Hopp til innhold

Johaug studerte Klæbos thrillerduell mot Sundby: – Hun er ekstrem

Therese Johaug overlater ingenting til tilfeldighetene. For hva gjør verdens beste skiløper kvelden før en 15 kilometer fellesstart hun er storfavoritt til? Hun setter seg ned og studerer et to år gammelt herreløp.

nesd9D_2nhs

OVERLEGEN: Therese Johaug sekunderes av landslagstrener Ole Morten Iversen på hvor langt foran hun er resten av konkurrentene på 15 kilometeren i Lillehammer-løypene i begynnelsen av desember.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Hun tar ingenting for gitt. Hun er ekstrem, sier Pål Gunnar Mikkelsplass, en av Johaugs trenere.

– Jeg forventer at toppidrettsutøverne er der. Vi trenere kan komme med råd, men jeg håper utøverne er sugne på å plukke opp ting. Det er nok litt ujevnt på det punktet, men at Therese er der, det overrasker meg ikke, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

Leder overlegent

Denne uken ankommer Johaug Lenzerheide for å forberede seg til Tour de Ski-starten i den sveitsiske byen.

Johaug har fortsatt der hun slapp etter sist sesong. 31-åringen har vært den soleklare eneren på distanserenn på damesiden så langt.

ole morten iversen

IKKE OVERRASKET: Ole Morten Iversen er ikke overrasket over Therese Johaugs detaljarbeid.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hun leder verdenscupen overlegent etter fire konkurransehelger. Johaug står med 541 poeng totalt. Det er 145 poeng ned til Heidi Weng på andreplass.

Men bak en del av de overlegne seirene ligger det mer enn bare lange høydeopphold, sykdomsfrie perioder, og utallige treningstimer.

Storfavoritt

Under verdenscuphelgen i Davos for snaue to uker siden, snakket NRK med Johaug om hvordan, og ikke minst hvorfor, hun som er så overlegen i konkurranser bruker video i forberedelsene for å bli bedre. Hun avslørte detaljer fra denne sesongen og er åpen på at hun også denne uken kommer til å sette seg ned for å se gamle løp.

Men først skal vi tilbake til begynnelsen av desember for å finne det beste eksempelet på Johaugs videoforberedelser.

Før 15 kilometeren med skibytte på Lillehammer var hun naturligvis storfavoritt. Frida Karlsson gikk ikke. Heller ikke Ingvild Flugstad Østberg. Charlotte Kalla var ute av form og Ebba Andersson skadet.

Johaug hadde i tillegg vunnet fire distanserenn i forkant, dersom man inkluderer langrennsåpningen på Beitostølen.

Men selv om løpet endte med å bli en eneste lang parademarsj for Johaug, og hun vant med over minuttet til neste dame på resultatlistene, hadde hun forberedt seg på absolutt alle scenarioer kvelden før. Da tok hun en telefon til trener Mikkelsplass.

Johaug og Mikkelsplass

NÆRT SAMARBEID: Mellom Therese Johaug og Pål Gunnar Mikkelsplass, her fra NM i friidrett tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De ble enige om at skistjernen ikke kunne tillate seg å tenke at det ville bli plankekjøring i løypene på Lillehammer, men for eksempel at det skulle bli en duell i avslutningen.

Det var også tilfellet da 30 kilometeren med skibytte ble avgjort i herreklassen i 2017. Den thrilleren stod mellom Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg har studert Johannes i mange skirenn. Både sprint og distanserenn. Men nå så jeg på hvordan han løste det for to år siden. Hvordan han gikk inn i bakken, tok den siste «kulen», og tok tre eller fire stavtak flere enn Martin der, skjøt fart inn på oppløpet og tok ham, sier Johaug.

For en spurt. For en seier. Dette var som å se Petter Northug i sine velmaktsdager.

Denne duellen, mellom Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo, har Therese Johaug studert flere ganger.

– Man må se for seg alt, selv om muligheten kanskje ikke var så stor, så handlet det om å se hva som kunne være lurt den siste kilometeren eller siste fem hundre meterne, sier Mikkelsplass.

– Det handler om sulten til å bli bedre. Den har jeg i meg. Det er kanskje derfor jeg har lyktes også, sier Johaug.

Forberedt på alt

Denne sesongen har Johaug brukt mye tid på å studere flere av de norske landslagsutøverne på video. Aller mest har hun studert Klæbo. Hun går gjennom detaljer i løpene hans i sprint og distanse.

– Hvordan han går bakker, hvordan han bruker armene og føttene. Stavsettet og skisettet. Hvor høyt han står med hoften når han spurter. Der har jeg mye å lære. Av guttene, men også av andre jenter, sier 31-åringen.

På NRKs spørsmål om hvorfor hun gjør dette, når hun tross alt stort sett er overlegen, svarer Johaug at hun fortsatt er like nervøs før hvert skirenn som tidligere.

– Og jeg trigges av det å konkurrere. Ethvert skirenn har sin historie. Plutselig kan folk være med, ta noen steg, henge på og ha en god dag.

BE5HDeQR7xQ

DETALJFOKUSERT: Therese Johaug tar ingenting for gitt før skirenn.

Foto: Gian Ehrenzeller

Må tenke at noe kan skje

Mikkelsplass er klar på at Johaug ikke kan la noe komme som en overraskelse. Muligheten er tilstede for at det blir en duell, hun kan ikke gardere seg mot fall eller helt uforutsette ting før skirennene.

Han mener 31-åringen er nødt til å lære og etterligne de som driver frem utvikling og at det ofte er de aller beste herreløperne.

– Hun har blitt mer interessert i dette etter hvert, sier han.

Men legger til følgende:

– Du skal ikke tenke at du går på trynet, men det må innom tankene i forberedelsene. Det er uendelig med ting å ta tak i, selv om hun er best.

Ser tidligere løp fra tour-destinasjon

Førstkommende lørdag starter Tour de Ski i Lenzerheide med to konkurranser som blir utfordrende for Johaug. Det begynner med en ti kilometer lang fellesstart lørdag. Søndag er det sprint.

For Johaug er det også et sted det er lenge siden hun har konkurrert. Sist gang det var renn i Lenzerheide var under touren i 2017. Da var hun utestengt.

– Jeg kommer til å se hele løp i ett for å se hva som skjedde, hvordan løpene utviklet seg, hva som blir viktig i de ulike partiene av løypene og hvordan det ble løst best mulig. Også på sprinten, der sekunder og tideler er viktig både her og der, sier Therese Johaug.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste