av lagets sportsdirektør.

  Foss var i mål 40 sekunder bak den sveitsiske etappevinneren Gino Mäder, som holdt unna for forfølgerne og sikret karrierens største triumf etter en lang dag i brudd.

  Torsdagens etappe ble ikke slik Jumbo-Visma hadde håpet på. Sammenlagthåpet George Bennett sviktet og greide ikke å henge med hovedfeltet.

  – Det Tobias viste, var en god prestasjon. Han endte ikke altfor langt bak de beste klatrerne, sier sportsdirektør Addy Engels i en uttalelse.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal