Hopp til innhold

Johaug studerte Klæbos thrillerduell mot Sundby: – Hun er ekstrem

Therese Johaug overlater ingenting til tilfeldighetene. For hva gjør verdens beste skiløper kvelden før en 15 kilometer fellesstart hun er storfavoritt til? Hun setter seg ned og studerer et to år gammelt herreløp.

nesd9D_2nhs

OVERLEGEN: Therese Johaug sekunderes av landslagstrener Ole Morten Iversen på hvor langt foran hun er resten av konkurrentene på 15 kilometeren i Lillehammer-løypene i begynnelsen av desember.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Hun tar ingenting for gitt. Hun er ekstrem, sier Pål Gunnar Mikkelsplass, en av Johaugs trenere.

– Jeg forventer at toppidrettsutøverne er der. Vi trenere kan komme med råd, men jeg håper utøverne er sugne på å plukke opp ting. Det er nok litt ujevnt på det punktet, men at Therese er der, det overrasker meg ikke, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

Leder overlegent

Denne uken ankommer Johaug Lenzerheide for å forberede seg til Tour de Ski-starten i den sveitsiske byen.

Johaug har fortsatt der hun slapp etter sist sesong. 31-åringen har vært den soleklare eneren på distanserenn på damesiden så langt.

ole morten iversen

IKKE OVERRASKET: Ole Morten Iversen er ikke overrasket over Therese Johaugs detaljarbeid.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hun leder verdenscupen overlegent etter fire konkurransehelger. Johaug står med 541 poeng totalt. Det er 145 poeng ned til Heidi Weng på andreplass.

Men bak en del av de overlegne seirene ligger det mer enn bare lange høydeopphold, sykdomsfrie perioder, og utallige treningstimer.

Storfavoritt

Under verdenscuphelgen i Davos for snaue to uker siden, snakket NRK med Johaug om hvordan, og ikke minst hvorfor, hun som er så overlegen i konkurranser bruker video i forberedelsene for å bli bedre. Hun avslørte detaljer fra denne sesongen og er åpen på at hun også denne uken kommer til å sette seg ned for å se gamle løp.

Men først skal vi tilbake til begynnelsen av desember for å finne det beste eksempelet på Johaugs videoforberedelser.

Før 15 kilometeren med skibytte på Lillehammer var hun naturligvis storfavoritt. Frida Karlsson gikk ikke. Heller ikke Ingvild Flugstad Østberg. Charlotte Kalla var ute av form og Ebba Andersson skadet.

Johaug hadde i tillegg vunnet fire distanserenn i forkant, dersom man inkluderer langrennsåpningen på Beitostølen.

Men selv om løpet endte med å bli en eneste lang parademarsj for Johaug, og hun vant med over minuttet til neste dame på resultatlistene, hadde hun forberedt seg på absolutt alle scenarioer kvelden før. Da tok hun en telefon til trener Mikkelsplass.

Johaug og Mikkelsplass

NÆRT SAMARBEID: Mellom Therese Johaug og Pål Gunnar Mikkelsplass, her fra NM i friidrett tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De ble enige om at skistjernen ikke kunne tillate seg å tenke at det ville bli plankekjøring i løypene på Lillehammer, men for eksempel at det skulle bli en duell i avslutningen.

Det var også tilfellet da 30 kilometeren med skibytte ble avgjort i herreklassen i 2017. Den thrilleren stod mellom Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg har studert Johannes i mange skirenn. Både sprint og distanserenn. Men nå så jeg på hvordan han løste det for to år siden. Hvordan han gikk inn i bakken, tok den siste «kulen», og tok tre eller fire stavtak flere enn Martin der, skjøt fart inn på oppløpet og tok ham, sier Johaug.

For en spurt. For en seier. Dette var som å se Petter Northug i sine velmaktsdager.

Denne duellen, mellom Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo, har Therese Johaug studert flere ganger.

– Man må se for seg alt, selv om muligheten kanskje ikke var så stor, så handlet det om å se hva som kunne være lurt den siste kilometeren eller siste fem hundre meterne, sier Mikkelsplass.

– Det handler om sulten til å bli bedre. Den har jeg i meg. Det er kanskje derfor jeg har lyktes også, sier Johaug.

Forberedt på alt

Denne sesongen har Johaug brukt mye tid på å studere flere av de norske landslagsutøverne på video. Aller mest har hun studert Klæbo. Hun går gjennom detaljer i løpene hans i sprint og distanse.

– Hvordan han går bakker, hvordan han bruker armene og føttene. Stavsettet og skisettet. Hvor høyt han står med hoften når han spurter. Der har jeg mye å lære. Av guttene, men også av andre jenter, sier 31-åringen.

På NRKs spørsmål om hvorfor hun gjør dette, når hun tross alt stort sett er overlegen, svarer Johaug at hun fortsatt er like nervøs før hvert skirenn som tidligere.

– Og jeg trigges av det å konkurrere. Ethvert skirenn har sin historie. Plutselig kan folk være med, ta noen steg, henge på og ha en god dag.

BE5HDeQR7xQ

DETALJFOKUSERT: Therese Johaug tar ingenting for gitt før skirenn.

Foto: Gian Ehrenzeller

Må tenke at noe kan skje

Mikkelsplass er klar på at Johaug ikke kan la noe komme som en overraskelse. Muligheten er tilstede for at det blir en duell, hun kan ikke gardere seg mot fall eller helt uforutsette ting før skirennene.

Han mener 31-åringen er nødt til å lære og etterligne de som driver frem utvikling og at det ofte er de aller beste herreløperne.

– Hun har blitt mer interessert i dette etter hvert, sier han.

Men legger til følgende:

– Du skal ikke tenke at du går på trynet, men det må innom tankene i forberedelsene. Det er uendelig med ting å ta tak i, selv om hun er best.

Ser tidligere løp fra tour-destinasjon

Førstkommende lørdag starter Tour de Ski i Lenzerheide med to konkurranser som blir utfordrende for Johaug. Det begynner med en ti kilometer lang fellesstart lørdag. Søndag er det sprint.

For Johaug er det også et sted det er lenge siden hun har konkurrert. Sist gang det var renn i Lenzerheide var under touren i 2017. Da var hun utestengt.

– Jeg kommer til å se hele løp i ett for å se hva som skjedde, hvordan løpene utviklet seg, hva som blir viktig i de ulike partiene av løypene og hvordan det ble løst best mulig. Også på sprinten, der sekunder og tideler er viktig både her og der, sier Therese Johaug.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Newcastle slapp med skrekken – slo Blackburn i straffesparkkonkurranse

  Newcastle så ut til å kunne ryke på en cupskrell mot Blackburn, men dro i land avansementet etter en straffesparkkonkurranse.

  Newcastle var storfavoritter da de kom på besøk til mesterskapsserielaget Blackburn i åttedelsfinalen av FA-cupen.

  Blackburn var bare målforskjell unna å kvalifisere seg til opprykkskvalifisering til Premier League i fjorårets sesong, men har slitt i år. Laget ligger på 16.-plass i ligaen.

  Laget har hatt utenomsportslig trøbbel denne sesongen, noe som blant annet førte til at danske Jon Dahl Tomasson ga seg som hovedtrener etter uenigheter og misnøye med klubbledelsen. Han har siden tatt over det svenske landslaget.

  Den nye treneren John Eustace klarte å presse Newcastle helt til ekstraomganger, men i straffesparkkonkurransen sa det stopp. Keeper Martin Dubravka ble den store helten for gjestene da han reddet straffesparket til Dominc Hyam etter 120 intense minutter på Ewood Park.

  Alan Shearer var på plass på stadion og ble hyllet fra begge lags supportere. Shearer vant Premier League med Blackburn i 1994/1995-sesongen, og spilte senere i Newcastle i over ti år. Shearer er fortsatt Premier Leagues mestscorende gjennom tidene med 260 mål.

  LxRqeLJt1wo
  Foto: AP
 • Stavanger Oilers tok seieren i målfattig oppgjør – sju strake tap for Lørenskog

  Stavanger Oilers la press på Vålerenga med en knepen 2-1-seier borte mot Lørenskog i eliteserien i ishockey tirsdag.

  Oilers lå sju poeng bak Vålerenga på andreplass før oppgjøret.

  Kampens første mål kom ikke før halvveis i andre periode da Martin Gran scoret for gjestene. Sju minutter senere utnyttet hjemmelaget et overtallsspill og utlignet ved Christian Blomqvist.

  I tredje periode tok Oilers igjen ledelsen ved Dan Kissel, og vant.

  Dermed reduserte Oilers luken opp til Vålerenga fra sju til fire poeng. Det gjenstår fire kamper av grunnserien i EHL.

  ETLy4bzS4ko
  Foto: NTB
 • Brann med full kontroll mot Vålerenga i Spania

  Brann hadde få problemer mot Vålerenga i en treningskamp i Marbella tirsdag. Eirik Hornelands lag vant overbevisende 3-0 mot de kongeblå.

  Brann og Vålerenga avsluttet sine respektive treningsleirer på den spanske solkysten med en treningskamp tirsdag.

  Joachim Soltvedt scoret to mål og Magnus Warming scoret ett mål for rødtrøyene.

  t0-xkePEsP0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal