Hopp til innhold

– Det tøffeste med å legge opp var å kvitte seg med skiene

HOLMENKOLLEN (NRK): Marit Bjørgen hadde en klump i magen da hun tok farvel med skiparken. Nå håper hun Therese Johaug tar VM-gull på Bjørgen-ski i Seefeld.

Langrennssamling på Sognefjellet 2017

ARVEN: Marit Bjørgen etterlater seg en skipark som allerede kommer Therese Johaug til gode. Her tester førstnevnte ski under en samling på Sognefjellet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det tøffeste med å legge skiene på hylla, det var å kvitte seg med konkurranseskiene. Det var som jeg mistet noe som var mitt, det var rart å gi fra meg noe som har betydd mye for meg og som jeg har jobbet lenge for å få.

– Var det en dag der du sa «her er skiene mine, vær så god»?

– Ja, sist jeg så dem var i NM i Alta. Da gikk de rett fra Fischer og inn i smøretraileren. Det var en klump i magen, sier Marit Bjørgen.

Torsdag kveld var Bjørgen på plass i Holmenkollen, denne gangen som starter for kvinneklassen i Oslo Skishow.

Marit og Perry

SUKSESSDUO: Sammen med smører Perry Olsson bygde Marit Bjørgen opp det som sannsynligvis var verdens beste skipark for langrenn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Blir i Norge

Den 6. april fortalte tidenes beste langrennsløper og tidenes vinterolympier at hennes aktive karriere var over. En del av arven til norsk skisport er en eventyrlig skipark som fortsatt kan brukes.

– Håpet mitt var at skiene skulle bli værende i den norske leiren, sier Bjørgen.

Det hadde hennes skileverandør gjennom alle år, Fischer, forståelse for.

– Det er i vår interesse at de beste skiene fortsatt benyttes i konkurranse av Fischer-løpere. I Marits tilfelle ble vi enige om at de blir i det norske laget, sier Fischers talskvinne Tanja Winterhalder til NRK.

27. april undertegnet Therese Johaug en ny avtale med skimerket, etter at dopingdommen var sonet ferdig.

Johaug har funnet gull

Johaug bekrefter overfor NRK at hun allerede har funnet gull blant Bjørgens ski.

– Jeg har rukket å teste skiene og de virker å være veldig bra. Synd for henne, men bra for meg, ler Johaug.

– Har du funnet noen par som er bedre enn de du hadde før?

– Ja, jeg har jo ikke vært med på to år, så jeg merker at mange av mine gamle ski ikke er bra nok lenger. Så det er veldig bra å kunne ha litt trygghet i skiene hennes, bekrefter Johaug, som har funnet gode Bjørgen-ski i begge stilarter.

Johaug er langt fra den eneste Fischer-løperen på det norske landslaget. Ingvild Flugstad Østberg byttet fra Madshus til Fischer denne uka. Ragnhild Haga, olympisk mester på 10-kilometer fra Pyeongchang, går også på det østerrikske merket.

SOGNEFJELLET SKI

TESTET OG FANT: På Sognefjellet fikk Therese Johaug testet skiene Marit Bjørgen ga fra seg, og fant det hun drømte om.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Håper på mer gull

Ingen av dem har fått navnet sitt på gamle Bjørgen-ski ennå.

– Jeg er veldig glad for at de blir i den norske leiren. Vi får kjempe litt om dem og ta noen kamper utover høsten, sier Haga til NRK.

– Jeg tror de beste parene er tatt før jeg fikk ut fingeren. Det er vel noen som allerede har vært og forsynt seg litt. Bronseparene er igjen til meg, gull og sølv er tatt, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Bjørgen håper og tror hennes gamle ski skal sørge for norske gull også i Seefeld-VM til vinteren. Hun bekrefter at hun kommer til å følge nøye med og ringe sin gamle smører, Perry Olsson, for å finne ut om hennes ski har spilt en rolle i norske bragder.

– Bjørgen sier hun tror det blir tatt VM-gull på hennes ski til vinteren, tror du også det?

– Ja, jeg har en drøm om det, så får vi sjå, sier Therese Johaug.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal