Hopp til innhold

Johaug studerte Klæbos thrillerduell mot Sundby: – Hun er ekstrem

Therese Johaug overlater ingenting til tilfeldighetene. For hva gjør verdens beste skiløper kvelden før en 15 kilometer fellesstart hun er storfavoritt til? Hun setter seg ned og studerer et to år gammelt herreløp.

nesd9D_2nhs

OVERLEGEN: Therese Johaug sekunderes av landslagstrener Ole Morten Iversen på hvor langt foran hun er resten av konkurrentene på 15 kilometeren i Lillehammer-løypene i begynnelsen av desember.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Hun tar ingenting for gitt. Hun er ekstrem, sier Pål Gunnar Mikkelsplass, en av Johaugs trenere.

– Jeg forventer at toppidrettsutøverne er der. Vi trenere kan komme med råd, men jeg håper utøverne er sugne på å plukke opp ting. Det er nok litt ujevnt på det punktet, men at Therese er der, det overrasker meg ikke, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

Leder overlegent

Denne uken ankommer Johaug Lenzerheide for å forberede seg til Tour de Ski-starten i den sveitsiske byen.

Johaug har fortsatt der hun slapp etter sist sesong. 31-åringen har vært den soleklare eneren på distanserenn på damesiden så langt.

ole morten iversen

IKKE OVERRASKET: Ole Morten Iversen er ikke overrasket over Therese Johaugs detaljarbeid.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hun leder verdenscupen overlegent etter fire konkurransehelger. Johaug står med 541 poeng totalt. Det er 145 poeng ned til Heidi Weng på andreplass.

Men bak en del av de overlegne seirene ligger det mer enn bare lange høydeopphold, sykdomsfrie perioder, og utallige treningstimer.

Storfavoritt

Under verdenscuphelgen i Davos for snaue to uker siden, snakket NRK med Johaug om hvordan, og ikke minst hvorfor, hun som er så overlegen i konkurranser bruker video i forberedelsene for å bli bedre. Hun avslørte detaljer fra denne sesongen og er åpen på at hun også denne uken kommer til å sette seg ned for å se gamle løp.

Men først skal vi tilbake til begynnelsen av desember for å finne det beste eksempelet på Johaugs videoforberedelser.

Før 15 kilometeren med skibytte på Lillehammer var hun naturligvis storfavoritt. Frida Karlsson gikk ikke. Heller ikke Ingvild Flugstad Østberg. Charlotte Kalla var ute av form og Ebba Andersson skadet.

Johaug hadde i tillegg vunnet fire distanserenn i forkant, dersom man inkluderer langrennsåpningen på Beitostølen.

Men selv om løpet endte med å bli en eneste lang parademarsj for Johaug, og hun vant med over minuttet til neste dame på resultatlistene, hadde hun forberedt seg på absolutt alle scenarioer kvelden før. Da tok hun en telefon til trener Mikkelsplass.

Johaug og Mikkelsplass

NÆRT SAMARBEID: Mellom Therese Johaug og Pål Gunnar Mikkelsplass, her fra NM i friidrett tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De ble enige om at skistjernen ikke kunne tillate seg å tenke at det ville bli plankekjøring i løypene på Lillehammer, men for eksempel at det skulle bli en duell i avslutningen.

Det var også tilfellet da 30 kilometeren med skibytte ble avgjort i herreklassen i 2017. Den thrilleren stod mellom Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg har studert Johannes i mange skirenn. Både sprint og distanserenn. Men nå så jeg på hvordan han løste det for to år siden. Hvordan han gikk inn i bakken, tok den siste «kulen», og tok tre eller fire stavtak flere enn Martin der, skjøt fart inn på oppløpet og tok ham, sier Johaug.

For en spurt. For en seier. Dette var som å se Petter Northug i sine velmaktsdager.

Denne duellen, mellom Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo, har Therese Johaug studert flere ganger.

– Man må se for seg alt, selv om muligheten kanskje ikke var så stor, så handlet det om å se hva som kunne være lurt den siste kilometeren eller siste fem hundre meterne, sier Mikkelsplass.

– Det handler om sulten til å bli bedre. Den har jeg i meg. Det er kanskje derfor jeg har lyktes også, sier Johaug.

Forberedt på alt

Denne sesongen har Johaug brukt mye tid på å studere flere av de norske landslagsutøverne på video. Aller mest har hun studert Klæbo. Hun går gjennom detaljer i løpene hans i sprint og distanse.

– Hvordan han går bakker, hvordan han bruker armene og føttene. Stavsettet og skisettet. Hvor høyt han står med hoften når han spurter. Der har jeg mye å lære. Av guttene, men også av andre jenter, sier 31-åringen.

På NRKs spørsmål om hvorfor hun gjør dette, når hun tross alt stort sett er overlegen, svarer Johaug at hun fortsatt er like nervøs før hvert skirenn som tidligere.

– Og jeg trigges av det å konkurrere. Ethvert skirenn har sin historie. Plutselig kan folk være med, ta noen steg, henge på og ha en god dag.

BE5HDeQR7xQ

DETALJFOKUSERT: Therese Johaug tar ingenting for gitt før skirenn.

Foto: Gian Ehrenzeller

Må tenke at noe kan skje

Mikkelsplass er klar på at Johaug ikke kan la noe komme som en overraskelse. Muligheten er tilstede for at det blir en duell, hun kan ikke gardere seg mot fall eller helt uforutsette ting før skirennene.

Han mener 31-åringen er nødt til å lære og etterligne de som driver frem utvikling og at det ofte er de aller beste herreløperne.

– Hun har blitt mer interessert i dette etter hvert, sier han.

Men legger til følgende:

– Du skal ikke tenke at du går på trynet, men det må innom tankene i forberedelsene. Det er uendelig med ting å ta tak i, selv om hun er best.

Ser tidligere løp fra tour-destinasjon

Førstkommende lørdag starter Tour de Ski i Lenzerheide med to konkurranser som blir utfordrende for Johaug. Det begynner med en ti kilometer lang fellesstart lørdag. Søndag er det sprint.

For Johaug er det også et sted det er lenge siden hun har konkurrert. Sist gang det var renn i Lenzerheide var under touren i 2017. Da var hun utestengt.

– Jeg kommer til å se hele løp i ett for å se hva som skjedde, hvordan løpene utviklet seg, hva som blir viktig i de ulike partiene av løypene og hvordan det ble løst best mulig. Også på sprinten, der sekunder og tideler er viktig både her og der, sier Therese Johaug.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal