Hopp til innhold

Johansson Kringstad var ikke klar over 10 000 kroners bot etter klimaaksjon

Emil Johansson Kringstad har fått en bot på 999 sveitsiske franc etter at han trakk fram et banner med et politisk budskap etter målgang på Beitostølen.

En lettere sjokkert svenske var ikke klar over boten da NRK kontaktet han fredag kveld.

Fredag kveld bekreftet rennleder Torbjørn Broks Pettersen at juryen valgte å bøtelegge Kringstad, med hjemmel i markedsføringsreglene til Det internasjonale Skiforbundet (FIS). Paragraf 1.12 fastslår at det er forbudt å markedsføre politiske budskap.

– Vi kunne gitt bot på opptil 6000 sveitsiske franc for dette. Juryen falt ned på 999 franc, sier Pettersen til NRK.

999 sveitsiske franc tilsvarer i overkant av 10 000 norske kroner.

Slik forklarer rennlederen summen:

– Bøter opp til 1000 franc kan ikke ankes. Hvis vi hadde gitt en høyere bot, kunne vi risikert at han hadde anket for å få mer oppmerksomhet rundt saken, og det ønsker ikke vi å bidra til, sier Pettersen.

Det reagerer den svenske langrennsløper på.

– Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle få en bot på 10 000 kroner. Jeg antar at de er ganske redde når de velger å gjøre det på den måten, tenker han.

– Jeg har ikke hørt om den paragrafen de referer til, så den må jeg lese selv. Men hva er politisk med at morgendagen smelter?, undrer svensken seg.

Dagens banner-stunt i samarbeid med Greenpeace er Johansson Kringstads første klimaaksjon. Han reagerer på at Equinor får være sponsor av skiarrangement:

– Jeg tror ikke kreftforskningen vil ta penger fra tobakksindustrien.

Emil Johansson Kringstad
Foto: Marthe Haarstad / Marthe Haarstad

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • HamKam-talent er død

  HamKam skriver onsdag morgen at de har mottatt budskapet om at Archange Defringan Mondouo «Akillas» er død, 19 år gammel.

  – Dette er en svært tung dag for alle berørte, sier daglig leder i HamKam Fotball, Bent Svele.

  – Våre varmeste tanker går til hans familie og pårørende, skriver HamKam i pressemeldingen.

  Klubben opplyser at de ikke vil gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

  Mondouo var på benken i to kamper i Eliteserien i fjor, men var ikke på banen.

  19-åringen fra Elfenbenskysten signerte for HamKam i mars i fjor. 17. april 2023 fikk han debuten mot Molde 2, hvor han scoret ett mål.

 • Krüger fikk eget navneskilt i Nordmarka – håper å rekke Kollen-femmila

  Simen Hegstad Krüger (30) satser på å bli kvitt forkjølelsen og være klar til verdenscuphelgen i Holmenkollen. Tirsdag fikk han en skiløype oppkalt etter seg.

  Åpningen ble gjort foran rundt 100 frammøtte gjester fra Lyn-miljøet på Ullevålseter i Oslo. Krüger har selv omtalt løypa fra Skjærsjøen til Fortjern som en favoritt.

  – Det er bedre med et navneskilt i Nordmarka enn en statue. Det er stas å få en løype oppkalt etter seg. Jeg er sikker på at jeg ikke hadde vært den skiløperen jeg er i dag om det ikke hadde vært for disse flotte skiløypene i Nordmarka, sier Krüger i en uttalelse NTB har fått fra Norges Skiforbund.

  Landslagsløperen møtte opp til hyllesten småforkjølet. Han ble syk etter verdenscuprennene i Nord-Amerika og måtte stå over NM på Beitostølen. Helgens konkurranser i finske Lahti går uten Krüger.

  – Formen er bra, men jeg er ikke konkurranseklar før om en stund. Målet er å rekke femmila i Holmenkollen søndag 10. mars. Den vil jeg ha med meg.

  Krügers ene verdenscupseier hittil i vinter kom på 15-kilometeren i canadiske Canmore tidligere i måneden.(NTB)

  Sesongåpning langrenn Beitostølen, Hegstad Krüger
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Sikkerhetsplaner for Paris-OL stjålet fra bagasjehylle

  Deler av fransk politis opplegg for sommerens OL i Paris er på avveie etter at en av byens ingeniører ble frastjålet en sekk på toget.

  Hendelsen skjedde mandag kveld på stasjonen Gare du Nord. I sekken lå det en datamaskin og to USB-stikker som inneholdt detaljerte sikkerhetsplaner for Paris-lekene.

  Sekken tilhørte en ingeniør som jobber ved rådhuset i Paris, får BFM TV bekreftet av fransk politi. Mannen plasserte den i bagasjehylla over setet, og tyveriet ble oppdaget da han bestemte seg for å bytte tog på grunn av forsinkelser i trafikken.

  Ingeniøren har forklart at USB-stikkene har sensitiv data, særlig om det lokale politiets planer for å sikre OL.

  En etterforskning er satt i gang. Rådhuset i Paris har hittil ikke kommentert saken overfor nyhetsbyrået AFP.

  Det er ventet at rundt 35.000 personer blir satt inn til å ivareta sikkerheten mens sommerlekene varer fra 26. juli til 11. august. (NTB)

  OL i Paris
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal