Hopp til innhold

Johansson Kringstad var ikke klar over 10 000 kroners bot etter klimaaksjon

Emil Johansson Kringstad har fått en bot på 999 sveitsiske franc etter at han trakk fram et banner med et politisk budskap etter målgang på Beitostølen.

En lettere sjokkert svenske var ikke klar over boten da NRK kontaktet han fredag kveld.

Fredag kveld bekreftet rennleder Torbjørn Broks Pettersen at juryen valgte å bøtelegge Kringstad, med hjemmel i markedsføringsreglene til Det internasjonale Skiforbundet (FIS). Paragraf 1.12 fastslår at det er forbudt å markedsføre politiske budskap.

– Vi kunne gitt bot på opptil 6000 sveitsiske franc for dette. Juryen falt ned på 999 franc, sier Pettersen til NRK.

999 sveitsiske franc tilsvarer i overkant av 10 000 norske kroner.

Slik forklarer rennlederen summen:

– Bøter opp til 1000 franc kan ikke ankes. Hvis vi hadde gitt en høyere bot, kunne vi risikert at han hadde anket for å få mer oppmerksomhet rundt saken, og det ønsker ikke vi å bidra til, sier Pettersen.

Det reagerer den svenske langrennsløper på.

– Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle få en bot på 10 000 kroner. Jeg antar at de er ganske redde når de velger å gjøre det på den måten, tenker han.

– Jeg har ikke hørt om den paragrafen de referer til, så den må jeg lese selv. Men hva er politisk med at morgendagen smelter?, undrer svensken seg.

Dagens banner-stunt i samarbeid med Greenpeace er Johansson Kringstads første klimaaksjon. Han reagerer på at Equinor får være sponsor av skiarrangement:

– Jeg tror ikke kreftforskningen vil ta penger fra tobakksindustrien.

Emil Johansson Kringstad
Foto: Marthe Haarstad / Marthe Haarstad

Sportsnyheter

Tror den greske sensasjonen kan ta VM-medalje: – Alt kan skje

Få hadde hørt om greske AJ Ginnis før slalåmrennet i Chamonix. I dag tok han sin første pallplass i verdenscupen. Nå tror den regjerende verdensmesteren at han også kan overraske i VM.

Siste nytt

 • Strand Larsen scoret i Celta-seier

  Jørgen Strand Larsen gjorde 1-0-målet da Celta slo Betis 4-3 borte i spansk La Liga lørdag kveld.

  Scoringen til den norske landslagsspissen kom etter bare seks spilte minutter av 1. omgang. Senere snudde hjemmelaget til 2-1 før Celta reduserte til 2-2 til pause etter at Strand Larsen hadde assistert ved scoringen.

  Gabriel Veiga gjorde både 2-2 og 3-2 til Celta. Joseph Aidoo la på til 4-2 før Betis reduserte med seks minutter igjen å spille. Hjemmelaget fikk også forsvarsspilleren Luiz Felipe utvist etter 90 spilte minutter.

  Jørgen Strand Larsen har scoret to mål på 16 kamper i årets La Liga-sesong. Han står også med tre assists inkludert den han hadde lørdag kveld. (NTB)

  Fotball, privatlandskamp: Irland - Norge (1-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

  Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

  Oilers har dermed gått på to kjempesmeller de siste kampene. Sist runde røk de 1-5 for Storhamar, og i Oslo gikk det ikke bedre.

  Mika Partanen scoret hele fire mål, mens Rasmus Ahlholm og Andreas Martinsen også tegnet seg på scoringslisten for Vålerenga. Bryce Gervais sendte Oilers i ledelsen sent i første periode, men deretter var gjestene sjanseløse.

  Vålerenga er dermed bare fire poeng bak Oilers, men også Sparta og Storhamar kjemper om tetplassen. Storhamar er to poeng bak Oilers etter 7-0-seier over Grüner. Sparta måtte ha straffeslagskonkurranse for å slå Ringerike 2-1 lørdag.

  Manglerud Stars Steffen Thoresen ble historisk lørdag. Han spilte sin kamp nummer 914 i norsk toppdivisjon da Oslo-laget røk 2-6 for Stjernen. Thoresen passerte Storhamar-ikonet Pål Johnsen på listen over de med flest kamper i eliteserien i ishockey.

  Frisk Asker kjørte over Lillehammer og vant 9-3 på hjemmeis. Mats Frøshaug, Thomas Olsen og Fredrik Bjørndal scoret alle to mål hver.

  K1RAzK5D9Cc
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Ruud og Killi tok hver sin seier i slopestyle

  Friskikjørerne Birk Ruud og Sebastian Schjerve sørget for norsk dobbeltseier på herrenes slopestyle i USA. Johanne Killi vant nok en gang i kvinneklassen.

  Triumfen var Ruuds tolvte i verdenscupen. Vinnersummen ble på 94,80, mens Schjerve tok annenplassen med 93,40 poeng. Sveitsiske Andri Ragettli endte som nummer tre med 92,80 poeng. Ruud og Schjerve fikk begge sine beste poengsummer i første forsøk.

  – Det er en fantastisk følelse. Jeg var sliten siden jeg kom rett fra X-games, men jeg greide å komme meg, sa Ruud til arrangøren.

  Ruud har vunnet fire verdenscupkonkurranser denne sesongen. Han har to seirer i slopestyle og to i big air.

  df
  Foto: Privat

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste